SHL napsii huippupelaajia KHL:n ja Liigan lisäksi jopa Pohjois-Amerikasta

SHL / Artikkeli
Olli Palola on kokeillut KHL:ssä, mutta tehoja on irronnut paremmin SHL:ssä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Lyhytaikaisten NHL-lainojen valuessa pääosin HockeyAllsvenskaniin on SHL saanut naarattua pidemmillä sopimuksilla mielenkiintoisia vahvistuksia.

Ruotsi jyrää siirtomarkkinoilla. Toiseksi korkeimmalle sarjatasolle HockeyAllsvenskaniin on siirtynyt lainasopimuksilla useita viime vuosina NHL:ään ensimmäisellä kierroksella varattuja lupauksia − sekä ruotsalaisia että pohjoisamerikkalaisia.

Pääsarja SHL:kin on saanut muutaman NHL-lainan, mutta vielä erityisempää on laadukkaiden pidempiaikaisten hankintojen määrä. Jatkoaika esittelee alkavan SHL-kauden mielenkiintoisimmat hankinnat eri sarjoista.

Pohjois-Amerikan-tuliaiset

NHL-lainoista mielenkiintoisin on viime kesänä numerolla 22 Los Angeles Kingsiin varattu puolustaja Tobias Björnfot, joka pelasi jo tällä kaudella AHL:ssä 44 peliä ja kolme peliä myös NHL:ssä.

Koko kauden lainasopimuksilla tai usean vuoden SHL-pahveilla Ruotsiin on kuitenkin siirtynyt vielä kiinnostavampia nimiä. Lias Anderssonin kohdalla siirron sijaan täytyy puhua jatkosta HV71:n paidassa, mutta en malta olla mainitsematta New York Rangersin seiskavarausta vuodelta 2017. Ura Pohjois-Amerikassa on jäänyt junnaamaan, mutta SHL:ssä pelatessaan taitava sentteri on ollut tehokas, joten kokonainen kausi tutussa ympäristössä on iso näytönpaikka NHL:n suuntaan.

Koko tulevan kauden kattavalla sopimuksella siirtyy niin ikään Raphaël Lavoie, joka vaihtaa QMJHL:n Rögleen. Isokokoinen kanadalaissentteri on Edmonton Oilersin kakkoskierroksen varaus viime kesältä. Lavoie voitti viime talvena Kanadan paidassa alle 20-vuotiaiden MM-kullan ja on ollut hänet varanneen QMJHL-seuran Halifax Mooseheadsin johtavia hyökkääjiä.

Nuorukaisen sopeutumista Ruotsiin ja Röglen joukkueeseen helpottaa vahva kanadalaisedustus sekä kokoonpanossa että valmennuksessa. Lavoie on keskushyökkääjän pelipaikastaan huolimatta profiloitunut enemmän maalintekijäksi, ja isommassa kaukalossa juonikkaalla hyökkääjällä on enemmän mahdollisuuksia käyttää vaarallista laukaustaan.

Expressenin tuoreiden tietojen mukaan Lavoie kuitenkin on jättänyt Röglen joukkueen.

Växjö Lakers puolestaan saa hyökkäykseensä 20-vuotiaan Jack Druryn, joka on Carolina Hurricanesin toisen kierroksen varaus kahden vuoden takaa. Yhdysvaltalaissentterin isä on yli 400 NHL-ottelun veteraani Ted Drury, kun taas setä Chris Drury pelasi lähes 900 runkosarjaottelua ja voitti myös Stanley Cupin Colorado Avalanchessa vuonna 2001.

Ennen SHL:ään siirtymistään Jack Drury pelasi kaksi kautta Harvardin yliopistojoukkueessa ja oli viime kaudella yksi koko sarjan parhaita maalintekijöitä. Yhdysvaltalaisnuorukainen on Växjön ainoa pohjoisamerikkalaisvahvistus − puolustaja Tim Erixonilla ja maalivahti Viktor Fasthilla on kuitenkin NHL-kokemusta, mikä voi auttaa Drurya keskittymään NHL-unelman kannalta olennaisten asioiden kehittämiseen.

Kotimaassaan jatkava Lias Andersson on voittanut Ruotsin paidassa myös alle 20-vuotiaiden MM-kultaa.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net

Slovakkihyökkääjä Peter Cehlárik yritti neljän kauden ajan murtautua Boston Bruinsin kokoonpanoon, mutta saldoksi jäi 40 peliä tehoin 5+6 − AHL:n puolella 185 pelissä kertyi 136 tehopistettä. Niinpä Cehlárik palaa kahdeksi seuraavaksi kaudeksi SHL:ään, mutta tällä kertaa Leksandiin Luulajan sijaan, jossa hän pelasi viime vuosikymmenen alkuvuosina sekä junioreissa että pääsarjassa.

Vähäinen NHL-vastuu ja suora kahden vuoden sopimus ennakoivat sitä, että 25-vuotias Cehlárik ei välttämättä enää tavoittele paluuta Pohjois-Amerikkaan. Leksandissa myös pelaa Cehlárikin maanmies Marek Hrivík.

Oula Palve lähti kahden tehokkaan liigakauden jälkeen kokeilemaan siipiään Pohjois-Amerikkaan, mutta pelipaikkaa ei auennut NHL:stä. 60 AHL-pelissä syntyi 13 tehopistettä, kahden eri joukkueen riveissä.

Linköpingiin siirtyvä taitava sentteri saa seurakseen sekä maanmiehiä että kovatasoisia vahvistuksia Pohjois-Amerikasta. 28-vuotiaan ja kahden vuoden sopimuksen tehneen Palveen NHL-ikkuna alkaa kuitenkin pikkuhiljaa sulkeutua.

Todellinen jokerikortti Pohjois-Amerikan hankinnoista on ECHL:stä Rögleen siirtyvä Brady Ferguson, joka oli viime kaudella sarjan viidenneksi paras pistemies − pistepörssin voittaja Josh Kestner puolestaan siirtyi Liigaan ja TPS:ään. 26-vuotias Ferguson on pienehkö hyökkääjä, mutta meriittilistalla on kuitenkin ECHL:n mestaruus vuodelta 2019 ja tuolloinkin hän oli johtavia pelaajia.

Esimerkiksi Lukossa ihastuttanut Justin Danforth on osoittanut, että ”farmin farmina” puhutusta ECHL:stä voi löytää tekijämiehiä Euroopan kärkisarjoihin, mutta floppiriski on kuitenkin isompi kuin kovatasoisempien sarjojen kohdalla. Yhdysvaltalaista Fergusonia helpottanee Ruotsiin sopeutumisessa Röglen lukuisat pohjoisamerikkalaiset.

Oula Palve oli Liigassa tehokas, mutta ei onnistunut Pohjois-Amerikassa.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/

KHL-kaappaukset

Pelillisesti ja rahallisesti KHL on Ruotsia edellä, mutta SHL pystyy kilpailemaan muun muassa maltillisemmilla etäisyyksillä. Myös pelillistä vastuuta on SHL:ssä helpompi saada. Esimerkiksi Olli Palola on pelanut neljä kautta KHL:ssä voitettuaan Tapparan hopeavuosina kahdesti peräkkäin Liigan maalikuninkuuden.

Toissa kaudella Kunlunissa Palola tykitti 19 maalia, mutta muut kaudet − mukaan lukien jokerikausi 2017−18 − olivat selvästi vaisumpia. Sen sijaan ensimmäinen SHL-kausi epäonnistuneen Vitjaz-kauden jälkeen oli totuttua Palolaa: 21 maalia ja 48 pistettä 52 pelissä. Niinpä ei voi ihmetellä, että oikealta laukova maalitykki päätti siirtyä tulevaksi kaudeksi taas SHL:ään ja Rögleen.

