Ratkaisun paikat Mestiksessä: ykkössija silkkaa kolikonheittoa, TUTO jäämässä karsintoihin

MESTIS / Artikkeli
Kiekko-Espoo yrittää ohittaa Ketterän.
Kuva © Topi Lainio
Mestiksen runkosarja päättyy vajaan kahden viikon kuluttua. Jännitettävää riittää, sillä pudotuspelijoukkueet, karsijat ja lähes kaikki sijoituksetkin ovat vielä avoinna.

Yhdenkään Mestis-joukkueen kausi ei tänä keväänä pääty runkosarjaan. Kuusi parasta menevät suoraan puolivälieriin, sijojen 7−10. joukkueet ottavat toisistaan mittaa säälipleijareissa ja loput neljä joutuvat karsimaan kahden Suomi-sarjasta tulevan nousijakandidaatin kanssa. Panokset ovat siis monella seuralla suuret.

Runkosarjassa pelataan 52 kierrosta. Lukuisista ottelusiirroista johtuen joukkueiden pelimäärissä on merkittäviä eroja. Esimerkiksi JoKP pelaa vielä seitsemän ottelua, kun taas Hermeksellä on jäljellä ainoastaan kolme vieraspeliä.

Sarjataulukko ei siis ole tässä tilanteessa selvä mittari, joten päätöskierrosten asetelmiin on syytä tutustua tarkemmin. Järjestykset ratkaistaan virallisesti pistekeskiarvon mukaan, mutta alla olevissa laskelmissa on oletettu, että kaikki loputkin ottelut saadaan järjestettyä.

OTT PIST MAX PISTEARVIO
1. Ketterä 48 97 109 103-106
2. K-Espoo 46 91 109 101-106
3. JoKP 45 84 105 96-100
4. FPS 48 84 96 87-93
5. KeuPa  48 80 92 83-87
6. Hokki 48 76 88 81-84
7. RoKi 49 75 84 79-82
8. IPK 48 71 83 76-79
9. SaPKo 48 63 75 66-69
10. Hermes 49 62 71 64-66
11. K-Vantaa 46 58 76 63-66
12. Peliitat 48 57 69 58-62
13. TUTO 46 57 72 60-66
14. KOOVEE 45 40 61 44-47

 

Ketterä vai Kiekko-Espoo, kruuna vai klaava?

Kamppailu runkosarjan voitosta on kahden kauppaa. Ketterä on vahvoilla jo varmistamiensa pisteiden ansiosta, mutta kova kevätvire ja useampi jäljellä oleva ottelu puhuvat Kiekko-Espoon puolesta. Mahdollisuudet ovat joka tapauksessa niin tasaväkiset, että arvailukin on turhaa.

Sanottavansa ykkössijan kohtalosta on myös JoKP:lla, joka on ollut yksi kevään kovakuntoisimmista joukkueista. Joensuulaisilla on matemaattiset mahdollisuudet piikkipaikalla nousemiseenkin, mutta käytännössä se vaatisi voittoa kaikista seitsemästä jäljellä olevasta pelistä. Tuplaottelut Kiekko-Espoota vastaan ovat joka tapauksessa isossa roolissa kärkikolmikon keskinäistä järjestystä ratkottaessa.

Pakkaa kärjen osalta voi sekoittaa myös FPS, jolla on jäljellä muun muassa kaksi kotiottelua Ketterää vastaan. Viime aikoina ailahtelevin tuloksin pelanneelle FPS:lle on vielä mahdollista kaikki sijoilta 2−6. Todennäköisimmin forssalaiset sijoittuvat nykyiselle sijalleen, eli neljänneksi.

Suoraan puolivälieriin on menossa erittäin suurella todennäköisyydellä myös KeuPa. Jo pelkästään voitto päätöskierroksella RoKista taitaisi riittää keuruulaisille kuudenteen sijan.

JÄLJELLÄ OLEVAT PELIT:
Ketterä: FPS (v), K-Vantaa (v), KeuPa (k), FPS (v)
K-Espoo: TUTO (v), JoKP (k), JoKP (v), IPK (v), KOOVEE (k), Peliitat (k)
JoKP: K-Vantaa (v), K-Espoo (v), K-Espoo (k), Peliitat (v), KeuPa (k), Peliitat (k), K-Vantaa (k)
FPS: Ketterä (k), Hermes (k), SaPKo (v), Ketterä (k)
KeuPa: TUTO (v), Ketterä (v), JoKP (v), RoKi (k)

Keskikastissa minimaaliset marginaalit

Sarjataulukon keskikastissa käydään joka tapauksessa tiukka kisa viimeisistä paikoista kuuden sakkiin. KeuPan kaveriksi vahvimmilla on Hokki, joka voisi kovan loppukirin ottaessaan nousta vielä jopa neljänneksikin. Kajaanilaiset eivät ole olleet parhaimmillaan viime viikkojen aikana, mutta saavat lopuissa neljässä pelissään vastaansa vain itseään alempana majailevia joukkueita.

Pitkän tovin tappiosta tappioon tarponut RoKi näytti jo putoavan puolivälierätaistosta pihalle. Tällä hetkellä sen erottaa kuutossijasta kuitenkin vain yksi piste. Pelejä rovaniemeläisillä on jäljellä enää kolme, mutta niissä se kohtaa sarjajumbo-KOOVEEn vielä kahdesti.

Sijoille 5−7. päätynevät siis KeuPa, Hokki ja RoKi – jossain järjestyksessä. Tätä palettia voi vielä kuitenkin sotkea IPK, joka on viimein saanut uhkaavan laskukierteensä katkaistua. Karsintapeikko on pudonnut iisalmelaisten harteilta, mutta nousu puolivälieriin vaatisi omien voittojen lisäksi myös muiden rämpimistä.

JÄLJELLÄ OLEVAT PELIT:
Hokki: SaPKo (k), KOOVEE (k), IPK (v), TUTO (v)
RoKi: KOOVEE (k), KOOVEE (v), KeuPa (v)
IPK: KOOVEE (v), Hokki (k), K-Espoo (k), K-Vantaa (k)

Taisto karsintoja vastaan – kuka pelaa vähiten huonosti?

Suurin jännitys sarjassa kohdistuu karsintaviivaan. SaPKo ja Hermes ovat viivan paremmalla puolella, mutta kummallakaan ei ole varaa tuntea oloaan turvalliseksi.

Savonlinnassa mahdollisuudet ovat vielä täysin omissa käsissä, mutta useamman avainpelaajan (muun muassa maalivahti Eetu Randelin) loukkaantumiset luovat uhkakuvia. Hermeksellä on puolestaan jäljellä enää kolme peliä, joista kaikki vieraskaukaloissa, joten Kokkolassa on jännitettävä myös muiden tekemistä.

SaPKon ja Hermeksen mahdollisuuksiin vaikuttaa myös se, että ne kohtaavat toisensa runkosarjan viimeisessä pelissä. Tilanne voi olla hyvinkin sellainen, että tuon ottelun häviäjä joutuu karsimaan. Kaksikon osakkeita parantaa toisaalta se, että kellään takaa-ajajista ei ainakaan vielä ole ollut jalka kaasupolkimella.

Kiekko-Vantaa on samassa pistetahdissa Hermeksen kanssa ja sillä on jäljellä vielä kuusi peliä. Pelkät pelit eivät vielä kuitenkaan riitä, vaan niistä pitäisi napsia voittojakin. Karsintojen välttäminen on joka tapauksessa edelleen vantaalaisilla omissa käsissään.

Myös TUTOlla on vielä jäljellä tarpeeksi pelejä ahdingosta noustakseen – etenkin, kun se pelaa viisi seuraavaa peliä kotijäällään. Käytännössä TUTOn olisi kuitenkin pystyttävä saamaan lähes täydet pisteet loppukauden otteluista, eikä mikään ole indikoinut tällaista kurssinmuutosta. Tämän viikon ensimmäiset pelit ratkaisevat paljon: voitot antaisivat vielä toivoa, mutta pistemenetysten myötä TUTO voi jo aloittaa karsintoihin valmistautumisen.

Sen sijaan Peliitoilla kohtalo ei ole enää omissa käsissä. Heinolalaisten loppuohjelmakin on erittäin haastava, joten karsintojen välttäminen olisi iso yllätys.

Sarjajumbo KOOVEEn joutuminen karsintoihin on ollut selvillä jo pitkään. Nousu viimeiseltä sijalta on hyvin epätodennäköistä, vaikka pelejä onkin vielä reilusti jäljellä.

JÄLJELLÄ OLEVAT PELIT:
SaPKo: Hokki (v), K-Vantaa (v), FPS (k), Hermes (k)
Hermes: FPS (v), TUTO (v), SaPKo (v)
K-Vantaa: JOKP (k), Ketterä (k), SaPKo (k), Peliitat (k), IPK (v), JoKP (v)
Peliitat: JoKP (k), K-Vantaa (v), JoKP (v), K-Espoo (v)
TUTO: K-Espoo (k), KeuPa (k), Hermes (k), Hokki (k), KOOVEE (k), KOOVEE (v)
KOOVEE: IPK (k), Hokki (v), RoKi (v), RoKi (k), K-Espoo (v), TUTO (v), TUTO (k)

» Lähetä palautetta toimitukselle