Pudotuspeliennakko: Wild onnistui kukkoilemaan Golden Knightsille runkosarjassa, mutta yllätysten aika on nyt ohi

NHL / Artikkeli
Cam Talbotin torjuntavire sanelee Wildin menestyksen. Hän ja Golden Knightsin Alex Tuch ovat vielä monesti nokakkain alkavassa pudotuspelisarjassa.
Kuva © Getty Images
Minnesota Wildin onnistui yllättää Vegas Golden Knights viidesti runkosarjassa, mutta yllätysten aika nyt ohi. Lasvegasilaiset jyräävät tarkkaa puolustuspeliä sisältävän sarjan halki kohti todellisia tavoitteitaan.

Keskinäiset ottelut

Vegas Golden Knights kuului kiistatta mestariehdokkaiden joukkoon jo kauden alla, eikä runkosarjassa osoitettu tuloskunto pistänyt ainakaan kyseenalaistamaan näkemystä. Joukkue taisteli koko runkosarjan voitosta aivan viime metreille asti, mutta Colorado Avalanche venytti lopulta yhden varsinaisella peliajalla otetun voiton mitalla niin divisioonan kuin koko runkosarjankin voittoon.

Juuri tämä niukka tappio voi koitua Golden Knightsin onnettomuudeksi, sillä divisioonakakkosena se saa vastaansa Minnesota Wildin. Huolimatta siitä, että Avalanche ja Golden Knights erottuivat lopulta muista divisioonansa joukkueista aivan kirkkaasti, olivat kohtaamiset nimenomaan Wildin kanssa lasvegasilaisille aina vaikeita.

Lähtökohtaisesti aina otteluihin ennakkosuosikkina lähtenyt Golden Knights onnistui kellistämään Wildin vain kolmesti kahdeksasta kohtaamisesta, ja näistä voitoistakin kaksi haettiin pidemmän kautta jatkoajalta.

Golden Knightsin runkosarja oli jälleen kerran vahva ja runkosarjan voittokin lähellä.
Kuva © Getty Images

Lähtökohdat

Wild on ylittänyt jo nyt kaikki odotukset, kun joukkue selvisi pudotuspeleihin ja lopulta vielä varsin selvästi, sillä eroa divisioonan viimeiseen pudotuspelijoukkueeseen St. Louis Bluesiin kertyi lopulta 17 pistettä.

Kaikki paineet sarjassa ovatkin Golden Knightsin harteilla, joka on selvä ennakkosuosikki niin nimien, pitkän aikavälin suoritustasonsa kuin tavoitteidensakin puolesta. Siinä missä toiselle kierrokselle venyminen ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen olisi Wildille huimaava saavutus, on Golden Knightsin tähtäin eittämättä Stanley Cup -finaaleissa.

Vaikka Wild ansiokkaasti härnäsikin Golden Knightsia runkosarjassa, on sillä valtava vuori kiivettävänään, mikäli se mielii toiselle kierrokselle. Golden Knights oli paitsi runkosarjan yksi eniten maaleja tehneistä joukkueista, myös absoluuttisesti vähiten maaleja päästänyt joukkue. Lisäksi Golden Knights oli koko runkosarjan paras alivoimajoukkue sekä eliittiä myös ylivoimalla, kun taas Wildin menestys kyseisissä tilastoissa oli huomattavasti vaatimattomampaa.

Ratkaisijat

Wildin menestyshaaveet henkilöityvät maalivahtiosastoon sekä venäläishyökkääjä Kirill Kaprizoviin. Käytännössä parhaan tulokkaan Calder-palkinnon jo voittanut ihmemies muodostaa Wildin pelin sielun paitsi tehoillaan myös luovilla ratkaisuillaan kentällä, ja onkin tehnyt tuhoisaa jälkeä yhdessä tutkaparinsa Kevin Fialan kanssa niin tasakentällisin kuin ylivoimallakin.

Eurooppalaisratkaisijoiden kolmikon täydentää vielä Mats Zuccarello, jonka jälkeen Wildin tulivoima notkahtaa. Toisaalta laaja mutta yllätysvalmis haalariosasto on ollut joukkueen vahvuus halki kauden.

Myös Golden Knightsin aseisiin kuuluu materiaalin laajuus, mutta joka osa-alueella rahtusen laadukkaampana kuin Wildilla: kärkihyökkääjä Mark Stone on napsun verran tehokkaampi kuin Kaprizov, Shea Theodore kuuluu sarjan eliittipuolustajiin myös hyökkäyksellisesti, kun taas kukaan Wild-puolustaja ei ole kunnolla säväyttänyt hyökkäyspäässä. Lisäksi Golden Knightsin maalivahtikaksikkokin on Wildin vastaavaa suoritusvarmempi.

Kirill Kaprizov on Wildille käänteentekevä pelaaja.
Kuva © Getty Images

Yllättäjät

Puolustussuuntaan Wild ei ole juuri ihmeitä esittänyt, ja joukkue on päästetyissä laukauksissa liigan keskikastia. Joukkueen menestys onkin nojannut ja nojaa pitkälti maalivahtitandemin Cam TalbotKaapo Kähkönen pelivireeseen. Vielä kauden alla varsin vaatimattomalta näyttänyt kaksikko on kuitenkin esiintynyt vahvasti, ja jo veteraanistatuksella kiekkoileva Talbot onnistui jopa nappaamaan ykkösmaalivahdin paikan vielä kerran urallaan.

Maalivahtiosaston onnistuminen on yksi Wildin kohtalonkysymyksistä, sillä vastassa on tämän kauden ja pitkän aikavälin otannalla laadukkaampi Marc-André Fleury ja tämän siipimies Robin Lehner. Kun yhtälöön lisätään se tosiasia, että Golden Knights on yksi sarjan parhaiten maaliaan varjelevista joukkueista, ei Wildinkaan pää saa vuotaa, mikäli joukkue mielii taistella voitosta.

Kaikki yllätysarvo on tässä sarjassa Wildin puolella, ja Golden Knights -voittojen tapauksessa puhutaan lähinnä lupausten lunastamisesta. Yllätyksen mahdollisuudet piilevätkin siinä, että Talbot muuraa maalinsa umpeen ja Wild-syvyydestä nousee esiin ratkaisevan eron luoja: Kaprizovin takaa mahdollisuudet tähän olisi esimerkiksi ajoittain tärkeillä hetkillä väläytelleillä Matt Dumballa tai Joel Eriksson Ekillä.

Lopputulosarvio

Tiiviin runkosarjan tuoksinassa Wildin onnistui selättää Golden Knights jopa viidesti, ja kahta kamppailua lukuun ottamatta kohtaamiset olivat tarkkoja, yhden maalin eroon päättyneitä kamppailuita. Pudotuspelikiekon tarkkuudelta ei sovi odottaa yhtään sen vähempää, mutta kaikki puoltaa sitä, että Golden Knights on valmis keikauttamaan tuon pienen erotuksen itselleen suotuisaksi.

Yksittäiset ottelut tulevat varmasti olemaan tiukkoja, mutta sarja kokonaisuutena ei niinkään. Materiaali on molemmilla laaja mutta Golden Knightsillä ratkaisevan verran tasokkaampi, minkä lisäksi se puolustaa tiiviimmin ja puolustuksen kokonaisuuden viimeistelee rahtusen laadukkaampi maalivahti.

Yhden kahden maalin eroihin päättyviä otteluita pelataan lopulta viisi kappaletta, kun Golden Knights kukistaa Wildin voitoin 4–1. Pudotuspelien todennäköisyyksiä arvioivan MoneyPuckin mukaan Golden Knights on sarjassa suuri suosikki ja etenee toiselle kierrokselle noin 62 prosentin todennäköisyydellä.

» Lähetä palautetta toimitukselle