Teemu Eronen on pelannut tehokkaasti sekä Liigassa että KHL:ssä, mutta ensi kaudeksi 29-vuotias puolustaja siirtyy ensi kertaa urallaan länsinaapuriin. Toissa kaudella hän oli Liigan tehokkaimpia puolustajia, mutta ei pystynyt toistamaan tehokkuuttaan viime kaudella Jokereissa. Växjössä on muitakin suomalaispuolustajia helpottamassa siirtymää tai taistelemassa samoista pelipaikoista, näkökulmasta riippuen.

Frölundaan siirtyvä kanadalaispuolustaja Stefan Elliott on urallaan pelannut 87 NHL-peliä Avalanchen, Arizona Coyotesin, Nashville Predatorsin ja Ottawa Senatorsin paidassa. Parhaalla kaudellaan AHL:ssä hän mahtui puolustajien pistepörssin kärkikymmenikköön. Kyseessä on 29-vuotiaalle Elliottille jo toinen kerta Euroopassa – ja myös SHL:ssä.

Kaudeksi 2016−17 kanadalainen siirtyi KHL:ään Ak Bars Kazaniin. Seuraavan kauden Elliott pelasi HV71:ssä ollen ottelumäärään suhteutettuna yksi koko sarjan tehokkaimpia puolustajia. Hyvät otteet palkittiin myös kutsulla Pyeongchangin olympialaisiin. Tämän jälkeen Elliott kokeili vielä yhden kauden Pohjois-Amerikassa, mutta palasi taas viime kaudeksi KHL:ään ja Dinamo Minskiin.

Elliott on urallaan kärsinyt loukkaantumisista ja pelannut rikkonaisia kausia, mutta hän pystyy parhaimmillaan tehokkaaseen peliin. Frölundassa hän on puolustuksen ainoa ulkomaalaisvahvistus, joten iso rooli on luvassa, jos kanadalainen pysyy pelikunnossa.

Kim Strömberg pelasi KooKoossa uransa parasta peliä, mikä palkittiin SHL-sopimuksella.
Kuva © Satu Pitkänen

Lahden yli lentäneet

Liiga menetti länsinaapuriin muun muassa pistepörssin kahdeksannen Kim Strömbergin, yli piste per peli -tahdilla pelanneen Tyler Morleyn, puolustajien pistepörssin voittajan Matt Caiton ja vahvan kauden pelanneen maalivahdin Henrik Haukelandin.

Vain viimeksi mainitulla on aiempaa kokemusta SHL:stä ja hänelläkin neljän vuoden takaa kakkosvahtina. Alkavalla kaudella Haukeland on Färjestadin kiistaton ykköstorjuja.

Strömberg on aiemmalla urallaan pelannut ulkomailla Slovakian ja Tanskan pääsarjoissa sekä monikansallisessa EBELissä. 32-vuotias hyökkääjä kuitenkin tehoelvytti uransa KooKoossa ja onkin alkavalla kaudella IK Oskarshamnin kärkihyökkääjiä.

Sekä Morley että Caito olivat ennen Liigaan tuloaan pelanneet Euroopassa ainoastaan EBELissä. Yhdysvaltalainen Caito on Leksandin ainoa ulkomaalaispuolustaja, mutta hyökkäyksessä on niin ikään ensimmäistä SHL-kauttaan pelaava maanmies Carter Camper. Morley puolestaan on yksi kolmesta Skellefteån ulkomaalaishyökkääjästä − Tuomas Kiiskisen ja yhdysvaltalaisen Darren Nowickin ohella.

Molemmilta Liigassa loistaneilta SHL-tulokkailta on lupa odottaa yhtä tehokkaita otteita.

Niko Ojamäki yrittää saada maaliverkot heilumaan myös SHL:ssä.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

Ensipotkunsa ulkomaille tekevät myös erinomainen maalintekijä ja maailmanmestari Niko Ojamäki sekä HPK:ssa Suomen mestaruuden voittanut kolmikko puolustaja Petteri Nikkilä sekä keskushyökkääjät Robert Leino ja Otto Paajanen.

Nikkilä ja Ojamäki siirtyvät Linköpingiin, jossa Ojamäki pääsee parin vuoden tauon jälkeen taas yhteen Ässistä tutun Jarno Kärjen kanssa. Nikkilältä puolestaan odotetaan mestaruuskaudelta tuttuja tehoja, jolloin hän oli puolustajien pistepörssin kakkonen 42 tehopisteellään.

Leino ja Paajanen ovat Liigassa tehneet nousujohteisesti tulosta luotettavan kahden suunnan pelaamisen ohella, ja siirtyminen tasokkaampaan sarjaan on luonteva askel. Leinolla on Örebrossa seuranaan neljä muuta suomalaista − puolustajat Kristian Näkyvä, Rasmus Rissanen ja Robin Salo sekä hyökkääjä Joonas Rask. Paajasen ainoa maanmies Leksandissa on maalivahti Janne Juvonen.

Pohjois-Amerikan, KHL:n ja Liigan ulkopuolelta SHL:ään siirtyvistä pelaajista on vielä mainittava pari esimerkkiä.

Jan-Mikael Järvinen voitti Tappara-vuosinaan kaksi mestaruutta, neljä hopeaa ja yhden pronssin.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Jan-Mikael Järvinen pelasi Tapparassa kahdeksan kautta, joista seitsemän päättyi mitalijuhliin. Tehokkaimmalla kaudellaan hän oli joukkueensa toiseksi paras pistemies, mutta vielä vakuuttavampaa on taitosentterin tasainen suoritustaso − yli 50 pelin kausien pistesaldot ovat 38, 34, 36, 34 ja 40.

Mielenkiintoinen yksityiskohta Järvisen tehoissa on tämän vahva suoriutuminen pudotuspeleissä niinä keväinä, kun Tapparan kausi päättyi finaalitappioon.

Viime kauden Järvinen pelasi DEL:ssä ja oli Adler Mannheimin viidenneksi paras pistemies. Saksan epävarman koronatilanteen vuoksi 32-vuotias hyökkääjä päätti siirtyä alkavaksi kaudeksi Ruotsiin ja Malmön joukkueeseen.

Maanmiehiä suomalaisella ei uudessa joukkueessaan ole, mutta Järvisen lisäksi seura on panostanut hyökkäyskalustoon hankkimalla Lukossa säkenöineet Westerholmin kaksoset Ponthuksen ja Pathrikin sekä kaksi viime kautta Sveitsissä tehoilleen Victor Backmanin. Järvisen ei siis tarvitse yksin vastata joukkueensa tehoista, mikä onkin aina ollut pienikokoiselle sentterille toimiva vaihtoehto 

Toinen mielenkiintoinen Saksasta Ruotsiin siirtyvä pelaaja on kroatialainen Borna Rendulić, jolla on myös kokemusta niin Liigasta, KHL:stä kuin NHL:stäkin. Viime kaudella isokokoinen laitahyökkääjä oli Järvisen seurakaverina Adler Mannheimin paras pistemies ja koko DEL:n kolmonen.

NHL-paikan valloitus ei Rendulićilta onnistunut, mutta Liigassa ja KHL:ssä kroatialainen pystyi pelaamaan tehokkaammin. Örebrossa on lähtökohtaisesti tarjolla iso rooli muiden ulkomaalaishyökkääjien eli Leinon ja Raskin rinnalla. 28-vuotias Rendulić pelaa kahden vuoden sopimuksella, joten NHL tuskin on enää aktiivisesti mielessä.

Juttua muokattu 19.9. klo 15.13: Päivitetty Raphaël Lavoien lähtö Röglestä ja lisätty uutislinkki aiheesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle