Ruotsi ja ROC voittivat odotetusti ottelunsa, NHL-konkari David Krejčí Tšekin voiton takuumiehenä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Sveitsin Gaëtan Haas iski joukkueensa ainoan maalin ja turnauksen avausmaalin Sveitsille.
Miesten jääkiekon osalta kolmas kisapäivä Pekingissä käynnistettiin ottelulla ROC–Tanska. ROC voitti edellisen ottelunsa lukemin 1–0 ja tänään tietokantaan naputeltiin lukemat 2–0. Niin ikään Ruotsi jatkoi hyviä otteitaan ja Tšekki puolestaan kaivoi avausvoittonsa NHL-konkarin onnistuessa voittolaukauskilpailussa.

Miesten olympiajääkiekossa nähdään perjantaina yhteensä neljä ottelua. Suomen aikaan aikaisessa aamupelissä kohtasivat Tanska ja ROC. Muut otteluparit ovat Ruotsi–Slovakia, Tšekki–Sveitsi sekä Leijonien ottelu Latviaa vastaan.

Ruotsi-Slovakia 4−0

Suomen C-lohkon ottelussa Ruotsi näytti alusta lähtien Slovakian kustannuksella sen, että se on yksi olympiaturnauksen kärkimaista. Tre Kronor pystyi vastaamaan vastustajansa heittämään lähinnä fyysiseen haasteeseen ja otti voiton numeroin 4−1. Carl Klingberg löi kiekon tyhjään rysään ennen kuin TPS-hyökkääjä Juraj Slafkovsky rikkoi Slovakian kuparisen.

Avauserässä Slovakialla oli paremmat maalipaikat tilanteen ollessa 0–0. Miloš Kelemen oli ujuttaa kiekon ohi ruotsalaisvahti Magnus Hellbergin, mutta tämä piti jään peitossa ja otti jalallaan ison torjunnan. Tre Kronor nappasi hallinnan itselleen, kun Joakim Nordström iski kiekon verkkoon ohi Liigassakin pelanneen Matěj Tomekin.

Tilanteessa nuori puolustaja Šimon Nemec hukkasi kiekon ruotsalaisille. Vielä ennen erätaukoa Lukas Wallmark ja Max Friberg tempaisivat Ruotsin kolmen maalin karkumatkalle.

Slovakian jäätyä reippaasti takamatkalle oli toisen Liigasta tutun veskarin aika luistella tolppien väliin. Tomek teki tilaa Patrik Rybarille. Maalivahdin vaihtamisen lisäksi päävalmentaja Craig Ramsayn joukot pyrkivät horjuttamaan Ruotsia tiukalla taklauspelaamisella siinä kuitenkaan onnistumassa.

Kelemen ja Theodor Lennström ottivat pienet pystypainitkin. Slafkovksy oli jälleen slovakialaisten parhaimmistoa rohkeilla hyökkäyspään ratkaisuillaan. Hän iski myös joukkueensa ainoan maalin ja on näin ollen tehnyt Slovakian turnauksen alun kaikki kolme osumaa.

Kolmannen erän alku pilasi Slovakian viimeisetkin nousuhaaveet, kun Pavol Regendan maila nousi Ruotsin Jacob de la Rosen kasvoihin. Tuloksena oli 2+2 minuutin jäähy, vaikka tuomaristo tutki tilanteen videolta isompaankin tuomiota silmällä pitäen. Ruotsi pelasi varsinaisen peliajan loppuun maltilla ja piti Slovakian poissa maalipaikoilta vahvalla kamppailupelaamisella.

Tšekki–Sveitsi 2–1

Kummallakin joukkueella oli avausottelustaan allaan tiukat maalin tappiot. Tšekki hävisi sitkeästi pelanneelle Tanskalle ja Sveitsi jäi nollille Venäjän olympiakomitean joukkuetta vastaan lopputuloksen ollessa 1–0.

Avauserässä kumpikin joukkue pääsi iskemään kertaalleen. Avausmaalin iski Tšekki, ja maalin rakensi Liigastakin tutut pelaajat. Maalintekijänä kunnostautui Pelicansissa pelaava Jiří Smejkal ja ykkössyötön antoi Lukossa kaksi kautta pelannut Lukáš Klok.

Sveitsi käytti ensimmäisen ylivoimansa ja iski kavennusmaalin ennen ensimmäisen erän puoliväliä. Gaëtan Haas pääsi iskemään tasoituksen ja Sveitsin turnauksen avausmaalin seuraamalla tilanteen loppuun saakka maalinedustalla.

Avauserä oli vauhdikas ja ajoittain vauhtia oli järkeä enemmän. Tšekki laukoi ahkerammin, mutta aivan maalin edustalle ei huippupaikkoja kummallekaan joukkueelle avautunut.

Toisessa erässä kummallakin joukkueella oli paikkansa ja ylivoimat määrittelivät ottelun kulkua. Peli rauhoittui ensimmäisestä erästä, sillä rikkonaisuuden vuoksi kumpikaan joukkue ei päässyt kunnolla pelin päälle. Kaukalossa nähtiin harhasyöttöjä ja karvaustilanteita, mutta laukaisumäärillä mitattuna Sveitsi pääsi paremmin kelkkaan mukaan.

Kolmas erä lähti tunnustellen liikkelle, kun kumpikin joukkue pyrki välttämään virheitä tilanteen ollessa edelleen tasan. Erän kuluessa Tšekki sai kuitenkin vaarallisempia paikkoja ja myös lyhyitä pyöritysjaksoja Leonardo Genonin vartioimalle maalille.

Paremmat paikat erässä olivat Tšekillä ja esimerkiksi Tomáš Hyka pääsi ylivoimahyökkäyksen päätteeksi yrittämään maalintekoa lähes tyhjään maaliin. Sveitsin Simon Moser pääsi puolestaan läpiajoon, mutta Šimon Hrubec nappasi tärkeän torjunnan alle kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua.

Kolmas erä oli jälleen maaliton, joten lukemissa 1–1 edettiin jatkoajalle. Vauhdikkaan alun jälkeen tempo laski reilusti ja peli oli ajoittain todella rauhallista ja mitäänsanomatonta.

Ottelu ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa. Marginaalit olivat pienet, sillä ainoastaan yksi laukoja onnistui. Maalintekijänä kunnostautui todellinen NHL-konkari David Krejčí. Näin ollen Tšekki kairasi avausvoiton, ja Sveitsi koki jälleen karvaan ja niukan tappion.

Tanska–ROC 0–2

Tanskan maalilla Frederik Dichow Nissen aloitti urakkansa ensimmäisessä olympiaottelussaan. Vasta 20-vuotias maalivahti torjui 31 kertaa ja päästi selkänsä taakse vain yhden maalin, sillä ROC iski viimeisen maalinsa tyhjään nuottaan. Tanskan puolustus blokkasi aktiivisesti laukauksia ja puolusti maaliaan.

ROC:n maalilla nähtiin avausottelusta tuttu veräjänvartija, kun Ivan Fedotov sai jälleen torjuntavastuun. TsSKA:ssa kiekkoileva Fedotov pelasi toisen perättäisen nollapelinsä olympiaturnauksessa, tällä kertaa ottamalla 16 torjuntaa.

ROC pääsi pyörittämään ylivoimaansa peräti viisi kertaa, mutta ilman tulosta, joten Alexei Zhamnovin joukoilla riittää vielä parannettavaa ajatellen turnauksen tulevia otteluita. Joukkue on puolustanut tiiviisti omaa maaliaan, mutta se on myös saanut etenkin Tanskaa vastaan lukuisia maalipaikkoja. Maaleja ei kuitenkaan ole viimeistelty kuin kolme kappaletta.

Tanska sai vain neljä laukausta maalia kohti 19 minuutin aikana, joten hätää ROC:lla ei ollut. Laukaukset menivät lopulta joukkueelle 33–16. Jäähyissä oli merkittävä ero, mikä vaikutti laukaisumääriin. ROC oli jälleen kurinalainen ottamalla ainoastaan yhden jäähyn Tanskan viittä kaksiminuuttista vastaan.

Mittelön ensimmäinen maali nähtiin hieman ennen ottelun puoliväliä, Anton Slepyshevin one-timer blokattiin, mutta Pavel Karnaukhov pääsi iskemään oman irtokiekkonsa. Toisen maalin iski tyhjään nuottaan Kirill Semyonov 5.1 sekuntia ennen loppua.

Tanskan joukkueesta parhaat paikat olivat Nicklas Jensenillä, joka pääsi yrittämään maalintekoa niin läpiajosta kuin ylivoimallakin lähietäisyydeltä.