Ranking: Suomi-kiekon kauneimmat logot – Ykkösenä Ilves, kakkosena Mestiksen SaPKo, kolmantena Tappara

Artikkeli

Logot

Suomen kauneimmat
jääkiekossa

Kiekko-Espoo
Tappara
SaPKo
Lukko
Ilves

Nyt on suomalaisten jääkiekkologojen missikisat. Logolla on väliä, koska se on keskeinen tekijä jääkiekkoseuran olemuksessa ja monille ihmisille kiinnekohta seuraan.

Jatkoaika listaa Suomen komeimmat ja rumimmat jääkiekkoseurojen logot. Tämä artikkeli esittelee komeimmat.

Ranking on luotu Jatkoajan sisäisellä äänestyksellä. Kaikilla Jatkoajan tekijöillä oli äänioikeus. Äänestyksen kohteiksi kelpuutettiin miesten kolmen ylimmän sarjatason Liigan, Mestiksen ja Suomi-sarjan seurojen tämänhetkiset logot. Muissakin suomalaisissa jääkiekkosarjoissa on epäilemättä näyttäviä logoja, mutta koska mainitut ovat urheilullisesti tasokkaimmat sarjat, valintojen kohdalla voidaan puhua maan komeimmista logoista.

Rankingin jokaisen logon yhteydessä on äänestäneiden perusteluja.

1. Ilves

Äänestäneiden perusteluja:

– Kun seura on noin perinteikäs ja menestynyt, ja logokin iäkäs, ei voi välttyä yhdistämästä logoon muitakin ansioita kuin silkka graafinen esteettisyys. Mutta niinhän logo onkin paljon muutakin. Muistoja, tunteita, arvoja, mielikuvia. Ilveksellä nuo kaikki tiivistyvät upeaan logoon.

– Nimi kuvattu loistavasti graafisesti, eikä ole lähdetty pelleilemään joidenkin jääkiekkomailojen kanssa.

– Väkevä, yksityiskohtainen, mutta simppeli. Prikulleen oikea keltaisen sävy.

– Maine ja mestaruudet ovat painaneet logon monille mieleen, mutta Ilveksen logo kestää aikaa olemalla samalla nykyaikainen. Uniikki, sopivat värit.

2. SaPKo

– Selkeä yhteys Olavinlinnan läheisyydessä sijaitsevaan pässipatsaaseen. Yksinkertainen, symmetrinen, hyvä väritasapaino. Tunnistettava ja mieleenpainuva. Ei kikkailua nimillä.

– Mestis-logoista erilaisin ja erottui massasta positiivisesti.

– Todella taidokkaasti piirretty ja suunniteltu logo jossa on myös värimaailma kohdallaan. Kestää kansainvälisen vertailun.

– Mestiksen paras logo, jossa näkyy hyvin myös Savonlinnan perinteet. Näyttää myös hienolta pelipaidassa.

– Kaikki toimii. Symmetrinen, hyvä värimaailma ja kaiken lisäksi kytkös kaupunkiin. Mestiksen helmiä.

– Perinteikäs ja hyvin aikaa kestänyt logo. Pässin hyökkäävän näköinen ilme sopii lajin luonteeseen ja värimaailmakin sointuu hyvin.

3. Tappara

– Perinteinen kirves, ja pisimpään yhtäjaksoisesti käytössä ollut Liiga-logo

– Selkeät linjat ja hyvät värit. Tunnistettava, aikaa kestävä, tyylikäs. Ei yritä olla yhtään enempää, vaan antaa kokonaisuuden eli nimen ja logon välisen yhteyden puhua puolestaan.

– Tyylikäs, yksinkertainen ja heti tunnistettava.

– Klassinen kuin mikä ja erinomaiset värit.

– Yksinkertainen ja informatiivinen, ihailtavan symmetrinen.

4. Kiekko-Espoo

– Blues- ja United-sekoilujen jälkeen palattu perinteisiin ja parempaan versioon kuin alkuperäinen – kunnioittaa hienosti myös kaupungin heraldiikkaa.

– Yksinkertaisesti kaunis ja perinteitä kunnoittava logo. Kaunis muoto. Elegantti väriskaala.

– Ylväs ja perinteikäs logo. Herättää kunnioitusta. Värimaailma loistava.

– Espoo Unitedin farssista on noustu kuin feenikslintu. Hienosti kiinni espoolaiskiekon ja seuran perinteissä.

– Ehkä tässä vaikuttaa ne kaikki Bluesin ja Unitedin sekoilut nimien ja logojen kanssa, mutta onhan tämä erittäin tyylikäs.

– Kaupungin hevosenkenkä ja kruunu erottuvat.

– Kertakaikkiaan tyylikäs logo. Erittäin onnistunut päivitys perinteisestä logosta 2020-luvulle. Vähäeleinen, mutta ehdottomasti tunnistettava.

5. Lukko

– Mielikuvituksellisesti tuotu seuran nimi esiin konkreettisesti lukon kuvalla ja siihen sopivalla fontilla sisällytetty seuran nimikirjaimet. Ympäröivät lehvät viimeistelevät hienon logon.

– Lehväs on koristeellinen, mutta samalla kaunis. Kokonaisuudessa kuvastaa joukkueen nimeä.

– Klassinen, selkeä, perinteikäs ja informatiivinen. Laakerinlehdet viimeistevät kokonaisuuden.

– Hyvin ajateltu ja sommiteltu kokonaisuus, joka voisi samanaikaisesti olla kahden täysin eri aikakauden logo. Kestää aikaa.

Yksittäisiä mainintoja muista logoista:

– TUTO: Tässä logossa säästeliäisyys on hyve.

– Jukurit: Jos jotain on Mikkelissä osattu tehdä oikein, niin logo. Yksityiskohtainen, mutta selkeä.

Liikunnan Riemu: Alvar Aallon arkkitehtuurin näkyminen logossa ja kyseisen rakennuksen arvo suomalaiselle liikunta- ja urheilutieteelle nostavat tämän kärkeen.

– Ässät: Kovin suurta innovatiivisuutta ei ole tarvinnut käyttää, kun korttipakasta pata on kopioitu, mutta joskus mitään muuta ei tarvitsekaan.

– Ässät: Kun koko logon voi piirtää yhdellä siveltimen vedolla ja lopputulos on kuitenkin ääreistyylikäs, olemme nerouden äärellä.

– Hokki: Muistatteko muuten sen aiemmin käytössä olleen grillimakkaramainokselta näyttäneen logon? Tässä todella iso kontrasti siihen. Mieleen tulee jokin erittäin perinteikäs italialainen jalkapalloseura.

Kiekko-Pojat: Perinteitä, perinteitä, perinteitä. Mailat kertovat, mistä on kyse ja rajaavat hienosti logon. Seuran värit käyvät selväksi, ja kokonaisuudessaan ulkoasu on arvokkaan tyylikäs.

– HPK: Tämän vaihtaminen johonkin peltipyttyyn oli yksi suurimmista vääryyksistä ikinä.

– HIFK: Se klassinen vaakuna, mistä kaikki vaakunalogot ovat mallinsa ottaneet.

– HIFK: Totta kai HIFK:n on mukana kärkiviisikossa. Samoja syitä kuin Ilveksen kohdalla – joskin tyystin eri tavalla. Myös HIFK:n logoon linkittyvät perinteet, menestys ja mielikuvat. Mielikuvat, brändi, vain on hyvin erilainen kuin Ilveksen vastaavat. Mutta ei se ole huono asia. Upea logo.

Äänestyksessä jokainen äänestäjä nimesi kärkiviisikkonsa. Ääniä sai ensimmäisestä sijasta viisi, toisesta sijasta neljä, kolmannesta sijasta kolme, neljännestä sijasta kaksi ja viidennestä sijasta yhden. Ranking muodostui äänien suoralla yhteenlaskulla.

» Lähetä palautetta toimitukselle