Reportaasi: Pienen satakuntalaisen Harjavallan ja nikkelin ei luulisi liittyvän suomalaiseen huippujääkiekkoon – Mutta siellä mahdollistuu KHL-seura Helsingin Jokerit

KHL, Muut Sarjat / Artikkeli
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Sydänsatakuntalaisella, uneliaasti kutistuvalla teollisuuspaikkakunnalla Harjavallalla on salaisuus: Helsingin Jokerit.

Minä, he, Harjavalta

Sydänsatakuntalaisella, uneliaasti kutistuvalla teollisuuspaikkakunnalla Harjavallalla on salaisuus: Helsingin Jokerit.

Pitäjä piippujen alla

Tampereelta lähtenyt aamujuna saapuu lokakuisen harmaana aamupäivänä Harjavallan jo lähes autioituneelle rautatieasemalle. Ajan hengen mukaisesti asemarakennus on yksityisomistuksessa ja asumiskäytössä.

Maisemaa hallitsee Nornickelin ja Bolidenin tehtaiden piiput, jotka puskevat ennestään harmaalle taivaalle savusumua. Katukuvassa näkyy ja tuoksuu teollisuus.

Olen saapunut synnyinkaupunkiini, jossa elin lapsuuttani ja nuoruuttani 80- ja 90-luvuilla. Mukanani on valokuvaaja, jolle länsisuomalainen teollisuuspitäjä on uusi tuttavuus.

Juha Oinonen

Teksti

Arno Hämäläinen

Kuvat

Teollisuuskaupunki

Harjavalta on noin 7 000 asukkaan kaupunki Porin kupeessa. Lapsuusvuosinani asukasluku oli pari tuhatta korkeampi. Kouluja on lakkautettu, ja palveluita sekä työpaikkoja on siirtynyt Poriin. Ammoin vireältä tuntunut liikekeskus − "liippari" − on nykyään hiljentynyt. Toki aikakin on saattanut mullata muistoja.

Olen saapunut synnyinkaupunkiini, jossa elin lapsuuttani ja nuoruuttani 80- ja 90-luvuilla. Mukanani on valokuvaaja, jolle länsisuomalainen teollisuuspitäjä on uusi tuttavuus.

Pohja urheilutoiminnalle

Teollisuus on kuitenkin ollut pikkupitäjän elinehto jo vuosikymmeniä. 1930-luvulla Kokemäenjokeen rakennettu voimalaitos aloitti teollistumisen ja loppusilauksen antoi vuonna 1944 Imatralta siirretty Outokumpu oy:n kuparisulatto − nikkelituotanto alkoi hieman myöhemmin vuonna 1959.

Maalaiskylään otettiin teollisuus hyvin vastaan, ja tehtaiden varjossa Harjavaltaan syntyi oma yhteisönsä työläisten asuntoalueineen, Kuparitupa-ravintoloineen ja Outokummun Urheilukerhoineen − josta muodostui jääkiekkoseura Kuparikiekko vuonna 1961.

Porista vastaava esimerkki teollisuuden urheilukerhosta on Rosenlewin urheilijat RU-38, joka voitti 1960-luvulla yhden mestaruuden ennen yhdistymistään Porin Karhujen kanssa Ässiksi.

Kiekkokaupunki

Kesällä 2019 Harjavalta nousi otsikoihin, kun Norilsk Nickel -konserniin kuuluva nikkelijalostamo Nornickel Harjavalta Oy osti 40 prosentin osakeosuuden KHL:ssä pelaavasta Jokereista.

Venäläiskonsernin pääomistaja on merkittävä oligarkki Vladimir Potanin, jolla on yhteyksiä aina Venäjän presidentti Vladimir Putiniin asti. Toinen merkittävä omistaja Mihail Provorov puolestaan oli Putinin vastaehdokas vuoden 2012 presidentinvaaleissa.

