Rangers-valmentaja Quinn kasvattaa pelaajiaan omalla tyylillään − "Valmennan ihmisiä, en pelaajia"

NHL / Artikkeli
Quinnin Rangers on parantanut esityksiään kauden edetessä.
Kuva © Bruce Bennett
New York Rangers -valmentaja David Quinn on yksi tämän kauden tulokasvalmentajista. Yliopistotasolla menestynyt Quinn suhtautuu intohimoisesti nuorten pelaajien kehittämiseen. Jatkoaika tapasi Quinnin New Yorkissa.

David Quinnistä piti tulla NHL-pelaaja. Lupaavan, ensimmäisen kierroksella varatun, puolustajan ura päättyi kuitenkin jo ennen aikojaan. Bostonin yliopistossa kiekkoillut Quinn oli ehdolla Yhdysvaltojen olympiajoukkueeseen vuonna 1988, mutta arvoturnaus jäi vain haaveeksi.

Samoihin aikoin Quinnilla diagnosoitiin harvinaislaatuinen oireyhtymä, joka aiheuttaa veren pakkautumista ja lisää veritulppien riskiä. Riskit nousivat liian suuriksi, ja Quinn joutui jättämään kaukalot.

Muutamaa vuotta myöhemmin oireyhtymään löytyi hoitokeino, joka lievensi oireita ja vähensi riskien määrää pelien aikana. Quinn yritti jälleen, nyt 26-vuotiaana, selvittää tiensä olympiajoukkueeseen, mutta lopputulos oli jälleen sama.

Quinnilla diagnosoitiin harvinaislaatuinen oireyhtymä, joka aiheuttaa veren pakkautumista ja lisää veritulppien riskiä

Puolustaja oli kuitenkin tehnyt paluun lajiin ja NHL-joukkueet huomioivat tämän. New York Rangers kiinnostui Quinnista ja tarjosi sopimusta loppukaudelle. Madison Square Gardeniin Quinnin tie ei kuitenkaan pelaajana koskaan vienyt.

Muutaman AHL ja IHL-kauden jälkeen, Rhode Islandilta kotoisin oleva Quinn siirtyi elämään kaukalon ulkopuolella. Kovin kauas jäästä Quinn ei kuitenkaan lopulta päässyt. Rakkaus ja intohimo lajia kohtaan johtivat 52-vuotiaan Quinnin valmennustehtäviin.

Northeastern, Nebraska-Omaha ja Bostonin yliopisto olivat koulut, joissa Quinn sai kipinän valmentamiseen. Nuorten pelaajien kehittäminen ja ammattiliigoihin valmistaminen oli Quinnin mieleen. 2010-luvun vaihteessa yhdysvaltalaisvalmentaja nähtiin AHL:ssä Lake Erie Monstersin päävalmentajana ja Colorado Avalanchen apuvalmentajana.

Tähän mennessä vaikuttavinta työtä Quinn teki kuitenkin Bostonin yliopiston päävalmentajana kausilla 2013-2018. "Terrierit" etenivät Quinnin alaisuudessa neljästi NCAA:n lopputurnaukseen ja kertaalleen neljän parhaan joukkoon.

Vuosina 2013-2018 Bostonin yliopiston väreissä nähtiin muun muassa Buffalo Sabresin Jack Eichel, Arizona Coyotesin Clayton Keller, Boston Bruinsin Charlie McAvoy, Minnesota Wildin Jordan Greenway ja Ottawa Senatorsin Brady Tkatchuk.

Rangers tarjosi jälleen mahdollisuuden uuteen alkuun

Vaikka Quinnin tie ei koskaan pelaajana vienytkään Madison Square Gardenille asti, Rangers oli jälleen se joukkue, joka tarjosi hänelle mahdollisuuden uuteen alkuun. Erotettuaan Alain Vigneault'n keväällä 2018 Rangers käynnisti uudelleenrakennusprojektin, joka ulottui valmennusjohtoon asti.

Rangersin GM Jeff Gorton päätti lähestyä tilannetta uudelta näkökulmalta. Gorton jätti vanhat ja kokeneet NHL-valmentajat rauhaan ja alkoi välittömästi tiedustella Quinnin halukkuutta päävalmentajan paikkaan. Kunnianhimo menestyä ja mahdollisuus kehittyä valmentajana riittivät Quinnille.

Neal Pionk on loistanut Quinnin alaisuudessa.
Kuva © Getty Images

Uudelleenrakentaminen vie nyky-NHL:ssä aikansa, ja Rangersin kausi lähtikin käyntiin ailahtelevasti. Joukkue hävisi ensimmäisestä kahdeksasta ottelusta kuusi. Quinn tiedosti jo kauden alussa, että kannattajien odotukset kuluvaa kautta kohden eivät ole viime kausien tasolla. 

− Me tiedostamme sen, mitä ihmiset ja median edustajat ajattelevat meistä. Joukkue ei pelannut viime vuonna omalla tasollaan ja moni yksittäinen pelaaja ei pelannut omalla tasollaan. Me pystymme parempaan, mutta tässä liigassa ei saa mitään ilmaiseksi.

Marrakuussa Rangers on esiintynyt varsin positiivisesti ja joukkue on palannut taistelemaan pudotuspelipaikoista. Quinnin valmennusmetodit ovat tulleet kauden aikana jo tutuiksi, vaikka takana on vasta reilut 20 ottelua. Uusitun pelikirjan myötä Rangers puolustaa tarkemmin ja lähtee vastahyökkäyksiin harkitummin. 

Quinn ei ole pelännyt tehdä muutoksia kokoonpanoonsa huonompien otteluiden jälkeen. Katsomon puolella ovat käyneet kauden aikana muun muassa veteraanit Kevin Shattenkirk ja Brendan Smith. Myös nuoret hyökkääjät Filip Chytil ja Lias Andersson ovat totutelleet NHL-kuvioihin osittain katsomon puolelta.

"Valmennan ensisijaisesti ihmisiä, en jääkiekkopelaajia"

Ainakin tähän mennessä pelaajat ovat vastanneet katsomokomennuksiin positiivisella tavalla. Shattenkirk muodostaa tällä hetkellä joukkueen ensimmäisen puolustajaparin ruotsalaisen Fredrik Claessonin kanssa. Smith on tehnyt vahvan paluun kokoonpanoon ja Chytil on noussut yhdeksi joukkueen terävimmistä hyökkääjistä. 

Quinn näkee valmennusjohdon yhtenä osana pelaajiensa kehitystä. 

− Yritän tehdä mahdollisimman selväksi sen, mikä on mielestäni oikein ja mikä on väärin. Valmennan ensisijaisesti ihmisiä, en jääkiekkopelaajia. Meidän (valmennusjohto) tehtävänämme on tarjota näille pelaajille parhaat mahdolliset olosuhteet kehittyä pelaajana.

Rangersilla on ollut alkukaudesta ongelmia pitää kiinni johtoasemasta ja joukkue onkin hukannut jo useamman pisteen aivan ottelun viimeisillä minuuteilla. Quinn korostaa pelaajien ja valmentajan suhteen tärkeyttä koko joukkueen menestyksen kannalta. Yhhdysvaltalaisvalmentaja on muun muassa isännöinyt kerran viikossa aamupalan joukkueen nuorille pelaajille. 

− Yliopistossa olet tekemisissä nuorten pelaajien kanssa, ja ihmissuhteet ovat vahvempia, mutta tälläkin tasolla näen pelaajat ensin ihmisinä, vasta sitten pelaajina. Yritän olla reilu, mutta vaativa valmentaja. Haluan korostaa sitä, että isossa kuvassa tässä ei ole kyse minusta, vaan pelaajista.

Quinn on Rangersin seurahistorian 35. päävalmentaja.
Kuva © Bruce Bennett

Kun runkosarja lähenee puoliväliään, Quinnilla on huomattavasti paljon enemmän kokemusta omasta joukkueestaan. Uusi pelikirja on alkanut painua pelaajien mieliin ja joukkue on onnistunut pelaamaan kokonaisvaltaisia, ehjiä otteluita. 

Quinnistä ei koskaan tullut NHL-pelaajaa, mutta valmentajana hänelle voi povata pitkää uraa. Rangers-projekti on käynnistynyt mukavasti, mutta joukkueen iskukyky mitataan totisesti vasta vuodenvaihteen jälkeen. Quinn kokee olevansa kotonaan NHL:ssä.

− Jokainen pysähdys, oli se sitten AHL tai maajoukkue, on valmistanut minua tähän hetkeen. Tunnen edelleen samaa intohimoa lajia kohtaan ja olen valmis auttamaan pelaajiamme kehittymään joka päivä.

» Lähetä palautetta toimitukselle