Reportaasi Tukholmasta: Djurgården ei antanut AIK:n eikä järjestysmiesten läksyttää

Muut Sarjat / Artikkeli
Soihtu paloi Tukholman derbyssä.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Odotettu Tukholman paikallisottelu oli kaiken etukäteishehkutuksen arvoinen. Djurgården menetti ottelussa kahden maalin johdon, mutta voitti lopulta jatkoajalla. Myös katsomossa tunnelma värähteli.

Tällä kaudella Tukholmassa ei ole yhtäkään miesten jääkiekkojoukkuetta pääsarjatasolla, sillä Djurgården tippui viime keväänä HockeyAllsvenskaniin − paikallisvastustajansa AIK:n seuraksi.

Asialla oli kuitenkin hopeareunuksensa, sillä nyt Pohjoismaiden isoimmat paikallisottelut tekivät paluun.

Keskiviikkona 2.11.2022 Globen oli odotetusti ääriään myöten täynnä ensimmäisessä Tukholman derbyssä sitten kevään 2014.

Jatkoaika oli paikalla dramaattisessa ottelussa. Tässä derbyn koko tarina. Tervetuloa mukaan.

Fanit virittävät äänijänteitään vallihautojen välissä, ottelun alku viivästyy

Vielä kaksi tuntia ennen ottelun alkua Globenin pimertyvällä pihalla suurimman väkimassan muodostavat poliisijoukot. Kannattajat ovat tahoillaan pakkautuneet rauhallisesti eri ravintoloihin.

Globenissa odottaakin sitten odotettu turvallisuustoimenpide: kummatkin kannattajapäädyt on eristetty muusta katsomosta vallihautojen avulla. Päätyjen reunoilta katsomopenkit on siis taitettu koko matkalta ylös, jolloin väliin muodostuu vallihaudan kaltainen este.

Joukkueiden alkuverryttelyjen aikaan kannattajien laulu ei vielä raikaa kunnolla, mutta niiden jälkeen päätykatsomoiden väki alkaa tosissaan kilpalaulaa keskenään kannatus- ja vihalaulujaan.

Ottelun alku siirtyy 20 minuuttia, mutta yllättävästä syystä: turvatarkastuksissa on yhä runsaasti ihmisiä odottamassa areenalle pääsyä.

AIK-pääty odotti omiaan kentälle ottelun alla.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Avauserässä purkautuu paljon tunnetta

Joukkueiden tullessa jäälle kummassakin päädyssä liehuu lippumeri, mutta kummempia katsomotifoja tänään ei näe. Tosin Djurgårdenin päädyssä syttyy näyttävästi soihtu. Kovinkaan suurta savua se ei aiheuta, joten ottelu pääsee vihdoin alkamaan.

Avauserässä mennään kaukalossakin täysillä. Vihellyksen jälkeen varsinkin AIK-pelaajat tönivät lujaa, mikä sytyttää joka kerta AIK-päädyn.

Altavastaaja AIK saa alussa ylivoiman ja menee 1−0-johtoon, kun Maksim Semjonov lyö irtokiekon maaliin. Globen räjähtää ensimmäistä kertaa.

Heti tämän jälkeen DIF-päätyä eristävän toisen vallihaudan luona Djurgården-kannattajat provosoituvat siinä määrin, että lopulta järjestysmiesten rivistö tulee rauhoittamaan tilannetta.

Toisin kuitenkin käy: DIF-fanit saattelevat aggressiivisesti järjestysmiehet takaisin areenan käytäville.

Djurgården ottaa avauserän lopulla myös kentällä hallinnan. AIK-pääty tukee raivoisasti omiaan rytmikkäällä Kom igen Gnaget -kannustuksellaan, mutta mikään ei auta. 23 sekuntia ennen erän päätöstä Marcus Krüger iskee onnenkantamoisella 1−1.

Nyt sama provosoitunut DIF-päädyn kulma ilakoi raivoisasti vallihaudan yli pitkän sivun katsomoa kohti.

Kentällä otettiin tosissaan yhteen.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Suvantovaihe, jossa Djurgården marssii jo kohti voittoa

Toinen erä jatkuu siitä, mihin ensimmäinen päättyi. Djurgården siirtyy ottelussa johtoon, kun tuore vahvistus Linus Klasen laukoo maskin takaa 2−1. Samalla DIF-päädystä suihkuaa kentälle olutta − saahan Ruotsissa tuoda katsomoon folköliä, jossa on 3,5 prosenttia alkoholia.

AIK kokoaa rivinsä kentällä, mutta ei katsomossa. Djurgården-pääty alkaa hyppien laulaa "Se, joka ei hypi, on jyrsijäsika". Jyrsijä eli Gnaget on nimittäin AIK:n lempinimi.

Nöyryytyksen henki leijuu pistävänä ilmassa.

Toistaiseksi suurimmat höyryt tuntuu olevan kuitenkin päästetty katsomossa ulos ja suvantovaihe katsomossa siirtyy myös DIF-päätyyn.

AIK-pääty yrittää kyllä saada pitkän sivun katsomon väkeä seisaalleen kannustamaan AIK:ta, mutta istumakatsomo ei syty.

Toisen erän lopulla kentällä on jo rehellisen kaksintaistelun ainekset, mutta tuomarit tulevat riitapukarien väliin.

Tasavajaalla kiekko pyörii AIK:n maalilla vaarallisesti ja 21 sekuntia ennen toisen erän loppua Liigastakin tuttu Daniel Brodin lyö lukemat jo 3−1:een. Oliko tämä tässä?

Ennakoivaa on, että erätauolle siirryttäessä pari DIF-pelaajaa tuulettavat jo omien kannattajiensa suuntaan voitonmakuisesti.

"Teillä on vain 1 000 katsojaa Hovetissa", kuuluu DIF-päädyn naljailuhuuto nyt, mikä viittaa AIK:n tavanomaisiin yleisömääriin vanhassa jäähallissa pelattavissa kotiotteluissa.

Valkoisissa pelannut Djurgården jätti lopulta AIK:n varjoonsa.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

AIK herää eloon, mutta lopulta Djurgården korjaa potin

Päätöserän alussa nähdään dramatiikkaa. AIK:n seuraikoni Richard Gynge kaventaa ylivoimalla 2−3. Kiekko liruu hitaasti mutta varmasti maaliviivan yli. Ja mikä tärkeintä: ottelu on elossa.

AIK:n ylivoima toimii pian uudestaan. Oscar Nord lyö paluukiekosta 3−3. DIF-pääty hiljenee, muu halli elämöi. Nyt syttyvät jo pitkätkin sivut kannustamaan seisaltaan.

Kesken orastavan painostushetken Djurgården tekee tylyn maalin. Tim Söderlund laukoo kiekon aivan tolpan juureen ja DIF johtaa jälleen 4−3. Mediakatsomon edessä AIK:n ja Djurgårdenin yksittäiset fanit alkavat sanella tiukasti keskenään, mutta tilanne ei eskaloidu.

Kentällä alkaa Djurgårdenin taktinen pelaaminen, ja maalihanat pannaan kiinni.

Jotta draama olisi kuitenkin täydellistä, AIK tulee vielä. Oskar Magnusson karkaa laidalta läpi ja uittaa maalivahdin jaloista kiekon sisään. Peli on tasan 4−4. Varsinaista peliaikaa on jäljellä 3.34.

AIK-kansa herää odottamaan voittomaalia. Silmäys sivukatsomoon kertoo, että nyt on aika tanssia ja kannustaa. Tämä on ruotsalaista optimismia.

Ottelu menee lopulta jatkoajalle.

Djurgården vetää lopulta pidemmän korren, kun Minnesota Wildin NHL-varaus Liam Öhgren liruttaa kiekon sisään ajassa 61.17.

Tänään on Djurgårdenin juhlien aika, mutta Tukholman derbyt ovat palanneet kahdeksan vuoden jälkeen.

Tai kuten joku katsoja pelin jälkeen käytävällä kaverilleen lausui: "Koko Tukholma värisee taas. Tästä puhutaan kaikissa kahviloissa."

Niinpä.

» Lähetä palautetta toimitukselle