Pulkkinen, Junttila, Jokipakka, Melart, Ortio − Katso lista, ketkä kovat suomalaiset ovat vapaina Liiga-seuroille

LIIGA / Artikkeli
Julius Junttilan ulkomaiden valloitus ei sujunut toivotulla tavalla.
Kuva © Arno Hämäläinen
Joukko suomalaisia huipputason pelaajia on vielä ilman sopimusta ensi kaudelle. Jatkoaika kasasi kiinnostavimmat Euroopassa viime kaudella pelanneet suomalaiset, joiden seuraava määränpää ei ole vielä tiedossa.

Sopimuksettomien hyökkääjien nimekkäintä kaartia edustaa KHL:ssä viime vuosina kovaa jälkeä tehnyt  Jonas Enlund. Enlundille viime kausi oli jo yhdeksäs peräkkäinen Venäjällä. Enlund on tehnyt parhaalla KHL-kaudellaan 45 pistettä, mutta käyrä on ollut viime vuosina laskeva.

Lisäksi viime kaudella KHL:ssä pelanneista nimimiehistä ilman sopimusta ovat Pohjois-Amerikan kiertueelta Eurooppaan viime kaudeksi palannut Teemu Pulkkinen, Jokereita viime kaudella edustanut Max Wärn sekä kaksi kautta KHL:n valloittamista yrittänyt Matias Myttynen.

Viime kaudella SHL:ssä pelanneista suomalaisista ilman sopimusta on neljä hyökkääjää. Yksi heistä on vuosi sitten Liigan parhaaksi pelaajaksi sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä valittu Julius Junttila. Viimeisen neljän kauden aikana kuudessa eri sarjassa esiintynyt Michael Keränen ei pystynyt jatkamaan edelliskauden lentoaan Mora IK:n riveissä. Viimeiset viisi kautta Växjö Lakersia edustaneen Tuomas Kiiskinen käyrä on ollut kaksi edelliskautta laskeva ja edessä on uudet haasteet. Heidän lisäkseen ilman sopimusta on vielä Lauri Tukonen.

Myös Liigaa viime kaudella pelanneesta joukosta löytyy vielä pelimiehiä. Oskar Osalan paluu Liigaan ei sujunut odotuksien tasolla, mutta kyseessä on edelleen huippupelaaja. Viime kaudella Ässistä kesken kauden Sveitsiin siirtynyt Jarno Kärki on myös ilman sopimusta. Toni Kähkönen tehtaili KooKoossa vielä viime kaudella tehot 13+11, joten kysyntää riittänee edelleen. Enemmän kysymysmerkkejä on HIFK:ssa viime kaudella loppua kohti hyytyneen Tommi Santalan kohdalla, konkari tuskin haluaa pelata viimeisiä vuosiaan pienessä roolissa kokoonpanon rajamailla.

Pohjois-Amerikan sarjoissa viime kaudella pelanneista Kalle Kossilan, Antti Suomelan ja Juho Lammikon tilanteet ovat myös auki. Kolmikosta Suomela ja Lammikko saivat pelaajaoikeuksien säilyttämiseen riittävät tarjoukset, mutta ainakaan toistaiseksi hyökkääjät eivät ole päässeet sopuun nykyisten joukkueidensa kanssa. Kossila jäi puolestaan ilman tarjousta ja on rajoittamattomasti vapaa agentti.

Siinä missä sopimuksettomia suomalaisia hyökkääjiä on vielä runsaasti markkinoilla, puolustajia on tarjolla varsin rajallinen määrä. Jyrki Jokipakka pelasi HK Sotshissa loistavan kauden ollen joukkueensa puolustajien pistepörssin ylivoimainen kärki. Joonas Järvinen kävi viime kauden alussa hakemassa vauhtia Tapparasta ennen paluutaan Kiinaan ja Kunluniin. Järvinen kärkkyy sopimustarjouksia ulkomailta myös tulevalle kaudelle.

Pitkään ulkomailla viihtyneet Janne Jalasvaara ja Ilari Melart pelasivat viime kaudella Ruotsissa. Loukkaantumisista kärsinyt 35-vuotias Jalasvaara on pelannut kahden edellisen sesongin aikana yhteensä vain 63 ottelua ja suoritustaso on ollut kaukana huippuvuosista.

Liigassa viime kaudella pelanneista nimekkäimmät ovat Otso Rantakari ja Ilkka Heikkinen. Kaksikosta kumpikin on tunnettu erityisesti avuistaan hyökkäyspäädyssä. Rantakarin kausi katkesi helmikuussa tulleeseen loukkaantumiseen, jonka vuoksi mies oli sivussa koko loppukauden. Heikkinen puolestaan pelasi lähes täydet ottelut sijoittuen Liigan puolustajien pistepörssin kolmanneksi uudella piste-ennätyksellään 11+29.

Maalivahdeista ilman sopimusta ovat Joni Ortio, Tomi Karhunen sekä koko viime kauden loukkaantumisen vuoksi sivussa ollut Karri Rämö.

Viime kaudella Euroopan suursarjoissa pelanneet suomalaiset, joilla ei ole vielä sopimusta tulevalle kaudelle

Viime kaudella Euroopan suurimmissa sarjoissa pelanneita suomalaisia on vielä runsaasti ilman sopimusta. Alla olevassa listassa on lueteltu Saksan DEL-liigassa, Ruotsin SHL:ssä, KHL:ssä tai Sveitsin pääsarja National Leaguessa (NLA) pelanneet suomalaiset, joilla ei ole vielä julkaistua sopimusta mihinkään. Lisäksi listalla on lisäksi kovimmat nimet viime kaudella kotimaisessa Liigassa viilettäneistä pelureista. Nimien jälkeen suluissa mainitaan pelaajan viimeksi edustama seura. 

Maalivahdit

Niko Hovinen (Iserlohn Roosters, DEL), Tomi Karhunen (Brynäs IF, SHL), Karri Rämö (Avangard Omsk, KHL), Joni Ortio (Vitjaz Podolsk, KHL)

Puolustajat: 

Ilari Melart (Färjestad BK, SHL), Janne Jalasvaara (Mora IK, SHL), Jyrki Jokipakka (HK Sotshi, KHL), Joonas Järvinen (Kunlun Red Star, KHL), Ilkka Heikkinen (TPS, Liiga), Otso Rantakari (Tappara, Liiga), Kalle Kaijomaa (Schwenninger Wild Wings, DEL)

Hyökkääjät:

Jonas Enlund (Tsheljabinsk Traktor, KHL), Matias Myttynen (Dinamo Riika, KHL), Teemu Pulkkinen (Dinamo Minsk, KHL), Michael Keränen (Mora IK, SHL), Lauri Tukonen (Växjö Lakers, SHL), Tuomas Kiiskinen (Växjö Lakers, SHL), Julius Junttila (Växjö Lakers, SHL), Tomi Mäki (Jokerit, KHL), Max Wärn (Jokerit, KHL), Jarno Kärki (EHC Biel-Bienne, NLA), Ville Korhonen (Schwenninger Wild Wings, DEL), Tommi Santala (HIFK, Liiga), Oskar Osala (Kärpät, Liiga), Toni Kähkönen (KooKoo, Liiga)

Juttua ja otsikkoa muokattu 8.46. Alun perin jutussa mainituilla Teemu Hartikaisella sekä Juuso Ikosella on jo ensi kautta koskevat sopimukset. Hartikainen jatkaa Salavat Julajevissa myös ensi kauden.

» Lähetä palautetta toimitukselle