Ruotsi yllätti ylivoimaisen turnauksen pelanneen Yhdysvaltojen joukkueen U18-turnauksen finaalissa – Lekkerimäki naputti neljä tehopistettä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ruotsin ykkösketju oli turnauksen paras ketju ja Jonathan Lekkerimäki voitti turnauksen pistepörssin.
Alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuspokaali matkasi Ruotsiin, kun joukkue kaatoi Yhdysvallat finaalitrillerissä maalein 6–4. Ruotsi oli altavastaaja, mutta pelaajat iskivät kiekot tehokkaasti sisään. Jonathan Lekkerimäki viimeisteli ottelussa neljä tehopistettä ja voitti turnauksen pistepörssin tehoin 5+10.

Alle 18-vuotiaiden MM-turnaukseen tiensä raivasivat Yhdysvallat sekä Ruotsi. Amerikkalaiset etenivät loppuotteluun puhtaalla pelillä ja Ruotsikin kärsi ainoan tappionsa Latvialle avausottelussa. Kumpikin joukkue voitti omat alkulohkonsa.

Yhdysvallat hallitsi viidellä viittä vastaan peliä, mutta joukkue otti useamman turhan jäähyn, joiden ansiosta Ruotsi pääsi kiinni peliin ja myös ohi. Ruotsalaiset iskivät paikoistaan tehokkaasti pelivälinettä sisään, sillä joukkue hävisi laukaukset 51–15, mutta voitti ottelun 6–4.

Ruotsi voitti historian toisen kultamitalin poikien MM-turnauksessa. Ensimmäisen mestaruuden joukkue saavutti kotikisoissa 2019.

Ruotsi hävisi ainoastaan turnauksen ensimmäisen ottelun, Yhdysvallat viimeisen

Yhdysvallat vei ensimmäisen erän laukaukset nimiinsä 12–3, mutta siitä huolimatta maalisarake näytti tasan 2–2. Ryan Leonard iski illan avausmaalin, mutta Ruotsi kampesi itsensä tasoihin ja ohi iskemällä kaksi maalia nopeaan tahtiin. Ensin osui Oskar Pettersson ja 63 sekuntia myöhemmin Noah Östlund.

Amerikkalaiset ottivat pelin haltuunsa kahden takaiskumaalin jälkeen ja Frank Nazar löi lukemiksi 2–2 ajassa 15.56. Trey Augustinelle merkittiin Yhdysvaltojen maalilla erässä vain yksi torjunta, kun virkaveli Hugo Hävelid nappasi kiekon kymmenen kertaa.

Toinen erä eteni pitkään yhdysvaltalaisten hallinnassa, kunnes Ryan Chesley kampitti itsensä jäähylle. Ruotsi käytti mahdollisuutensa, iski 12. ylivoimamaalinsa ja pääsi jälleen johtoasemaan ajassa 31.59. Ennen Liam Öhgrenin maalia Hävelid torjui useamman amerikkalaisten läpiajoyrityksen.

Chesleyn rangaistus ei ollut ainoa puolivahingossa napattu jäähy. Ruotsi pääsi pelaamaan kolmella viittä vastaan ja Östlund löi illan toisen maalinsa. Aiemmin taitavaa pelintekijää moitittiin siitä, että hyökkääjä voisi myös viimeistellä maaleja kovemmalla tahdilla.

Amerikkalaiset saivat tärkeän 4–3-kavennusosuman toisen erän viimeisillä minuuteilla. Logan Cooley pyöri ja pelasi itsensä vapaaksi, minkä jälkeen Rutger McGroarty laukoi oivasta syötöstä kiekon maaliin. Samoissa lukemissa edettiin myös toiselle erätauolle.

Kolmas erä eteni toisen erän tapaan. Yhdysvallat pyöritti peliä, mutta Ruotsi iski maalin pitkän painostusjakson jälkeen. Amerikkalaisten pienestä ylipelaamisesta lähti Ruotsin hyökkäys, joka kääntyi ylivoimahyökkäykseksi ja lopulta Öhgren naputti kiekon sisään. Jonathan Lekkerimäki nappasi maaliin jo illan kolmannen syöttöpisteen.

Yhdysvallat tuli maalin päähän ylivoimalla McGroartyn toisella maalilla. Maali oli hyökkääjälle jo turnauksen kahdeksas täysiosuma. Tasoihin amerikkalaiset eivät enää yltäneet, sillä Lekkerimäki viimeisteli 6–4:ään tyhjään nuottaan 31 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua.