Puolivälin katsaus NHL-runkosarjaan – Golden Knights vakuuttaa, Kraken ei

NHL / Artikkeli
Golden Knights on ollut jälleen vahva.
Kuva © Getty Images
NHL:n runkosarja on kääntymässä jälkimmäiselle puoliskolleen, vaikka joukkueet ovatkin pelanneet hyvin eri määrän otteluita koronavaikeuksien takia. Jatkoaika kävi läpi kaikki NHL-joukkueet ja arvioi alkukauden esitykset.

Suurin osa NHL-joukkueista on viime aikoina ohittanut puolivälin krouvin runkosarjassa, joten on aika tarkastella suorituksia kauden ennakko-odotuksiin nähden.

Odotuksiin nähden eniten yllätyksiä on nähty Tyynenmeren divisioonassa, jossa varsinkin Kalifornian joukkueet ovat säväyttäneet. Täksi kaudeksi NHL:ään liittyneen Seattle Krakenin kaudesta on puolestaan tulossa pannukakku.

1. Vegas Golden Knights: pisteprosentti 61,6 (101 pisteen tahti)

Jatkoajan NHL-ennakko: Golden Knights voittaa suurella todennäköisyydellä Tyynenmeren divisioonan.

Kaudesta toiseen edukseen esiintynyt Golden Knights oli tämän kauden alla selvä suosikki voittamaan divisioonansa, mutta ritarien alkukausi ei ollut aivan odotetunlainen. Huomattavalla loukkaantumissumalla oli toki vaikutuksensa nihkeään alkuun, mutta kauden edetessä Golden Knights on jälleen alkanut näyttää mestarisuosikilta.

Odotukset ovat Nevadassa korkealla varsinkin, kun syksyn kohuhankinta Jack Eichel palannee helmi-maaliskuussa kaukaloon pitkän tauon jälkeen. Eichelin odotetaan olevan se ratkaiseva tekijä, jolla Golden Knights menisi tällä kaudella mestaruuteen asti. 

Golden Knightsin väkivahva perustaso siivittää sen melko varmasti Tyynenmeren divisioonan voittoon, mutta ruuvissa on silti kiristämisen varaa – esimerkiksi maalivahti Robin Lehneriltä odotetaan parempia esityksiä. 

2. Calgary Flames: pisteprosentti 60,5 (99 pisteen tahti)

Jatkoajan NHL-ennakko: Flames pelaa Tyynenmeren divisioonassa sijoista 3–5.

Liekkipaidoilla on ollut kuluneella kaudella taas syytä optimismiin. Darryl Sutter herätti valmentajaksi palatessaan pientä hilpeyttä epäilijöissä, mutta Sutter on pistänyt Calgaryn ylpeyden taas ojennukseen.

Flames porskuttaa vakaasti kohti pudotuspelejä, vaikka vuodenvaihde on tarjonnut sille tappioitakin kovia joukkueita vastaan. Isoimmat syyt löytyvät hyvin organisoidusta puolustuksesta, joka on kestänyt jopa Mark Giordanon poistumisen. Jacob Markström pelaa taas samalla tasolla kuin onnistuineina Canucks-vuosinaan, ja etenkin Noah Hanifin, Chris Tanev ja Oliver Kylington sekä Rasmus Andersson onnistuvat kahteen suuntaan. Flames on koko sarjan eliittijoukkueita päästetyssä maaliodottamassa ja päästetyissä maaleissa.

Hyökkäyspään iloisin yllätys on ollut Andrew Mangiapane, joka on jo 36 ottelun kohdalla tasoissa aiemman maaliennätyksensä (18 osumaa) kanssa. Jos yltiöoptimistiseksi heittäydytään, voidaan sanoa olosuhteiden mahdollistavan Flamesin etenemistä tällä kaudella jopa konferenssifinaaliin asti. Tyynenmeren divisioonasta on kaikkia muita divisioonia paremmat mahdollisuudet punnertaa voittajana ulos.

3. Los Angeles Kings: pisteprosentti 55,8 (92 pisteen tahti)

Jatkoajan NHL-ennakko: Kings pelaa Tyynenmeren divisioonassa sijoista 5−6.

Kings on varsin vaivihkaa noussut Tyynenmeren divisioonan vahvimpien joukkueiden ryhmään, ja tällä hetkellä sen pudotuspelipaikkaa voi pitää jopa todennäköisenä. Joukkueen nuorennusleikkaus on selvästi aikatauluaan edellä ja ennen kaikkea Kings pelaa laadukasta jääkiekkoa.

