SaiPan pelaaja-arviot 2021-22: Petmanin mestaroima nuoriso-osasto johti, ulkomaalaisten kärki kyykkäsi

LIIGA / Artikkeli
Kasvattajaseuraansa palannut Ville Petman nousi yhdessä kesässä nelosketjusta SaiPan ykköstähdeksi.
Pekka Virran SaiPa-ajanjakson avauskausi sujui hyvin eri tavalla kuin etukäteen osattiin odottaa. Tuloksentekoa johtivat alusta loppuun aivan eri miehet kuin alun perin oli tarkoitus, ja se näkyy myös arvosanoissa: mukana on paljon yksilötason huippusuorituksia, mutta myös ankaria pettymyksiä.

Kesällä rajusti uusiutunut SaiPa jäi runkosarjassa viimeistä edelliseksi. Ulkoa tuoduista kärkihankinnoista osui vain harva, ja vastuuta lankesikin runsaasti sputnikien nuorelle rungolle jo syksystä asti. Vaikka kapeakärkisen joukkueen tulostaso jäi pahasti piippuun, pelasi moni nuorukainen uransa parhaan kauden.

Pelaajien arvosanat on annettu vastaamaan odotusarvoja. Alle kymmenen ottelua pelanneiden kenttäpelaajien ja alle viidessä ottelussa torjuneiden maalivahtien suoritusta ei ole arvioitu.

Maalivahdit

7
Juho Markkanen
15. 87,30%, 3,27
Toimitusjohtajan poika ja toisen polven pääsarjamaalivahti nostettiin 19-vuotiaana edustuksen kakkosvahdiksi repaleisen viime kauden jälkeen – vain 12 aikuisten ottelua urallaan pelanneena. Sai Liiga-vastuuta Niclas Westerholmin loukkaannuttua lopulta peräti 15 ottelussa, mutta hyvin vaatimattomin tuloksin. Vuokrattiin loppukaudeksi Sveitsiin. SaiPa on kertonut investoivansa ensi kaudeksi kokeneempaan kakkosveskariin, mutta seuralla on toistaiseksi sopimus myös Markkasen kanssa.
5,5
Jaroslav Janus
6. 88,81%, 3,12
Tuli SaiPaan kesken kauden pätkäsopimuksella paikkaamaan Westerholmin loukkaantumista. Paikkaus oli lopulta mitat täyttävä kuin avohaavan kursisi umpeen Hello Kitty -laastarilla. Tuli vaisuin tilastoin Unkarista Itävallan monikansallisesta sarjasta ja oli ennen SaiPa-pestiään alkukauden pelaamatta. Kokeneen, mutta epävarmasti esiintyneen tšekkiläisen selustaan upposi taajaan turhan helppoja kiekkoja.
9,5
Niclas Westerholm
43. 89,78%, 2,77
Lappeenrantalaistunut helsinkiläinen kohosi viimeistään tällä kaudella Liigan maalivahtieliittiin. Pelasi terveenä ollessaan niin paljon kuin jaksoi ja tarjosi joka ilta torjunnoillaan mahdollisuuden voittoon. On rauhoittunut torjujana paljon. Valittiin kahteen otteeseen tällä kaudella A-maajoukkueeseen: niin Helsingin EHT-turnaukseen kuin neljäksi viikoksi MM-leiritykseen. NHL:aan tähtäävä nuorukainen jatkaa SaiPassa.

Alle viidessä ottelussa keltamustien maalilla torjuivat lisäksi loppukaudeksi lainattu Cody Porter sekä kauden päätösottelussa debytoinut Kalle Varis.

Puolustajat

6
Joona Huttula
52. 1+3=4, -21
Tuli Kärpistä kovin odotuksin erinomaisen kevään jälkeen. Pekka Virran pelisysteemin omaksuminen otti aikansa, ja tamperelaissyntyinen Huttula jäi peliaikaansa nähden suhteellisen näkymättömäksi. Sai tehdä keväällä pakkihierarkiassa tilaa lukuisille nuoremmilleen. Jatkaa SaiPassa.
8
Joel Olkkonen
47. 3+7=10, -9
Mestiksessä tehojakin nakuttaneesta Olkkosesta on tullut Liigassa vakuuttava puolustuspään luuta. Vahva, pyyteetön ja kamppailuvoimainen vääntäjä pelasi toisen kautensa SaiPassa ja teki sitä, mitä parhaiten osaa. Siinä sivussa irtosi myös piste-ennätys. Ensi talvena 30 vuotta täyttävä Olkkonen kuuluu Virran SaiPan alakerran kiistattomiin runkopelaajiin.
9
Kalle Maalahti
57. 7+22=29, -13
Laatuluokan Liiga-pakki palasi Tampereen-kierrokseltaan kotiin peräti viiden vuoden sopimuksella. Iski SaiPassa piste-ennätyksensä ja kantoi suuren osan kaudesta kapteenin C-kirjainta Jarno Koskirannan ja Simo-Pekka Riikolan loukkaannuttua. Entisestä artistimaisesta höntyilijästä on kuoriutunut alakerran luotettava isähahmo, mutta luovat kyvyt kiekolla eivät ole hävinneet mihinkään. Valittiin neljän (!) muun seurakaverinsa tavoin kevääksi A-maajoukkueeseen, josta putosi pois vasta viimeisessä kisaryhmän tiivistyksessä.
7,5
Elmeri Laakso
17. 2+3=5, -10
Varausikäisen puolustajalupauksen debyyttikausi Liigassa oli tunnusteleva. Ehjän kokoisista mitoistaan (185 cm, 84 kg) huolimatta 17-vuotias Laakso oli ensi peleissään fyysisesti pahoin jaloissa. Pelasi enimmän osan peleistään liki kaksi kertaa itsensä ikäisen Maalahden parina ja otti jo kevään mittaan kehitysaskelia liki 18 minuutin jääajallaan. Palkintokaappi karttui keväällä alle 18-vuotiaiden MM-pronssilla. Jokipoikien kasvatti jatkaa SaiPassa, sopimusta on jäljellä 2+1 vuotta.
7
Filip Pyrochta
43. 1+7=8, -11
Tšekkiläinen yleispuolustaja tuli SaiPaan kahtalaisin odotuksin. Täytti perusjykevällä puolustuspään tekemisellään paikkansa keltamustien seitsikossa, mutta maineteot hyökkäyspäässä jäivät vähiin. SaiPa jätti lunastamatta Pyrochtan option ja kauppasi hänet siirtorajalla Luulajaan SHL:aan.
6
Niklas Peltomäki
27. 0+0=0, +2
Puolustava puolustaja siirtyi Ilveksestä SaiPaan odotuksissaan vakioseitsikon pelipaikka. Näkymättömyys on puolustuspään raatajille yleensä hyve, mutta Peltomäen kohdalla se eteni jopa äärimmäisyyksiin. Kiertolaiseksi ajautunut espoolainen haki peliään Virran systeemissä pitkään ja jäi puolen kauden peleissään kiikareille. Jatkoi matkaa Mikkeliin, jossa löysi peli-ilonsa silminnähden ja iski jopa ensimmäisen maalinsa yli kahteen vuoteen. Jäi yhtenä harvoista saipalaisista tehotilastossa plussalle.
10
Nuutti Viitasalo
53. 8+15=23, -21
Lupaavat elkeet tiedettiin muuallakin kuin Turussa ja Vantaalla, mutta tällaista läpilyöntiä ei uskaltanut odottaa kukaan. Iski ensimmäisellä Liiga-kaudellaan heti kättelyssä kovemmat tehot kuin kertaakaan aiemmin Mestiksessä ja hurmasi karjalaisen kiekkoyleisön kokonaisvaltaisuudellaan. Ohueen kokemukseensa nähden hämmentävän valmis pelaaja. 23 pisteellä heltisi tulokkaiden pistepörssin kolmospaikka – tasapistein muuan Joakim Kemellin kanssa. Valittiin kevään MM-leiritykseen, mutta loukkaantuminen päätti kauden. Jatkaa SaiPassa.
8
Simo-Pekka Riikola
29. 0+2=2, -7
Yli 400 Liiga-ottelun peruspakki toi SaiPan varsin nuorekkaille takalinjoille arvokasta kokemusta. Keskittyi viime kauden tapaan pelaamaan vahvuuksillaan ja viritteli ajoittain jopa aiemmalle uralleen epätyypillistä fyysisyyttä. Varmaotteisen puurtajan otteet palkittiin kesken kauden jo kapteenin C-kirjaimella, mutta kausi katkesi loukkaantumiseen. Uran seuraavasta suunnasta ei ole toistaiseksi tietoa.
7
Jaakko Haarti
14. 1+1=2, -6
Kun ei paljon odota, ei pahasti pety. Jukureissa sivuraiteelle ajautunut Haarti tuli loppukaudeksi SaiPaan vaihtokaupassa Peltomäen kanssa ja täytti vaihdokkinsa panoksen, muttei ihmeemmin väläytellyt. Vyöllä on toistaiseksi 42 ottelua Liigassa; luvun karttuminen on katkolla.
8,5
Hugo Rikkilä
23. 4+3=7, -8
Aiemmin vain hajapelejä Liigassa pelannut 20-vuotias EJK-kasvatti pääsi täksi kaudeksi jo todellisemmin rotaatioon. Keväällä vastuuta heltisi jo runkopakin kuorman verran, keskimäärin 19 minuuttia illassa. Se näkyy myös pistepussissa. Värikkäällä persoonalla ei jää vajaaksi ainakaan pelirohkeudesta; malttia ja kypsyyttä ehtii oppia Virran koulussa tulevinakin vuosina. Päätti kautensa Ketterän ykköspakkiparissa Mestiksen mestaruuteen.
9
Henri Hietala
25. 3+3=6, -10
21-vuotias Kotkan Titaanien kasvatti ei ole missään juniori-ikäluokassa mässäillyt tehoilla, mutta laadukkaan yleispakin ominaisuudet monistuivat Hietalan kohdalla Liigaan nopeasti. Peli-ilmeen puolesta ei tunnistaisi junioriksi: lähes kaksimetrisellä kolossilla piisasi kamppailuvoimaa rutinoituneita liigajyriäkin vastaan. Haminalainen jatkaa SaiPassa seuraavat kaksi kautta.

Edellisten lisäksi SaiPa-puolustuksessa esiintyivät kauden mittaan Saku Forsblom, Jimi Jalonen, Aapo Sarell ja Veli-Matti Tiuraniemi. Heille ei pelimäärän vähyyden vuoksi anneta arvosanaa kaudesta. Sarellille on merkitty 12 ottelua, mutta hän sai jääaikaa niistä vain viidessä.

Hyökkääjät

6
David McIntyre
37. 4+9=13, -12
Seuran edellisten (keski)suuruuden päivien ykkössentteri piti lupauksensa ja palasi tyttärensä synnyinrannoille. Nostalgiset arvot olivat lopulta hankinnassa keskeisemmät kuin pelilliset: varsinainen vauhtikone kanadalainen ei ollut edes seitsemän vuotta sitten, ja peli Liigassa on sitä vastoin oleellisesti nopeutunut. 35-vuotias johtajatyyppi teki kahden suunnan keskushyökkääjänä voitavansa, muttei saanut missään vaiheessa kiinni liikkeeseen ja kiekollisuuteen perustuvasta pelitavasta. Kaupattiin siirtoikkunan lopulla DEL:n Kölniin, jossa putki on kulkenut suotuisammin.
9
Roni Karvinen
44. 11+5=16
Ylivoimaisesti tuntemattomin nimi, joka ohitti tällä Liiga-kaudella kymmenen maalin rajapyykin. Juniorimaajoukkueen vakiokasvo pelasi ensimmäisen täyden sesonkinsa miesten sarjoissa ja iski kaikessa hiljaisuudessa 11 osumaa – hyvin vähäisellä ylivoima-ajalla. SaiPan kolmanneksi tehokkain maalintekijä lukeutuu seuran tulevaisuuden vastuunkantajiin, vaikka avoimessa kilpailussa mitä tahansa on otettavissa jo tulevana syksynä. Sopimus ulottuu kevääseen 2024.
9
Nick Halloran
25. 7+10=17, -10
Loistolöytö kesken kauden kuivilta markkinoilta. Yliopistotaustaisella amerikkalaisella piisasi kädentaitoa ja ratkaisukykyä, sopeutui nopeasti myös sputnikien kiekolliseen peliin. Päätyi lopulta SaiPan viime kaudesta luopumisen symboliksi: kun jatkosopimusta ei syntynyt, Halloran oli pois myydyistä ulkomaalaisista ensimmäinen – ja pelillisesti selvästi arvokkain. Jatkoi matkaansa SHL:aan ja Lappeenrannan ystävyyskaupunkiin, Örebrohon.
6,5
Jaakko Lantta
28. 0+8=8, -8
Ketterän entisen pisterohmun toinen Liiga-kausi sujui ensimmäistä alavireisemmin. Lupaavia elkeitään pääsarjatasollakin väläytellyt sentteri jumahti alaketjujen ja rotaation nahkeaan välimaastoon, eikä aloitusympyrässäkään kulkenut debyyttikauden malliin. Ei sopinut lopulta lainkaan Virran suunnitelmiin. Kahden vuoden jatkosopimus päätyi lopulta purkuun, ja valkealalaishyökkääjä jatkoi matkaansa Ruotsin HockeyAllsvenskaniin.
8
Oliver Okuliar
56. 8+10=18
Harva olisi kauden alla uskonut, että SaiPaan kesällä virranneista ulkomaalaisista parhaiten suoriutuu lopulta tämä nuorukainen. Juonikas ja peliälykäs slovakki löysi paikkansa joukkueen secondary scoring -osastolta ja pelasi mallikkaan debyyttikauden. Jälkimmäisellä sopimuskaudella odotuksissa on jo enemmänkin kuin väläyttelyä.
10
Ville Petman
59. 15+24=39, -18
Läpimurto par excellence. Päihitti viime kauden tehoillaan vaivoin Niclas Westerholmin sisäisessä pistepörssissä – nyt lähenteli pisteissä jo vuosituhannen kovinta eteläkarjalaissuoritusta SaiPassa. Ville Immosen kevään 2001 noteeraus jäi vain kahden pisteen päähän. Kiekolla taitava nuorukainen hakeutui jo vuosi sitten terrierimäisellä taistelullaan huipputonteille illasta toiseen; kiekot vain uppoavat nyt samoista paikoista sisään. Vuoden takainen profetia Petmanista SaiPan seuraidentiteetin modernina kuvastumana pätee yhä.
Raivasi vastustamattomasti tiensä ykkössentteriksi ja kultakypäräksi heti sarja-avauksesta alkaen – Kultainen kypärä -kilpailun 10 000 euron voittopalkkio on harvoin niin suuri osa voittajan kausitienestejä kuin nyt. Huippuotteet palkittiin myös A-maajoukkuedebyytillä: vyöllä ovat nyt Helsingin EHT ja kolme viikkoa MM-leirityksessä. Sopimus kasvattajaseuransa kanssa kevääseen 2024.
8,5
Tino Metsävainio
49. 2+18=20
172-senttinen haukiputaalainen tuli Kärpistä SaiPaan vastuun ja vakituisen pelipaikan perässä. Kauden mittaan piste-ennätys uusiutui kaksinumeroiseksi ja Metsävainio kohosi ennen pelaajamyyntejäkin kakkossentteriksi. Sisääntuloa on helppo pitää onnistuneena 25-vuotiaalta maisemanvaihtajalta. Yhteinen sävel löytyi nopeasti: solmi kauden aikana kaksivuotisen jatkon SaiPaan.
7
Veikko Loimaranta
60. 7+18=25
Kevään pelaaja nakutti jälleen kelpo tilin tehoja – SaiPan kannalta kismittävästi kuitenkin vasta helmi-maaliskuussa pudotuspelijunan karattua. Tuntuu polkevan hienokseltaan paikallaan: täyttää paikkansa pelisysteemissä, mutta jää usein näkymättömiin. Pelasi ainoana saipalaisena kaikki runkosarjaottelut ja nousi lopulta sisäisessä pistepörssissä pronssille – viime kauden tapaan. EVU-kasvatti jatkaa Lappeenrannassa seuraavat kaksi kautta.
5
Dominik Lakatoš
15. 1+5=6, -3
Maalipyssy Tšekissä, nallipyssy Suomessa. Tuli ratkaisupelaajan profiililla, muttei peli auennut missään vaiheessa. Jäi kauas sekä seuran odotuksista että omistaan. Palasi jo syksyllä Vítkoviceen, jossa jatkoi verkon pöllyttämistä siitä, mihin viime keväänä jäi.
9
Valtteri Ojantakanen
59. 13+4=17, -11
Maalintekijän ominaisuudet realisoituivat Liiga-tasolle kertaheitolla. Aiemmalla urallaan kolme pääsarjamaalia tehnyt jokerikasvatti nousi nyt SaiPan toiseksi tehokkaimmaksi maalipyssyksi – ja yllättäen myös maajoukkueeseen MM-leiritykseen. Tärkein saavutus lienee silti KooKoossa pelaavan velipoika Kasperin päihittäminen pistepörssissä. Kehityskäyrä on vastaansanomaton, ja sen hedelmiä korjataan Etelä-Karjalassa vielä ainakin kaksi seuraavaa kautta.
7,5
Otto Hokkanen
30. 1+0=1, -9
Varausikäisen lappeenrantalaisen sisäänajo Liigaan on nyt suoritettu ja ensimmäiset oppirahat maksettu. Pelasi puolet peleistä noin seitsemän minuutin peliajalla ja jäi toistaiseksi hivenen varjoihin. Avausmaali syntyi, mutta varsinaisten mainetekojen aika on myöhemmin. SaiPan juniorituotannon viime vuosien kirkkain timantti pokkasi keväällä poikien MM-pronssia yhdessä Elmeri Laakson kanssa.
8
Niko Kautiainen
18. 1+4=5, 0
Rotaatiopelaaja kiersi kauden mittaan Liiga-ryhmän, Ketterän ja SaiPan U20-joukkueen välillä. Viimein pysyvä koti löytyi Imatralta, jossa kausi huipentui Mestiksen mestaruuteen. Otteet Imatralla herättivät lupauksia, seuraavana tähtäimessä on Liiga-paikan vakiinnuttaminen Lappeenrannassa.
8,5
Mikko Juusola
46. 11+8=19, +4
Avauskausi Liigassa kului loppuun saakka varsin pienessä roolissa niin tasakentin kuin ylivoimalla. Latoi vajaan 13 minuutin peliajallaan peräti 11 maalia. SaiPa kuitenkin jätti taitavan kuusamolaisen option käyttämättä ja päästi hyökkääjän Vaasan Sportiin.
8
Sergei Monahov
36. 2+8=10, -14
30-vuotias venäläinen KHL-jyrä siirtyi ensi kertaa urallaan länsimaihin kesken kauden. Tasavarma dieselmäinen laituri toi SaiPaan kosolti kokemusta ja fyysistä jämäkkyyttä, mutta puolustavalla hyökkääjällä ei liiemmin ollut asiaa kärkikenttiin Liigassakaan. Täytti paikkansa nuorten poikien seassa. Seuraava osoite on vielä hämärän peitossa.
7,5
Ville Vainikainen
42. 2+4=6, -14
Alaketjujen raastinrauta teki jälleen sitä, mitä parhaiten osaa. Mainio alivoimapelaaja ja kiekonriistäjä selvisi puhtain paperein myös kiekollisen pelitavan vaateista. Tehoja ei vieläkään tahdo tulla ruuhkaksi asti. Solmi jo syksyllä kahden vuoden jatkosopimuksen.
7
Aleksi Sinkkonen
18. 0+0=0, -3
U20-joukkueen kärkinimiin kuuluva imatralainen sai keväällä mukavasti vastuuta myös edustuksessa. Nelosketjun minuutteja tahkonnut nuorukainen jäi kiikareille ja melko näkymättömäksi. Taistelee tulevalla kaudella pelipaikastaan jo totisemmin.
5
Marc-Olivier Roy
16. 1+3=4, -6
Marraskuun löytö Keski-Euroopasta oli täysimääräinen huti. Piste per peli -tahdilla ICEHL:ssa operoinut kiekollinen sentteri esiintyi SaiPassa kaikkinensa hyvin vaisusti, pestinsä loppupuolella jopa kontakteja kaihtaen. Jatkoi matkaansa Karlskogaan HockeyAllsvenskaniin.
9,5
Valtteri Lipiäinen
58. 11+11=22, -18
SaiPan oma kasvatti palasi Mestis-kierrokseltaan takaisin. Ketterässä tehoja lappanut rightin laituri kehittyi Joensuussa etenkin kokonaisvaltaisuudessa. Pelasi nyt ensimmäiset Liiga-pelinsä keltanutussa ja iski mainiolla laukauksellaan saman tien 11 maalia. Kisaa tosissaan paikasta kärkiketjuihin myös ensi kaudella.

SaiPan hyökkäyksessä esiintyivät edellisten lisäksi Miika Herrala, Janne Hämäläinen, Okko Kangasniemi, Henry Karjalainen, Olli Korhonen, Jarno Koskiranta, Jesse Liuksiala, Janne Naukkarinen, Topi Piipponen, Zdeněk Sedlák, Jegor Tšižikov ja Roope Turunen. Pelimäärän vähäisyyden lisäksi heille ei anneta kausiarvosanaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle