Rapakon takaa, helmikuu: Lightning dominoi, Lännen kärkijoukkueet sukelsivat

NHL / Artikkeli
Vasilevskilla ja Lightningilla riitti juhlittavaa helmikuussa.
Kuva © Getty Images
Tampa Bay Lightning vankisti helmikuun voittotahdillaan asemiaan NHL:n kärjessä. Jordan Binningtonin ja Vladimir Tarasenkon huippusuoritukset nostivat St. Louis Bluesin

Helmikuun aikana NHL:n siirtoikkuna sulkeutui, ja pudotuspelijoukkueet alkavat pikkuhiljaa hahmottua. Kuukauden parhaat ja huonoimmat suorittaja arvioivat NHL-toimittajat Juha Oinonen ja Antti Wennström.

KUUKAUDEN NOUSIJAT

Joukkue: Tampa Bay Lightning

Oinonen: Valinta oli vaikea, kun kaksi eri joukkuetta pelasi koko kuukauden ilman varsinaisen peliajan tappiota. Lisäksi St. Louis Blues on äitynyt tämän vuoden puolella huikeaan vireeseen.

Lightning on kuitenkin kokonaisuutta arvioitaessa ykkönen. Pelattuja otteluita on kaksi enemmän kuin Boston Bruinsilla, joka niin ikään selviytyi koko helmikuun ilman varsinaisen peliajan tappiota. Päästetyissä maaleissa ainoastaan Blues on yhtä monta peliä pelanneista suoriutunut paremmin.

Alivoimalla Lightningin saldo oli NHL:n paras, ja ylivoimakin toimi kolmanneksi tehokkaimmin. Lightning ylsi myös kymmenen pelin voittoputkeen ja 14 pelin pisteputkeen, jotka katkesivat vasta Bruinsin käsittelyssä maaliskuun puolella.

Lightning myös johtaa NHL:ää ylivoimaisesti. Läntisen konferenssin kärkijoukkue Calgary Flames on 15 pisteen päässä ja Itäisen konferenssin toiseksi parhaaseen joukkueeseen Bruinsiin on eroa peräti 17 pistettä.

Lightningin ykkösvahti esiintyi helmikuussa huikealla tasolla. 11 peliä, vain 18 päästettyä maalia.

Joukkue: St. Louis Blues

Wennström: Onhan se pakko nostaa nimenomaan kovan nousun tehnyt joukkue. Vielä tammikuussakin pisteitä kertyi liian vähän pudotuspelejä ajatellen, mutta sitten irtosi 11 ottelun voittoputki. Blues on nousemassa mehukkaaksi haastajaksi hieman vaisumpaa jaksoa pelaavien Nashville Predatorsin sekä Winnipeg Jetsin takana.

Yleensä vastaavia putkia voi syntyä muillekin kuin runkosarjan voittajille, mutta herkemmin niille, jotka putoavat vähän liian kauas pudotuspeleistä ja sitten tekevät paineettomana näennäisen kirin.

Erityismaininta joukkueen upealle ykkösvahdille Jordan Binningtonille.

PelaajaVladimir Tarasenko, St. Louis Blues

Oinonen: Tammikuun loppuun mennessä venäläishyökkääjä oli 48 pelissä tehnyt 17 maalia ja kerännyt yhteensä 32 tehopistettä. Helmikuun 14 pelissä Tarasenkon saldo on 10+12. Enemmän pisteitä keräsivät vain Tampa Bay Lightningin Nikita Kutšerov ja Chicago Blackhawksin Patrick Kane

Tarasenko kuitenkin keräsi tehonsa selvästi edellä mainittuja tähtiä pienemmällä peliajalla. Helmikuun aikana venäläislaituri ylsi myös yhdeksän pelin pisteputkeen ja jäi vain kahdessa pelissä ilman tehoja. Tarasenkon neljä voittomaalia oli myös helmikuun paras suoritus.

Pelaaja: Andrei Vasilevski, Tampa Bay Lightning

Wennström: Tampa Bay Lightningin ykkösvahti esiintyi helmikuussa huikealla tasolla. Vain 18 päästettyä maalia 11 pelissä, joissa hän ehti tasakentällisin viitisenkymmentä kertaa Binningtonia enemmän kiekon tielle. Odotan innolla pudotuspelejä, joissa mahdollisesti vastaan asettuu kuukauden kolmas kuuma maalivahti Fredrik Andersen, jonka tilastot taistelevat etenkin maaliodottamaa vastaan upeasti.

Patrick Kanelle kehut tehokkuudesta, samoin kuin Alex DeBrincatille. Kaksikko latoi kuukauden aikana mukavasti maaleja kiekonhallinnan negatiivisuudesta huolimatta − varsinkin tasakentällisin.

Corey Perryn kausi on ollut kompurointia.
Kuva © Getty Images

KUUKAUDEN LASKIJAT

JoukkueWinnipeg Jets

Oinonen: Jets on edelleen divisioonansa kärjessä, ja absoluuttisesti heikoin joukkue oli toki Anaheim Ducks, joka muun muassa erotti valmentajansa ja pelaa tällä hetkellä GM Bob Murrayn komennossa. Jets kuitenkin keräsi kuudenneksi vähiten sarjapisteitä helmikuun aikana.

Joukkueen viimeistely oli keskitasoa, mutta puolustus- ja maalivahtipelaaminen sakkasivat. Helmikuun loppupuolen kuudesta pelistään Jets voitti vain yhden. Kuukauteen mahtui myös kaksi tappiota häntäpään joukkueille Ottawa Senatorsille ja Colorado Avalanchelle.

Joukkue: Vegas Golden Knights

Wennström: Okei, nyt maaliskuun vaihteessa on tullut neljän ottelun voittoputki. Sitä ennen karmeaa tekemistä ja luisua pois Tyynenmeren divisioonan voittokamppailusta. Kun kiskoo tammikuun 22. päivästä kuukauden eteenpäin kolmella voitolla ja kymmenellä tappiolla, ei pian pääsekään pudotuspeleihin.

Vegas Golden Knightsin onneksi seurajohto reagoi upeasti siirtotakarajalla ja hankki Mark Stonen jatkosopimuksen kera. Yhtäkkiä alkaakin tulla voittoja ja nollapelejä...

Selkeä helmikuun floppaaja, yhtä kaikki. Erityismaininta Colin Millerille, joka näytti jo vuoden lopussa reipastuvan kautensa suhteen. Helmikuussa 0+2.

PelaajaAlexander Wennberg, Columbus Blue Jackets

Oinonen: Ruotsalaiskeskushyökkääjä pelasi kaudella 2016-17 uransa parasta ja tehokkainta peliä ja sai viiden vuoden jatkosopimuksen 4,9 miljoonan dollarin keskimääräisellä vuosiansiolla. Tuon kauden jälkeen Wennbergin suoritustaso on kuitenkin romahtanut.

Helmikuun aikana pelaamissaan yhdeksässä ottelussa Wennberg sai aikaan vain tehot 1+2. Koko kauden pistesaldokin on heikoin sitten tulokaskauden 2014-15.

Pierre-Luc Dubois nousi jo viime kaudella Blue Jacketsin ykkössentteriksi, ja tämän kauden siirtorajalla GM Jarmo Kekäläinen hankki tavoitellun keskushyökkääjän Matt Duchenen. Tämän jälkeen myös Wennberg liikkui siirtohuhuissa, ja ruotsalainen jäi pelaavan kokoonpanon ulkopuolelle siirtorajahankintojen myötä.

Pelaaja: Corey Perry, Anaheim Ducks

Wennström: Ikä ei tule yksin. On hieman epäreilua tuijottaa loukkaantumisesta toipuneen pelaajan ensimmäisiä otteluita ylikriittisesti, ja jo viime kausi antoi merkkejä ikääntymisestä, mutta Perry on ollut heikko paluunsa jälkeen joka tapauksessa. Ensimmäisissä seitsemässä ottelussa vain yksi syöttöpiste, avausmaali kahdeksannessa. Yhteensä 15 peliä tehoin 2+2...

Onneksi häviäminen tekee Ducksille sentään hyvää varaustilaisuutta ajatellen. "Tämä kausi on hävitty".

Erityismaininta Wayne Simmondsille, joka oli eräs siirtotakarajan kohutuimmista pelaajista. Oikeasti kauden saldo ei ole erikoinen etenkään tasakentällisin, jonka seurauksena helmikuukin oli aika vaisu. Nyt olisi näytön paikka Stanley Cupia tavoittelevassa joukkueessa Predatorsissa − kunhan ette odota liikoja.

Binnington on noussut rytinällä NHL:n kärkivahtien joukkoon.
Kuva © Getty Images

KUUKAUDEN TULOKKAAT

 Jordan Binnington, St. Louis Blues

Oinonen: Blues-maalivahti pelaa sensaatiomaista kautta. Helmikuun 11 pelistä Bluesin voittoon päättyi kymmenen. Binnington päästi kiekon taakseen koko kuukauden aikana vain 16 kertaa ja piti neljä nollapeliä.

25-vuotias kanadalainen oli suorituksillaan helmikuun parhaita maalivahteja myös muut kuin tulokkaat huomioiden. Binningtonin nousu AHL:stä NHL-joukkueen ykkösmaalivahdiksi on ollut häikäisevä.

Wennström: Andreas Johnsson, Toronto Maple Leafs

Sanon Binnington, nostan Johnssonin. Binningtonista on mainittava vielä se, että hänellä on vielä ohuet saumat hämmentää jopa Calder Trophy -kisaa, joka on näyttänyt ratkeavan Elias Petterssonille jo ajat sitten.

Johnsson teki helmikuussa näyttävää jälkeä Auston Matthewsin ja Kasperi Kapasen rinnalla. Tehot 9+5=14 kuukauden aikana, aika kova saldo seiskakierroksen varaukselle. Ei ihme, että Leafs yritti jo neuvotella hänen kanssaan jatkosopimusta kauden aikana. Ruotsalainen päätti odottaa. Kyle Dubasilla riittää kesällä mietittävää, sillä Johnsson ei ole ainoa sopimuksensa päättävä nuori pelaaja joukkueessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle