SHL:n puolivälierät käynnistyvät − Useita suomalaisia mukana taistelemassa mestaruudesta

SHL / Artikkeli
Juhliiko runkosarjan voittaja Växjö mestaruutta?
Kuva © Pontus Lundahl / TT Nyhetsbyrån
Ruotsin pääsarjan SHL:n puolivälierät pyörähtävät käyntiin torstaina kahden ottelun voimin ja seuraavat kaksi ottelua pelataan perjantaina.

SHL:n puolivälierät käynnistyvät torstaina kahdella ottelulla. Tässä artikkelissa luodaan katsaus ottelupareihin.

Växjö Lakes (1. 102p) – Luleå HF (10. 71p)

Växjö Lakers eteni vakuuttavasti runkosarjan voittoon uuden valmentajansa Jörgen Jönnsonin johdolla Sam Hallamin siirryttyä Ruotsin maajoukkueen peräsimeen.

Joukkueen tiivis puolustus viimeisenä lukkona Eemil Larmi, joka kantoi suurimman vastuun runkosarjassa. Larmin tilastot veivät hänet SHL:n ykköseksi sekä päästettyjen maalien keskiarvolla 1,62 että torjuntaprosentilla 93,4.

Joukkueen puolustajat esiintyivät kauden mittaan erittäin tehokkaasti, sillä joukkueen neljän parhaan pistemiehen joukossa oli peräti kolme puolustajaa. Hardy Häman Aktell ja Joel Persson saalistivat 36 pistettä ja Lukas Bengtsson 30 pistettä.

Vahva puolustuspelaaminen on näkynyt myös alivoimassa, joka oli Växjöllä SHL:n paras lukemalla 81,30 %.

Hyökkäyksen kärkinimi joukkueessa on Robert Rosén 38 pisteellä ennen Kalle Kossilaa, jolla pistesarakkeeseen on merkitty lukemat 11+14=25.

Luleå HF:llä on allaan tiukka pudotuspelien ensimmäinen kierros IK Oskarshamnia vastaan, joka venyi kolmanteen otteluun. Viimeisen ottelun ratkaisi jatkoerässä Joonas Rask. Maali oli viisi maalia runkosarjassa tehneelle Raskille kauden ensimmäinen pudotuspelimaali.

Joonas Rask ratkaisi jatkopaikan Luleålle.
Kuva © Jarno Hietanen

Sarja oli muutenkin Luleån suomalaispelaajien kannalta erittäin hyvä, sillä Juhani Tyrväiselle tehoja kertyi 1+3, Julius Hongalle 1+1. Runkosarjassa yhden osuman tehnyt Tomi Sallinen sai myös pudotuspeleissä maalitilin auki. Leo Komarov joutui valitettavasti jättämään sarjan kesken jo ensimmäisen ottelun alkuhetkillä.

Kokonaisuudessaan kausi oli erittäin vaikea viime kauden finalistille ja pudotuspelien ulkopuolelle jääntikin oli lähellä. Ottelusarjassa Oskarshamnia vastaan joukkue kuitenkin osoitti hyvää pelaamista ja onnistui tekemään 11 osumaa kolmeen peliin huolimatta koko kauden vaivanneesta maalinteon tehokkuuden puutteesta.

Todellinen testi tulee kuitenkin vastaan nyt, kun selkeästi vahvempi Växjö asettuu Luleåta vastaan. Kauden keskinäiset kohtaamiset menivät kaikki Växjön nimiin ja todennäköinen jatkja sarjasta on Växjö.

Skellefteå AIK (2. 99p) – Rögle BK (9. 72p)

Skellefteå AIK haastoi tiukasti Växjötä runkosarjan voitosta, mutta taipui kuitenkin kakkossijalle kompuroituaan viimeisillä kierroksilla, jolloin sille kuuteen otteluun merkittiin neljä tappiota.

Runkosarjassa Skellefteå oli erittäin hyvä hyökkäys ja puolustussuuntaan. Tehdyissä maaleissa joukkue oli jaetulla ykkössijalla 165 osumalla ja päästetyissä Växjön jälkeen toisena 118 maalilla.

Joukkueen viimeisenä lukkona esiintyi vahvasti viime kauden Ässissä pelannut Linus Söderström. Söderströmin päästettyjen maalien keskiarvo 1,63 ja torjuntaprosentti 92,94 oli runkosarjatilastoissa toisena Larmin jälkeen.

Söderströmin kirittäjäksi joukkue hankki runkosarjan loppupuolella Mikkelin Jukureista Frans Tuohimaan. Tuohimaa ehti pelata neljä ottelua hyvin lukemin, 1,64 ja 92,8 %.

Joukkueen ehdoton ykköstähti on puolustaja Jonathan Pudas. Kiekollisesti taitava puolustaja veikin joukkueen sisäisen pistepörssin lukemin 11+34=45.

Rögle BK selvitti tiensä puolivälieriin kaatamalla Leksand IF:n kolmessa ottelussa. Ensimmäinen ottelu Ängelholmissa päättyi kotijoukkue Röglen tappioon, mutta joukkue ryhdistäytyi seuraaviin otteluihin Leksandin vieraana.

Röglelle kausi oli selkeä pettymys päädyttyään runkosarjassa sijalle yhdeksän yhden pisteen erolla kymppipaikalla olleeseen Luleåån.

Koko kauden loukkaantumisista kärsineelle joukkueelle tuli Leksand-otteluista lisää huonoja uutisia, sillä tähtihyökkääjä Daniel Zaar joutui jättämään kentän ensimmäisessä pelissä, eikä ole sen jälkeen pelannut.

Joukkueen tehokkaimmat leksandia vastaan oli runkosarjassakin eniten pisteitä kerännyt Adam Tambellini ja Michael Kapla, joilla kummallakin on kolme syöttöpistettä.

Maalissa kaikki kolme ottelua pelaso runkosarjassakin suurimman vastuun kantanut Christoffer Rifalk torjuntaprosentilla 95.

Joukkueiden tämän kauden kohtaamisista kolme kirjattiin Skellefteålle ja neljäs Röglelle. Skellefteån rutiini kuitenkin riittää kaatamaan ailahtelevasti pelanneen Röglen.

Färjestad BK (3. 90p) – Frölunda HC (6. 91p)

Puolivälierien kuumimpana sarjana voidaan pitää arkkivihollisten Färjestad BK:n ja Frölunda HC:n kohtaamista.

Viime kauden mestari Färjestad sijoittui runkosarjassa kolmanneksi, mutta pääsee lähtemään pudotuspeleihin positiivisesta asetelmasta voitettuaan viisi viimeistä ottelua. Tammikuun lopussa ja helmikuun alussa joukkueella oli hankalampi jakso, jolloin Färjestad kärsi useita tappiota ja menetti mahdollisuutensa runkosarjan voittoon.

Suurimman vastuun joukkueen maalilla tällä kaudella on kantanut viime talvena Frölundaa edustanut kanadalainen Matt Tomkins. Runsaasti vastuuta annettiin myös Toronto Maple Leafsista lainalla olevalle 21-vuotiaalle Denis Hildebylle. Kumpikin maalivahdeista on esiintynyt vahvasti ja torjuntaprosentit ovat yli 91 molemmilla.

Joukkueen puolustuksen johtohahmoina ja ykköspakkiparina ovat Theodor Lennström ja Ville Pokka. Molemmat ovat olleet myös tehokkaita. Lennströmin pistesarakkeeseen on kirjattu lukemat 13+18=31 ja Pokalle 4+18=22. Huomioitavaa Lennströmin kohdalla on, että pisteet on tehty ainoastaan 34 ottelussa.

Joukkue on kärsinyt loukkaantumisista läpi kauden. Muun muassa kokenut Mikael Wikstrand on poissa koko kauden. Pudotuspeleistä on loukkaantumisen vuoksi sivussa ainakin kanadalainen laitahyökkääjä Remi Elie.

Hyökkäyksen tehokkaimmat ovat tällä kaudella olleet kokeneet Joakim Nygård lukemin 18+20=38 ja Marcus Nilsson 7+29=36.

Frölunda-legenda Joel Lundqvistille alkava pudotuspelisarja on pitkän uran viimeinen. Joukkueen kapteeni pelasi ensimmäisen ottelun pääsarjassa silloin vielä Västra Frölunda -nimellä kulkeneessa joukkueessa kaudella 2000–2001. Kuluva kausi on juuri 41 vuotta täyttäneelle Lundqvistille 20 göteborgilaisseurassa.

Frölunda-legenda Joel Lundqvistin ura päättyy tähän kevääseen.
Kuva © Timo Savela

Runkosarjan kevätpuolisko ei ole ollut joukkueelle helpoimmasta päästä, mutta selviytyi kuitenkin kolmen pisteen erolla suoraan välieriin ennen Oskarshamnia.

Frölundan riveistä puutuu pudotuspeleihin lähdettäessä kokenut Max Friberg, joka on ollut loukkaantuneiden kirjoissa tammikuun lopusta lähtien.

Joukkueen pistepörssin kärkinimenä keikkuu uraansa päättelevä Lundqvist 29 pisteellä ennen Jere Innalaa. Suolaisen tilastoihin merkittiin 52 ottelussa tehot 10+16=26.

Innalan lisäksi ainoa pelaaja, joka pelasi kaikki kauden runkosarjaottelut SHL:ssä oli toinen suomalainen Petteri Lindbohm, joka on kantanut suurta vastuuta joukkueen ykköspakkiparissa.

Joukkueiden keskinäisissä kohtaamisissa voitot kirjattiin Färjestadille 3–1. Sarjan kiinnostavuudesta kertoo myös se, että jokainen neljästä pelistä oli loppuunmyyty.

Tämän kauden keskinäisitä ainoastaan yksi ottelu on mennyt Frölundalle. Färjestad on selkeä ennakkosuosikki tähän sarjaan, vaikka helpolla se ei tule pääsemään.

Örebro HK (4. 83P) – Timrå IK (5. 81p)

Neljällä suomalaisella varustettu Örebro pelasi hyvän runkosarjan ja kiilasi itsensä neljänneksi.

Puolustaja Kristian Näkyvälle kausi oli erittäin tehokas, sillä hänen pistekertymänsä 7+29=36 oikeuttaa joukkueen sisäisen pistepörssin kolmanteen sijaan latvialaisen Rodrigo Ābolsin (19+22=41) ja Mathias Bromén (16+23=39) jälkeen.

Myös kolmatta kauttaan Örebrossa viihtyvälle Robert Leinolle kausi oli hyvä vaisumman viime kauden jälkeen. Tilastoihin hämeenlinnalaiselle merkittiin lukemat 6+26=32.

Joukkueen maalilla Jhonas Enroth kantoi tälläkin kaudella suurimman vastuun. Enroth urakoi maalilla kaikkiaan 37 ottelua torjuntaprosentilla 90,5.

Viime kaudella karsintojen kautta SHL:ssä säilyneelle Timrålle kausi oli erinomainen, jonka runkosarjan viides sija osoittaa.

Urheilujohtaja Kimmo Kapanen on hankkinut kaikkiaan kuusi suomalaista joukkueeseen, joista kesken kauden joukkueen mukaan hyppäsivät Karolus Kaarlehto, Olli Palola ja Panu Mieho.

Suomalaisnimien lisäksi Kapanen on saanut joukkueeseen hankittua myös erittäin kovia ruotsalaisnimiä kuten Jonathan Dahlén, joka voitti joukkueen sisäisen pistepörssin lukemin 20+22=42, ja Anton Lander. Lander kokosi toiseksi eniten pisteitä 12+20=32.

Dahlén loukkaantui joukkueen viimeisessä runkosarjaottelussa, mutta Kapasen mukaan tilannetta seurataan päivä päivältä ja uskoi Dahlénin olevan pelikunnossa perjantaina.

Suomalaisten kärkinimi oli puolustaja Elmeri Eronen 19 pisteellä.

Joukkueen maalilla urakoi peräti 47 ottelua kolmatta kauttaan Timråssa torjuva Jacob Johansson. Näissä otteluissa kiekko pysähtyi 92,5 % varmuudella. Kaarlehto ehti Ruotsiin saavuttuan torjumaan viisi ottelua Timrån maalinsuulla.

Joukkueiden keskinäiset kohtaamiset menivät tasan 2–2. Sarjasta voikin odottaa tasaista ja kummallakin on hyvät mahdollisuudet edetä jatkoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle