Ruotsin sitkeä puolustustaistelu tuotti paikan välierissä, Slovakia järjesti yllätyksen lähettämällä Yhdysvallat kotimatkalle

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Juraj Slafkovsky iski jälleen Slovakialle maalin voittoisassa ottelussa.

Yhdysvallat–Slovakia 2–3

Joukkueiden välinen kohtaaminen tarjosi jännitystä loppuun saakka, sillä Yhdysvallat johti ottelua kauan, mutta Slovakia nousi tasoihin ilman maalivahtia. Kymmenen minuutin jatkoaika ei tuonut tulosta, joten kiihkeä ja tasainen kamppailu ratkaistiin vasta voittolaukauskilpailussa.

Ottelusta muodostui varsinainen jännitysnäytelmä, jossa maalivahdeilla oli myös suuri osuus. Yhdysvaltojen Straus Mann nappasi lopulta 34 torjuntaa, kun virkaveli Patrik Rybárille torjuntoja kerääntyi 33. Maalivahdit olivat iskussa, sillä kumpikin koppasi läpiajoja sekä ylivoimahyökkäyksistä syntyneitä laukauksia.

Ottelun varsinaisella peliajalla Slovakia siirtyi johtoon, kun Juraj Slafkovsky iski jo turnauksen neljännen maalinsa. Ensimmäisessä erässä Yhdysvallat tasoitti ottelun Nick Abruzzesen maalilla.

Toisessa ja kolmannessa erässä nähtiin kummassakin vain yksi maali, mutta viisi Slovakian jäähyä. Joukkue kuitenkin aktiivisella puolustamisella pystyi selvittämään tilanteet, mutta jäähyjen jälkeen Slovakian piti uudelleen hakea peli uomiinsa.

Sam Hentges vei pohjoisamerikkalaiset johtoon toisessa erässä ja Slovakia tuli tasoihin vasta aivan viime hetkillä ilman maalivahtia. Tasoituksen iski ajassa 59.16 Marek Hrivík. Kymmenen minuutin jatkoaika ei tuonut tulosta, vaikka paikkoja oli kummallakin joukkueella, joten ratkaisua haettiin voittolaukauskilpailusta.

Ennen voittolaukauskilpailua tunnelma oli käsinkosketeltava, kun kumpikin joukkue keskittyi täysillä tuleviin ratkaisuhetkiin täysin hiljentyneessä hallissa. Slovakian sankareiksi nousi Rybár, joka otti kaikki viisi laukausta kiinni sekä Peter Cehlárik, joka onnistui ainoana upottamaan kiekon Yhdysvaltojen verkkoon.

Näin ollen Slovakia jatkaa turnauksessa, kun vastaavasti suvereenisti kaikki alkulohkon ottelunsa voittanut Yhdysvaltojen joukkue joutuu kotimatkalle ennenaikaisesti. Etenkin ottelun loppuhetkillä Slovakian peli-ilme näytti siltä, että jokainen pelaaja teki kaikkensa joukkueen eteen heittäytymällä laukausten eteen ja taistelemalla pitkiä vaihtoja.

ROC–Tanska 3–1

Tanska ei pystynyt järjestämään Slovakian kaltaista yllätystä, vaikka ottelu eteni tasaisissa merkeissä.

ROC hallitsi ensimmäistä erää, kun joukkue pystyi pelaamaan rauhallisesti omaa kiekollista peliään. Ongelmia Tanskalle tuotti etenkin pitkät ROC:n pyöritykset, jolloin vaihdot venyivät aika ajoin todella pitkiksi. Ottelun avausmaalin iski Vadim Shipachev.

Tanskan ongelmista erässä kertovat laukaukset sekä maalivahtien torjunnat. Joukkue sai erässä vain yhden laukauksen kohti Ivan Fedotovin maalia, kun toisessa päässä Sebastian Dahm venyi kiekon tielle jo 17 kertaa.

Kiekonhallinnasta huolimatta eroa oli ainoastaan yksi maali. ROC ymmärsi kurinalaisen pelin tärkeyden, sillä ensimmäisen kokonaisen ylivoiman saadessaan Tanska iski tasoitusmaalin ajassa 22.57. Mathias Bau Hansen teki loistavaa maskia Fedotovin edessä, kun viimeisissä olympialaisissaan pelaava Frans Nielsen löi kiekon sisään.

Maalin jälkeen ROC ei saanut heti peliään samalla tavalla hallintaansa, kun Tanska pyrki aktiivisesti pienellä riskilläkin karvaamaan kiekkoa. Riskinotto päättyi kuitenkin kiekonmenetykseen ja Nikita Nesterovin maaliin. Tanskan puolustus aukesi ja maalillaan Dahm oli kykenemätön ottamaan kiekkoa kiinni.

Ottelusta muodostui Tanskan kasvutarina. Ensimmäisessä erässä joukkueen taisteli puolustusalueella, mutta kolmannessa erässä se sai kiekollista peliään käyntiin. Kolmannen erän ensimmäisellä puoliskolla Tanska oli lähempänä maalintekoa, vaikka ROC pääsi ajoittain nopeisiin vastahyökkäyksiin.

ROC sai ylivoiman kuutisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua. Kokenut Frans Nielsen pääsi kuitenkin ylivoimahyökkäykseen Morten Poulsenin kanssa, mutta Fedotov oli terävänä paikalla.

Saman ylivoiman aikana ROC siirtyi johtoon lukemin 3–1, kun Vyacheslav Voynov laukoi kiekon vahvan maskin takana pelanneen Dahmin selän taakse ajassa 55.45. Vain muutamaa minuuttia aiemmin Voynov blokkasi Tanskan lähes varman maalin.

Tanska yritti loppuun saakka iskeä kavennusmaalia. Se pelasi viimeiset kaksi minuuttia ilman maalivahtia, mutta lisämaaleja se ei pystynyt tekemään. ROC oli parempi ja valmiimpi, ja loppulukemiksi taululle merkittiin 3–1.

Tanskan olisi pitänyt pystyä hyödyntämään tehokkaammin harvat paikkansa, mutta jo puolivälierässä pelaaminen oli joukkueelle suuri voitto.

Ruotsi–Kanada 2–0

Kanadan taktiikkana oli hyydyttää Ruotsi fyysisellä pelillä, ja avauserässä nähtiin sitä myöten enemmän taklauksia kuin laukauksia kohti maaleja. Kanada sai pari paikkaa ylivoimalla erän jälkipuolella, mutta yrityksistä puuttui kunnon terävyys. Kokonaisuutena erä oli kuitenkin intensiivinen ja tasaväkinen.

Toisen erän alkuun kumpikin joukkue sai ylivoimamahdollisuuden, ja molempien osalta suorittaminen hyökkäyspäässä oli tehotonta. Ylipäätään aktiivisempi osapuoli oli Ruotsi. Mathias Brume sai tilaisuuden vapaassa paikassa, muttei osunut kunnolla ilmassa vikuroivaan kiekkoon. Anton Lander pääsi nokikkain Matt Tomkinsia vastaan, mutta viimeistely-yritys oli vaisu.

Vasta kolmannen erän puolivälissä särkyi kuparinen. Lucas Wallmark nappasi kiinni Jack McBainin huolimattoman jättösyötön ja viimeisteli viuhuvalla kudilla turnauksen viidennen maalinsa. Paria minuuttia myöhemmin Linus Johansson oli senttien päässä viedä keltapaidat kahden maalin karkuun.

Kanadalla alkoi puristaa, ja Ruotsi käpertyi kuoreensa. Kanada yritti löytää keinoja, ja ruotsalaiset löivät surutta pitkää kiekkoa toisensa jälkeen syöden arvokasta peliaikaa. Kun sitä oli jäljellä minuutti ja 50 sekuntia, iski Lander lukemiksi 2–0.

Kanadan loppuvyörytys törmäsi Ruotsin muuriin, ja Tre Kronor lunasti välieräpaikan todellisen työvoiton jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle