SHL-viikkokatsaus: Suomalaiset siirtomarkkinoiden rattaissa, ylisuorittava yllättäjäjoukue porskuttaa kärjen tuntumassa

SHL / Artikkeli
Nuutti Viitasalo palasi seuraan, jossa hän päätti viime kautensa.
Kuva © Tiia Mahkonen
SHL sai lisää suomalaisväriä Frans Tuohimaan ja Nuutti Viitasalon siirryttyä takaisin Ruotsiin. Linköpingin pelissä on vahvaa ylisuorittamisen makua.

SHL palasi maajoukkuetauolta kahden täyden kierroksen voimin, kun Ruotsissa pelattiin torstaina ja lauantaina. Heti torstaina kauden yllättäjäjoukkue Linköping HC nappasi kovan voiton kaadettuaan sarjajohtaja Färjestad BK:n lukemin 4–2. Ottelun sankariksi nousi Linköpingin maalivahti Marcus Högberg, joka pysäytti vierailijoiden 44 laukausta.

Viikon toisessa ottelussaan Linköping taipui vasta voittomaalikilpailussa Växjö Lakersin vieraana lukemin 4–3. Sarjan häntäpäähän ennakoitu Linköping majailee tällä hetkellä sarjataulukossa sijalla neljä.

Maaliodottaman suhteen joukkue on kuitenkin selvästi ylisuorittanut. Päästettyjen maalien odottama kauden xGA koko kauden mitalta on 45,02, joka on tällä hetkellä SHL:n suurin lukema. Päästettyjä maaleja joukkueella on kuitenkin 19 pelatun ottelun jälkeen vain 34.

IK Oskarshamn puolestaan on odotetusti sarjan häntäpäässä, mutta joukkueen suoritustaso alkaa olla hälyttävällä tasolla. Joukkue on kerännyt kauden 18 ottelusta ainoastaan 13 pistettä. Joukkueen puolustuspää ei pidä ja maalinteko sakkaa. Oskarshamn on tehnyt vähiten maaleja, 22 kappaletta ja päästänyt eniten eli 48. Maalisuhde on jo pakkasella 26 maalin verran.

Oskarshamin viikon molemmat ottelut päättyivät tappioon vieraissa MoDoa vastaan lukemin 3–0 ja kotona joukkue kärsi tappion Röglelle 1–4.

Pelaajaliikennettä tauon aikana

Useampi joukkue hankki riveihinsä vahvistuksia tauon aikana. Suomalaisittain mielenkiintoisin oli luonnollisesti Nuutti Viitasalon paluu Malmön riveihin sekä Frans Tuohimaan siirto Frölundaan HC:n riveihin.

Viitasalo pelasi viime jo kauden lopussa Malmössa ja oli varmistamassa joukkueen säilymisen sarjassa. Huhujen mukaan hän olisi jo silloin halunnut jäädä Malmön riveihin.

Tuohimaa saapuu Frölundaan tuomaan kokemusta ja tukemaan ykkösvahti Lars Johanssonia. Joukkueen kakkosvahti Frederik Dichow on pelannut vain kuudessa ottelussa vaatimattomilla tilastoilla (torjuntaprosentti 88,97 ja päästettyjen maalien keskiarvo 3,08). Hänelle tullaan todennäköisesti etsimään korvaava seura.

Tuohimaan ja Viitasalon lisäksi siirtouutisissa kirjoitettiin Olli Juolevista, kun hän siirtyi Timrå IK:sta hallitsevan Liiga-mestari Tapparan riveihin.

Yllättävin uutinen kuultiin kuitenkin Frölundasta, kun Pohjois-Amerikkaan suunnannut Andreas Johnson palasi Ruotsiin, mutta valitsikin Göteborgin sijaan Skellefteån. Valintaan toki varmasti vaikutti hyökkääjän veli Jonathan Johnson, joka myös pelaa Skellefteåssa.

Johnson vietti kaikkiaan seitsemän kautta Pohjois-Amerikassa Toronto Maple Leafsin, New Jersey Devilsin ja San Jose Sharksin organisaatioissa. NHL-otteluita kertyi kaikkiaan 259 ja niissä syntyi tehot 57+47=104. Hyökkääjältä odotetaan onnistumisia maalinteossa, joka on ollut Skellefteån ongelmana tällä kaudella.

Myös Rögle hankki hyökkäykseen vahvistusta, kun Henry Bowlby suuntaa Etelä-Ruotsiin. Hyökkääjä on yliopistosarja NCAA:ssa pelaamien kausiensa jälkeen viettänyt viimeiset neljä kautta AHL:ssä. Tällä kaudella otteluita on kertynyt seitsemän Colorado Eaglesin riveissä.

Suurempi uutinen Röglellä oli kuitenkin heidän oman kasvattinsa Ted Brithénin lopettamisilmoitus. Hyökkääjä loukkaantui pudotuspeleissä keväällä 2022, eikä pelannut viime kaudella lainkaan. Kaikkiaan hyökkääjä pelasi Röglessä 376 ottelua, joissa syntyi 249 tehopistettä.

Viikon suomalaiset

Maaottelutauon jälkeisellä viikolla 14 suomalaista peluria pääsi jälleen pisteiden makuun. Tehokkaimpina häärivät HV71:n Kalle Kossila ja Mikael Seppälä kahdella syöttöpisteellä sekä Malmö Redhawksin Lauri Pajuniemi tehoilla 1+1.

Kossila jatkaa edelleen SHL:n pistepörssin kärkipaikalla lukemin 8+13=21 ennen joukkuetoveriaan ja edellisen viikon pelaajanostoa Marcus Sylvegårdia.

Pajuniemi iski molemmat pisteet MoDo-ottelussa, jossa hyökkääjän tuuletuksessa oli havaittavissa paineiden purkautumista maalinteon onnistumisesta. Pajuniemi on tehnyt 18 otteluun kuusi maalia, mikä on varmasti alakanttiin odotuksiin nähden.

Luottoa pelaajalle on siitä huolimatta tarjottu Malmön ykkösvitjassa, ja hän on joka tapauksessa joukkueen toiseksi paras maalintekijä Janne Kuokkasen jälkeen. Kuokkasella osumia on seitsemän.

Toinen turkulaislähtöinen pelaaja Sampo Ranta onnistui myös maalinteossa Malmön ja MoDon välisessä ottelussa. Hänelle maaliteko on ollut vielä tuskaisempaa, ja osuma oli vasta kauden toinen.

Viikon epäonnekas suomalainen oli HV71:n Joonas Nättinen, joka loukkaantui torstain ottelussa Rögleä vastaan. Nättisellä todettiin murtuma ranteessa, mikä pitää hyökkääjän poissa peleistä kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Viikon pelaajanosto

Viikon pelaajanostona on Skellefteå AIK:n nuori puolustaja Axel Sandin-Pellikka. 18-vuotias pelaaja kantaa suurta vastuuta Skellefteån takalinjoilla ja pelaakin joukkueen puolustajista toiseksi eniten Jonathan Pudaksen jälkeen. Minuutteja hänelle on kertynyt keskimäärin 19 ottelua kohden.

Kaikkiaan Sandin-Pellikka on kerännyt kymmenen tehopistettä (7+3). Tehokkain yksittäinen ottelu oli viikon ensimmäinen kohtaaminen torstaina Växjö Lakersia vastaan. Voittomaalikilpailussa Skellefteån tappioon päättyneessä ottelussa puolustajalle kirjattiin tehot 1+2.

Puolustaja on tilastoissa sijalla seitsemän alle 19-vuotiaana tehtyjen maalien määrässä. Alla olevasta huomaa, että nuori peluri on päässyt tuossa tilastossa melko kovaan seuraan.

Erittäin hyvä kiekollinen puolustaja oli viime kesän NHL:n varaustilaisuudessa Detroit Red Wingsin ensimmäisen kierroksen varaus vuorolla 17. Odotettavaa on, että U16 ikäluokasta lähtien Skellefteån paidassa pelannut Sandin-Pellikka ei enää pitkään Ruotsissa kiekkoile, vaan Pohjois-Amerikan kaukalot kutsuvat pian.

Tulevan viikon ottelutärpit

Torstaina Göteborgissa nähdään kova kamppailu, kun Frölunda kohtaa Växjön. Joukkueiden aiemmat kohtaamiset tällä kaudella ovat päättyneet molemmat Växjön voittoon, joten kotijoukkue ei varmasti kolmatta tappiota halua kokea.

Lauantaina MoDo matkustaa pohjoiseen Skellefteån vieraaksi ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Ensimmäinen kohtaaminen tällä kaudella päättyi Örnsköldvikissä kotijoukkueen voittoon jatkoajalla. Skellefteålla on hankala jakso menossa, kun taas puolestaan MoDo on päässyt hyvään vireeseen voittaessaan kolme viimeistä kamppailuaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle