Pudotuspeliennakko: Hurricanesin aktiivinen hyökkäys tuottaa vaikeuksia Rangersille − jatkoonpääsy vaatii silti Raannan huippuvirettä Šestjorkinia vastaan

NHL / Artikkeli
Sebastian Aho on yksi Hurricanesin hyökkäyksen moottoreista.
Kuva © Getty Images
NHL:n pudotuspelien toisella kierroksella suomalaisia vilisevä Carolina Hurricanes kohtaa New York Rangersin, joka nousi 1−3-tappioasemasta oman sarjansa voittoon.

Sebastian Ahon, Teuvo Teräväisen, Jesperi Kotkaniemen ja Antti Raannan edustama Carolina Hurricanes ottaa pudotuspelien toisella kierroksella mittaa Kaapo Kakon edustamasta New York Rangersista.

Joukkueet kohtaavat toisensa pudotuspeleissä ensimmäistä kertaa, kun järjestelmänä on paras seitsemästä -sarja. Syksyllä 2020 Hurricanes jyräsi pudotuspelien karsintakierroksella Rangersin yli suoraan voitoin 3−0.

Maalivahtipeli

Runkosarjassa vain 28 ottelussa pelannut Raanta joutui yllättäen ykköstorjujan roolin, kun uransa parhaan kauden pelannut Frederik Andersen loukkaantui runkosarjan lopulla. Suomalainen aloitti Boston Bruinsia vastaan ensimmäisen pudotuspeliottelunsa, voitti ensimmäisen seiskapelinsä ja saavutti kolme ensimmäistä voittoaan pudotuspeleissä.

Toiselle kierrokselle jatkavien joukkueiden maalivahdeista Raanta on ollut yksi parhaista, mutta Bruinsiin verrattuna vastustajan maalivahtipelin taso kasvaa merkittävästi. Raannan kokemus ykkösmaalivahdin roolista NHL-tasolla on melko vähäistä ja pudotuspelikokemus vielä ohuempaa.

Raannan erinomaiset otteet on yksi suurimmista syistä, miksi Hurricanes selvisi pudotuspelien toiselle kierrokselle. Vastaavaa suoritustasoa suomalaiselta vaaditaan edelleen siihen asti, kun Andersen mahdollisesti toipuu pelikuntoon. Runkosarjassa Raanta ehkäisi 60 minuuttia kohden 0,34 maalia yli odottaman eli suomalainen toi pelatessaan merkittävää lisäarvoa joukkueelleen.

Pudotuspeleissä Raannan suoritustaso on ollut vieläkin hurjempi: hän ehkäisi Bruins-sarjassa peliaikaan suhteutettuna 0,64 maalia yli odottaman. Käytännössä hän antoi Hurricanesille mahdollisuuden voittoon, kun joukkueen hyökkäyspelaaminen ei toiminut runkosarjan kaltaisella tavalla.

Igor Šestjorkin paransi otteitaan Penguins-sarjan loppupuolella.
Igor Šestjorkin paransi otteitaan Penguins-sarjan loppupuolella.
Kuva © Getty Images

Rangersin Igor Šestjorkin oli runkosarjan vakuuttavin maalivahti, josta kertovat myös Vezina- ja Hart-ehdokkuudet. Runkosarjassa venäläinen ehkäisi peliaikaansa suhteutettuna hurjat 0,73 maalia yli odottaman. Kyse on modernin ajan yhdestä kovimmista suorituksista.

Ensimmäisellä kierroksella venäläismaalivahti romahti kuitenkin täydellisesti kahdessa ensimmäisessä vierasottelussa, mutta kokosi itsensä ja voitti kolme peräkkäistä ottelua selkä seinää vasten. Hiljalleen Šestjorkinin suoritustaso vakiintui, ja hän ehkäisi 60 minuuttia kohden 0,63 maalia yli odottaman.

Jos Rangers haluaa taistella tosissaan ottelusarjan voitosta, on Šestjorkinin pystyttävä edelleen rauhoittamaan torjuntatyöskentelyään. Penguins-sarjassa venäläinen antoi yllättävän paljon irtokiekkoja, jotka johtivat turhiin takaiskuihin.

Erikoistilanteet 

Runkosarjassa Hurricanes oli NHL:n parhaimmistoa – lukuun ottamatta ylivoiman nuhaisuutta viimeisinä viikkoina. Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Rod Brind’Amourin suojatit hävisivät Bruinsille selvästi sekä ylivoimalla että alivoimalla.

Ylivoimatilaisuuksia Hurricanes sai kaikista joukkueista eniten, mutta 36 yrittämällä syntyi vain viisi osumaa. Aho ja Andrei Svetšnikov ovat molemmat toistaiseksi summanneet vain yhden ylivoimamaalin, Martin Nečasin saldo ylivoimalla on yksi syöttöpiste.

Keskinkertaisesti toimineelle alivoimallekin on helppo ennustaa vaikeuksia Rangersin tehokasta ylivoimaa vastaan. Alivoimayksilöistä erityisesti kapteeni Jordan Staalilla sekä runkopuolustajilla Brett Pescellä ja Brady Skjeillä riittää parannettavaa.

Rangersin ylivoima oli runkosarjassa liigan neljänneksi tehokkainta (25,2 %) ja ensimmäisellä kierroksella joukkue heilutti maaliverkkoja kuudesti ylivoimalla. Joukkueen alivoimakin mahtui runkosarjassa liigan kymmenen parhaan joukkoon (82,3 %)

Ykkösylivoimassa riittää vaaran paikkoja vastustajalle, mutta samalla Rangers kaipaa onnistumisia myös toiselle ylivoimaviisikolle. Hyökkääjä Tyler Motten paluu kokoonpanoon on erittäin tärkeää joukkueen alivoiman kannalta. 

Voimasuhde tasaviisikoin

Runkosarjassa Hurricanes oli laukaisuhallinnan ja maaliodottaman parhaimmistoa tasaviisikoin. Maaliodottamaa Hurricanes loi runkosarjassa 54,95-prosenttisesti suhteessa vastustajaan. Pudotuspeleissä Bruins oli kuitenkin Hurricanesia selvästi edellä. Rangersiin verrattuna Hurricanesin suoritustaso oli silti ensimmäisellä kierroksella selvästi parempaa.

Päävalmentaja Brind’Amour on tullut tutuksi toimivan viisikkopelin rakentajana, ja Bruinsin voittaminen varmasti antoi itseluottamusta tulevaan sarjaan. Pelikirjaosaaminen on olemassa, vaikka se ei vielä ensimmäisellä kierroksella parhaalla tavalla näkynytkään.

Rangersin tilastot tasaviisikoin olivat runkosarjassa päällisin puolin katsottuna heikot, ja maaliodottamasuhde jäi vain 47,04 prosenttiin. Joukkue kuitenkin vahvistui siirtorajalla, ja vain takarajan jälkeen pelatut 19 ottelua huomioiden prosentti oli 52,44, jolla oltiin koko liigan kärkikymmenikössä.

Rangers on tuskaillut maaliodottaman luomisessa tasaviisikoin lähes koko kauden ajan. Siinä joukkue sijoittui runkosarjassa vasta 28:nneksi. 60 minuuttia kohden lasketussa päästettyjen maalien odottamassa koko kauden lukema oikeuttaa vasta 20. sijalle, eikä ensimmäinen kierros Penguinsia vastaan tuonut tähän suurta muutosta. 

Materiaalin kärki ja leveys

Puolustajat Jaccob Slavin ja Tony DeAngelo ovat Hurricanesin parhaat pistemiehet. Kaikki ottelut pelanneista vain Kotkaniemi on pisteittä ja neljä pelaajaa on tehnyt vähintään kolme maalia.

Vincent Trocheckin löytyneet pudotuspelitehot ovat joukkueelle suuri ilouutinen – puhumattakaan Max Domin 2+1-tehoista seiskapelissä. Erityisen kiinnostavaa on nähdä ykköshyökkääjä Ahon suoritustaso, kun vastassa ei enää ole yhtä sarjan parhaista kahteen suuntaan pelaavista hyökkäysketjuista.

Puolustaja Tony DeAngelo on yksi koko ottelusarjan kiinnostavimmista pelaajista.
Kuva © Getty Images

Bruinsiin verrattuna Rangersin hyökkäysvoima jakautuu tasaisemmin moneen ketjuun, ja Hurricaneskin on saanut nelosketjuaan lukuun ottamatta hyvin tehoja koko miehistöltään.

Rangersin kärkipelaajat nostivat tasoaan Penguins-sarjan tärkeimmillä hetkillä. Mika Zibanejad, Chris Kreider ja Artemi Panarin onnistuivat kääntämään sarjan omilla yksilösuorituksillaan. Puolustajista Adam Fox pelasi omalla hyvällä tasollaan, Ryan Lindgrenin paluu näkyi omassa puolustuspäässä positiivisena muutoksena. 

Varsinkin Rangersin hyökkäyksen leveys on kuitenkin suuri kysymysmerkki. Nuoret pelaajat väläyttelivät taitojaan yksittäisissä otteluissa, mutta kokonaisuudessaan heidän panoksena jäi odotettua pienemmäksi. Siirtotakarajalla hankitut hyökkääjät Andrew Copp ja Frank Vatrano onnistuivat tehopisteiden valossa hyvin avauskierroksella. 

Lopputulosarvio

Hurricanes lähtee sarjaan selvänä ennakkosuosikkina, mutta Rangers voi laittaa kapuloita rattaisiin loistavalla maalivahtipelillä. Jos Rangersin ykkösylivoima onnistuu täydellisesti ja joukkue ei ota turhia jäähyjä, on sillä mahdollisuus kiusata Hurricanesin jatkohaaveita.

Hurricanesin kohdalla mahdollinen menestys kiteytyy materiaalin laajuuteen ja hyvään maalivahtipeliin. Raanta pelasi Bruinsia vastaan hyvän ottelusarjan, mutta hänen pitää pystyä vähintään samaan myös Rangersia vastaan. 

Hurricanes etenee tasaisesta sarjasta jatkoon voitoin 4−2.

Maalivahtitilastot: Evolving-Hockey
Tilastot pelistä tasaviisikoin: Natural Stat Trick

» Lähetä palautetta toimitukselle