Pudotuspeliennakko: Lightningin ja Bruinsin hekumallisessa kohtaamisessa mitataan hyökkäysvoimaa − ratkaisu piilee silti puolustuksessa

NHL / Artikkeli
Ottelusarjasta on lupa odottaa tiukkaa taistelua.
Kuva © Getty Images
Tampa Bay Lightningin ja Boston Bruinsin otteluparilta on lupa odottaa pitkää sarjaa. Molemmilla joukkueilla on rutkasti taitoa viihdyttävän sarjan aineksiksi.

Lähtökohdat

Boston Bruins eteni toiselle kierrokselle kukistettuaan Sebastian Ahon johtaman Carolina Hurricanesin voitoin 4−1. Nuori suomalainen teki kaikkensa Bruinsin pysäyttämiseksi, mutta joukkueen materiaalin kapeus koitui kohtaloksi. Toisaalta Bruins löysi vielä pudotuspelejä edeltävissä otteluissa kateissa olleen laadukkaan pelaamisensa.

Vaikka ottelut Hurricanesia vastaan olivat tasaisia, oli Bruins koko ajan perillä siitä, mihin sarja etenee. Ykkösketju Patrice Bergeronin johdolla onnistui pimentämään Ahon vitjan ja tekemään riittävästi tulosta tarvittavien voittojen saamiseksi. Tuukka Raskin poistuminen joukkueen riveistä ei pysäyttänyt Bruinsia, vaan näytti jopa yhtenäistävän joukkueen tekemistä.

Tampa Bay Lightning ei antanut Columbus Blue Jacketsin yllättää itseään housut kintuissa toista kertaa peräkkäin vaan hoiti ohiolaiset tieltään voitoin 4−1. Blue Jacketsin suomalaisvahti Joonas Korpisalo oli kovassa kiekkosateessa läpi sarjan, mutta pidätteli Lightningin kovaa hyökkäyskalustoa parhaansa mukaan.

Lightning on kenties NHL:n tulivoimaisin joukkue Nikita Kutšerovin ja Brayden Pointin johdolla. Kapteeni Steven Stamkosia tuskin kaukalossa nähdään, sillä kanadalainen kärsii loukkaantumisesta. Kaksikko johtaa ylivoimaisesti joukkueen sisäistä pistepörssiä. Pointilla on kasassa 10 pistettä, Kutšerovilla yhdeksän. Pistepörssin kolmantena Tyler Johnsonilla on vain neljä pistettä pelaamissaan kahdeksassa ottelussa.

Vaikka Bruins ja Lightning tunnetaankin erityisesti tehokkaista hyökkääjistään, on molemmilla kuitenkin myös puolustuspäässä kilpailukykyinen miehistö. Sarjan voiton kannalta on merkittävää, kumpi onnistuu pitämään pakettinsa paremmin kasassa intoilematta liikaa hyökkäyssuuntaan.

Ratkaisijat

Molempien joukkueiden ykkösketjut ovat selvästi muuta pelaajistoa edellä. Bruinsin tehot ovat jakautuneet hieman Lightningia tasaisemmin. David Pastrňák joutui olemaan sivussa muutamasta ottelusta Hurricanes-sarjassa, mutta Bruins ei kaatunut tähtensä poissaoloon.

Kentällä ollessaan hän on joukkueensa suurin syömähammas. Bergeronin ja Brad Marchandin kanssa Pastrňák lukeutuu kysymyksettä Bruinsin ratkaisijaosastoon. Ykkösvitjan takaa Charlie Coyle ja David Krejčí ovat osoittaneet olevansa ratkaisijoita tarpeen tullen.

Myös maalinsuulta löytyy ratkaiseva tekijä, sillä Jaroslav Halakilla on suuri vastuu Bruinsin menestyshaaveiden kannalta. Raskin väistyttyä edestä kokenut slovakialainen pääsee näyttämään, onko hänestä viemään joukkueensa pitkälle pudotuspeleissä. Puolustuspäässä Torey Krug ja Charlie McAvoy jatkavat massachusettslaisten pelin rytmittämistä.

Jo mainittujen hyökkääjien ohella Lightningin kokoonpanosta löytyy nopeutta ja taistelutahtoa. Ondřej Palát raivaa ykkösvitjassa työteliäisyydellään tilaa Kutšeroville ja Pointille mellastaa vastustajien kiusana.

Puolustuskalusto on Lightningilla yksi NHL:n parhaista. Victor Hedmanin tähdittämä alakerta taitaa sekä puolustuspelin että hyökkäysten tukemisen. Kevin Shattenkirk ja Mihail Sergatšov ovat antaneet panoksensa hyökkäysalueen siniviivapelissä. Maalillaan Andrei Vasilevski voi taidollaan kääntää yksittäisiä otteluita floridalaisten eduksi.

Yllättäjät

Bruins-leiristä kaikkea potentiaaliaan ei ole vielä näyttänyt ainakaan Jake DeBrusk, jolla on toistaiseksi kasassa vain kolme tehopistettä − vaikkakin kaikki niistä ovat maaleja. Ondřej Kaše hankittiin siirtotakarajalla Anaheim Ducksista tuomaan leveyttä Bruinsin maalintekoon, mutta hyökkääjän maalisarake on toistaiseksi pudotuspeleissä tyhjä.

Vaikka Krug ja McAvoy keräävätkin Bruinsin takalinjoilla huomion, ovat kevytjalkaiset Matt Grcelzyk ja Connor Clifton merkittäviä palasia siinä, että joukkueen viisikkopeli pysyy kaiken aikaa kasassa. Kaksikko pystyy myös yllätyksellisiin suorituksiin hyökkäyspäässä, kuten Clifton osumallaan Hurricanes-sarjassa osoitti.

Lightning-leirissä Anthony Cirellin ja Yanni Gourden kaltaiset energiset ja nopeat hyökkääjät pitävät huolen siitä, että varsinkin Bruinsin raskailla puolustajilla Zdeno Charalla ja Brandon Carlolla pitää kiirettä.

Mitä pidemmälle pudotuspelit etenevät, sitä tärkeämmäksi nousevat alempien ketjujen rosoiset hyökkääjät, jotka pystyvät tekemisellään tuomaan lepoaikaa paljon jääaikaa nauttiville ykköstähdille. Lightningin tapauksessa tällainen roolipelaaja on Pat Maroon. Hän ei välttämättä mässäile tehopisteillä, mutta pelin sisällä kokenut mörssäri pystyy aiheuttamaan hämminkiä.

Lopputulosarvio

Bruinsin ja Lightningin välisestä sarjasta on varmasti tulossa tasainen, eikä olisi lainkaan ennenkuulumatonta, mikäli mittelöt etenisivät seitsemänteen kamppailuun asti. Molemmat joukkueet ovat tasapainoisia ryhmiä ja otteluparissa nousevatkin klassisesti esiin pienet marginaalit. Erikoistilanteiden, maalivahtipelin ja puolustuksen kestävyyden mittaaminen tulee olemaan pitkä, mutta viihdyttävä seurattava. Lopulta Bruins etenee jatkoon voitoin 4−3 ja jatkaa viime kaudella ulottuvillaan olleen Stanley Cupin jahtaamista.

» Lähetä palautetta toimitukselle