Pudotuspeliennakko: Tuukka Rask jatkaa pudotuspelisankarina ja torjuu Bruinsin Stanley Cupin finaaleihin

NHL / Artikkeli
Tuukka Rask on torjunnoillaan pitänyt Bruinsia pystyssä.
Kuva © Getty Images
Carolina Hurricanes on ollut pudotuspelien yllättäjä ja pystyy haastamaan myös konferenssifinaaleissa, mutta Tuukka Raskin johdolla Boston Bruins on kuitenkin jo liian kova vastus.

Lähtökohdat

Boston Bruins voitti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Toronto Maple Leafsin otteluvoitoin 4–3. Toisella kierroksella kaatui Columbus Blue Jackets kuudessa pelissä.

Carolina Hurricanes yllätti ensimmäisellä kierroksella hallitsevan mestarin Washington Capitalsin seiskapelin jatkoerässä ja jatkoi vahvoja otteitaan pudottamalla New York Islandersin toisella kierroksella suoraan neljässä pelissä.

Bruins on pelannut konferenssifinaalissa viimeksi vuonna 2013, jolloin vasta Stanley Cupin finaaleissa Chicago Blackhawks oli Bruinsia parempi. Hurricanes pelaa konferenssifinaalissa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009, jolloin joukkue oli ylipäänsä viimeksi pudotuspeleissä. Neljänä viimeisenä pudotuspelikeväänään Hurricanes on yltänyt vähintään konferenssifinaaleihin asti.

Runkosarjassa joukkueet kohtasivat kolmesti. Molemmat voittivat yhden pelin varsinaisella peliajalla ja Bruins lisäksi kerran jatkoajalla. Molemmissa Bruinsin voitto-otteluissa torjui Jaroslav Halak, joka ei toistaiseksi ole pudotuspeleissä päässyt pelaamaan.

Joukkueet ovat kohdanneet pudotuspeleissä kahdesti aiemmin – 1999 ja 2009. Tämän kevään pudotuspeleissä Bruins ja Hurricanes ovat kaksi vähiten maaleja päästänyttä joukkuetta. Myös laukaisuhallinnassa joukkueet ovat vielä pelejään jatkavista kärjessä.

Ensimmäiseen peliin Bruins kuitenkin joutuu lähtemään ilman kärkipuolustajaansa Charlie McAvoyta, joka sai yhden ottelun pelikiellon taklattuaan kuudennessa pelissä Blue Jacketsin Josh Andersonia päähän.

Ratkaisijat

Bruinsin vihattu hyökkääjä Brad Marchand on törkytemppujen lomassa tehoillut piste per peli -tahdilla ja on pistepörssin jaetulla kakkossijalla. David Pastrnak on puolestaan maalipörssissä jaetulla kolmospaikalla. Kakkossentteri David Krejci on jatkanut runkosarjassa nähtyä tehokkuuttaan ja on pisteissä edellä Mr. Selke Trophya eli Patrice Bergeronia.

Bruinsin kenties tärkein yksittäinen pelaaja on kuitenkin ollut huikeaa kevättä pelaava Tuukka Rask. 32-vuotias suomalainen on joutunut elämään vuoden 2011 Stanley Cup -sankarin Tim Thomasin varjossa, mutta tänä keväänä Rask on ollut koko pudotuspelien häikäisevin torjuja.

Hurricanesin tehokkain pelaaja on 11 pelissä yhtä monta syöttöpistettä kerännyt puolustaja Jaccob Slavin, joka on lisäksi puolustuspäässä ajoittain kuin toinen maalivahti. Teuvo Teräväinen on joukkueen paras maalintekijä kuudella osumallaan eli tasoissa Pastrnakin kanssa.

Teräväisen kanssa tasapisteissä ovat puolestaan Sebastian Aho, Jordan Staal ja Warren Foegele – kaksi viimeksi mainittua on selvästi nostanut profiiliaan pudotuspeleissä. Hurricanes on joutunut peluuttamaan molempia maalivahtejaan, ja sekä loukkaantunut Petr Mrazek että äkisti torjuntavastuuseen noussut Curtis McElhinney ovat pelanneet todella hyvin.

Slavin on uhrautuvan puolustuspelin lisäksi ollut Hurricanesin tehokkain pelaaja hyökkäyspäässä.
Kuva © Getty Images

Yllättäjät

Siirtorajalla Minnesota Wildista hankittu Charlie Coyle teki runkosarjassa 21 pelissä kaksi maalia, mutta pudotuspelien 13 pelissä yhdysvaltalainen on tehnyt jo viisi maalia. Varsinkin Toronto Maple Leafsia vastaan Coyle oli tehokas, mutta myös Blue Jackets -sarjassa isokokoinen sentteri teki ensimmäisessä pelissä jatkoaikamaalin.

David Backes pelasi Blue Jacketsia vastaan vain kolme ottelua, mutta teki pienellä peliajalla tehot 1+2. Isokokoinen laitahyökkääjä on kuin luotu pudotuspelien fyysiseen kamppailupelaamiseen. Mukavat tehot ovat vielä loistava bonus.

Kesken kauden Hurricanesiin siirtynyt Nino Niederreiter teki Ahon rinnalla 36 pelissä tehot 14+16. Pudotuspeleissä sveitsiläishyökkääjä on toistaiseksi kerännyt 11 ottelussa vaatimattomammat tehot 1+3. Isokokoinen laituri kuitenkin petrasi tehojaan nimenomaan Islandersia vastaan ja on joka tapauksessa hyödyllinen maalinedus- ja kamppailupelaaja.

Hurricanesin maalivahtipeli on tällä hetkellä pieni kysymysmerkki, sillä Mrazekin pelikunnosta ei ole varmuutta. Kakkosmaalivahti McElhinney on kuitenkin yllättänyt kaikki koko kauden kestäneellä mainiolla torjuntavireellään. Erityisesti nouseminen torjuntavastuuseen kesken Islanders-sarjan oli huikea suoritus konkarilta.

Lopputulosarvio

Luvassa on tasainen sarja. Bruinsilla on kuitenkin enemmän kokemusta ratkaisupeleistä. Hurricanes pyrkii voittamaan kotipelinsä, jolloin Mr. Game Seven Justin Williams voisi viedä joukkueen Stanley Cupin finaaleihin. Bruinsin paremmat kärkipelaajat ja Hurricanesia vakaampi maalivahtipeli kuitenkin kääntävät sarjan bostonilaisten eduksi.

Bruins etenee finaaleihin voitoin 4–2.

» Lähetä palautetta toimitukselle