Ruotsi piti pintansa Latviaa vastaan, Kanada kaatoi Toni Söderholmin Saksan ja Yhdysvallat antoi odotetun lumipesun kisaisännille murskalukemin

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ruotsin kapteeni Anton Lander vastasi Ruotsin toisesta maalista.
Miesten jääkiekkoturnaus Pekingissä polkaistiin kunnolla käyntiin. Toisen kilpailupäivän avausottelussa Ruotsi voitti niukasti Latvian maalein 3–2. Suomi hoiti oman ottelunsa tyylikkäästi ja iltapäivän otteluissa pohjoisamerikkalaiset joukkueet olivat odotetusti niskan päällä.

Ruotsi–Latvia 3–2

Suomen kanssa samassa alkulohkossa olevat Ruotsi ja Latvia kohtasivat toisensa lohkon avausottelussa. Tilastollisesti ottelu meni selkeämmin Ruotsin nimiin, mutta Latvian kaksi ylivoimamaalia pitivät maalilukemat tasaisina.

Ruotsi meni johtoon ennen ensimmäisen erän puoliväliä, kun Lucas Wallmark iski kiekon reppuun Pontus Holmbergin maalin takaa antamasta syötöstä. Ruotsi pystyi pitämään kiekkoa ja rakentamaan peliä omalla tahdillaan, mutta se ei onnistunut käyttämään hyödyksi kahta ylivoimamahdollisuutta.

Ruotsin kapteeni Anton Lander tuplasi johdon, kun toista erää oli kulunut vain 30 sekuntia. Latvian veräjänvartija Ivars Punnenovs oli menossa laidan lähettyville purkamaan kiekkoa, mutta Carl Klingberg katkaisi purkuyrityksen, ja lopulta Lander pääsi iskemään vastustamattomasti kiekon reppuun.

Kolmannen maalin Ruotsi neppasi maaliin ylivoimalla, kun Wallmark osui toistamiseen. Aiemmin erän aikana hän otti itse 2+2 -minuuttia korkeasta mailasta. Moskovan TsSKA:ssa pelaava Wallmark nousi monessa mielessä ottelun hahmoksi, sillä hänen jäähynsä aikana Latvia kavensi lukemiksi 3–1 Renars Krastenbergsin maalilla.

Kolmannessa erässä Latvia pääsi kaventamaan lukemiksi vielä 3–2 Dinamo Riikan hyökkääjän Nikolajs Jelisejevsin maalilla – jälleen ylivoimalla.

Vaikka lukemat olivat tasaiset, oli Ruotsi ottelussa selkeästi niskan päällä eikä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2014 olympialaisissa ollut Latvia saanut kovinkaan monia pitkiä ja kontrolloituja hyökkäyksiä aikaan.

Kanada–Saksa 5–1

Toni Söderholmin luotsaama saksalaisnippu pääsi avaamaan turnauksensa Kanadaa vastaan. NHL-pelaajien poissaoloista kenties eniten kärsinyt Kanada lähti vahvasti otteluun, sillä se iski peräti kolme maalia ensimmäiseen alle 11 minuuttiin.

Avausmaalin iski Jokereista suomalaisille tuttu Alex Grant, ja muut maalit iskivät kokenut Red Bull Münchenin hyökkääjä Ben Street sekä Servetten peräti 36-vuotias NHL:ssäkin pelannut Daniel Winnik.

Saksalle tarjottiin runsaasti ylivoimaa, kun ensimmäisen erän loppupuoliskolla sekä toisen erän alussa Kanadalle vihellettiin neljä kaksiminuuttista. Saksa ei kuitenkaan saanut ylivoimalla tulosta aikaan, vaikka paikkoja oli, kun saksalaiset yrittivät suoraviivaisesti edetä kohti maalia. Laukaukset menivät ensimmäisen erän osalta Kanadalle 10–7.

Toinen erä oli tilastollisesti tasainen, sillä kumpikin joukkue viimeisteli yhden maalin ja laukaisi maalia kohden yhdeksän kertaa. Vaikka tilastot olivat tasaiset näytti kentällä ajoittain olevan vain yksi joukkue, sillä Kanada vei selkeästi peliä. Pohjoisamerikkalaiset saivat pidettyä aktiivisemmin kiekkoa, ja Saksan pelistä uupuivat kontrolloidut hyökkäystilanteet.

Toisen erän maaleista vastasivat Kanadan leiristä Maxim Noreau komealla laukauksellaan välittömästi Eric Staalin aloitusvoiton jälkeen. Ennen maalia Saksa kavensi lukemiin 3–1 Tobias Riederin maalilla.

Saksa pyrki hanakasti kohti Kanadan maalia kolmannessa erässä, sillä takamatkaa oli kolmen maalin verran. Se saikin esimerkiksi ykkösketjunsa ansiosta peliä maalille, mutta seuraavan maalin iski jälleen Kanada. Jordan Weal pääsi vapaasti laukomaan kiekon kolmen saksalaispelaajan välistä maaliin erinomaisesta Adam Tambellinin syötöstä.

Viimeisestä erästä paistoi läpi se, että Kanada pyrki pelaamaan vain ottelun loppuun. Saksa oli odotettua heikompi, sillä aseita ei löytynyt hyökkäysalueella tuloksen tekemiseen. Tarvittava kamppailuvoima puuttui eikä joukkue saanut kavennusmaaleja iskettyä, joten lopputulokseksi merkittiin 5–1.

Yhdysvallat–Kiina 8–0

Yhdysvallat ei säästänyt ammuksiaan kisaisäntä Kiinaa vastaan. Kiina aloitti rikkonaisesti, ja toisella ylivoimalla Brendan Brisson onnistui avaamaan Yhdysvaltojen maalitilin. Kiina sai myös mahdollisuuden avata maalitilinsä ylivoimalla, mutta ensimmäiselle erätauolle siirryttiin Yhdysvaltojen niukassa johdossa.

Toisessa erässä Yhdysvallat karisti alkukankeuden jaloistaan ja sai juonesta kiinni toden teolla. Rikkeitä syntyi jälleen puolin ja toisin, mutta maaleista vastasi ainoastaan Yhdysvallat. Noah Cates, Brian O'Neill ja Sean Farrell siirsivät joukkueensa jo viiden maalin etumatkalle, ja vielä yksi erä oli pelaamatta.

Viimeisen erän alku enteili lisää kylmää vettä Kiinan niskaan Farrellin onnistuessa maalinteossa toistamiseen. Maalihanat hyytyivät vajaan puolen erän ajaksi, mutta Ben Meyers ja Matthew Beniers iskivät pari minuuttia myöhemmin lukemiksi jo 7–0.

Rikkonaiset otteet antoivat vielä Kiinalle mahdollisuuksia tehdä ottelun lopputuloksesta lohduttavamman, mutta saumat päättyivät Cory Kanen rangaistukseen ja Farrellin viimeistelemään hattutemppuun.

Yhdysvaltalaisveskari Drew Commesso aloitti olympiauransa 29 torjunnan nollapelillä. Kiinan veräjänvartija Jeremy Smith teki kaikkensa 47 torjunnalla, mutta lopputulokseksi merkittiin kisaisännän kannalta surulliset 8–0 -lukemat. Tulos oli kuitenkin jokseenkin odotettu, joten Yhdysvallat pelasi etukäteen tehtyjen suunnitelmien mukaisesti.