SHL-kauden 2023–2024 ennakko: mestari-Larmi ja Pohjois-Amerikasta palanneet suomalaiset huiput tähdittävät ruotsalaisseuroja

SHL / Artikkeli
Oskari Laaksonen on yksi tämän kauden tuoreista suomalaiskasvoista SHL:ssä.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Alkava SHL-kausi on jälleen erittäin mielenkiintoinen ja tasainen. Usealla joukkueella on mahdollisuudet mestaruuteen. Moni seura luottaa tulevallakin kaudella suomalaispelaajien osaamiseen.

Alkavalla kaudella länsinaapurissa SHL:n mestaruudesta taistelee 28 suomalaista. Ainoastaan neljässä seurassa suomalaisia ei nähdä. Näiden joukossa ovat suurimmat mestarisuosikit Skellefteå AIK ja Färjestad BK.

Tulevalla kaudella sarjassa pelataan 52 ottelua, minkä jälkeen sijoille 7−10 sijoittuneet joukkueet pelaavat Liigastakin tutulla ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, josta kaksi joukkuetta pääsee kahden voiton myötä puolivälieriin.

Sijoille 13 ja 14 päätyneet joukkueet pelaavat toisiaan vastaan karsintasarjan, jossa neljästi hävinnyt joukkue putoaa sarjaporrasta alemmas. Ruotsin sarjajärjestelmässä pääsarjasta putoaa aina yksi joukkue ja HockeyAllsvenskanin mestari puolestaan nousee SHL:ään.

Frölunda HC

Kestomenestyjä Frölunda HC lähtee uuteen aikaan, kun seuran pitkäaikaisia pelaajia poistui riveistä. Kapteeni Joel Lundqvist päätti uransa, Ryan Lasch ja Patrik Carlsson puolestaan suuntasivat Lahteen.

Kokemusta poistui runsaasti, mutta silti voidaan puhua kokeneesta joukkueesta, kun uusien tulokkaiden listalla on nimet Henrik Tömmernes ja Carl Klingberg. Kumpikin kiekkoili viime kaudella Sveitsissä erittäin vahvan kauden.

Joukkueeseen saapuivat lisäksi Liigastakin tutut Malte Strömwall ja Erik Thorell. Kumpikin pelaajista teki läpimurtonsa muualla kuin Ruotsissa ja pelaavat ensimmäistä kertaa kärkipelaajana SHL-seurassa.

Suomalaisia joukkueessa pelaa yksi. Jere Innalan ensimmäinen kausi Göteborgissa oli lievä pettymys tehojen suhteen. Harjoitusotteluissa maalijyvä on kuitenkin ollut kohdallaan, ja pelipaikka on löytynyt ykkösketjusta viime kaudella AHL:ssa pelanneen Gustav Rydahlin rinnalta.

Frölundan harjoitusottelut ovat sujuneet erittäin hyvin, sillä kahdeksaan otteluun mahtui ainoastaan yksi tappio. Göteborgilaisten ainoa tappio tuli mestarisuosikki Färjestadin vieraana. Ottelu oli myös ainoa, jossa Frölunda teki alle kolme maalia jäätyään kahteen osumaan. Odotettavissa on, ettei joukkue tule kärsimään ainakaan tehottomuudesta.

Frölunda kuuluu ennakkosuosikkeihin sijoille 1–4.

Färjestad BK

Edelliskauden mestarin kausi päättyi puolivälieriin ja tämän kauden ainoa tavoite on palata kultakantaan.

Suurimmat menetyksensä joukkue koki puolustusosastolla, kun tehokas Theodor Lennström sekä Ville Pokka siirtyivät Sveitsiin. Korvaajaksi saapuu Pohjois-Amerikassa viimeiset seitsemän kautta kiekkoillut Carl Dahlstöm, sekä kanadalainen Jérémy Groleau. Luleåsta Färjestad kaappasi riveihinsä kokeneen Jonathan Anderssonin.

Kokonaisuutena tulokkailla on isot saappaat täytettäväksi puolustuksessa, mutta korvaajia voidaan pitää laadukkaina. Suurin kysymysmerkki on Groleaun sopeutuminen eurooppalaiseen kiekkoon.

Hyökkäyksessä joukkue on pysynyt hyvin kasassa viime kauteen verrattuna, minkä lisäksi Karlstadiin on hankittu hyviä vahvistuksia. Sparta Prahasta Färjestadiin saapui David Tomášek, joka lunasti jo CHL-otteluissa paikan ykkösketjun keskellä.

Erittäin mielenkiintoinen seurattava tähän kauteen on Djurgårdenista saapunut Minnesota Wildin ykköskierroksen varaus Liam Öhgren. Hyökkääjä iski viime kaudella Allsvenskanin pudotuspeleissä 17 ottelussa 13 tehopistettä. Kauden avanneissa CHL-otteluissa Öhgren pidettiin vielä pienen loukkaantumisen vuoksi sivussa.

Färjestadin harjoitusottelut ja CHL-ottelut ovat olleet hieman kahtiajakoiset ja joukkue joutui yllättävän tiukoille muun muassa Stavangerin vieraana. Siitä huolimatta karlstadilaiset ovat suurin ennakkosuosikki mestaruuden voittajaksi. Sijoille 1–4.

HV71

HV71:n paluukausi SHL:n kirkkaisiin valoihin oli odotetun haastava. Täksi kaudeksi on vain parannettavaa, ja parantamaan lähdetään monen suomalaispelaajan voimin. Jönköpingissä kiekkoilee ensi kaudella peräti seitsemän suomalaista.

Viime kaudesta mukana ovat maalivahti Joni Ortio ja puolustajat Oliwer Kaski ja Kalle Maalahti. Ortio varsinkin oli tärkeä lenkki joukkeelle viime kaudella ja mahdollisti HV71:lle useita pisteitä. Kaski puolestaan oli johtava puolustaja saavuttuaan Luganosta yli 20 minuutin keskiarvolla ottelua kohden.

Pisteiden valossa HV71:n puolustus menetti kovia tekijöitä, kun 33 pisteen Joey LaLeggia suuntasi Sveitsiin ja 26 pisteen Emil Andrae Pohjois-Amerikkaan. Mikael Seppälä ei tätä aukkoa tule täyttämään, mutta Boston Bruinsissa ja Pridence Bruisissa viime kaudella pelannut Anton Strålman tulee saamaan painetta myös tehopisteiden osalta.

Jönköpingiin saapuu myös toinen pelaaja Boston Bruinsin viime kauden organisaatiosta. Bobby Nardellalla on kokemusta SHL:stä jo kaudelta 2020–21, jolloin puolustaja nakutti Djurgårdenissa 33 pistettä.

HV71:n hyökkäyksen nimekkäin hankinta suomalaisittain on Henrik Borgström, joka hylkäsi NHL-unelmansa ainakin toistaiseksi ja lähti hakemaan Ruotsista vauhtia uralleen. Karheutta jönköpingiläisten pelaamiseen tuo Ilveksestä hankittu Tommi Tikka.

Henrik Borgströmiltä odotetaan tehoja Ruotsissa.
Kuva © Getty Images

Kovat odotukset on myös Luleåsta kotiin palaavaa Isac Bränströmiä kohtaan. Bränström ja Borgström ovatkin harjoituskaudella pelanneet joukkueen ykkösketjussa. Kolmas lenkki on vielä etsinyt paikkaansa. Joonas Nättinen on puolestaan kiinnittänyt paikkansa HV:n kakkosketjun keskushyökkääjänä.

Harjoituskaudella HV71:n peli on vielä hakenut uomaansa. Ainoat voitot ovat tulleet alemmalla sarjatasoilla pelaavilta Djurgårdenilta ja Visby/Romalta. Odotukset joukkuetta kohtaan eivät ole korkealla ja pudotuspelipaikan saavuttaminen on jo hyvä suoritus. Sijoille 9–10.

IK Oskarshamn

Viime kauden yllättäjä IK Oskarshamn koki kovan kolauksen menetettyään viime kauden tehotykkinsä, 66 pistettä iskeneen Antti Suomelan. Suomela muodosti joukkueen tehoketjun yhdessä Patrik Karlkvistin ja Ahti Oksasen kanssa. Oskarshamn onnistui kuitenkin naaraamaan kovan luokan korvaajan Suomesta, kun Pelicansissa loistanut Lukáš Jašek siirtyi Ruotsiin.

Mielenkiintoinen lisä joukkueen hyökkäyksessä on vasta 18-vuotias Dalibor Dvorský. Dvorský on St. Louis Bluesin viime kesän ykköskierroksen varaus ja saapuu lainalle Oskarshamniin. Hyökkääjä murtautui viime kaudella HockeyAllsvenskanissa AIK:n pelaavaan kokonpanoon ja teki 38 ottelussa 14 pistettä.

Myös maalivahtiosastolle haettiin vahvistus Suomesta. Marek Langhamer tulee olemaan joukkueen ykkösvahti tulevalla kaudella, kun viime kauden ykkönen Tim Juel siirtyi kilpailija Timrå IK:n maalin suulle.

Puolustuksen viime kauden johtohahmo oli Juuso Riikola, joka suuntasi Suomelan tavoin Sveitsiin. Korvaajaksi saapuu seuran oma kasvatti Oscar Engsund. Puolustaja on viimeiset seitsemän kautta pelannut Luleåssa. Kiekolliselta tasoltaan ei hän ei ole Riikolan tasoa, mutta Engsundilla tulee silti olemaan tärkeä rooli Oskarshamnin takalinjoilla.

Oskarshamnin harjoituskausi sujui hyvin ja ainoa tappio kirjattiin kärkijoukkueisiin povatulle Röglelle. Paljon painetta kuitenkin kasautuu ykkösketjun harteille, sekä Langhamerille. Pudotuspelipaikka on joukkueelle saavutus ja joukkue tulee sijoittumaan sijoille 11–14.

Leksands IF

Leksandin kausi alkaa ilman suomalaisia, kun ykkösvahdin paikan viime kaudella menettänyt Kasimir Kaskisuo sekä hyökkääjä Mikael Ruohomaa jättivät seuran. Ruohomaan ura jatkuu nousija MoDon riveissä, kun Kaskisuo puolestaan etsii vielä uutta työnantajaa.

Leksandin suurin saalin kesältä oli, kun Max Véronneau palaa yhden AHL-kauden jälkeen Ruotsiin. Sitä ennen hyökkääjä iski Leksandin riveissä 51 pelissä 60 pistettä. Merkitys korostuu, kun vertaa tilastoa viime kauden parhaan Oskar Langin pisteisiin. Lang teki kauden aikana yhteensä 32 pistettä.

Muilta osin joukkue on ollut siirtomarkkinoilla maltillinen ja täydennyksiä on hankittu lähinnäkin sarjaporrasta alempaa.

Leksandin harjoituskausi on ollut haasteellinen ja ainoat voitot ovat tulleet HockeyAllsvenskan-joukkueilta. Joukkueen materiaali riittää kuitenkin pudotuspeleihin ja sarjasijoitus löytynee taulukon keskivaiheilta. Sijat 5–8.

Linköping HC

Linköping alisuoritti viime kaudella turhan tuttuun tapaan. Joukkue on Leksandin tapaan ollut melko maltillinen siirtomarkkinoilla. On suuri kysymysmerkki, pystyvätkö uudet hankinnat parempaan, kuin viime kaudella epäonnistuneet hankinnat.

Suomalaiset Petrus Palmu ja Markus Hännikäinen suuntasivat kauden päätteeksi uusien haasteiden pariin. Kumpikaan pelaajista ei vastannut seuran odotuksiin. Varsinkin Palmun kausi Ruotsissa oli suuri pettymys.

Tehokkaimmat pelaajat viime kaudelta jatkavat seurassa. Ty Rattie oli tehokkain hyökkääjä ja Linus Hultsröm vastaavasti tehokkain puolustaja.

Joukkueen merkittävimmät uudet pelaajat ovat viime kaudella melko vaatimattoman kauden Färjestadissa pelannut Remi Ellie sekä DELissa kovat tehot iskenyt kanadalainen Taylor Leier. Ellie tosin on loukkaantunut, eikä paluun ajankohdasta ole varmuutta.

Joukkue joutuu aloittamaan kauden myös ilman kokenutta puolustaja Oscar Fantenbergiä, jonka arvellaan palaavan kaukaloon syyskuun lopulla.

