SaPKo−TUTO: Runkosarjan aikana valmiiksi lämmitetyt tunteet leimahtavat jälleen liekkeihin

MESTIS / Artikkeli
Laidat rymisevät vamasti SaPKon ja TUTOn välisessä puolivälieräsarjassa.
Kuva © Timo Savela

Runkosarjassa SaPKo ja TUTO sijoittuivat neljänneksi ja viidenneksi pisteen erolla toisiinsa nähden. Keskinäiset kohtaamiset menivät tasan 2−2 ja maalien suhteen joukkueille ei jäänyt paljoakaan liikkumavaraa. Tammikuun lopulla SaPKo kuitenkin väläytti tulivoimaansa ja takoi kotonaan seitsemän maalia turkulaisten verkkoon.

Tiistaina alkavassa puolivälieräsarjassa SaPKo hakee revanssia viime kevään välieräsarjasta, jonka TUTO vei nimiinsä otteluvoitoin 4−3.

SaPKo on viime vuosina vakiinnuttanut paikkansa Mestiksen kärkijoukkueiden joukossa, mutta kulunut runkosarja tuotti haasteita lukuisten loukkaantumisten ja ajoittaisen suoritusvarmuuden puutteen takia. Joukkue varmisti kotiedun vasta viimeisessä ottelussa Ketterää vastaan, ja ottelun voittajan ratkaisemiseksi tarvittiin vielä voittomaalikilpailu.

Pässipaitojen kokoonpano on elänyt loukkaantumisten seurauksena paljon. Merkittäviä poissaolijoita ovat olleet Kasper Piitulainen sekä Mikko Lahtela, joka palasi keskikaistalle runkosarjan loppupuolella.

Lahtelan paikkaa ovat olleet tuuraamassa muun muassa Juuso Forsström ja Teemu Lämsä. Kärkiketjuissa laitahyökkääjien paikat ovat vaihtuneet melko useasti, ja Matias Rauvolan ja Henri Keskilohkon loukkaantumiset typistivät hyökkäyksen laajuutta entisestään.

Toni Henttosen lähtö Ilvekseen heikensi SaPKon hyökkäyksen laajuutta, mutta joukkue on kolmen ensimmäisen ketjun osalta edelleen iskukykyinen. Tehohyökkääjä Niklas Salon paluu teki pässipaidoista kertaheitolla aiempaa vaarallisemman. 

Matias Lainion ja Atte Karppisen johdolla pässipaidat tuovat TUTOlle puolustuspelillisen haasteen. Pässipaitojen osalta huomio kiinnittyy pääasiassa oman alueen ja puolustussuunnan pelaamiseen.

Maalivahtikaksikko Nico ViksténRoope Urpolahti on jakanut vastuun melko tasaisesti. Kumpikin on kärsinyt joukkueen puolustuksellisesta epävarmuudesta, mutta tasaisessa suoritusvarmuudessa on ollut petrattavaa.

TUTO-vahti Julius Pohjanoksa tuokin lähtökohtaisesti jokaisessa ottelussa edun turkulaisille, vaikka Vikstén ja Urpolahti kykenevätkin hyviin otteisiin lyhyellä otannalla.

TUTOn pitää löytää ratkaisija

TUTOn runkosarja oli erittäin vaihteleva. Alkukauden turkulaiset taistelivat repaleisella kokoonpanolla Mestiksen kuudenneksi ennen syksyn maajoukkuetaukoa. Myös ennen joulutaukoa voittoja napsui joka puolelta, mutta tammi-helmikuuhun osui synkkä jakso, sillä 11 pelistä vain kaksi päättyi TUTOn voittoon.

Runkosarjan lopussa turkulaiset käänsivät kurssinsa, kun viimeisestä kuudesta pelistä heltyi viisi voittoa sekä kauden paras ottelu runkosarjan päätöksessä Kiekko-Vantaata vastaan.

Vaikka TUTO napsi voittoja viime peleistä, sen peli ei ole ollut priimaa viimeistä peliä lukuun ottamatta. Asetelmat ovat siis varsin samanlaiset kuin ennen viime kauden pudotuspelejä: joukkueessa on paljon potentiaalia, mutta sitä ei ole täysin saatu esiin.

Viime kaudella TUTO-käskijä Miika Elomo kaivoi potentiaalin esiin pudotuspeleihin ja turkulaiset jyräsivät hopealle. Viime keväästä joukkueen kokoonpano eroaa kuitenkin merkittävästi, sillä Niclas Lucenius, Aki Keinänen ja Kalle Valtola eivät ole enää takomassa pisteitä.

Alkavissa puolivälierissä suurin kysymysmerkki turkulaisjoukkueella onkin maalinteko. Elomon suojateilla on mietittävää, löytyykö joukkueesta sellaista pelaajaa, joka laittaa limpun pussiin tilanteessa kuin tilanteessa.

Pelastajana voi olla hurjassa vireessä viime aikoina ollut Niko Ahoniemi, joka on iskenyt tehopisteet 8+4 edellisessä kuudessa kamppailussa. Ahoniemeä on säestänyt saman ketjun sentteri Lassi Kokkala, joka löysi huippukuntonsa keväällä.

Mikäli TUTO onnistuu maalinteossa, sillä on mahdollisuus edetä pitkälle keväällä, koska puolustus- ja maalivahtipeli ovat kunnossa. Tästä osoituksena vähiten päästettyjä maaleja runkosarjassa.

Toimituksen arvio

Vastakkain ovat SaPKon hyökkäyksen tulivoima ja monipuolisuus sekä TUTOn puolustuspelillinen lujuus. Pässipaidat tekivät runkosarjassa eniten ylivoimamaaleja, turkulaiset päästivät vähiten alivoimamaaleja. Ottelusarjasta etenee jatkoon SaPKo, joka saa revanssinsa otteluvoitoin 4−3.

» Lähetä palautetta toimitukselle