SHL-viikkokatsaus: Kossila edelleen koko sarjan tehokkain, Tikka viihtynyt jäähypenkillä pisimpään

SHL / Artikkeli
Kalle Kossila johtaa SHL:n pistepörssiä.
Kuva © Joonas Kämäräinen
Kulunut viikko tarjosi murskavoiton kärkikamppailussa, orastavaa kriisiä Ängelholmissa ja pelikieltoa Kossilan teloneelle. Suomalaisetkin majailevat yhä erilaisten pörssien ja tilastojen kärjessä.

Viikon kärkikamppailu käytiin torstaina, kun sarjassa kärkipaikkaa pitävä Färjestad BK ja Luleå HF kohtasivat Karlstadissa. Ennakko-odotusten mukaan Luleån piti haastaa vahvasti Färjestad, sillä kotijoukkueella oli menossa heikompi kausi, toisin kuin vierailijoilla.

Toisin kuitenkin kävi, sillä Färjestad löylytti Luleåta peräti lukemin 7–3. Ottelussa hyökkääjä Viktor Ejdsell oli pelipäällä tuplatessaan aiemman syöttösaldonsa neljällä pisteellä.

Heti lauantaina Färjestadilla oli seuraava kärkikamppailu, kun joukkue matkusti Göteborgiin Frölunda HC:n vieraaksi. Kyseinen ottelupari on legendaarinen taistelupari Ruotsin jääkiekossa. Otteluun sopivasti Scandinavium olikin loppuunmyyty.

Kotiyleisön iloksi Frölunda vei ottelun nimiinsä jatkoajalla lukemin 2–1, mikä oli myös edellisen ottelun lopputulos. Silloinkin Frölunda ratkaisi pisteet itselleen jatkoajalla.

Ottelun sankariksi nousi Kärpissäkin pari kautta kiekkoillut Nicklas Lasu. Kokenut hyökkääjä teki molemmat kotijoukkueen maalit.

Rögle BK kriisin partaalla

Sarjan kärkipäähän veikkailtu Rögle BK on aloittanut kauden heikosti ja majaileekin tällä hetkellä sarjataulukon kolmanneksi viimeisenä.

Ängelholmin ylpeys on tuskaillut maalinteon kanssa. Muun muassa kärkihankinta Simon Ryfors teki vasta torstaina kauden ensimmäisen maalinsa tappioon päättyneessä ottelussa Örebro HC:ta vastaan.

Örebrota vastaan joukkue johti jo 3–1 ja 4–2, mutta onnistui siitä huolimatta häviämään. Lauantaina Rögle sai kuitenkin tärkeät pisteet, kun joukkue teki pitkä matkan pohjoiseen ja voitti Luleån lukemin 5–3.

Rögle sai myös ilouutisia uuden hankinnan myötä, kun aiemminkin seurassa kovia tehoja iskenyt Lucas Ekeståhl-Jonsson palasi Sveitsistä Ruotsiin. Turussakin TPS:n riveissä kaksi kautta pelannut puolustaja pelasi aiemmin kaksi kautta Röglessä. Tuolloin jälkimmäisellä kaudella 65 otteluun merkittiin tehot 8+38=46.

Viikon suomalaiset

Edeltävän viikon suomalainen oli ehdottomasti Växjön Kalle Kossila. Hyökkääjä keräsi viikon peleissä tehot 1+5 ja siirtyi pistepörssin kärkipaikalle. Lauantain ottelussa IK Oskarshamnia vastaan Kossila syötti neljä maalia Växjön kaataessa vierailijat murskaavasti lukemin 9–1.

Kossila koki ottelussa myös kovia, kun Oskarshamin Lukáš Jašek huitaisi suomalaista kolmen ottelun pelikiellon arvoisesti. Pelikiellon lisäksi Jašekille määrättiin 28 711 kruunun sakot.

HV71:n Tommi Tikka onnistui ensimmäistä kertaa maalinteossa SHL:ssä jönköpingiläisten kaataessa kotonaan Skellefteån lukemin 3–1. Syötön Tikan osumaan tarjoili Joonas Nättinen. Tikka on kotimaankin kaukaloissa tunnettu hämmentäjänä ja fyysisenä pelaajana. Tämä on näkynyt Ruotsissa siinä, että hyökkääjä johtaa koko sarjan jäähypörssiä.

Kossilan tapaan pistepörssiä johtaa Oskari Laaksonen, joka on tähän mennessä kautta kerännyt puolustajista eniten pisteitä (1+12). Edellisessä Luleån ottelussa Laaksonen syötti yhden maalin ja laukoi peräti viidesti maalia kohti. Peliaikaakin kertyi 26 minuuttia.

Lisäksi Janne Kuokkanen on edelleen korkealla pistepörssissä. Hyökkääjä on sijalla kolme, mutta Ty Rattie on vain pisteen etupuolella. 

Kaikkiaan 17 suomalaista ylsi päättyneellä viikolla tehopisteille. Kossilan jälkeen tehokkain oli Teemu Kivihalme kolmella syöttöpisteellä.

Suomalaisten epäonnensoturi oli Timrå IK:n Elmeri Eronen, joka palasi tiistaina kuukauden tauon jälkeen kaukaloon. Heti toisessa ottelussaan torstaina Eronen törmäsi Växjön pelaajan kanssa ja joutui jättämään pelin kesken. Kirjoitushetkellä ei ole vielä tietoa, palaako Eronen kaukaloon heti maajoukkuetauon jälkeen.

Viikon pelaajanosto

Viikon pelaajanostona on Växjössa Kossilan laiturina hyvää kautta pelaava Marcus Sylvegård.

Malmön kasvatti siirtyi kotikaupungistaan täksi kaudeksi Växjöön jo toista kertaa urallaan. Aiempi käynti kesti kaksi kautta. Viime kaudella hyökkääjä oli Malmön tehokkain pelaaja 41 pisteellä, eikä tahti ole yhtään heikompi tälläkään kaudella. 17 ottelussa on syntynyt tehot 8+7=15, jotka oikeuttavat pistepörssin neljänteen sijaan.

Sylvegård nähdään myös tulevana viikonloppuna Karjala-turnauksessa Ruotsin riveissä.

Ottelutärpit maaottelutauon jälkeen

Maaottelutauon jälkeen SHL jatkuu erittäin tasaisena, sillä sijojen kaksi ja kymmenen välillä on ainoastaan kolme pistettä. Färjestad on kärjessä vetänyt pienen kaulan muihin.

Mielenkiintoisena huomiona ovat Linköping HC:n ja Malmön sijoitukset. Kummatkin on ennakkoarvioissa sijoitettu sarjan häntäpäähän, mutta tällä hetkellä Linköping on sarjassa kolmantena ja Malmö neljäntenä.

Tauon jälkeen pelataan ensi viikon torstaina Suomessakin nähtävä viime kauden finalistien kohtaaminen, kun Växjö matkustaa Skellefteån vieraaksi. Kotijoukkueella on allaan kolme tappiota, joista kaikki ovat tulleet ennakolta heikompia joukkueita vastaan.

Lauantaina nähdään toinen pohjoisen vierailu, kun Luleå kohtaa Frölundan. Edeltävän ottelun tapaan kotijoukkue lähtee altavastaajana otteluun hävittyään edellisestä neljästä ottelustaan kolme.

» Lähetä palautetta toimitukselle