SaiPan kausi on tienhaarassa - Horisontissa siintää menestys tai kurimus

LIIGA / Artikkeli
SaiPan syyskausi on pitänyt sisällään useita tiukkoja voittoja ja tehokasta viimeistelyä.
Kuva © Topi Lainio
Vaikka SaiPa onkin hyvissä asemissa sarjataulukossa, tilastot kielivät ongelmista kiekollisessa pelissä. Maaottelutauon jälkeiset pelit näyttävät suuntaa juhlakauttaan viettävälle seuralle, jolla on paljon potentiaalia, mutta myös paljon parannettavaa.

Tero Lehterän toinen kausi SaiPan päävalmentajana on sujunut kaksijakoisesti. Maaottelutauolla, 19 ottelun jälkeen, joukkue on runkosarjassa seitsemännellä sijalla samoissa pisteissä neljännellä sijalla olevan Ilveksen kanssa. Taulukossa kolmantena oleva HPK on kahden pisteen karkumatkalla. Tämän perusteella joukkueen vire on perin mainio varsinkin, kun muistetaan, että sen kokoonpano on kärsinyt useasta runkopelaajan loukkaantumisesta.

Kuitenkin sarjataulukkoa syvemmältä katsottuna voidaan saada toinen näkökulma joukkueen syysvireeseen. Laukaisumääriä arvioivan cor%-c-tilaston perusteella SaiPa on Liigan heikoin joukkue. Tilasto tarkoittaa käytännössä sitä, että vastustajajoukkueella on enemmän maaliyrityksiä ja siten karkeasti ottaen paremmat mahdollisuudet ottelun voittamiseen.

SaiPa on Liigan heikoimpia joukkueita myös arvioidessa hyökkäys- ja puolustuspään aloitusten suhdetta. Mikäli sarjataulukko järjestettäisiin tilastollisen odotusarvon perusteella, SaiPa olisi tässäkin tapauksessa hännänhuippu.

Tilastot kertovat siis, että SaiPa on periaatteessa väärässä kohtaa sarjataulukkoa. Toki pitää muistaa, että tilastot, maaliodottamat ja muut luvut taulukoista eivät ratkaise itse peliä, vaan lopullinen tulos pohjautuu aina kaukalon tapahtumiin ja yksittäisten pelaajien onnistumisiin ja epäonnistumisiin.

SaiPan syyskausi on ollut menestys maalinteon tehokkuuden, erikoistilanteiden ja maalivahtipelaamisen osalta. Vaikka vastustaja on ollut monesti niskan päällä otteluissa vetotilastojen ja maalipaikkojen osalta, SaiPa on löytänyt keinon voittaa tiukkoja otteluita. Tästä esimerkkinä voidaan esittää SaiPa−HIFK-ottelun ja SaiPa−HPK-ottelun tilastollisesti ajatellen epätodennäköiset voitot.

Joukkueen kahtiajakoista alkukautta kuvaa hyvin myös se, että kotona se on ollut Liigan parhaimpia joukkueita kotiyleisön juhlittua voittoa kahdeksan kertaa yhdeksästä ottelusta. Vastaavasti vieraskentällä joukkue on voittanut ainoastaan kolme ottelua kymmenestä, eivätkä erikoistilanteetkaan ole häikäisseet vierasyleisön edessä.

Lehterän puheissa on monesti käyty läpi sitä, että joukkueen peliä rakennetaan palanen kerrallaan. Syksyn otteiden perusteella vertauskuvauksellisen tammen kasvattaminen on aloitettu keskittymällä puolustuspelaamiseen. Tämän seurauksena hyökkäyspelaaminen on jäänyt pitkälti Tyler Morleyn erinomaisten otteiden varaan vaikka joukkueen hyökkäyksessä on tällä kaudella SaiPalle poikkeuksellisen paljon laatua ja leveyttä.

Maaottelutauon aikana joukkueella on ollut mainio mahdollisuus harjoitella huolella myös syyskaudella puutteelliseksi havaittua hyökkäyspelaamista. Hyökkäämisen laadun kohentumista ennakoi myös se, että edeltävän kauden tehoduo Topi Nättinen-Jonatan Tanus on herännyt tehojen puolesta uuteen kauteen. Lisäksi sairastuvalta odotetaan innolla ainakin Emil Oksasta ja viime kaudella ennätyspisteensä takonutta Elmeri Kaksosta.

Tilanne on siis kutkuttava, sillä joukkue tuntuu olevan tienhaarassa: yhdellä suunnalla odottaa kohentunut hyökkäyspeli sekä runkosarjan kuuden joukko ja toisaalla odottaa juuri ja juuri pudotuspeleihin pääsy nykyisellä kiekollisella pelillä. Vaikka tilastot eivät ratkaise otteluita tai lopullista runkosarjasijoitusta, niin todennäköisyyksiä vastaan ei voi kamppailla loputtomiin - SaiPan on opittava hyökkäämään aiempaa laadukkaammin.

» Lähetä palautetta toimitukselle