Pudotuspeliennakko: Islandersin ja Flyersin kohtaaminen on enemmän kuin Varlamov vastaan Hart

NHL / Artikkeli
Varlamov on ollut hyvässä iskussa.
Kuva © Getty Images

Lähtökohdat

Flyersilla on allaan loistavasti sujunut sijoituslohko sekä ensimmäinen kierros Canadiensia vastaan. Näistä ensimmäisestä Flyersille ei odotettu suuria, mutta niin vain seura voitti lohkonsa. Canadiensia vastaan Flyers lähti selkeähkönä suosikkina, mutta sarja meni yllättävän tiukoille pelillisesti. Flyers oli useissa otteluissa alakynnessä. Voidaan perustellusti sanoa, että parempaankin runkosarjan perusteella kykenevä Flyers on roikkunut pudotuspeleissä Carter Hartin ja kohtalaisesti onnistuneen viimeistelyn varassa. Varsinkin ensimmäisen.

Merkittävin kysymys Flyersin osalta lepääkin siinä, minkälaiseksi pelin kokonaiskuva muodostuu. Mielikuva Flyersista viime vuosilta on ollut enemmän päästä päähän -kiekkoa kuin tiivistä puolustamista, mutta kuluneellakin kaudella vaarallisten maalipaikkojen päästäminen oli Flyersilta sarjan parhaimmistoa. Vastustajat pääsivät rymistelemään kiekkoa sisään korkean vaaran paikoista kahdeksanneksi vähiten. Nyt Canadiens hallitsi ja Flyers sitkui mukana.

Islandersin pelaaminen Capitalsia vastaan oli sen selkeää hallintaa tasakentällisin alusta loppuun. Koko kentän puolustaminen teki maalipaikoille pääsemisen erittäin vaikeaksi. Kun sitten Islanders onnistui lisäksi kiekonmenetyksiä kyttäämällä iskemään vastahyökkäyksistä, meni sarja ansaitusti jo viidestä poikki.

Vaikeaksi Islanders tekee myös alueelle pääsemisen. Siinä missä pudotuspeleissä osa joukkueista on näyttänyt "antavan" oman siniviivansa ilmaiseksi, on Islanders keskialueella kiinni ja poimii välillä hyökkäysten kärkiä kuin kypsiä marjoja. Kiekko on pakko heittää huonolla hetkellä päätyyn, tai sitten seurauksena on kiekonmenetys. Ilman hyökkäykselle annettua tukea ja hyökkäysten rytmittämistä Islandersin vastustajat ovat joka tapauksessa ongelmissa.

Ratkaisijat

Flyersin laukaisuhallinta oli alakynnen puolella Canadiensia vastaan, mutta maalitilit aukesivat leveämmälti. Tehokkaimpien (Jakub Voracek 4 maalia, Scott Laughton 3, Michael Raffl 3) kohdalla tulee huomioida se, että onnistumisten takana on ollut myös tuuria, kun joka kolmas tai joka neljäs laukaus on uponnut sisään. Näin korkea viimeistelyprosentti ei jatku ikuisesti. Vastapainona joukkueesta löytyy myös epäonnisia kuten Claude Giroux, jonka 20 laukauksesta yksikään ei ole mennyt sisään.

Isoimmassa roolissa on ollut tähän mennessä Carter Hart, jonka maaliodottamaan verrattu päästettyjen maalien määrä on erittäin positiivinen. Evolving Hockey -sivuston mukaan Hart on siis päästänyt taakseen yli viisi maalia (5.34) vähemmän kuin kenttätapahtumien perusteella olisi todennäköistä.

Islandersin Semjon Varlamov on lähes samoissa lukemissa pudotuspelien osalta (4,38). Merkillepantavaa on tosin se, että Islanders on pelannut yhden pelin enemmän, eli ottelua kohden ollaan hyvin tasoissa.

Islandersin Anders Lee sai maalihanansa jokseenkin odotetusti auki Capitalsia vastaan. Isokokoinen ja nopeahko kapteeni on vaikea pideltävä, mikäli puolustuksen taakse tai eteen jää liikaa tilaa joukkueen kääntäessä peliä. Vikkelän Anthony Beauvillierin (6+2) ohella kaksikko on todellinen vastahyökkäyskiusa vastustajalle.

Yllättäjät

Capitals-sarjan perusteella Islandersin yllätyspotentiaali materiaaliltaan laadukkaampaa Flyersia vastaan on hyvä. Täten joukkue itsessään olisi tälläkin kierroksella yllättäjä.

Tässä vaiheessa yllätyksiä onkin siis kaivettava sen lisäksi muista asioista. James van Riemsdykin asema on ajautunut Flyersissa sille tasolle, että mies istui Canadiens-sarjan aikana katsomossakin. Hänen nousunsa sarjassa vielä ratkaisurooliin olisi yllätys, vaikka laitahyökkääjä onkin vuosien varrella ollut todellinen maaliruisku.

Todennäköisempää on, että vielä nyt maaleitta oleva Sean Couturier sekä yhden maalin tehnyt Kevin Hayes jatkavat tehoiluaan myös maalimääräänsä kasvattamalla.

Kenttätapahtumia voi odotetusta heiluttaa myös se, jos Islanders ajautuu sarjassa jäähysumaan. Kokonaisuutena kurinalaisesti pelannut joukkue sai pasmansa sekaisin pariinkin otteeseen Capitals-sarjan aikana, vaikka sarjan suuntaa muuttavaa vaikutusta asialla ei ollutkaan.

Lopputulosarvio

Flyers lähtee sarjaan suosikkina, mutta eroa joukkueiden välillä ei pidä liioitella ainakaan tähän mennessä nähtyjen pelien perusteella. Flyersin luulisi laajemmalla materiaalillaan hyötyvän siitä, jos peleistä tulee avoimia päästä päähän -tyyppisiä rallatteluja. Islandersin alemmat ketjut eivät pärjää läheskään kärkiketjujen tavoin vastustajan vauhdissa.

Jos ottelut puolestaan menevät kyttäykseksi ja Flyers sortuu viljelemään hyökkäyksissään ensisijaisesti päätykiekkoja, siirtyy etu Islandersin puolelle.

Numeroiden perusteella joukkueiden maalivahteja voi tituleerata tähtimaalivahdeiksi, mutta aivan kaikki ei kuitenkaan riipu heidän kaksintaistelunsa lopputuloksesta. Maalivahtien suurta panosta ei sovi vähätellä, mutta ensisijaisesti kamppailua käydään pelitapa- ja viisikkotasolla. Paras seitsemästä -sarjassa hyväkin maalivahti ehtii antautua, jos joukkue hänen edessään ei toimi.

Barry Trotzin kurinalainen ja voimakas joukkue jatkaa toimivaa kevättään ja matkustaa konferenssifinaaliin voitoin 4−2.

Vedonlyöntimarkkinoilla Flyers on noin 55 % suosikki jatkamaan tästä sarjasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle