Ruotsissa naisten finaali on valtava spektaakkeli

Muut Sarjat / Artikkeli
Ottelun alun valoshow'ssa ei säästelty.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Luulajalaisfanit olivat täydellä sydämellä mukana Ruotsin mestaruuden ratkaisseessa viidennessä finaalissa. Ottelusta oli rakennettu suuren luokan tapahtuma.

Jo hallin pihaan tultaessa urheilujuhlan tuntu on käsinkosketeltava. Liikenteenohjaajat opastavat autoja paikoilleen ja suunnaton pysäköintialue täyttyy nopeasti. Ihmismassa vaeltaa kohti areenan ovia.

Hallin takana seuran poikajuniorit verryttelevät palloringissä. Heidän ottelunsa pelataan harjoitushallin puolella, koska pääareenalla on aikuisten mestaruusfinaali.

Medialle on oma sisäänkäynti. Mediaväki saa rannekkeen käteensä ja pitkän listan miten kuvauspaikat on jaettu kuvaajille sekä yläparven kirjoituspöytäpaikat toimittajille. Minulla on paikka numero 30. Tarjolla on kahvin oheen viineriä ja kuumia hotdogeja.

Jää kunnostetaan lämmittelyn jälkeen kahdella koneella suuren maailman tyyliin.

Luulajan modernisoidussa hallissa on ennenkin ollut upea valoshow. Nyt siihen on edelleen lisätty kierroksia. Kotijoukkueen luistellessa jäälle ilotulitus paukkuu kaukalon yläpuolella.

Hallissa on yli 4800 katsojaa. Aitioissa on valot päällä ja väkeä täynnä. Tietysti. Kohta täällä ratkeaa Ruotsin mestaruus.

Päädyn fanikatsomo on täynnä kotijoukkueen kannattajia seuran paidoissa ja huiveissa. Laulu ja rummutus raikaavat läpi koko ottelun lähes tauotta.

Fanikatsomo oli täynnä ja äänekäs.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Avauskentällinen esitellään pelaajien luistellessa yksitellen valokeilaan. Joukkueen kapteeni Jenni Hiirikoski saa raikuvat huudot faneilta. Luulajalaisyleisö rakastaa suomalaistähtiään, erityisesti Hiirikoskea joka poseeraa yhdessä miesten joukkueen kapteenin kanssa kaikessa seuran mainonnassa. Bussin takaseinästä alkaen.

Jäällä pelaajat esittävät finaalin arvoista kiekkoa. Lätty liikkuu määrätietoisin ja harkituin syötöin koko kenttää käyttäen.

Kotiyleisö räjähtää jo 23 sekunnin pelaamisen jälkeen kun Luleån Emma Nordin lämää tulisen kudin ohi Linköpingin maalivahti Eveliina Suonpään.

Kuten Luleån konseptiin kuuluu, mediakuutio laskeutuu alas ja avausmaalin tekijä saa noutaa palkintokassin kuution pohjasta avautuvasta luukusta.

Toistamiseen luulajalaisfanit repeävät jo parin minuutin päästä kun Noora Tulus iskee 2–0. Fanikatsomo huutaa Tuluksen nimeä.

Erätauolla mediakuutiolla näytetään suorana pelaajien haastatteluja ja ottelua analysoivaa studioisäntää jolla on vieraana seuran edustajia.

Erätauon aika valoshow on vähän vaatimattomampi.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Ottelu etenee ja kotijoukkueen voitto alkaa olla selvä. Viimeiset minuutit yleisö taputtaa taukoamatta. Peliajan viimeisellä sekunnilla hanskat ja kypärät lentävät ilmaan, Luleå voittaa mestaruuden. Mestaruuslippisten sijasta Luleå on teettänyt koko joukkueelle kultakypärät.

Reilun kannustuksen hengessä halliyleisö taputtaa raikuvasti myös hopeajoukkueelle koko mitalien jaon ajan.

Seuran juniorit pääsevät jäälle juhlimaan joukkueen kanssa. Pikkupojat tekevät lumienkeleitä jäällä kultahileistä. Myöhemmin koko yleisö liittyy mukaan jäälle.

Mitalienjaon jälkeen jäällä oli kansanjuhla.
Kuva © Timo Karjalainen

Juhlakansan poistuttua hallin kunnossapito saa lapioida kultahileitä jäältä hiki hatussa.

Kun jää on saatu jo melkein puhtaaksi, pukuhuoneesta säntää kiljuen takaisin jäälle kolme tuoretta Ruotsin mestaria mestaruuspokaalin kanssa. Yksi istuu kannun päälle ja toinen vetää ympäri jäätä.

Mediaparvella toimittajat hihittävät juhliville pelaajille ja naputtavat juttujaan edelleen. Kyseessä on iso uutistapahtuma.

» Lähetä palautetta toimitukselle