Niko Eronen siirrettiin sivuun SaPKosta vain neljän Mestis-ottelun jälkeen.
Kuva © Jarno Hietanen

SaPKon päätös valmentajavaihdoksesta muhi jo syyskuussa – Niko Erosen lähtöpassien taustalla on kulttuurieroja, joista kukaan ei halua puhua

Artikkeli
Savonlinnan Pallokerhon ilmoitus päävalmentaja Niko Erosen sivuun siirtämisestä vaikuttaa yllättäneen kaikki asianosaiset. Vaikka rahaa uuden valmentajan palkkaamiseksi ei seuralla toistaiseksi ole, ratkaisu oli seurajohdon mukaan ainoa mahdollinen. Selvitimme Savonlinnassa, mitä tilanteen taustoilla piilee.

Lokakuun seitsemäntenä Savonlinnassa putosi varsinainen uutispommi. Mestiksen suunnannäyttäjiin kuuluva Savonlinnan Pallokerho oli vapauttanut päävalmentajansa Niko Erosen tehtävistään.

Valmentajan työvelvoitteen päättämisessä ei toki itsessään ole mitään tavatonta. Tavatonta on tehdä se tilanteessa, jossa sarjaa on takana neljä ottelua.

Perinteikkään seuran alkukauden urheilullinen menestys ei eittämättä ollut toivotunlaista. Neljästä ensimmäisestä Mestis-ottelustaan SaPKo kuittasi vain yhden voiton; senkin häntäpäähän jumiutuneesta Kiekko-Vantaasta. Päteväksi syyksi siitä ei kuitenkaan ole.

Etenkään pelaajakehitykseen nojaavassa Mestiksessä yhdenkään seuran usko urheilulliseen prosessiinsa ei voi murentua tulospaineiden alla muutamassa ottelussa. Toisaalta Suomen Cupissa SaPKo oli edennyt kahdeksan parhaan joukkoon: tie oli noussut pystyyn vasta puolivälierissä Joensuun Kiekko-Poikia vastaan. Urheilullisia perusteita päätökselle oli siis tuskin lainkaan.

SaPKon ratkaisu siirtää päävalmentaja Eronen sivuun tulikin yllätyksenä koko Mestistä seuraavalle Suomelle. Niin ikään ymmällään oli valmennuspestin vuoksi perheineen Savonlinnaan muuttanut Eronen. Hän kertoo Jatkoajalle saaneensa SaPKolta ensi kertaa tiedon työvelvoitteensa päättymisestä samana päivänä kuin seura tiedotti asiasta julkisuuteen.

Asia on sopimustekniikan kannalta kesken ja seurassa ilmeisen vaikea. Helpoksi sitä ei tällaisten vaiheiden jälkeen osaisi kuvitellakaan.

Kulttuurien törmäys

Seura vaikeni pitkään tilanteen taustoista kuoliaaksi. Pölyn laskeuduttua parin viikon verran halukkaita puhujia alkoi kuitenkin vähitellen Savosta löytyä.

 "TÄÄLLÄ ON TEHTÄVÄ SITEN KUIN TÄÄLLÄ ON ENNEN TEHTY."

Vastapäätäni Savonlinnan jäähallin VIP-tiloissa istuu SaPKon taustayhtiön hallituksen puheenjohtaja Vesa Kutvonen kaksi viikkoa valmentajavaihdoksen jälkeen. Hän kokee päälliköimänsä seuran voivan jo huomattavan hyvin.

– Jos olisit pari viikkoa sitten kysynyt, niin silloin olisi ollut paljon vaikeammat ajat, Kutvonen sutkauttaa.

Mitkä asiat johtivat siihen, että päätitte vapauttaa Niko Erosen tehtävistään?

– SaPKon valmentajakulttuuri, joka on monikymmenvuotinen, ja Niko Erosen valmentajakulttuuri eivät kohdanneet ollenkaan. Tämän enempää en sitä avaa.

Miksi et?

– Se on meidän välinen asia, en rupea siitä enempää toitottamaan. Tämä on ehdoton kanta.

Onko kyse peli-identiteetin asioista vai muista asioista?

– Ihan muuta, täällä on tehtävä siten kuin täällä on ennen tehty. Tietenkin myös... no ei ehkä peliä, Niko Eronen johti peliä ihan hyvin, mutta kaikki muu toiminta. Meillä on SaPKossa totuttu tiettyihin asioihin vuosikymmenten aikana ja niin on toimittava tästäkin eteenpäin. Yhtään enempää en tästä sano.

Toteuttaako päävalmentajaksi nostettu seuran oma mies Juho Nykänen näitä tapoja paremmin?

– Kyllä.

Näytitte myös vasta palkatulle Jere Monnille ovea, vaikka valmennuksen miehitys on varsin kapea.

– Joo, sama vika. Ei kohdannut millään tavalla [toimintakulttuuriltaan].

Millainen oli Erosen rekrytointiprosessi? Mikä siinä on epäonnistunut, kun olette seurana päätyneet tähän ratkaisuun?

– Ensinnäkin hallitus kantaa siitä vastuun, että hänet palkattiin. Vielä kerran sanon, että hän on hyvä valmentaja, mutta ei vain kohdannut. Keväällähän meillä oli tilanne, että piti saada valmentaja tänne, ja Erosesta oli ihan kohtuullisia lausuntoja tuolla. Keskustelut johtivat heti yhteistyöhön, taisi olla ensimmäinen puhelu, niin päätettiin, että tämähän on näin helppoa. Niin se meni.

− Hallitus kantaa vastuun, hallitus on palkannut hänet ja siitä ei syytellä muuta kuin hallitusta, Kutvonen summaa.

Vesa Kutvonen (oik.) pitää seuran vanhoista toimintatavoista tiukasti kiinni.
Kuva © Antti Varonen

Neuvottelupöydästä leivättömän pöydän ääreen

Valmentajan SaPKo todellakin tarvitsi. Edelliset kuusi kautta seuraa valmentanut Pasi Räsänen päätti jättäytyä pois kasvattajaseuransa pääkäskijän paikalta, vaikka harkitsi Savonlinnassa jatkamista pitkään.

– SaPKossa ei kuitenkaan olla tällä hetkellä tekemässä sellaista muutosta toiminnassa, mitä olisin toivonut, kommentoi Räsänen huhtikuussa Savonlinnassa ilmestyvälle maakuntalehti Itä-Savolle.

Lehden mukaan viimeinen niitti Räsäsen jatkolle SaPKossa oli kauden keskeytyminen taloudellisista syistä ja siitä seurannut päätös lomauttaa valmennus. Lomautusten laillisuudesta SaPKo ja Räsänen ovat käyneet myös oikeutta.

– Marraskuun alussa olin valmis tekemään jatkosopimuksen, mutta seuran suunnalta vedettiinkin kaikki takaisin. Siitä jäi vähän paha maku, lausui Räsänen Itä-Savolle keväällä.

Räsäsen uudeksi seuraksi valikoitui keväällä lopulta Kajaanin Hokki, jonka kanssa SaPKo siis käytännössä vaihtoi päävalmentajia päittäin. Kartoitus ei siis ehtinyt venyä Savonlinnassa erityisen pitkälliseksi, kun seuran hallitus jo päätti kiinnittää Erosen. 

Erosen johdolla Hokki jäi viime kauden Mestiksessä viimeiselle sijalle. Vuotta aiemmin hän luotsasi KeuPa HT:n kuudenneksi. Tätä ennen hän on marinoitunut valmentajana Tanskan ja Norjan kakkostasoilla mestaruustason tuloksin.

Myöhemmin kesällä seura tiedotti kiinnittäneensä myynti- ja valmennustiimiin vahvistukseksi Jere Monnin, joka on Erosen lankomies. Hänen sopimuksensa oli Kutvosen mukaan määräaikainen ja päättyi 7. lokakuuta, jolloin myös Eronen laitettiin ulos. Virallisissa sarjoissa Monni ei ole aiemmin valmentanut.

Erosen jakkara huojunut jo syyskuussa

Tilanne Savonlinnassa kärjistyi jo hyvin aikaisessa vaiheessa, hyvän aikaa ennen sarjakauden alkua. Kutvonen kertoo, että valmennuskulttuurieroja ja muuta oireilua on ilmennyt jo syyskuun alusta lähtien. Siitä alkaen SaPKo on myös etsinyt Erosen tilalle uutta valmentajaa.

Kutvosen mukaan tilanteen tulehtuminen ei ole johtunut määräänsä enempää yksittäisistä tilanteista, vaan taustoilla on ollut "kaikkea mahdollista". Päätöksenteon vaiheita hän kuvaa mitä savolaisimmin.

– Sellainen päätös tässä tehtiin, silloin kun sitä tehtiin, että kun se on ennemmin tai myöhemmin tehtävä tuo päätös, miten tehtiin Niko Erosen kanssa, niin parempi kun sen tekee ennemmin.

Tällä hetkellä SaPKo siis maksaa Eroselle palkkaa siitä, ettei hän toimi SaPKon päävalmentajana. Vaikka purkukorvauksesta on käyty neuvotteluja, sopimus ulottuu tällä haavaa huhtikuun loppuun.

"Ei ollut muuta mahdollisuutta."

Uuden valmentajan löytymistä odotellessa joukkuetta luotsaa 34-vuotias punkaharjulaislähtöinen Juho Nykänen, jolle valmentajapesti ylisummaan on miesten tasolla ensimmäinen – lukuun ottamatta viiden vuoden takaista videovalmentajan sivutoimista tehtävää. SaPKon ja Jukurien junioriorganisaatioissa viime vuosina valmentanut Nykänen oli Erosen valmennustiimissä alkujaan apuvalmentajana.

Kaikesta huolimatta seura katsoo tämän sangen kalliin kokonaisuuden parhaaksi ratkaisuksi tilanteeseensa.

– Ei ollut muuta mahdollisuutta, Kutvonen kuittaa ykskantaan.

Nopeasti itänyt epäluottamus

Lähtöpassit saanut Niko Eronen on seurajohdon lausumasta ymmällään. Hän ei ollut alun pitäen halukas puhumaan tilanteestaan, mutta päätti tovin harkittuaan kommentoida asiaa Jatkoajalle.

Eronen ei yhäkään suoranaisesti ota kantaa Kutvosen sanomisiin tai seuran ja valmentajan arvojen ristiriitaisuuksiin asioiden keskeneräisyyden vuoksi.

– Ainoa, mitä voin sanoa, on omasta itsestäni: minkälainen valmentaja näen itse olevani. Avoimuus ja rehellisyys on tärkein asia; se, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä, oli se sitten hyvää tai huonoa, sanoo Eronen.

Seurajohdon lokakuinen ratkaisu tuli Eroselle hänen itsensä mukaan "aivan puskista". Erosen mukaan johto viestitti hänelle sataprosenttista luottamusta aina siihen pisteeseen saakka, kun ilmoitus työvelvoitteen päättymisestä tuli.

– Tuo on se, miten työtäni teen, ja se on nyt sitten erilainen näkemys asiasta. Kenties, en tiedä, kun en sinällään osaa sanoa. Voin vain arvailla, Eronen muotoilee.

Jo syyskuussa alkaneesta epäluottamuksesta Eronen kuulee nyt ensimmäistä kertaa.

– Hassulta kuulostaa, jos syyskuun alussa on alettu etsiä uutta päävalmentajaa. Jos kerran näin on, asiaa ei ole millään tavalla tuotu minun tietoisuuteeni missään vaiheessa. Ihmettelen sitä, koska treenipelit olivat kuitenkin tuloksellisesti ihan hyvät.

Pässipaitojen taustoilla kuohuu.
Kuva © Topi Lainio

Ennen syyskuun alkua SaPKo ehti harjoitella vain muutamia viikkoja. Prosessia verottivat lisäksi alkusyksyn sairastelut sekä edustusjoukkueen koronakaranteeni, jota seurasi Suomen Cup. Tuon ajan Eronen sai näyttää kykyjään ennen uuden valmentajan etsintöjen käynnistymistä.

– Aika nopeasti on sitten tehty päätökset, jos vajaa kuukausi on tehty asioita ja yksi peli hävitty ja muutamat voitettu. Jännältä kuulostaa omaan korvaani, Eronen toteaa.

"asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä, oli se sitten hyvää tai huonoa."

Vaikeuksista huolimatta Eronen itse olisi halunnut jatkaa seurassa.

– Kasasin tuon joukkueen ja saatiin huikeita tyyppejä, huikea porukka pelaajiston osalta aikaiseksi. Siinä mielessä harmi, että tämä meni nyt näin. Tällaista se on tällä kertaa, hän luonnehtii.

Väleistään päävalmentajuuden perineen Juho Nykäsen kanssa Eronen ei suostu lausumaan halaistua sanaa.

– En kommentoi.

"Ei ole ollut primääritarkoitus olla päävalmentajana"

Ajan oloon tilanne seuran uudessa arjessa tuntuu asettuneen. Valmentajavaihdoksen jälkeiset neljä ottelua toivat ensi hätään pientä piristystä tulokselliseen kehitykseen, vaikkei varsinaisia voittoputkia ole Savonlinnassa vielä rakentunutkaan.

Viidennessä ottelussaan vaihdoksen jälkeen SaPKo kohtasi kotonaan Pasi Räsäsen nyt luotsaaman Kajaanin Hokin. Perjantai-illan otatusta todisti Talvisalossa runsaslukuinen kotiyleisö.

Räsäsen paluussa kotikaupunkiinsa oli nyt tyystin toisenlainen lataus kuin otteluohjelmaa laadittaessa oli osattu kuvitellakaan. Penkin takana olivat vastakkain toisilleen takavuosilta hyvin tutut miehet; SaPKon Mestis-miehistöä vuosia luotsannut mestari ja seuran junioriorganisaatiossa samaan aikaan valmentanut nuori kisälli.

Kokeneen Räsäsen ryhmä kuittasi ottelusta selvän 4–1-vierasvoiton ja peittosi Nykäsen SaPKon.

– Ärsyttää hävitä aivan suunnattomasti! Pasi on hieno mies ja arvostan häntä valmentajana, mutta en minä hänelle halua hävitä, missään nimessä, Nykänen puuskahti ottelun jälkeen.

Jos oli Eronen yllättynyt erottamisestaan, kertoo Nykänen yllättyneensä yhtä lailla seurajohdon tekemästä ratkaisusta.

"Olen kokenut, että olen nyt niin kuin MM-leirityksessä."

– Ei minun tavoitteeni ole ollut tässä olla päävalmentajana. Kahden vuoden apuvalmentajasopimus on [silloisen urheilutoimenjohtaja Pekka] Lindénin kanssa keväällä tehty. Ei ole ollut primääritarkoitus olla päävalmentajana tässä nyt ihan hetkeen, sanailee Nykänen.

Nykäsen aiempi valmentajakokemus on lähinnä SaPKon eri juniorijoukkueista. Viime kauden hän luotsasi Jukureiden alle 18-vuotiaiden SM-sarjajoukkuetta. Kohdalle avautunut päävalmentajuus ei siis ole Nykäselle täysin uusi haaste.

– Helpompi tässä on mielestäni olla päävalmentajana kuin alle 20-vuotiaiden Mestiksessä. Pelaajat ovat kokeneempia ja heillä on oma näkemys, josta voidaan alkaa rakentaa.

Tavoitteitaan valmentajana Nykänen ei toistaiseksi näe aiheelliseksi puida.

– Mennään ja kehitytään nyt päivä kerrallaan, tässä on jopia tarpeeksi nyt toistaiseksi. Näköjään nämä tilanteet muuttuvat: jos menee käymään Pietarissa lomalla, ei tiedä, päätyykö KHL-koutsiksi! veistelee Nykänen.

Kysymykseen väleistään Niko Eroseen Nykänen jättää vastaamatta.

Ei auta itku valmentajamarkkinoilla

SaPKon poikkeuksellinen ratkaisu erottaa valmentaja ennen uuden löytymistä on paljon puhuva siirto huomioiden, miten kovan taloudellisen iskun seura ottaa päätöksensä myötä vastaan. Seuran talousvaikeudet eivät ole uutinen: niiden vuoksi pässipaidat joutuivat vetäytymään Mestiksestä kesken viime kauden, kun vaihtoehtona oli pelata puoli kautta tyhjille katsomoille.

Monivuotinen urheilutoimenjohtaja Pekka Lindén on lisäksi onnistuttu houkuttelemaan takaisin seuraan. Kevätkesällä lähdöstään yllättäen ilmoittaneen Lindénin paluu julkistettiin lokakuun puolessavälissä.

Hänen tärkeimpiin tehtäviinsä kuuluu uuden valmentajan hankkiminen. Työ tosin käynnistyy vasta marraskuun alussa.

– Lindén on Madeiralla lomalla, niin on päätetty, että marraskuun alkuun vielä katsellaan tässä, selostaa puheenjohtaja Kutvonen.

Seuran sieluksikin mainitun Lindénin takaisin houkuttelu ei ollut pitkä prosessi. Hallitus oli pitänyt hänet ajan tasalla seuran kuulumisista kaiken aikaa, ja Kutvonen itse päätti lopulta pyytää häntä palaamaan töihin. Yksi puhelinsoitto riitti.

– Hän sanoi miettivänsä vuorokauden ja sanoi lopulta, että tulee, Kutvonen kertoo.

"Lähinnä tarkkaillaan tässä Juho Nykästä."

Maksettavana on niin uuden valmentajan, Lindénin kuin Erosen palkka. Yhtälö kuulostaa seuran kannalta kestämättömältä: herää kysymys, miten seuralla tällaiseen on varaa, kun talous on jo ennestään tiukilla.

– Se on vain kestettävä. Kyllähän se on tällaisissa tapauksissa niin meillä kuin muillakin niin, että täytyy vain kääntyä yhteistyökumppanien puoleen. Että kun rahoitatte muutenkin, niin rahoitatteko vielä vaikka kuukausipalkan, taustoittaa Kutvonen.

Ratkaisun taloudellinen kestävyys on siis yhteistyökumppanien hyväsydämisyydestä kiinni. Se, kuten myöskään itse valmentajarekrytoinnin onnistuminen, ei kuitenkaan näy Kutvosta huolestuttavan.

– Markkinat ovat ihan hyvät. Kun Pekka tulee, niin palataan tarkemmin. Lähinnä tarkkaillaan tässä Juho Nykästä, Kutvonen kommentoi.

SaPKo pelaa toistaiseksi Juho Nykäsen komennossa uuden valmentajan löytymistä odotellessa.
Kuva © Topi Lainio

Nykäsellä on toden totta käynnissä eräänlainen seurajohdon antama koeaika. Erilaisia valmentajanimiä on hallituksen keskusteluissa vilahdellut, mutta toistaiseksi on vielä epäselvää, hankkiiko seura apuvalmentajan Nykäsen valmennusryhmään vai uuden päävalmentajan, jonka kakkosena Nykänen jatkaa.

– Olen kokenut, että olen nyt niin kuin MM-leirityksessä. Tämä pätkä on minun show'tani ja sitten katsotaan, mitä hakuprosessi tuottaa. Olen tyytyväinen siihen, jos meille päävalmentaja tulee, sanoo Nykänen.

Savonlinnan Pallokerhon eriskummallinen valmentajapolitiikka jättää toistaiseksi enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Tietoinen valinta päästää päävalmentaja-pelaajakoordinaattori työvelvoitteestaan neljän Mestis-ottelun jälkeen on yksi asia, päätöksen syntyminen taustoissa jo ennen sarjakauden alkua toinen.

Nyt elettävän väliaikaisen siirtymävaiheen myötä samaa joukkuetta luotsaa yhden kauden aikana kolme eri valmennusryhmää, joissa on yksi yhteinen nimittäjä. Vaikka tilanteen kärjistymisen syistä pysytään vaiti, sekä seura että Eronen ovat korostaneet, että urheilutuotteeseen liittyvillä asioilla ei ole ollut vaikutusta Erosen pois potkimiseen.

Yksi on silti varma. Nähty ratkaisu on lopulta juuri se, jonka SaPKo on itselleen parhaaksi katsonut – niin käsittämättömältä kuin se vaikuttaakin kaikki kerrannaisvaikutukset huomioiden.

Puheenjohtajan sanoin: muuta mahdollisuutta ei ollut.

Muokattu 28.10.2021 klo 12.40: Nykänen valmensi viime kaudella Jukurien alle 18-vuotiaiden, ei alle 20-vuotiaiden SM-sarjajoukkuetta.

» Lähetä palautetta toimitukselle