Puljulive: Vaatimattomassa avausottelussa esillä Puljujärven ongelmat

LIIGA / Artikkeli
Puljujärvi tekee odotetun paluun liigajäille.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Liigan suurin supertähti Kärppien Jesse Puljujärvi aloittaa kautensa Hämeenlinnassa. Tässä artikkelissa seurataan Puljujärven odotettua sarja-avausta vaihto vaihdolta. Artikkeli päivittyy jokaisen Puljujärven vaihdon jälkeen.

Puljujärvi aloitti ottelun ykkösketjun oikealla laidalla, vaikka hänet oli merkitty vasemmalle. Tähtihyökkääjän kanssa samassa ketjussa pelaavat sentteri Juho Lammikko ja laituri Radek Koblizek. Ensimmäinen vaihto kesti noin 45 sekuntia, jonka aikana aloitettiin kertaalleen Kärppien puolustusalueelta pitkän kiekon jälkeen.

Toisen vaihtonsa Puljujärvi pelasi viiden minuutin pelin jälkeen Kärppien tapettua alivoimansa. Kärpät sai paineen hyvin HPK:n puolustusalueelle, mutta laituri ei päässyt kiekkoon kiinni, vaikka olikin vapaana.

Kahdeksan minuutin pelin jälkeen Puljujärvi pääsee laukomaan ensimmäistä kertaa, mutta siniviivan jälkeen ammuttu kiekko vaihtaa suuntaa ja kimpoaa kulmaan. Sitä ennen Puljujärvi takakarvasi hanakasti ja taklasi keskialueella HPK-puolustaja Petteri Nikkilää.

Avauserän puolivälin jälkeen Puljujärvi hyppää kaukaloon kesken HPK-hyökkäyksen. Puolustusalueen aloituksen jälkeen Puljujärvi häviää kamppailun irtokiekosta HPK:n Valtteri Puustiselle, mutta Kärpät saa selvitettyä tilanteen. Hyökkäysalueella Puljujärvi pääsee jälleen kiekkoon käsiksi, mutta taitavan kädellä suoritetun haltuunoton jälkeen syöttö pitkin siniviivaa lipuu keskialueelle. Muut ketjukaverit ennättävät vaihtoon selvästi ennen Puljujärveä, joka painaa hyökkäyksen kärkenä kiekon vielä kertaalleen hyökkäysalueelle.

Viidennessä vaihdossaan Puljujärvi karvaa ahnaasti ja pääseekin keskialueella kiinni kiekkoon. HPK-puolustaja Nikkilä lennättää siniviivan jälkeen laidassa harhautusta yrittäneen tähtihyökkääjän tylysti selälleen. Sisuuntunut Puljujärvi kuittaa puolustusalueella taklaamalla HPK-kapteeni Niklas Frimanin maalin edustalla jään pintaan.

Erän lopussa laituri pääsee laukomaan, mutta löperö kuti suuntautuu jälleen ohi Joona Voutilaisen vartioiman HPK-maalin. Puljujärvellä olisi ollut hyvä paikka laukoa toistamiseenkin, mutta hänelle ei tarjottu syöttöä lapa pystyssä odottamisesta huolimatta.

Toisen erän ensimmäisessä vaihdossa Puljujärvi karvaa jälleen ahnaasti ja HPK lyö pitkän. Hetkeä myöhemmin Lammikko vapauttaa Puljujärven upealla syötöllä läpiajoon. Laituri vie jo Voutilaisen jäihin, mutta viimeistely-yritys pienestä kulmasta kilahtaa maalirautoihin. Samassa vaihdossa hyökkääjä taklaa vielä HPK-pelaajaa keskialueella.

Seuraavassa vaihdossa Puljujärvi pääsee jälleen oman kuljetuksen päätteeksi laukomaan, mutta tulos on sama kuin aiemmillakin kerroilla: kiekko liruu päätylautaan. Hetkeä myöhemmin Kärpät iskee. Lammikko viimeistelee puolustaja Shaun Heshkan esityistä lukemiksi 1−0. Puljujärvelle ei syöttöpistettä.

Kärpät iskee uudestaan ja ykkösketju hyppää jälleen jäälle. Lyhyt vaihto päättyy HPK:n kavennusosumaan. Maali syntyi Kärppien vasemman laidan, eli Koblizekin, puolelta.

Puljujärvi on kiekottomana parhaimmillaan, kun kiekko on vastustajalla omassa päässä. Laituri karvaa erän puolivälin jälkeen kiekon vastustajalta, mutta ajautuu pelin ulkopuolelle, kun kiekko on omilla. Kärpät pääsee laukomaan ja Puljujärvi painii maskimiehenä maalin edustalla. Laiturin vaihto venyy jälleen ketjukavereita pidemmäksi. Hän hakee vielä uuden vauhdin hyökkäykseen, vaikka muut istuvat jo penkillä. Puljujärvi lipuu vaihtoon lopulta keskialueelta HPK:n kääntäessä vastahyökkäyksen.

Erän lopulla HPK-puolustaja Otto Latvala riistää kiekon Puljujärveltä HPK:n maalin takana. Kerho kääntää nopean hyökkäyksen. Kiekko päätyy komean sommitelman päätteeksi maaliin, mutta osuma hylätään maalivahdin estämisenä. Kärpät Puljujärvi pääsee pelaamaan erän loppuun vajaan minuutin ylivoimalla. Ylivoima ei tuota osumaa Puljujärven hyvästä poikittaissyötöstä huolimatta.

Kahdessa ensimmäisessä erässä Puljujärvi laukoi kuusi kertaa, joista maalivahdille asti päätyi kaksi. Laiturille ei merkitty tehopisteitä. Hän oli jäällä yhden Kärppien ja yhden HPK:n maalin aikana. 

Kolmannen erän alun ylivoimasta jätetään Puljujärvelle vain rippeet. Hän hyppää kaukaloon, kun ylivoimaa on jäljellä viisi sekuntia. Suora hyökkäys oikealta laidalta päättyy Puljujärven laukaukseen, jonka Voutilainen torjuu kulmaan.

Seuraavassa vaihdossa Kärpät painii hyökkäyspäässä. Konkaripakki Arto Laatikainen painaa Puljujärven voimakkaasti vasten laitaa ja hetkeä myöhemmin riistää kiekon. Puljujärvi liukuu turhautuneen oloisesti päätään puistellen vaihtoon.

Kolmannen erän puolivälin jälkeen Puljujärvi karvaa jälleen aktiivisesti. Huolimattomuus kostautuu, sillä hän kampittaa HPK-pakki Nikkilän ja kotijoukkue pääsee ylivoimalle.

Kärpät selvittää alivoiman ja Puljujärvi jää jäähyaitiosta suoraan jäälle. Hän pääsee kääntämään nopean vastahyökkäyksen kärppävahti Justus Annusen pitkästä irtokiekosta, mutta huolimattomuus hyökkäyssiniviivalla pakottaa Kärpät hakemaan uuden vauhdin. Puljujärvi poistuu vaihtoaitioon.

Erän lopulla Puljujärvi jää Tommi Tikan pihteihin. Ensimmäisen taklauksen hän onnistuu väistämään, mutta toisella kerralla Tikka liimaa Puljujärven päätyyn ja HPK riistää kiekon.

Kauden avausottelu jätti Puljujärveltä paljon toivomisen varaa. Hänen pelaamisessaan oli paljon samoja ongelmia kuin NHL:ssäkin. Kiekottomana hän oli parhaimmillaan karvatessaan, mutta kun kiekko oli oman joukkueen hallussa pyöri hän pääasiassa pelin ulkopuolella. Kiekollisena tilanteet päättyivät joko huolimattomaan menetykseen tai heikkolaatuiseen laukaukseen kuljetuksen päätteeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle