Saadaanko Suomi-sarjaan uusi mestari? – Välierät käyntiin keskiviikkona

Suomi-sarja / Artikkeli
Kevät tuo Haukat Raaheen.
Kuva © Joonas Kämäräinen Photography
Suomi-sarjan pudotuspelit ovat edenneet nopeasti jo välierävaiheeseen. Mestaruutta havittelee peräti kolme ensikertalaista. Välieräjoukkueista vain D-Kiekko on pystynyt voittamaan valtakunnan kolmanneksi himoituimman pytyn aiemmin itselleen.

Suomi-sarjan puolivälierävaiheessa ei vältytty yllätyksiltä. Siitä piti huolen Järvenpään Haukat, joka kampesi runkosarjan kakkosen HCIK:n kesälomille suoraan kahdessa ottelussa. Todellinen jymypaukku oli lähellä Raahe-Kiekon ja Jyväskylän Liikunnan Riemun otteluparissa, mutta runkosarjan voittanut Raahe-Kiekko piti pintansa jatkoajalle venyneessä ratkaisuottelussa.

Myös Jyväskylän D-Kiekko-Nokian Pyry ja Kalajoen JHT-Porin Karhu HT -otteluparit ratkaistiin vasta kolmannessa ottelussa. Tiensä välieriin raivasivat D-Kiekko ja Karhu HT.

Välieristä etenee finaaliin kahdella voitolla. Myös mestaruus ratkeaa kahdesta voitosta. Välierät alkavat keskiviikkona Raahessa.

Välieräparit

Raahe-Kiekko – Haukat

Raahe saa vastaansa jälleen kuuman altavastaajan. Puolivälierissä raahelaiset olivat ajoittain hätää kärsimässä Riemua vastaan. Ensimmäinen ottelu Raahessa ratkesi vasta jatkoajalla 3–2. Riemu voitti puolestaan kotiottelunsa 5–4 niin ikään jatkoajalla, joten ottelusarjan voittajaa lähdettiin selvittämään toisella Raahen reissulla. Tuosta ottelusta muodostuikin koko puolivälierien dramaattisin.

Riemu johti ottelua avauserässä 0–2, mutta kotijoukkue tuli rinnalle. Jyväskyläläisten Waltteri Viitasen ulosajoon johtanut keihästysjäähy näytti ratkaisevan pelin Raahe-Kiekon naputtaessa pari ylivoimamaalia heti toisen erän kärkeen ja yhden lisää myöhemmin.

Mutta niin vain Riemu nousi vielä kolmen maalin takaa tasoihin 5–5-lukemiin. Jatkoajalla 6–5-ratkaisumaalin ampui Suomi-sarjan konkaripelaajiin lukeutuva Jaakko Svensk, jonka kokeileva laukaus pienestä kulmasta upposi hyvän kauden pelanneen maalivahti Henri Tikkasen taakse. Svensk keräsi ottelusarjassa tehot 4+3.

Haukkojen lento välieriin oli yllättävänkin kevyt. Järvenpääläiset ryöstivät kotiedun itselleen 2–3-vierasvoitolla jo avausottelussa Kaarinassa. Kotiottelunsa Haukat hoiteli lopulta tyylillä maalein 8–0. Maalilla Samu Mäkinen pelasi mainiosti ja on joukkueen valttikortti myös välierissä Raahea vastaan. Mäkinen johtaa pudotuspelien torjuntatilastoja komealla torjuntaprosentilla 95,70.

Järvenpääläisjoukkueessa tulosvastuu on jakautunut Jere Mannisen 3+3 ja Andre Linden 4+1 takana tasaisen mainiosti. Haukat selviytyi välieriin voittamalla villi kortti -kierroksen pelinsä ja puolivälieränsä suoraan kahdessa ottelussa, joten energisellä joukkueella riittää varmasti virtaa.

Joukkueet kohtasivat toisensa kerran runkosarjan aikana marraskuussa Raahessa. Raahe-Kiekko oli tuolloin kolmannessa erässä 2–3-tappiolla, mutta nousi lopulta 4–3-voittoon.

Arvio:
Riemu haavoitti Raahe-Kiekkoa pahasti. Joukkueen alakerta on maalivahti Valtteri Nousiaista myöten epävarma. Hyökkäyspäässä löytyy kyllä ruutia, voimaa, vääntöä ja kokemusta. Ratkaisijoista ei pitäisi olla pulaa tiukan paikan tullen.

Jos Haukat pystyy saamaan hyvän alun ensimmäisessä ottelussa Raahessa, on yllätys mahdollista. Se vaatii kuitenkin sen, että joukkue pystyy pysymään mahdollisimman paljon kiinni pelivälineessä ja hyvällä liikkeellä pitämään pelin painopisteen kaukana omalta alueelta.

Raahe-Kiekko ei saa sulkaa hattuunsa helpolla tästäkään otteluparista. Haukoilla piilee saumat jopa voittaa ottelusarja. Osaavan kärkikaartin onnistumisten myötä Raahe-Kiekko ottanee silti seurahistorian ensimmäisen finaalipaikan voitoin 2–1.

D-Kiekko – Karhu HT

Vastassa on kaksi toisilleen inhottavaa vastustajaa. D-Kiekko on joukkueena raikasjalkaisempi, mutta Karhu kovempi ja kokeneempi. D-Kiekko hävisi hieman yllättäen avausottelunsa Jyväskylässä Pyrylle 1–3. Joukkue otti omansa kahdessa seuraavassa ottelussa. Nokialla lukemat olivat 1–3 ja Jyväskylän toisessa ottelussa 4–2.

D-Kiekon tehot jakaantuivat tasaisesti useamman pelaajan kesken. Tehokkain oli Joni kallio 1+2. Manu Lähteenmäki pysäytti kiekkoja 93.50% varmuudella.

Karhu HT joutui odotetun lujille Kalajoen Junkkarit Hockey Teamia vastaan. Kaikki kolme ottelua olivat maalin pelejä, jotka olisivat voineet kääntyä kummin päin hyvänsä. JHT aloitti 3–2-kotivoitolla. Porissa Karhu otti pakkovoiton maalein 4–3, joten taas matkattiin hiekkasärkille. Katkaisupelin 2–3-ratkaisumaalin iski jatkoajalla Karhu HT:n Kasperi Nuto.

Porissa tehtiin eräänlaista historiaa, kun JHT:n 46-vuotias seuralegenda Sami Markkanen iski joukkueensa toisen maalin.

Karhu HT:n parivaljakko Kasperi Nuto 3+6 ja Mika Huhtasalo 6+3 olivat isossa roolissa myös puolivälierissä. Mestiksestä kesken kauden Poriin saapunut Henri Keskilohko on myös alkanut lämmetä kevään korvilla tehoillen villi kortti -kierroksen peleissä ja puolivälierissä yhteensä 1+6 tehopistettä.

D-Kiekko ja Karhu HT kohtasivat toisensa runkosarjan aikana kerran marraskuun puolella Jyväskylässä. Ottelu päättyi D-Kiekon voittoon 2–1.

Arvio:
Erittäin tasainen ottelupari, jonka voittajaa on vaikea veikata. Kuinka hyvin D-Kiekko pystyy jauhamaan omaa peliään Karhua vastaan ja pitämään porilaisten maaliahneet kärkimiehet pois tekopaikoilta? Entä kuinka hyvin Karhu pystyy vastaamaan D-Kiekon liikkeeseen?

Maalivahtipelin suhteen taisto on tasainen. Kotietu saattaa nousta tasaisessa otteluparissa ratkaisevaksi, joten D-Kiekko mennee finaaliin voitoin 2–1. Finaalissa jyväskyläläisillä olisi mahdollisuus hakea toista voittoa sitten kevään 2008.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

» Lähetä palautetta toimitukselle