Drew Doughty on näpäyttänyt epäilijöitään.
Kuva © Getty Images

Nuorten pelaajien esiinmarssin ohella huomioitavaa on ollut seuralegendojen Drew Doughtyn ja Jonathan Quickin komeat parannukset edellisten kausien tasosta. Doughty on ehdottomasti palannut NHL:n puolustajaeliittiin ja Quick on todistanut pystyvänsä yhä kantamaan ykkösvahdin vastuuta.

Edistyneet tilastot tukevat vahvasti Kingsin pysymistä divisioonan kärkipäässä runkosarjan loppuun asti. Joukkue kuuluu tasakentällisin niin laukaisuhallinnassa kuin maaliodottomasuhteessa NHL:n parhaisiin joukkueisiin.

4. Anaheim Ducks: pisteprosentti 55,6 (91 pisteen tahti)

Jatkoajan NHL-ennakko: Ducks pelaa Tyynenmeren divisioonassa sijoista 7–8.

Ducks oli syyskauden suurin yllättäjä koko NHL:ssä, sillä divisioonansa hännille povattu ryhmä oli pitkään kärkipaikoilla. Uudelleenrakennuksessa oleva joukkue sai energiaa etenkin nuorten Troy Terryn ja Trevor Zegrasin upeista esityksistä, mutta joulun jälkeen tahti on selvästi hiipunut. Myös muun muassa Isac Lundeström ja Jamie Drysdale ovat ottaneet ison askeleen NHL-tasolla.

Viime aikojen heikot esitykset ovat johtaneet siihen, että hyppysissä ollut pudotuspelipaikka on karkaamassa käsistä. Lisäksi erinomaisesti pelannut maalivahti John Gibson joutuu tällä hetkellä venymään ihmetekoihin, jotta Ducks pysyisi pudotuspelitaistossa.

Vahva syksy oli kuitenkin rohkaiseva merkki Ducksille tulevaisuudesta, mutta tämä kausi näyttää vielä menevän oppirahojen maksamiseen. Siirtorajan lähestyessä Ducks on todennäköinen myyjä, sillä monen alisuorittaneen kokeneemman pelaajan sopimukset ovat loppumassa.

5. Edmonton Oilers: pisteprosentti 55,3 (91 pisteen tahti)

Jatkoajan NHL-ennakko: Oilers pelaa Tyynenmeren divisioonassa sijoista 2–3.

NHL:n vuodesta toiseen puhutuimpien joukkueiden joukkoon kuuluva Oilers ei ole pettänyt kuluneella kaudella hyvässä eikä pahassa. Kevään lähestyessä kurssi on seuran kannalta valitettavasti kääntynyt pahasti alaspäin, ja joka toinen seuran kannattaja haluaisi taas päitä vadille.

Connor McDavid, Leon Draisaitl, Jesse Puljujärvi ja kumppanit jaksoivat aikansa kannatella joukkuetta voitosta toiseen, mutta kun ylikuormitetun kärjen kone alkoi piiputtaa, alkoivat tappiot seurata toisiaan. Tätä ei ole auttanut myöskään maalivahtien tason taantuminen alkukauden lievästä ylisuorittamisesta.

Mike Smith on ollut loukkaantuneena. Mikko Koskinen ei ole ansainnut kaikkea saamaansa kuraa, mutta kun keskiverron ja sen alapuolella seilaavan tason suorittaminen ei pidä joukkueen purtta kiinni voitoissa, ovat rakkikoirat iskeneet kiinni.

Eniten tilanteessa on toki katsottava valmennuksen ja seurajohdon suuntaan. Joukkueen puolustuspeli ei ole erityisen hyvin organisoitua, ja kesän päätökset vaihtaa nuorempaa verta Duncan Keithiin sekä Cody Ceciin eivät ole auttaneet joukkuetta yhtään eteenpäin.

Siirtotakarajan lähestyminen herättää tiettyä optimismia. Tämä on toki nopeasti häivytetty, jos Ken Holland jättää merkittävät kaupat tekemättä tai korvaa keskinkertaisia maalivahteja toisilla keskinkertaisilla maalivahdeilla. Kun odotusarvo on, mitä on, niin ihmeitä on turha odottaa.

Connor McDavid ei ole yltänyt joukkueineen odotusten tasolle.
Kuva © Getty Images

6. San Jose Sharks: pisteprosentti 53,5 (88 pisteen tahti)

Jatkoajan NHL-ennakko: Sharks pelaa Tyynenmeren divisioonassa sijoista 7–8.

Sharks on muiden Kalifornian joukkueiden tavoin ollut positiivinen yllätys tällä kaudella, mutta pudotuspeleihin pääseminen näyttää olevan silti liian vaikea tehtävä. Erityisesti joukkueen taso heilahtelee liikaa, jotta pudotuspelipaikasta voisi haaveilla.

Hailauman ryhtiliikkeen taustalla on ilman muuta sveitsiläishyökkääjä Timo Meierin superkausi. Yhdessä Tomáš Hertlin kanssa Meier on muodostanut yhden NHL:n tehokkaimmista tutkapareista. Muita huomattavia seikkoja ovat viime kaudesta parantunut maalivahtipeli ja Erik Karlssonin selvä parannus vaikeista edellisistä kausista.

Sharksin pudotuspelipaikka näyttää varsin epätodennäköiseltä etenkin siinä tapauksessa, jos Tyynenmeren divisioonasta jatkoon etenee vain kolme joukkuetta. Tämä luo mielenkiintoisen kysymyksen siirtotakarajalle, sillä tähtihyökkääjä Hertl on rajoittamaton vapaa agentti tämän kauden jälkeen. 

7. Vancouver Canucks: pisteprosentti 48,8 (80 pisteen tahti)

Jatkoajan NHL-ennakko: Canucks pelaa Tyynenmeren divisioonassa sijoista 3–5.

Alkukauden pahimpiin alisuorittajiin kuulunut Canucks teki kauan odotetun päätöksen pistämällä johtoportaan ja valmennuksen uusiksi. Jim Rutherford tuli laittamaan muutoksen alulle, Patrik Allvinista tuli uusi GM ja Bruce Boudreau pestattiin penkin taakse. Erittäin kiinnostavana voidaan pitää myös Rachel Doerrien palkkausta analytiikkapuolelle. Näiden muutosten ansiosta Canucks on eräs runkosarjan jälkipuoliskon ehdottomasti kiinnostavimmista joukkueista.

Numerot toteutuneiden lukemien taustalla paranivat toki jonkin aikaa jo ennen valmentajanvaihdosta. Boudreaun saavuttua Canucks voitti vihdoin muutakin kuin maaliodottamaa, mutta nähtäväksi jää riittääkö punnerrus vielä pudotuspeleihin asti. Loukkaantumiset ja koronapoissaolot ovat rokottaneet kokoonpanoa vuodenvaihteen jälkeen.

Jos jossain, niin Tyynenmeren tasaisessa divisioonassa kiri voi silti vielä vaikeastakin asemasta onnistua, sillä edelläolevista joukkueista ainakin Oilers, Ducks ja Sharks ovat olleet hiipumaan päin kevään lähestyessä. Jopa kivikovasti kauden aloittanut Flames on menettänyt kovissa peleissä odotettua enemmän pisteitä.

Yksilöistä Elias Petterssonin peli-ilo näyttää hiljalleen palaavan. Erittäin tärkeänä voidaan pitää myös Quinn Hughesin kehitystä hieman kokonaisvaltaisemmaksi pelkän hyökkäyspään osaamisen ohelle.

8. Seattle Kraken: pisteprosentti 35,7 (59 pisteen tahti)

Jatkoajan NHL-ennakko: Kraken pelaa Tyynenmeren divisioonassa sijoista 4–5.

Ensimmäistä kauttaan NHL:ssä pelaavaa Krakenia povattiin lokakuussa jopa pudotuspelijoukkueeksi heikkotasoisesta divisioonasta, mutta jo heti ensimmäisistä otteluista lähtien joukkue on tuloksellisesti esiintynyt heikosti. Varsinkin joukkueen vahvuutena pidetty maalivahtipeli on pettänyt pahasti.

Myöskään kenttäpelaajien puolella toivottuja läpimurtoja ei ole juurikaan nähty. Erityisesti Kraken on kärsinyt tehottomuudesta, ja vain kaksi pelaajaa on tähän mennessä tehnyt yli kymmenen maalia. Ryhdikkäästä peli-ilmeestään huolimatta tulokas onkin jäänyt pahasti divisioonansa pohjille kriittisten osa-alueiden vaisuuden takia.

Krakenin pudotuspelimahdollisuudet sulivat käytännössä heikkoon kauden alkuun, eikä joukkue ole riittävän laadukas kirimään syntynyttä eroa kiinni. Suurimmat odotukset Seattlessa lienevät nyt runkosarjan jälkeisessä varauslotossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle