Pukinkonttiin tamperelaista historiikkia tai tappelijan tarinaa? – koko vuoden kirja-arviot koottuna

LIIGA, MAAJOUKKUE, NHL / Artikkeli
Ilves ja Tappara ovat vahvasti esillä kuluvan vuoden kiekkokirjoissa.
Kuva © AMK-kustannus
Jatkoaika on vuoden 2020 aikana julkaissut 12 kirja-arviota, jotka on nyt niputettu samaan artikkeliin.

Tänä vuonna on julkaistu uutuuskirjoja kotimaisesta jääkiekkoilusta – pääosassa on ollut niin pelaajia, taustavaikuttajia, huoltaja ja jäähalli. Englanninkielisessä kiekkokirjallisuudessa puolestaan on tarjolla selviytymistarinoita ja erilaisia muisteloita NHL-tappelijoista.

Jos lahjoja on vielä hankkimatta, lätkäfanille on valinnanvaraa koviin paketteihin.

Hakametsä − halli on tehnyt kierroksensa

55-vuotishistoriikki Suomen vanhimmasta jäähallista tarjoaa lukijalleen ennen kaikkea vinon pinon muistoja ja eläviä kommentteja Hakametsän käytäviltä.Sävy on yhtä aikaa kunnioittava ja viihdyttävä.

Jäähallin nostaminen kiekkokirjan keskiöön on esimerkillinen kulttuuriteko, ja haastateltujen tarinoissa korostuu Hakametsän ja siellä toimivien ihmisten merkitys.

"Eddie Olczyk – Beating the odds on hockey and in life"

Eddie Olczyk pelasi erinomaisen uran ja voitti Stanley Cupin New York Rangersissa 1994. Elämäkertakirja on kuitenkin parhaimmillaan kuvatessaan Olczykin tunteikasta kamppailua syöpähoidoissa.

Terveys olikin se elämän suurin voitto, ja heikkouden paljastaminen vain alleviivaa Olczykin rohkeutta.

Tough guy − my life on the edge

Bob Probert ehti ennen kuolemaansa aloittaa elämäkertakirjansa työstämisen ja halusi kertoa tarinansa nimenomaan omalla tavallaan. Lukijan kannalta lopputulos on kuitenkin häiritsevää päihdekäytöllä sekä väkivallalla rehentelyä ja näin ollen työlästä luettavaa.

Black Ice – The Val James Story

Val Jamesin nousu köyhistä oloista NHL:ään ja kohtaamisiin useiden eri lajilegendojen kanssa olisi huikea tarina sellaisenaan, mutta kirjassa annetaan liikaa tilaa väkivallalle sekä kaukalossa että sen ulkopuolella.

Tarina raja-aitojen ja lasikattojen murskaamisesta on kuitenkin pienine virheineenkin arvokas ja ajankohtainen teos.

Relentless: My Life in Hockey and the Power of Perseverance

Ykkösvaraus ja tulokaspalkinnon voittaja Bryan Berard joutui kokemaan urallaan ja elämässään useita vastoinkäymisiä, mutta kirjastaan välittyy ennen kaikkea toiveikkuus ja periksiantamattomuus. Berardin tarinasta riittää inspiraatiota ja oppia meille kaikille.

The Grim Reaper: The Life and Career of a Reluctant Warrior

Stu Grimson oli tappelijaroolissaan yksi arvostetuimmista ja pelätyimmistä, mutta kirjassaan hän tuo avoimesti esille myös omia pelkojaan ja murtaa monia tappelijoihin liitettyjä myyttejä. Pohdiskeleva ja argumentoiva sävy on valtava kontrasti esimerkiksi Probertin kirjaan.

Jääkylmä

Tommi Kovasen arki aivovamman kanssa kaikkine haasteineen, kuten keskittymiskyvyn ja tunteiden puuttuminen, lyödään lukijalle vasten kasvoja. Kirjaa on kuitenkin mahdoton kutsua avoimeksi, sillä Kovanen myöntää aiemmin valehdelleensa ja kaunistelleensa asioita.

Tietokirjana ”Jääkylmä” ei ole erityisen onnistunut, mutta manifestina turvallisemman kiekkoilun puolesta teos on kiistatta arvokas.

Häkissä

Hannes Hyvönen voitti ja saavutti kiekkoilijana paljon, mutta samanaikaisesti yksityiselämä oli päihteiden sävyttämää kärsimystä. Taitavasti kirjoitettu kirja tarjoaa kuitenkin varovaisen onnellisen lopun ja päähenkilön löytämät opit elämänhallintaan.

Kale − Rautakansleri

Kaikkien muka tuntemasta Kalervo Kummolasta paljastuu muistelokirjassa moniulotteisempi kuva kuin julkisuudessa on aiemmin luotu. Lätkäfanille teos ei varsinaisia paljastuksia kuitenkaan tarjoa eikä sensaatioitakaan, mikä on jo sinänsä virkistävä poikkeus.

Leijonakuningas – Kalevi Nummisen tarina

Ikään kuin Kalevi Nummisen elämässä ja urassa ei olisi ollut riittävästi kerrottavaa, laajensi kirjoittaja Ari Mennander kirjan näkökulmaa koko Suomenkin kiekkohistoriaan.

Vaikka Numminen ajoittain joutuukin väistymään valokeilasta, on kirjassa valtava määrä kiintoisia tarinoita ja knoppitietoja – mikä pitää intohimoisenkin lätkäfanin mielenkiinnon yllä, vaikka kirja ei olekaan erityisen vangitsevasti kirjoitettu.

Tuntematon huoltaja ja muita Ilves-tarinoita 1970–2020

50 vuotta Ilveksen huoltajana työskennellyt Lasse Laukkanen pääsi Ilves-historiikin keskushenkilöksi, ja lopputuloksena oli mielenkiintoisia tarinoita pursuava mainio teos.

Huoltajan roolin korostaminen on ansiokasta jo sinänsä, ja lisäksi kirja on erittäin vetävästi kirjoitettu – tunteita säästämättä ja tarinoiden ehdoilla.

NHL ja suomalaistähdet

Yli 100 vuotta NHL-historiaa ja vuosikymmenten suomalaistarinat tarunhohtoisesta yritettiin niputtaa samoihin kansiin, mikä oli jo ideana kehno ja lisäksi toteutus onnistui vielä huonommin.

Pätevien kirjoittajien teoksessa mielenkiintoisetkin historiapalat ja näkökulmat jäävät vaille merkitystä, kun aiheesta toiseen hypitään hätäisesti, vaikka tarve olisi ollut nimenomaan syventyä ja syventää tarinoita.

» Lähetä palautetta toimitukselle