Hyvästä harjoituskaudesta huolimatta pudotuspelipaikka on haaste ja joukkue löytynee sarjataulukon häntäpäästä. Sijat 11–14.

Luleå HF

Viime kaudella Luleå ei pystynyt korvamaan edelliskaudella tehoilleita Linus Omarkia ja Pontus Andreassonia. Tällä kaudella ongelmaa ei ole, sillä kumpikin hyökkääjistä pelaa taas Luulajassa tulevalla kaudella. Lisäksi viime kauden tehokkain Brendan Shinnimin ja neljänneksi tehokkain Jack Connolly jatkavat seurassa.

Päättyneen kauden runsaasta suomalaispelaajistosta suurin osa suuntasi kauden jälkeen uusiin haasteisiin. Luleåssa jatkavat ainoastaan Juhani Tyrväinen ja nuori Olli Nikupeteri. Uutena suomalaisena joukkueeseen liittyy viime vuodet AHL:ssä kiekkoillut puolustaja Oskari Laaksonen.

Toinen kärkihankinta puolustukseen on viime kaudella kolme ottelua Montreal Canadiensissä ja muun kauden AHL.ssä viettänyt Frédérik Allard, joka kuitenkin joutuu olemaan loukkaantuneena sivussa lokakuuhun asti.

Luleå on ehdottomasti mukana kärkikamppailuissa. Sijat 1–4.

Malmö Redhawks

Malmön viime kausi oli haastava, ja paikka SHL:ssä säilyi vasta karsintasarjan jälkeen joukkueen nujerrettua Brynäsin. Tulevaan kauteen joukkue lähtee reilusti muuttuneena ja suurimmat toiveet lepäävät suomalaisten harteilla.

Hyökkäykseen liittyivät Sveitsistä saapuva Janne Kuokkanen ja Pohjois-Amerikasta Eurooppaan palannut Lauri Pajuniemi. Kaksikko onkin muodostanut joukkueen ykkösketjun yhdessä viidennen kauden Malmössa aloittavan Carl Perssonin kanssa.

Puolustukseen kiinnitettiin TPS:ssä vaisun kauden pelannut Teemu Kivihalme, jonka odotetaan saavuttavan entisen tehonsa. Puolustukseen saapui myös toinen ex-TPS pelaaja Johan Ivarsson, jonka viime kausi kului Allsvenskanissa Södertäljen joukkueessa.

Puolustuksen tulosvastuuta kantaa myös Jukureista tuttu Jakub Galvas, jonka viime kausi AHL:ssä tuotti 29 pistettä.

Ykkösketjun takana joukkueen kokoonpano on ohuehko ja karsintasarja saattaa olla jälleen edessä. Sijat 11–14.

MoDo Hockey

MoDo onnistui kampeamaan pitkän korpivaelluksen jälkeen itsensä takaisin pääsarjaan kaatamalla Djurgårdenin HockeyAllsvenskanin finaaleissa. Örnsködvikiläisillä on kuitenkin suuri työ edessä pitääkseen joukkueen SHL:ssä.

Modossa luotetaan Malmön tavoin suomalaisiin. Maalille hankittiin kovan kauden TPS:ssa pelannut Lassi Lehtinen ja hyökkäykseen Leksandista Mikael Ruohomaa. Ruohomaan laituriksi saapui Sampo Ranta Coloradon Avalanchen organisaatioista.

Lassi Lehtinen on paljon vartijana MoDon maalin suulla.
Kuva © Tiia Mahkonen

Hyökkäyksessä suuret odotukset lepäävät myös Brynäsistä saapuneen Dmytro Timashovin sekä edelliskaudella MoDossa kovia tehoja nakutelleen Sam Vigneaultin harteilla. Vigneault pelasi viime kauden HV71:n riveissä ja tahti oli huomattavasti maltillisempi kuin MoDossa aiemmin sarjaporrasta alempana.

Puolustukseen kokemusta tuo Kärpissä viime kaudella pelannut David Rundblad. Muilta osin MoDossa luotetaan vahvasti viime kauden miehistöön puolustuksessa.

Harjoituskaudella MoDo ei ole loistanut ja ainoat voitot ovat tulleen HockeyAllsvenskanin joukkueita vastaan. Sarjapaikan säilyttäminen on voitto tälle joukkueelle. Sijat 11–14.

Rögle BK

Röglen viime kausi oli edellisiin verrattuna pettymys, eikä tälle kaudelle ole muuta tavoitetta kuin palata takaisin kärkikahinoihin. Kaikki edellytykset joukkueella edelleen tähän on, sillä muutokset kärkipelaajien osalta ovat maltillisia.

Viime kauden suomalaisista Tony Sund palasi Suomeen, mutta kesken kauden Ängelholmiin muuttanut Valtteri Viljanen jatkaa Röglen takalinjoilla. Joukkue vahvisti puolustustaan lisäksi Lukossa kolme tehokasta kautta pelanneella Thomas Grégoirella.

Röglen hyökkäys on hyvä kokoelma kokemusta ja nuoria nousevia tähtiä. Kokemusta edustavat muun muassa johtavat pelaajat Dennis Everberg ja Ted Brithen. Nousevia tähtiä on muun muassa 18-vuotias Nashville toisen kierroksen varaus Felix Nilsson.

Kovan luokan vahvistukseksi voidaan luokitella Örebrosta saapuva Rodrigo Ābols, joka iski viime kaudella 41 tehopistettä runkosarjassa Örebron riveissä.

Veljekset Cam ja Chris Abbot ovat tehneet Röglessä erinomaista työtä ja Rögle on alkavalla kaudella jälleen vahvasti mukana pudotuspeleissä. Sijat 5–8.

Skellefteå AIK

Skellefteån viime kausi päättyi pettymykseen finaaleissa Växjöä vastaan. Tällä kaudella joukkue on jälleen suuri suosikki palaamaan finaaleihin.

Joukkueen viime kauden ainoa suomalainen oli kesken kauden mukaan liittynyt Frans Tuohimaa, jonka rooli jäi pieneksi ja odotetusti hän ei seurassa enää jatkanut. Viime kauden ykkösvahdin Linus Söderströmin kirittäjäksi hankittiin kokenut David Rautio.

Joukkueen muutokset viime kauteen verrattuna ovat erittäin vähäiset ja tärkeimmät kärkipelaajat, kuten puolustaja Jonathan Pudas, jatkavat Skellefteåssa.

Puolustuksen toinen mielenkiintoinen seurattava Pudaksen lisäksi on nuori ja erittäin lupaava Axel Sandin Pellikka. Sandin Pellikka pelasi jo viime kaudella 22 ottelua miesten sarjassa ja Detroit Red Wings kiinnitti hänet viime kesän varaustilaisuudessa ensimmäisellä kierroksella.

Axel Sandin Pellikka on erittäin lupaava kiekollinen puolustaja.
Kuva © Getty Images

Hyökkäykseen tulivoimaa tuo viime kaudella SC Bernissä 42 pisteen kauden pelannut Skellefteån oma kasvatti Oscar Lindberg. Erittäin hyvä kahden suunnan hyökkääjä on erinomainen lisä jo ennestään kovaan hyökkäyskalustoon.

Harjoitusottelut Skellefteå pelasi erittäin vahvasti, mutta CHL:ssä joukkue on yllättäen kompuroinut häviämällä muun muassa ranskalaiselle Rouen Dragonsille kotonaan. Siitä huolimatta joukkue tullaan näkemään suurella todennäkoisyydellä finaalissa. Sijat 1–4.

Timrå IK

General manager Kimmo Kapasen johtama Timrå selviytyi vastoin odotuksia pudotuspeleihin viime kaudella. Hyvin menneen kauden jälkeen Kapanen ei ole lähtenyt juurikaan muutoksia tekemään.

Kauden jälkeen joukkueeseen on liittynyt ainoastaan kaksi uutta pelaajaa: maalivahti Tim Juel Oskarshamnista ja hyökkääjä Filip Hållander Pittsburgh Penguinsin organisaatiosta. Hållander on Timrån oma kasvatti, joka pelasi viime kaudella tehokkaan kauden AHL:sä tehden 33 pistettä. Hänelle merkittiin tilastoihin myös kaksi NHL-ottelua.

Viime kauden suomalaisista ainoastaan lainalla ollut Karolus Kaarlehto ja Olli Palola eivät jatka Timråssa. Puolustajat Elmeri Eronen, Joonas Lyytinen ja Axel Rindell sen sijaan kantavat suurta vastuuta myös tulevalla kaudella.

Elmeri Eronen kuuluu Timrån kärkipuolustajiin.
Kuva © Jarno Hietanen

Hyökkäyksen tähtipelaajia tulevallakin kaudella ovat kokeneet Jonathan Dahlén ja Anton Lander. Suomalaisosaamista hyökkäykseen tuo kesken viime kauden joukkueeseen Ilveksestä liittynyt Panu Mieho.

Timrån harjoituskausi sujuin hyvin ilman tappioita. Alkavalla kaudella joukkueella taistelee pudotuspelipaikasta. Sijat 9–10.

Växjö Lakers HC

Jörgen Jönsson johdatti heti ensimmäisellä kaudella Växjön peräsimessä joukkueensa mestaruuteen. Jönsson todisti olevansa oikea valmentaja täyttämään Ruotsin maajoukkueen peräsimeen siirtyneen Sam Hallmin saappaat. Hallamin aikana Växjössä oli totuttu menestykseen.

Mestaruuden ehkä tärkein yksittäinen pelaaja tulee Suomesta ja jatkaa alkavallakin kaudella Växjössä. Emil Larmi oli torjuntaprosenteissa (93,35 %) ja päästettyjen maalien keskiarvoilla (1,62) mitattuna SHL:n paras maalivahti viime kaudella.

Växjön menetti hyviä pelaajia kauden päätteeksi, mutta vastaavasti hyviä hankintoja saapui myös toiseen suuntaan. Joukkue hankki puolustukseensa Columbus Blue Jacketsin vuoden 2015 ensimmäisen kierroksen varauksen Gabriel Carlssonin, joka on viimeisen seitsemän kauden aikana seilannut NHL:n ja AHL:n välillä.

Hyökkäykseen Växjö saa lainaan Buffalo Sabresista viime kaudella Djurgårdenissa itsensä läpi lyöneen Noah Östlundin. Sabresin vuoden 2022 ykköskierroksen varaus teki HockeyAllsvenskanissa 26 tehopistettä 37 ottelussa. Tätä pelaajaa kannattaa ehdottomasti seurata.

Malmössa viime kaudella hyvän kauden pelanneet veljekset Marcus ja Emil Sylvegård korvaavat hyvin lähtijöitä. Marcus oli Malmön paras pistemies 41 pisteellä.

Växjöllä on edelleen kaikki mahdollisuudet uusia mestaruus, mutta haastajat ovat hieman enemmän vahvistuneet. Sijat 5–8.

Örebro HK

Örebro menetti kauden päätteeksi tehokkaimman hyökkääjänsä Ābolsin ja tehokkaimman puolustajansa Kristian Näkyvän. Suurin jännitys Örebrossa kuitenkin on, palaako kesän NHL:n varaustilaisuudessa toisena varattu Leo Carlsson vielä joukkueeseen. 18-vuotias lupaus iski ensimmäisellä SHL-kaudellaan 25 tehopistettä.

Mikäli Carlsson ei palaa, pelaa joukkueessa kuitenkin toinenkin huippulupaus. Jonathan Lekkerimäki pelasi viime kaudella Djurgårdenissa sarjaporrasta alempana. Varsinkin pudotuspeleissä hän oli erittäin hyvä pelaten piste per peli -tahtia.

Viime kauden suomalaisista Jani Lajunen vaihtoi myös maisemaa Näkyvän lisäksi. Hänen tilalleen löydettiin kuitenkin edelleen suomalaisväriä Hannes Björnisen liityttyä Örebron riveihin.

Björnisen lisäksi hyökkääjä Robert Leino aloittaa neljännen kautensa seurassa ja puolustaja Rasmus Rissanen kuudennen kauden.

Örebrolla oli runsaasti vaihtuvuutta joukkueessa, mutta joukkue tule silti saavuttamaan pudotuspelipaikan alkavallakin kaudella keskikastissa. Sijat 5–8.

C More näyttää SHL-otteluita palveluidensa kautta Suomessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle