Pudotuspeliennakko: Rantasen upea kausi tulee päätökseensä − Flamesin yllätyskausi saa jatkoa

NHL / Artikkeli
Calgary Flamesin fanit vaativat omiltaan pitkää kevättä tänä vuonna.
Kuva © Getty Images
NHL-kauden piristysruiske Calgary Flamesin lento jatkuu, kun joukkue kohtaa pudotuspelien avauskierroksella Colorado Avalanchen. Huomattavasti kokeneempi pudotuspelijoukkue Avalanche ei kaadu maalivahtipeliin eikä ykköskenttäänsä, mutta kapeampi hyökkäysosasto päättää Mikko Rantasen edustaman seuran kauden ensimmäisellä kierroksella.

Lähtökohdat

Calgary Flames järjesti yhden kiekkokauden positiivisimmista yllätyksistä voittamalla paitsi Tyynenmeren divisioonan, myös kipuamalla koko Läntisen konferenssin huipulle. Joukkueen uusi päävalmentaja Bill Peters sai kaivettua albertalaisseurasta esiin suuren määrän potentiaalia ja johdatti joukkonsa 50 voittoon runkosarjassa − ensimmäistä kertaa sitten kauden 1988−89.

Vaikka uusimpien pelaajalisäyksiensä James Nealin, Elias Lindholmin sekä Noah Hanifinin myötä Flames voitiinkin laskea jo vakavasti otettavaksi kilpailijaksi, oli menestys runkosarjassa silti silmiinpistävän kova.

Joukkueen syvyydestä kertoo se, että Flames oli tällä kaudella ainoa joukkue NHL:ssä, joka onnistui viiden pelaajan voimin rikkomaan 70 tehopisteen rajan − Johnny Gaudreau (99), Sean Monahan (82), Lindholm (78), Matthew Tkachuk (77) ja Mark Giordano (74). Joukkueen maalisuhde oli runkosarjan päättyessä 62 maalin verran plussan puolella sijoittaen heidät Tampa Bay Lightningin jälkeen toiseksi.

Flames oli tällä kaudella ainoa joukkue, jossa viisi pelaajaa rikkoi 70 pistettä

Flamesin yksi heikkous on pudotuspelikokemuksessa − tai pikemminkin sen puute. 20 liekkipaitaa kantavan miehen vyöllä on yhteensä 254 pudotuspeliottelun verran kokemusta, mikä on vähiten kevään karkeloissa pelaavista joukkueista. Otetaan huomioon vielä se, että tuostakin määrästä Neal omistaa 100 peliä ja Stanley Cupia kertaalleen urallaan juhlinut Michael Frolik 42 ottelua.

Toinen kysymysmerkki Flamesin yllä on maalivahtipelissä. Kokematon David Rittich on torjunut mainiosti, mutta ailahtelevasti esiintyneellä veteraanivahti Mike Smithillä on kokemusta kevään peleistä. Päävalmentaja Petersin on ratkottava pulma siitä, kumpi veräjänvartijoista kantaa vastuun tästä edespäin.

Colorado Avalanchen päävalmentaja Jared Bednar vei suojattina pudotuspeleihin toisena keväänä peräkkäin. Se on kova suoritus. Joukkue voitti runkosarjassa 38 ottelua ja sijoittui 90 pisteellään toiselle sijalle Lännen villi kortti -kisassa.

GM Joe Sakic on tehnyt hyvää työtä, ja Avalanchessa on jälleen imua. Kehut ansaitsee myös maalivahtivalmentaja Jussi Parkkila. Hän on saanut kuorittua Philipp Grubauerista esiin huippuluokan torjujan heikon alkukauden jälkeen.

Avalanchen ykköskenttä Nathan MacKinnon, Mikko Rantanen ja Gabriel Landeskog muodostivat yhden NHL:n vaarallisimmista kolmikoista tehden yhteensä 106 maalia joukkueen 258:sta, eli yli 40 prosenttia.

Avalanchen heikkous saattaa olla hitaassa syttymisessä, kun huomioidaan joukkueen tehneen vain 59 maalia otteluiden avauserissä. Toisissa erissä Avalanche on onnistunut heiluttamaan maaliverkkoja 93 ja päätöserissä 103 kertaa.

Colorado Avalanchen menestys lepää paljon Mikko Rantasen hartioilla.
Kuva © Getty Images

Joukkueet iskivät yhteen runkosarjassa kolmesti ja Flames voitti kaikki keskinäiset kohtaamiset. Maalisuhde oli Flamesin hyväksi lopulta 14-10, joista 11 Flames teki kahdessa viimeisessä kohtaamisessa. Joukkueet kohtaavat nyt historiansa ensimmäistä kertaa pudotuspeleissä.

Rantanen oli sivussa joukkueensa viimeisestä kahdeksasta runkosarjaottelusta ylävartalovamman vuoksi. NHL:n pistepörssissä 17. sijoittunut suomalaishyökkääjä on kuitenkin harjoitellut jo joukkueensa mukana ja saattaa palata kokoonpanoon heti ensimmäisessä pudotuspeliottelussa.

Ratkaisijat

Kanadalaiskapteeni Giordano pystyy operoimaan niin puolustus- kuin hyökkäyspäässä. Norris Trophyn voittajasuosikki on pelannut keskiarvollisesti yli 24 minuuttia ottelua kohden, mikä on lähes kolme minuuttia enemmän kuin yhdenkään toisen Flames-puolustajan peliaika.

Huomionarvoista on myös, että Giordanon ollessa jäällä joukkue on onnistunut tällä kaudella laukomaan 371 kertaa vastustajaansa enemmän.

Mark Giordano kuuluu NHL:n parhaiden puolustajien joukkoon ja on Flamesin tärkeimpiä palasia kevään peleissä.
Kuva © Getty Images

Avalanchen ykkössentteri MacKinnonilla on allaan uransa paras runkosarja. Viime kauden Hart Trophy -finalisti paransi 41 maalillaan viime kauden saldoaan kahdella yltäen 99 tehopisteeseen.

Nuori ja taitava kiekonkäsittelijä kerää niin ikään joukkueessaan eniten peliaikaa (yli 22 minuuttia ottelua kohden) ja on Avalanche-pelaajista toiseksi tuotteliain luotuaan 4,92 laukaisupaikkaa ottelua kohden. Hänen ollessa jäällä joukkue on onnistunut laukomaan 161 vastustajaansa enemmän tällä kaudella.

Yllättäjät

Viime kesänä Flamesiin tulivoimaa tuomaan hankittu Neal pelasi uransa toistaiseksi heikoimman runkosarjan. 63 ottelussa syntyi vain seitsemän maalia ja yhteensä 19 pistettä. Vertailun vuoksi Neal onnistui viime kaudella Vegas Golden Knightsin paidassa 25 kertaa maalinteossa ja pistesarake näytti 44.

The Real Dealin − kuten Calgaryssa sanotaan − tehtävänä on pudotuspelikokemuksensa turvin näyttää suuntaa nuoremmilleen ja hän saattaa hyvinkin nousta takaisin tasolleen kahden terävimmän hyökkäysketjun takana.

Avalanchen kanadalaispuolustaja Tyson Barrie pelasi loistavan runkosarjan pisteiden valossa. Viimeistä edeltävää sopimuskauttaan pelaava Barrie sijoittui 59 tehopisteellään puolustajien pistepörssin seitsemännelle sijalle.

Lähes piste per peli −tahtia runkosarjassa pelannut Barrie kerää ylivoima-aikaa ja on vaarallinen viivapelaaja. 25 ylivoimalla tehtyä pistettä on kaikkien puolustajien keskuudessa viidenneksi eniten, ja vain yksi häntä edellä olevista on kerännyt vähemmän peliaikaa.

Erikoistilanteet ovat pudotuspeleissä tunnetusti ratkaisevia tekijöitä, ja Avalanchen kelpo ylivoima verrattuna Flamesin heikkoon alivoimaan antaa Barrielle varmasti mahdollisuuden nousta jopa ratkaisevaksi lenkiksi tässä sarjassa.

Lopputulosarvio

Erot joukkueiden kärkipelaajien välillä ovat minimaaliset

Pudotuspelikokemattomuudesta huolimatta Flames lähtee ottelusarjaan ennakkosuosikkina. Päävalmentaja Peters on sytyttänyt Calgaryyn sellaisen liekkimeren, että vertailua voidaan hakea 1980-luvun lopulta, jolloin Flames marssi aina Stanley Cupiin saakka. Petersin sekä pelaajien katseet pysyvät silti tiukasti yksittäisessä ottelusarjassa ja pelissä, eikä kukaan heistä halua epäonnistua pudotuspeleissä erinomaisen runkosarjan jälkeen.

Erot joukkueiden kärkipelaajien välillä ovat niin minimaaliset, että ratkaisun siementä on turha lähteä etsimään sieltä. Ja vaikka Avalanche saakin edun maalivahtiosastollaan, on Flamesin etuna kuitenkin hyökkäyksen ja sen tulivoiman laajuus sekä kokonaisuudessaan parempi puolustuspelaaminen.

Flames etenee jatkoon otteluvoitoin 4−2.

» Lähetä palautetta toimitukselle