Pudotuspeliennakko: Rangers yrittää murskata Lightningin unelman triplasta, mutta kokenutta mestaria vastaan paukut eivät riitä

NHL / Artikkeli
Lightning hakee jo kolmatta peräkkäistä mestaruutta.
Kuva © Getty Images
Kevään yllättäjä New York Rangers yrittää laittaa kapuloita Tampa Bay Lightningin mestaruusrattaisiin. Ottelusarjassa nähdään kaksi maailman parasta maalivahtia, joten odotettavissa on vähämaalinen välienselvittely.

New York Rangers ja Tampa Bay Lightning avaavat Itäisen konferenssin finaalisarjan keskiviikkona New Yorkissa. Kahden viime kauden mestari Lightning on saanut levätä yli viikon ajan, kun taas Rangers pelaa jo 15. ottelunsa alle kuukauteen. 

Joukkueet kohtaavat toisensa pudotuspeleissä toisen kerran. Rangers ja Lightning taistelivat Stanley Cup -finaalipaikasta myös keväällä 2015, jolloin Lightning oli parempi otteluvoitoin 4–3. 

Maalivahtipeli

Lightningin maalivahti Andrei Vasilevski ei esittelyjä kaipaa. Kahdella viime kaudella salamapaidat aina mestaruuteen saakka torjunut venäläisvahti on osoittanut olevansa yksi maailman parhaista maalivahdeista – ellei se kaikkein paras.

Vasilevskin dominanssista kertoo mielipuolinen tilasto: seitsemässä edellisessä katkaisuottelussa hän on voittanut jokaisen ja päästänyt taakseen vain yhden maalin. Tämä tarkoittaa sitä, että hän on pelannut kuusi nollapeliä ottelusarjan ollessa katkolla.

Vasilevski osoitti sarjassa Toronto Maple Leafsia vastaan inhimillisyyden merkkejä, mutta palasi takaisin omalle tasolleen, kun ottelusarjaa oltiin paketoimassa. Vasilevski on torjunut pudotuspelien kaksi ensimmäistä kierrosta 93,2 prosentin varmuudella.

Jos joku pystyy tällä hetkellä haastamaan Vasilevskia, on se Rangersin Igor Šestjorkin. Vezina- ja Hart-ehdokkuudet napannut maalivahti koki omat mustat hetkensä Penguins-sarjassa, mutta kokosi itsensä upeasti Hurricanesia vastaan. 

Šestjorkin on ollut parhaimmillaan kovimman mahdollisen paineen edessä, mistä kertovat viisi voittoa selkä seinää vasten pelatuissa otteluissa. Sarjan maalivahtikamppailusta voidaan odottaa huimaa vääntöä venäläisten välillä.

Andrei Vasilevski loisti Panthers-sarjassa.
Kuva © Getty Images

Erikoistilanteet

Rangers pystyy vastaamaan erikoistilannepelaamisessa Lightningin asettamaan haasteeseen. Runkosarjan neljänneksi tehokkain ylivoima on toiminut pudotuspeleissä lähes 33 prosentin tehokkuudella. Ylivoimasta löytyy monia eri vaihtoehtoja, mutta varsinkin Mika Zibanejadin maila on ollut ylivoimalla liekeissä.

Alivoimalla Rangersin lukemat jäävät Lightningin taakse, mutta takaiskuja tuli Hurricanes-sarjassa vain yksi kappale. Penguins pystyi haastamaan manhattanilaisten alivoimanelikkoa, Hurricanes ei niinkään. Lightningin vahva ylivoima heittää Rangersin puolustukselle kovan haasteen tällä osa-alueella.

Lightningin erikoistilannepelaaminen on ollut pudotuspeleissä vastustajien näkövinkkelistä pelottavan kovassa iskussa. Alivoima on yhä mukana olevista joukkueista selvästi pitävintä. Lightningin alivoima on toiminut pudotuspeleissä 87,8 prosenttisesti.

Ylivoimalla Lightning on ollut erinomainen ratkaisuhetkillä, mutta tilastojen valossa se on yhä mukana olevista joukkueista heikoin ylivoimajoukkue. Hallitsevan mestarin pakkopeli on toiminut pudotuspeleissä silti 22,9 prosentin tehokkuudella, mikä on hyvä lukema.

Ylivoimaan päävalmentaja Jon Cooperilla on heittää nimiä kuten Nikita KutšerovSteven StamkosVictor Hedman ja maalin edessä hyvää työtä tekevä Corey Perry.

Kun edellä mainittujen lisäksi mukaan soppaan heitetään vielä kenties Brayden Point, Lightningin ylivoiman voitaneen sanoa olevan vaarallinen. Koko Panthers-sarjan sivussa olleen Pointin pelikunto on kuitenkin epävarmaa.

Voimasuhde tasaviisikoin

Rangers ei ole juhlinut keväällä pelin hallintaa mittaavien tilastojen suhteen, mutta voittoja on kertynyt tähän asti vaadittavat kahdeksan kappaletta.

Sekä Penguins että Hurricanes loivat aiemmissa sarjoissa tasaviisikoin huomattavasti enemmän maaliodottamaa, mutta Šestjorkin ja puolustus ovat pelastaneet tilanteen enemmän kuin kerran. Rangersin torjuntaprosentti tasaviisikoin on kohtuullinen 93,4.

Kolmatta mestaruuttaan putkeen metsästävän Lightningin peli on niin helpon näköistä, että sitä voisi luonnehtia seuraavasti: aluksi pelataan 60 minuuttia jääkiekkoa ja lopussa se voittaa.

Lightning ei ole tasaviisikoin esittänyt pudotuspeleissä minkäänlaista hyökkäyspelillistä dominointia, mutta sen tekeminen on vastustajaa kuluttavaa ja äärimmäisen tehokasta.

Lightning on itse asiassa luonut tasaviisikoin vähemmän maaliodottamaa kuin tähänastiset pudotuspelivastustajansa, mutta kokenut ja rutinoitunut ryhmä on löytänyt edelliskausien tavoin avaimet voittaa.

Mika Zibanejadilla on kulkenut hyvin pudotuspeleissä.
Kuva © Getty Images

Materiaalin kärki ja leveys

Hurricanes-sarja osoitti, että Rangersin kokoopanosta löytyy tarvittava määrä laajuutta. Ykkösnimien lisäksi onnistumisia tuli laajalla rintamalla myös pienemmissä rooleissa pelaaville pelaajille. Gerard Gallant on peluuttanut kaikkia kenttiä melko tasaisesti, mikä on näkynyt myös joukkueen fyysisessä iskykyvyssä. 

Rangersin "nuorisokenttä" laitettiin jälleen yhteen Hurricanes-sarjan loppupuolella ja nuoret lupaukset vastasivat huutoon. Tšekkihyökkääjä Filip Chytil oli erittäin vahva ja iski sarjassa peräti neljä täysosumaa. 

Syvyyspelaajista kokeneen Barclay Goodrown paluu kokoonpanoon oli tärkeä lisä. Siirtorajalla Vancouver Canucksista hankittu Tyler Motte on tuonut myös uuden ulottuvuuden neljänteen hyökkäysvitjaan.

Kärkiosaaminen on joukkueiden välillä suhteellisen tasaista, mutta leveydessä salamapaidat ovat selvästi edellä. Päävalmentaja Cooper peluuttaa kaikkia neljää hyökkäysketjua ja kolmea pakkiparia tasaisesti lukuun ottamatta tappioasemia, jolloin peluutus luonnollisesti tiivistyy.

Jos Lightning saa tähtisentteri Pointin takaisin kokoonpanoon, sen tulivoima nousee uusiin sfääreihin. Kakkossentterin viittaa kantoi harteillaan Panthers-sarjassa kesken kauden hankittu Nick Paul, joka on hyvä pelaaja, mutta ei mestarijoukkueen kakkosketjun tasoinen keskushyökkääjä.

Lightningin laajuudesta tosin kertoo se, että juuri Paul kantoi joukkueensa toiselle kierrokselle upottamalla Maple Leafsin ensimmäisen kierroksen seitsemännessä ottelussa. Paul iski voitto-ottelun molemmat Lightningin maalit.

Mikäli Lightningin tähtihyökkääjillä on tukkoisempi ilta, syvyydestä löytyy Patrick Maroonin, Ross Coltonin ja Brandon Hagelin kaltaisia roolipelaajia, jotka kykenevät ratkaisemaan otteluita.

Lopputulosarvio

Ottelusarja kääntyy Lightningin eduksi kokemuksen ja rutiinin ansiosta. Joukkue on keitetty kovissa liemissä vuosien varrella, ja vastustaja Rangers on edellä omaa aikatauluaan.

Kokemuksen lisäksi Lightningin leveys ja monipuolisuus sekä hyökkäys- että puolustuspäässä ratkovat sarjan hallitseville mestareille. Lopullinen ratkaisu löytyy maalilta, jossa Vasilevski ei ilman loukkaantumisia horju.

Rangersin maalivahti Šestjorkin voi varastaa ottelun tai kaksi, mutta ilman suurempia pelillisiä muutoksia Lightning on vielä tällä hetkellä yksinkertaisesti laadukkaampi joukkue. 

Vahvasti kevään aikana kasvanut Rangers antaa kovan vastuksen, mutta Lightning marssii kolmatta kertaa perättäin Stanley Cup -finaaliin voitoin 4–2.

» Lähetä palautetta toimitukselle