Olemme tulleet Harjavaltaan kartoittamaan, mitä paikallinen kiekkoväki ajattelee KHL:stä, Jokereista ja Nornickelistä. KHL on sinänsä Harjavallasta kaukana, Hartwall Areenaan on matkaa noin 200 kilometriä. Liigaa pelataan Porissa vain noin 30 kilometrin päässä.

Ässien kannatus on Harjavallassa tavanomaista, tosin 90-luvun menestysvuosina muistan olleen yksittäisiä jokerifaneja. Puhekieleen Nornickel vasta tekee tuloaan − yleisimmin puhutaan "Kummusta" jopa hehkuttaenkin Outokumpua.

II-divisioonan ottelun KuKi−VG-62-ottelun alkua odotellessa ehdin vielä esitellä Harjavallan kylänraittia valokuvaajalleni.

Teollisuudesta tunnettu

Kiekkokontekstissa ylivoimaisesti tunnetuin harjavaltalainen on Kari Makkonen, joka siirtyi kuitenkin jo alle 20-vuotiaana Ässiin. Porilaisjoukkueessa Makkonen voitti yhden suomenmestaruuden ja kahdesti hopeaa − yksilötasolla irtosi parhaan tulokkaan palkinto vuonna 1976 ja parhaan maalintekijän palkinto kauden 1978−79 päätteeksi. Seuraavalla kaudella maalitykki pääsi kokeilemaan siipiään jopa NHL:ssä.

Muita Harjavallasta mahdollisesti tiedettyjä asioita ovat esimerkiksi näyttelijä Antti Virmavirta, mäkihyppääjä Vesa Hakala, Idols-finalisti Katri Ylander, kuvanveistäjä ja vapaaherra Emil Cedercreutz, Karmarock ja festivaalin perustanut yhtye Maj Karma, viemärikaivonkansia valmistava Niemisen Valimo tai Suomen ensimmäinen kuntayhtymän omistama psykiatrinen sairaala, joka otettiin käyttöön nimellä Harjavallan piirimielisairaala − paikallisessa puhekielessä ollaankin "piirillä".

Myös Outokummun kupari- ja nikkelitehtaat ovat tunnettuja, tänä päivänä tosin venäläisomisteinen Nornickel vastaa nikkelituotannosta ja ruotsalainen Boliden kuparisulatosta. Muistelenkin lapsena lukeneeni tai kuulleeni uutisen, jonka mukaan Harjavalta olisi ollut Valkeakosken ja Mäntän jälkeen Suomen saastunein kunta. Varmistusta muistikuvalleni en kuitenkaan onnistunut löytämään.

Piippujen varjosta omaan halliin

Harvassa ovat harjavaltalaiset, joilla ei olisi jotain kautta kosketuspintaa Outokumpuun. Ilman tehtaita olisi todennäköisesti jäänyt syntymättä myös paikallinen jääkiekkoilu.

1980-luvulle asti Kuparikiekko pelasikin ottelunsa tehdasalueen vieressä Kuparin kaukalossa, kunnes Honkalan urheilukeskus valmistui. 1990-luvun lopulla KuKi nousi III-divisioonaan eli ”jäähallisarjaan”, minkä vuoksi joukkue joutui pelaamaan kotiotteluitaan sekä Huittisten että Kiukaisten Panelian jäähalleissa.

Lopulta Puustelli Areena valmistui Honkalan urheilukeskuksen yhteyteen vuonna 2003. Tällä hetkellä KuKi pelaa II-divisioonaa Länsirannikon aluesarjassa.

Kuparikiekko

Puustelli Areenan lämpimässä kahviossa nautitaan virvokkeita, tervehditään tuttuja, vitsaillaan Karhun pillimehusta pojanpoikansa kanssa peliin tulleelle vanhemmalle herrasmiehelle − eräät seuraavat jopa kännykältä raveja.

Erätaukojen aikana kahvio täyttyy asiakkaista, mutta erien aikanakin pieni porukka seuraa peliä. Pienen paikkakunnan yhteisöllisyys kuuluu keskusteluissa. Kotijoukkueen pelaajien lisäksi tunnetaan heidän vanhempansa ja pelaajistakin osataan katsoa ei-pelillisiä asioita.

− Tuo Lannen poika [puolustaja Matias Lanne] on kovasti miehistynyt.

Ottelun tulos on kotijoukkueelle tappiollinen, mutta ottelutapahtuma näyttäytyy merkityksellisempänä. Ennestään tutut ihmiset kokoontuvat yhteen, puhuvat niitä näitä ja kannattavat kotikaupungin joukkuetta. Varsinainen katsomo on lämpötilaltaan kylmä, mutta tunnelmaltaan selvästä tappiosta huolimatta lämmin. Väkeä riittää, omia kannustetaan.

KuKin edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Ari Lehtonen painottaakin yleisön aktiivisuutta.

− Yleisöä kotipeleissä on sitoutuneesti ollut toistasataa ja tärkeissä peleissä jopa yli 300 katsojaa. Kuparikiekon pelatessa pudotuspelejä on 650 henkeä vetävä halli ollut joissain peleissä lähes täynnä.

− Syksyllä 2019 halliin tehdään kaksi uutta pukukoppia, josta isompi pelkästään edustusjoukkueen käyttöön, jota varten jäähalliyhtiö on ottanut lainaa. Voittoa halliyhtiö ei saa tuottaa.

Kuparikiekon pelatessa pudotuspelejä on 650 henkeä vetävä halli ollut joissain peleissä lähes täynnä.

Liigakaupunki

Lokakuisena lauantaina puheissa vilahtelee myös ihastelua Patrik Laineen otteista, mutta Jokereista tai KHL:stä ei puhuta, vaikka pikkupaikkakunnan yritys rahoittaa Suomen suurinta jääkiekkojoukkuetta, joka oli haastatteluhetkellä (12.10.2019) lisäksi viiden pelin voittoputkessa.

− KHL ja Jokerit ei erityisesti kiinnosta. Yhden pelin kävin katsomassa, ja jääkiekon meininkiähän se oli. Tulokset ja suomalaisten otteet kyllä seuraan. Teemu Pulkkisen tehot ovat ilahduttaneet, kommentoi ”Säiläksi” esittäytynyt harjavaltalaismies.

− Jokereita seuraan jonkin verran, ja Nornickelin yhteistyö Jokereiden kanssa tuo hyvää näkyvyyttä Harjavallalle, lausui puolestaan Hannu.

Katukuvassa Jokerit ei näy mitenkään, eikä asiasta tietämätön voisi mistään oivaltaa Jokereiden rahoituksen tulevan satakuntalaisesta teollisuuskaupungista. "Hyvää näkyvyyttä" ei myöskään ole se, että Jokereiden pääomistaja ja GM Jari Kurri lausuu haastattelussa Jokereiden tekevän yhteistyötä Harjavalta Oy:n kanssa − Harjavalta Oy on vuonna 1920 perustettu suomalainen perheyhtiö, joka on tänä päivänä johtava rakennusalan konserni ja työllistäjä Suomessa. Harjavalta-konserniin kuuluvat Puustelli Group Oy, Kastelli Group Oy sekä Lapti Group Oy.

Molemmat miehet kertoivat työskennelleensä Outokummussa ja pelanneensa KuKissa vuosikymmeniä sitten. Kupari- ja nikkelitehtaiden yhteys paikalliseen jääkiekkoon näyttäytyy voimakkaana.

− Outokummussa ja Bolidenilla olen ollut pitkään töissä, ja pelannut KuKissa. Kummun kaukalossa pelatessa ympäröivät rinteet olivat täynnä katsojia. Olen joskus myös toiminut KuKissa fysiikkavalmentajana, ja poikanikin siellä on pelannut, muistelee ”Säilä”.

− Pelasin KuKissa jo 60-luvulla ja olin nikkelitehtaalla töissä. Täällä on mielestäni hyvä kiekkokulttuuri, Hannu kehaisee.

Paikallinen kiekkokulttuuri näyttäytyykin elinvoimaisena, mutta kaupungin suuren työllistäjän yhteistyökumppani Jokerit ei tunnu kuuluvan kulttuuriin. Yrityskauppa on toki vielä suhteellisen tuore, mutta vanhaa sanontaa lainaten rautaa pitäisi takoa sen ollessa kuumaa. Jokerit pitäisi tuoda Harjavallan arkeen tai viedä harjavaltalaiset Jokereiden luo.

”Säilällä” on omat kommenttinsa paikalliseen kiekkokulttuuriin.

− Kaikki muut ovat täällä kannattaneet Ässiä, niin minä olen aina ollut Lukko-fani. Ville Heinolan alku NHL:ssä on ollut vakuuttava. Kari Makkonen on tietysti se tähti, joka Kuparikiekosta ja Harjavallasta muistetaan. Ässälegenda Veli-Pekka Ketolan kanssa olen pelannut samalla vuorolla, ja hän on edelleen huippukunnossa.

Lukko-fania luultavasti miellytti myös Heinolan paluu Suomeen, vaikka nuorukaisen tehot eivät Liigassa enää vakuuttaneetkaan.

KHL ja Jokerit ei erityisesti kiinnosta. Yhden pelin kävin katsomassa, ja jääkiekon meininkiähän se oli.

Tehtaan joukkue ja tehtaan pelaajat

Tänä päivänä tehtaiden yhteys KuKin pelaajistoon on vähäisempi.

− Bolidenillä on töissä kolme pelaajaa ja Nornickelillä yksi. Muutama on vielä lisäksi töissä tehdasalueella ja töissä sellaisissa hommissa, jotka ovat aikojen alussa olleet Outokummun omia hommia, kertoo KuKin joukkueenjohtaja Lehtonen.

Vuonna 2000 Outokumpu Oyj:n Harjavallan nikkelitehtaat myytiin amerikkalaiselle OM Groupille ja vuonna 2006 venäläinen Norilsk Nickel Oy osti OM Groupin nikkeliliiketoiminnot. Vuonna 2004 Outokumpu Oy oli liittynyt yritysjärjestelyjen seurauksena osaksi Boliden-konsernia.

− Norilsk Nickel Harjavalta Oy työllistää Harjavallassa suoraan noin 300 henkilöä ja alueella toimivien kumppanien kautta jopa 500 henkilöä, toimitusjohtaja Joni Hautojärvi kertoi lokakuussa 2019 tehdyssä haastattelussa.

Boliden Harjavalta puolestaan työllistää Harjavallan kupari- ja nikkelisulatolla sekä Porin kuparielektrolyysissä yhteensä noin 540 henkilöä, joten 7 000 asukkaan kunnalle tehtaiden työllistämisvaikutukset ovat vitaalit.

1970-luvun puolivälissä henkilöstömäärä nousi yli tuhanteen, mutta kääntyi vuosikymmenen lopulla laskuun. Myös jääkiekkotoiminnan tukeminen on pienentynyt parhaisiin aikoihin verrattuna.

− Outokumpu maksoi aikoinaan Kuparikiekon pelaajille kaikki pelikustannukset, joten Nornickelin nykyinen tuki tuntuu pieneltä. Ison yrityksen pitäisi näkyä enemmän omalla paikkakunnalla. Itse olen tukenut seuraa ostamalla kausikortin. Viikko sitten osallistuin myös KuKi-iltaan, jossa oli paljon vanhoja peli- ja työkavereita, muistelee entinen työntekijä ja pelaaja Hannu.

− On hyvä asia, että tuetaan suomalaista kiekkoilua. Jotain tehtaalta tulee paikallisellekin seuralle, mutta voisi rahoittaa enemmänkin. Tarvittaisiin supliikkimiehiä pyytämään pääkonttorilta rahaa. Esimerkiksi Boliden rahoittaa Skellefteå AIK:ta paljon enemmän, linjaa "Säilä".

Periaate on hyvä, mutta Skellefteå AIK pelaa SHL:ssä ja Kuparikiekko II-divisioonassa. Pääsarjatason joukkueen rahallisen tuen tarve on suurempi kuin amatööriporukan. Toisaalta Kuparikiekon kaltaisen seuran mittavampi tukeminen ei jättimäisen konsernin taloudessa tuntuisi mitenkään.

Norilsk Nickel Harjavalta Oy työllistää Harjavallassa suoraan noin 300 henkilöä ja alueella toimivien kumppanien kautta jopa 500 henkilöä

Kahdenlaista urheilusponsorointia

Jokereita − tai Skellefteå AIK:ta − ja Kuparikiekkoa erottaa sarjatason lisäksi sekin, että KuKin kaltaisen pikkuseuran kaatuminen talousvaikeuksiin olisi merkittävästi pienempi imagotappio. Jokerit on KHL:lle arvokkaampi kuin Hartwall Areenan painon verran kultaa. Maailman toiseksi paras kiekkosarja yrittää kipeästi laajentua länsimaihin − myös KHL:n isä Putin haluaa lämmitellä uudelleen vastakkainasettelua Yhdysvaltain ja Venäjän välille sekä palauttaa Venäjän suurvalta-aseman.

Dinamo Riian kotimaa Latvia kuuluu myös EU:hun, mutta Neuvostoliiton ja itäblokin varjo leijuu vielä raskaana yllä. Lisäksi latvialaisjoukkueen menestys KHL:ssä on ollut kehnoa verrattuna Jokereihin.

Norilsk Nickel Harjavalta Oy tukee rahallisesti paikallisia kiekkoseuroja, harjavaltalaista Kuparikiekkoa ja Porin Ässiä.

− Nornickel sponsoroi 500 euron mainoksen pelipaitaan, pelaajat myyvät esimerkiksi kausikortteja ja mainoksia kausijulkaisuun rahoittaakseen oman pelaamisensa. Joukkueen budjetti kaudessa on 40 000 euroa. Kukaan toimihenkilöistä ei saa palkkaa, vaan kaikki toimivat vapaaehtoisesti rakkaudesta lajiin. Kotipeli maksaa seuralle suurin piirtein yhtä paljon kuin vieraspeli. Kotijoukkue joutuu maksamaan tuomarit, toimitsijat ja jäävuoron. Kustannus yhdestä kotipelistä on noin 600 euroa, joukkueenjohtaja Lehtonen luettelee seuran talousasioita.

Jokereiden palkkabudjetti on ollut lähes kymmenen miljoonaa euroa, mikä on KHL:ssä keskitasoa ja selvästi kärkiseuroja alhaisempi. Norilsk Nickel Harjavalta Oy puolestaan tekee voittoisaa tulosta vuodesta toiseen ja on jakanut osinkoja satoja miljoonia euroja.

Toimitusjohtaja Hautojärven mielestä paikallinen näkyvyys ja sponsorointi on riittävää.

− Sekä nikkelitehtaalla että sen tarjoamilla urheilumahdollisuuksilla on Harjavallassa pitkät perinteet. Tällä hetkellä henkilöstölle tarjotaan jääaikaa paikalliselta Puustelli Areenalta ja henkilökuntayhdistyksen järjestämää monipuolista liikuntatoimintaa. Nornickel tukee myös taidetta, kulttuuria ja koulutusta. Lisäksi konsernilla on eri lajien urheilukilpailuja, joista viimeisimmästä Harjavallan henkilöstön jääkiekkojoukkue toi voiton kotiin, toimitusjohtaja Hautojärvi luettelee.

− Luinkin uutisen, että Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n henkilöstöjoukkue voitti konsernin jääkiekkoturnauksen, muistelee Hannu.

Prioriteetit ovat selvät. Rakkaudesta lajiin pelaavalle amatööriseuralle 500 euroa on katto, huippuammattilaisille piikki on auki eikä sulkeudu ihan heti. Nornickel on sitoutunut tukemaan Jokereita. Harjavalta ja sen tehdastyöläiset puolestaan ovat Nornickelin käyttövoimaa, jota tuetaan juuri sen verran kuin on välttämätöntä.

Kierrätys ennen kaikkea

Jokerit on pelannut KHL:ssä syksystä 2014 asti, ja viiden ensimmäisen kauden aikana seura on tehnyt tappiota yli 70 miljoonaa euroa. Tappiot on kuitattu pääomalainoilla, joita ovat myöntäneet seuran aiemmat vähemmistöomistajat Gennadi Timtšenko ja Roman Rotenberg.

Nykyinen enemmistöomistaja Kurri ei omien sanojensa mukaan tiedä mitään kymmenien miljoonien eurojen pääomalainojen kohtalosta. Presidentti Putinin lähipiiriin kuuluvat venäläisoligarkit ovat lisäksi EU:n pakotelistalla, mikä on vaikeuttanut Jokereiden rahaliikennettä.

Toimitusjohtaja Hautojärvi myöntää Jatkoajan haastattelussa kokeneensa Jokereiden seurajohdon muutokset ja talouspakotteiden loppumisen seuran toimintaa helpottavina asioina.

Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n toimitusjohtaja ei kiistä venäläiskonsernin roolia, vaikka rahoitus Jokereille tuleekin hänen mukaansa Harjavallassa toimivan yrityksen omasta liiketoiminnasta.

− Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n ja Jokereiden välillä on jo pitkään ollut sponsoriyhteistyötä. Hjallis Harkimo oli yrityskaupassa aloitteellinen etsiessään Jokereille uutta omistajaa.

Uudella omistajalla on Jokereiden suhteen tulostavoitteita, ja haastatteluhetkellä lokakuussa 2019 toimitusjohtaja Hautojärvi iloitsikin Jokereiden kuuden pelin voittoputkesta.

− Jokerit on tärkeä yhteistyökumppani, ja Norilsk Nickel Harjavalta Oy haluaa olla tukemassa suurta suomalaista jääkiekkoseuraa. Organisaatiolta odotetaan kasvua ja menestystä kovatasoisessa KHL-kiekkosarjassa.

Hautojärvi kuuluu Jokereiden hallitukseen, mutta jättää urheilullisen vastuun Jari Kurrille. 

Kiekkoillan päätyttyä suuntaamme rautatieasemalle ja takaisin Tampereelle. Harjavallan pimenevä syysilta verhoutuu savusumuun. Lähes joka kymmenes harjavaltalainen työskentelee Nornickelille, joka rahoittaa KHL-seura Jokereita. Suurseura ei näy pikkukaupungissa mitenkään, ja paikallisen alasarjaseuran saama rahallinen tuki on pähkinöitä.

Harjavalta on pieni. Se voi olla karu, harmaa ja hiljainen. Voi olla, että se on enemmän menneisyyttä kuin tulevaisuutta. Mutta kuitenkin on niin, että Suomen rikkaimman ja korkeimmalla tasolla pelaavan jääkiekkoseuran toiminta alkaa ja päättyy, mahdollistuu, Harjavallassa. Ehkäpä KHL-Jokerit olisi olemassa ja nykyisellään ilman Norilsk Nickel Harjavaltaakin. Mutta nyt se kuitenkin on olemassa ja nykyisellään Norilsk Nickel Harjavallan ansiosta.

Onko Harjavallalla merkitystä Vladimir Potaninnille? Tuskin. Onko Jokereilla? Jossain Venäjällä jollekulle on.

Lähteenä käytetty Vesa Vartiaisen kirjaa Maatalouspitäjästä teollisuuskaupungiksi − Harjavallan historia 1860-luvulta 2010-luvulle.

» Lähetä palautetta toimitukselle