SHL:n runkosarja lähenee huippuaan – Kuka nappaa runkosarjan voiton Rögle, Skellefteå, Frölunda vai Luleå?

SHL / Artikkeli
Ryan Lasch on vahvasti kiinni SHL:n pistepörssin voitossa.
Kuva © Timo Savela
Mikäli katsoit CHL-finaalin Röglen ja Tapparan välillä, huomasit varmaan, että naapurimaan kamaralla pelataan vauhdikasta kiekkoa fanaattisen yleisön edessä. SHL:n runkosarjan ratkaisut ovat käsillä ja tässä käydään läpi neljä vahvinta runkosarjan voittajakandidaattia.

Ruotsissa SHL:n runkosarja lähenee loppuaan. Seuroilla on noin kymmenen ottelua jäljellä ja tiukimmin runkosarja voitosta taistelevat Skellefteå ja tuore CHL-mestari Rögle. Kaksikon takana väijyy viiden pisteen päässä Ryan Laschin tähdittämä Frölunda ja neljäntenä pisteen tästä perässä vahvan suomalaisedustuksen omaava Luleå.

Sarjan häntäpäässä käydään myös tiukkaa kamppailua karsintapelien välttämisestä. Tällä hetkellä karsintaan joutujan paikoilla ovat Timrå IK ja viime aikoina otteita parantanut Djurgården. Näiden edellä neljän pisteen päässä on Malmö.

Runkosarjan lopussa mielenkiintoisia otteluita on luvassa useampi. Muun muassa Rögle ja Skellefteå kohtaavat toisensa tulevana lauantaina. Tämän lisäksi Skellefteå kohtaa kaksi kertaa Luleån.

Runkosarjan sijoitusten kannalta Röglellä on luvassa helpompi ohjelma, kuin Skellefteålla. Ängelholmilaiset kohtaavat vielä kahteen kertaan sarjan häntäpäässä majaansa pitävän Malmön, sekä Mikko Mannerin valmentaman Brynäsin.

Tuore CHL-mestari vahvassa kevät vireessä

Tapparan CHL-finaalissa kaatanut Rögle on vahvassa kevätvireessä ja onkin hävinnyt viimeisessä kymmenessä ottelussa (CHL-peli mukaan lukien) ainoastaan kaksi kertaa. Joukkue taistelee historiansa ensimmäisestä runkosarjan ykköstilasta.

Rögle hyödynsi KHL:stä vapautuneita pelaajia vahvistamaan joukkuettaan. Joukkueeseen liittyivät Daniel Zaar ja puolustajat Vojtěch Mozík ja Valtteri Kemiläinen.

Puolustuksen vahvistukset tuovat huomattavan määrän kokemusta ja laatua takalinjoille. Zaar puolestaan on heti alusta alkaen näyttänyt olevansa odotetun tehokas vahvistus, sillä ensimmäisessä seitsemässä SHL-ottelussa on syntynyt tehot 2+8=10. Lisäksi CHL-finaalissa hyökkääjä teki molemmat Röglen maalit.

Juhliiko Kemiläinen jälleen?

Tulevan lauantain otteluun Rögle saa takaisin kaksi SHL-ottelua sivusta pelikiellon vuoksi seuranneen Leon Bristedtin. Hyökkääjä pitää käsissään joukkueen sisäisen pistepörssin ykkössijaa pistein 13+26=39.

Tarkemmin Rögleen voi tutustua tässä artikkelissa.

Skellefteå AIK tavoittelee runkosarjan voittoa neljän vuoden tauon jälkeen

Skellefteån ainoa hankinta kauden loppupuolella oli TPS:ssä alkukauden pelannut Filip Sandberg, joka on 13 ottelussa kerännyt vaatimattomat tehot 2+1=3. Joukkueen tehomiehinä ovat hääränneet hyökkääjä Jonathan Johnson tehoin 12+31=43 ja Jokereissa viime kaudella pelannut puolustaja Jonathan Pudas 7+36=43.

Filip Sandberg ei ole löytänyt tehoja Skelleftåssakaan.

Norlantilaisseuran vahvuutena tällä kaudella on ollut tehokas hyökkäys ja tiivis puolustus maalivahtipeliä unohtamatta. Joukkue on tehnyt tällä hetkellä eniten maaleja sarjassa yhteensä 148, 14 enemmän, kuin seuraavana olevala Luleålla. Päästetyissä maaleissa seura on myös ykkönen 101 osumalla.

Maalivahtipeli onkin ollut joukkueella erittäin vahva, sillä torjuntaprosenteissa Gustaf Lindvall on sijalla yksi (92,28 %) ja Strauss Mann sijalla kolme (91,90 %). Väliin kiilaa ainoastaan Örebron Jhonas Enroth. Torjuntavastuu on jakautunut tasaisesti molemmille maalivahdeille, kun Lindvall on tähän mennessä pelannut 25 ottelua ja Mann 18 ottelua.

Viimeisen kymmenen ottelun kuntopuntarissa joukkue on sijalla kolme kärkikamppailussa mukana olevien Röglen ja Frölundan takana. Joukkue hävisi taannoin muun muassa heikolle Timrålle. Kärkipaikka on mahdollisesti uhattuna, jollei tahti parane.

Pystyykö Ryan Lasch johdattamaan joukkonsa sarjan kärkeen?

Frölundassa ja SHL:ssä tuttuun tapaan pistepörssiä hallitsee Ryan Lasch. Yhdysvaltalaishyökkääjä johtaa SHL:n pistepörssiä tällä hetkellä tehoin 11+46=57. Eroa seuraavalla sijalla olevaan Leksandsin Max Veronneauhun on kolme pistettä, mutta kolmantena oleva IK Oskarshamnin Patrik Kalkvist on jo yhdeksän pisteen päässä. Joukkueen sisäisessä pistepörssissä seuraavana olevaan Michel Špačekiin on jo 16 pistettä.

Frölundalla viimeiseen kymmenen otteluun sisältyy kuuden ottelun voittoputki, mutta kaksi viimeistä on päättynyt tappioon Örebrolle ja Färjestadille. Joukkue on tällä hetkellä kuusi pistettä kärkikaksikkoa perässä, mutta mahdollisuudet eron kiinnikuromiseen on vielä, sillä göteborgilaiset pelaavat vielä useamman ottelun häntäpään joukkueita vastaan.

Frölundan riveissä pelaa peräti neljä Detroit Red Wingsin varausta. Kiinnostavimpana luonnollisesti isokokoinen 19-vuotias Simon Edvinsson. Puolustaja varattiin Detroitiin viime kesänä ensimmäisellä kierroksella kuudentena pelaajana. Tällä kaudella Frölundassa Edvinsson on pelannut 34 ottelua tehoin 1+13. Muut Detroitin varaamat ovat hyökkääjät Theodor Niderbach, Liam Dower Nilsson ja Elmer Söderblom.

Pohjoisen Luleå haastaa suomalaisvoimin

Pohjois-Ruotsin suuruus Luleå HF vaanii seitsemän pisteen päässä kärkipaikasta ja etenee kuntopuntarissa samaa tahtia Röglen kanssa. Yllättäen Luleån viimeisimmät tappiot ovat tulleet kotona häntäpään joukkueille Timrålle, Djurgårdenille ja Brynäsille. Peräkkäisissä otteluissa Röglen kanssa voitot tasattiin kotijoukkueen viedessä voitot.

Norbottenilaisseuraa voidaan pitää yhdessä Örebron kanssa SHL:n Suomalaisjoukkueena, sillä peräti viisi suomalaista pelaa joukkueen riveissä.

Puolustuksessa luutivat Julius Honka sekä Sami Lepistö. Honka on tähän mennessä pelannut tällä kaudella 40 ottelua tehoin 9+11=20. Useassa ottelussa jyväskyläläisen pakkiparina pelannut Lepistö puolestaan on kerännyt 31 ottelussa tehot 2+20=22.

Hyökkäyksessä Juhani Tyrväinen ja Joonas Rask edustavat kokeneempaa päätä ja 19-vuotias Olli Nikupeteri tulevaisuuden pelaajia. Kemiläislähtöinen Nikupeteri pelaa kolmatta kautta Ruotsissa. Tällä kaudella vastuu on jakautunut edutus- ja U20-joukkueen välillä. SHL:ssä on syntynyt 26 otteluun tehot 1+1=2 ja U20-sarjassa 27 pelissä mukavat 13+14=27 pistettä.

SaPkosta maailmalle ponnistaneen Raskin kolmas kausi Ruotsissa on tuottanut 38 ottelussa tehot 4+8=12. Viime peleissä Rask on nähty pääasiassa joukkueen kolmosketjussa yhdessä Nikupeterin kanssa.

Juhani Tyrväisen kauden katkaisi neljän ottelun ajaksi pelikielto törkytaklauksesta, jonka kohteena oli Timrån Joey LaLeggia. Tyrväinen johtaa Luleån sisäistä jäähypörssiä 68 minuutilla. Tehojen puolesta 28 ottelussa on kertynyt pisteet 7+12=19. Luottoa Tyrväiseen joukkueessa löytyy, sillä peliaika keskiarvo on hyökkääjistä joukkueen toiseksi paras: 18.39.

Kovuutta Luleån joukkueessa tarjoilee Juhani Tyrväinen

Joukkueen tehomies on Jokereissakin upeita otteita tarjonnut Linus Omark tehoilla 15+27=42.

SHL:n viimeinen kierros pelataan 24. maaliskuuta ja runkosarjan kärki on vahvasti auki vielä neljälle joukkueelle. Suomalaisia näissä joukkueissa on useampia, joten mielenkiintoisia ja laadukkaita otteluita on tarjolla.

» Lähetä palautetta toimitukselle