Pudotuspelihuuma Itävallassa alkaa – jahdissa reilusti suomalaisia

Muut Sarjat / Artikkeli
Atte Tolvanen on juhlinut kahdella edellisellä kaudella mestaruutta Salzburgin riveissä.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Itävallan pääsarja ICEHL:ssä ja tämän alapuolella olevassa AlpsHL:ssä pudotuspelit ovat ovella. Molemmat sarjat ovat monikansallisia, sisältäen seuroja Itävallan lisäksi Italiasta, Sloveniasta ja Unkarista. Suomalaisedustusta löytyy myös kosolti.

ICEHL

Eräs sarjan suurimmista yllätyksistä nähtiin heti alkukaudesta, kun italialaisseura Bolzano jumittui sarjan hännille. Tuore päävalmentaja Niklas Sundblad sai lähteä vain kuukauden pestin jälkeen, ja tilalle palkattiin viime kaudella joukkueen finaaleihin saakka vienyt Glen Hanlon. "Ketut" punnersivat itsensä lopulta kotietuun saakka sijalle neljä.

Seurassa ei tällä kaudella pelaa suomalaisia, mutta tuttuja nimiä pelaajistosta löytyy: hyökkäyksessä pelaa Mike Halmo, puolustuspäässä luutivat Blake Parlett ja Josh Teves. Maalille palasi kesken kauden jo edelliskaudelta bolzanolaisille tuttu, Lukossa alkukauden pelannut Samuel Harvey.

Pudotuspeleihin matkaavat pääosin tutut ja odotetut joukkueet. Bolzanon alkukauden lisäksi yllätyksiä ovat Vienna Capitalsin kauden päättyminen runkosarjaan ensimmäistä kertaa seuran historiassa, sekä pienempänä Black Wings Linzin viides tila ja suora pudotuspelipaikka.

Yhteensä 11 suomalaista esiintyi kauden aikana ICEHL-joukkueiden riveissä: Emil Oksanen (H, Asiago Hockey), Mikael Saha (H, Black Wings Linz), Kalle Myllymaa (H, EC Salzburg), Ville Leskinen (H, Olimpija Ljubljana), Taneli Ronkainen (P, Olimpija Ljubljana), Oliver Kiljunen (H, Olimpija Ljubljana), Joonas Oden (H, Pioneers Vorarlberg), Olli Vanttaja (P, Pioneers Vorarlberg), Rasmus Tirronen (M, Black Wings Linz), Atte Tolvanen (M, EZ Salzburg) sekä kesken kauden HockeyAllSvenskanin Västerås IK:hon siirtynyt Jasse Ikonen (H, Pustertal Wölfe).

Asiagon junioreissa ja myös ICEHL: tunnelmaa penkiltä pääsi haistelemaan Suomen ja Italian passit omistava maalivahti Riccardo Santangelo. Mainittakoon tässä yhteydessä myös Asiagon maalivahtivalmennuksesta, sillä varsinaisena maalivahtivalmentajana toimii Frederic Cloutier ja päävalmentajana Tom Barrasso.

Valmennuspuolella suomalaisia on mestaruustaistossa mukana vielä useita. Ljubljana ja Pustertal kulkevat suomalaiskomennossa, sillä heillä päävalmentajina toimivat Antti Karhula ja Kasper Vuorinen. Vuorisella on apunaan videovalmentaja Elmo Scharin, Karhusella apuvalmentaja Jarmo Sainio

Fehérvárissa maalivahtivalmennuksesta vastaa Samuli Nordman,  Linzin välinevastaavana on Juha-Pekka Matilainen. Voralrbergin apuvalmentajana toimii Johannes Nygård ja maalivahtivalmentajana Aapo Martikainen.

ICEHL:n pudotuspelien esikierros alkaa sunnuntaina 25. helmikuuta. Silloin sijalle seitsemän päätynyt Innsbruck kohtaa kymmenentenä runkosarjan päätteneen Vorarlbergin. Toisessa otteluparissa nähdään suomalaiskohtaaminen, kun Pustertal ottaa mittaa Ljubljanasta.

Paras kolmesta -sarjat päättyvät vielä helmikuun puolella, ja varsinaiset pudotuspelit alkavat sunnuntaina 3.3. Pariaan odottelevat vielä runkosarjan voittanut EC-KAC Klagenfurtista ja toiseksi sijoittunut Fehérvár AV 19. EC Salzburg (3.) kohtaa EC VSV:n Villachista (6.) ja Bolzanoa (4.) vastaan luistelee Linz (6.).

AlpsHL

Itävallan toiseksi korkeimmalla tasolla on pelannut kuluneella kaudella peräti 20 suomalaista. Suomalaiset ovat olleet pääosin kovassa pistetahdissa kärkenään RB Hockey Juniorissa pelannut Kalle Myllymaa, joka nakutteli 24 otteluun tehot 20+22=42.

Alppiliigassa pudotuspelipaikat ratkaistaan hieman omantakeisemmalla järjestelmällä. Runkosarja päättyi loppiaisena ja sen jälkeen joukkueet jaettiin kolmeen osaan: parhaat kuusi, jatkopaikkansa varmistaneet siirtyivät pelaamaan Master round -välisarjaa, loput jaetaan kahteen karsintasarjaan sijoitustensa perusteella. Jokaiseen sarjaan saa alkupisteitä runkosarjasijoituksen perusteella. Karsintasarjojen päätyttyä kaksi sarjan parasta pelaa keskenään paras kolmesta -sarjan varsinaisiin pudotuspeleihin pääsystä.

Ryhmästä A jatkoon ja siis pelaamaan keskinäistä sarjaa menivät Gherdëina ja Meran, ryhmästä B puolestaan Kitzbühel ja Unterland.

Varmoista jatkoonmenijöistä toisensa kohtaavat RB Juniors Salzburgista (3.) ja EC Bregenzwald (6.) sekä Wipptal Broncos (4.) ja EK Zell am See (5.). Karsintasarjojen jatkoonmenijät kohtaavat Cortinan (2.) tai selvään ykköstilaan kirineen Rittner Buamin.

» Lähetä palautetta toimitukselle