Pudotuspeliennakko: Golden Knights on huippuunsa hiottu mestariehdokas − Blackhawksin jatkohaaveiden tiellä aiemmin pois kaupattu Robin Lehner

NHL / Artikkeli
Golden Knights oli voitokas sijoitusotteluissa.
Kuva © Getty Images
Sijoitusotteluissa tappioton Vegas Golden Knights saa vastaansa Läntisen konferenssin viimeisenä joukkueena karsintakierrokselle päässeen Chicago Blackhawksin. Perinteikäs, 2010-luvun dynastia Blackhawks on tällä kertaa huomattavassa altavastaajan asemassa.

Lähtökohdat

Golden Knights voitti kaikki kolme sijoitusotteluaan ja saa vastaansa Läntisen konferenssin heikoiten sijoittuneen joukkueen eli Blackhawksin. Asetelma on ritaripaitojen kannalta suotuinen, sillä Blackhawks lähtee ottelusarjaan 2010-dynastiasta huolimatta altavastaajan asemassa.

Joukkueen suurimpia vahvuuksia ovat kokonaisvaltaisuus ja hyökkäyksen tulivoima. Ehjän viisikkopelaamisensa ansiosta Golden Knightsin puolustuspelaaminen on ollut hyvällä tasolla. Tiivistetysti Golden Knights on hyvinkin muuntautumiskykyinen joukkue, joka pysyy mukana maalintekokilpailuissa ja kykenee pelaamaan vähämaalisissa ottelutilanteissa.

Maaliodottamaa Golden Knights loi sijoitusotteluissa 60 minuuttiin suhteutettuna 2,99 maalin verran, mikä tietää Blackhawksille huonoja uutisia. Liikkuva ja sähäkkä kärkiosasto saa tuekseen karskit ja rouhijamaiset alaketjut, joten Golden Knights on erityisen uhkaava kiekollisena hyökkäyssiniviivan ylittäessään ja myöhemmin päätypelaamisessa.

Blackhawks pelasi itsensä jatkoon karsintakierrokselta Edmonton Oilersin kustannuksella voitoin 3−1. Ottelusarja oli puolustuspelaamiseltaan kahden repaleisen joukkueen kohtaaminen ja runsaiden maalimäärien sävyttämä. Blackhawksille ongelmaksi oli koitua puolustuspelaaminen maalin läheisyydessä, sillä Oilers-hyökkääjät tuikkasivat supertähti Connor McDavidin johdolla useita maaleja lähietäisyydeltä.

Ottelusarjassa esille pääsivät erityisesti joukkueiden kärkiketjut, mutta Blackhawksin alaketjuista esimerkiksi Matthew Highmoren panos nousi arvoon arvaamattomaan. Lisäksi Blackhawks oli kohtuullisen tehokas ylivoimalla onnistumisprosentilla 13,79, mutta kääntöpuolena Oilersin onnistumisprosentti oli sitä vieläkin parempi 17,86.

Joukkueen hyökkäys kykenee laittamaan Golden Knightsille jokseenkin kampoihin, mutta jatkoonpääsyn kannalta suurimmat ongelmat koskevat kokonaisvaltaisen pelaamisen epätasapainoisuutta. Blackhawksin maaliodottama oli tasaviisikoin peliaikaan suhteutettuna 2,2, kun taas Oilers ylsi hurjaan lukemaan 3,4.

Maaliodottamaa Blackhawks päästi yksinkertaisesti liikaa, joten Golden Knightsia vastaan joukkueen on saatava hyökkäys- ja puolustuspelaamisensa keskenään tasapainoon edes haaveillakseen jatkoonpääsystä.

Ratkaisijat

Golden Knightsin ratkaisijat koostuvat erityisesti kahden kärkiketjun pelaajista Mark Stonesta, William Karlssonista, Jonathan Marchessaultista, Paul Stastnysta ja Reilly Smithistä. Joukkue on toistaiseksi pelannut ilman Max Paciorettyä, joka on ollut sivussa terveyssyistä johtuen. Paciorettyn odotetaan kuitenkin pelaavan ensimmäisessä ottelussa Blackhawksia vastaan, joten ritaripaidat saavat jo ennestään tulivoimaiseen ja leveään hyökkäykseen lisää ratkaisijoita.

Toissa vuonna 20 pudotuspeliottelussa kymmenen tehopistettä tehnyt Alex Tuch on noussut Golden Knightsissa tulosyksikön pelaajaksi. Tuch teki sijoitusotteluissa kolme maalia, joten hän täydentää mainiosti joukkueensa terävän ja leveän hyökkäysosaston. Lisäksi ratkaisuksi saattaa muodostua Golden Knightsin tasapainoinen puolustuspää, jota johtavat Shea Theodore ja Nate Schmidt.

Golden Knightsin maalilla torjuu ruotsalainen Robin Lehner, jonka Blackhawks kauppasi aiemmin tällä kaudella pois. Lehner pelasi runkosarjan aikana nykyisen vastustajajoukkueen riveissä 33 ottelussa torjuntaprosentilla 91,8. Puolustuspeliltään tiiviimmän Golden Knightsin takana ruotsalaisen on huomattavasti helpompi pelata, ja hän toimiikin joukkueen viimeisenä lukkona.

Tähtipelaajien Patrick Kanen ja Jonathan Toewsin takaa Blackhawksin hyökkäyksessä on suhteellisen hyvin leveyttä, vaikka Golden Knights pesee vastustajansa tälläkin osa-alueella. Oilers-sarjassa Dominik Kubalik mätti tehopisteet 3+3, kun taas Alex DeBrincat jäi kolmesta syötöstään huolimatta hieman varjoon. DeBrincat on erityisen vaarallinen etenkin ylivoimalla, mutta tasaviisikoinkin hän on merkattu mies. Puolustusta johtaa tuttuun tapaan konkari Duncan Keith tukenaan muun muassa Olli Määttä.

Terveenä ollessaan maalivahti Corey Crawford voi pitää joukkuettaan jonkin aikaa pinnalla. Keskushyökkääjistä Kirby Dach pallottelee ratkaisijan ja yllättäjän aseman välissä, mutta Dylan Stromelta on syytä odottaa tulituen antamista. Alex Nylander tuskin nousee ratkaisijan asemaan, vaikka hänellä onkin potentiaalia. Sitä ruotsalainen on väläyttänyt vain liian harvoin. Sen sijaan Brandon Saad on ollut suhteellisen suoritusvarma pelaaja, joka täydentää joukkueen kärkiketjuja.

Yllättäjät

Chandler Stephenson on pelannut Golden Knightsin ykkösketjussa yhdessä Karlssonin ja Stonen kanssa. Hän mahdollistaa ketjukaveriensa hyökkäyspelaamista tekemällä tilaa esimerkiksi kulmaväännöissä, mutta ykkösketjussa pelatessaan hän on päässyt aiempaan näkyvämpään asemaan. Stephensonista voikin kuoriutua yllättävä ratkaisija. Mahdollisten yllättäjien joukkoon on syytä laskea myös Nicolas Roy ja Nick Cousins sekä nelosketjun rouhijaosastoa edustava Ryan Reaves.

Nuori keskushyökkääjä Dach oli Oilersia vastaan hyvä ja keräsi tehopisteet 0+4. Hänellä oli useampikin tilaisuus maalintekoon, mutta nuori kanadalainen maksaa pudotuspelien edetessä vielä oppirahojaan. Oilers-sarja huomioiden Dachin nousu valokeilaan ei tulisi täysin yllätyksenä, mutta vasta 19-vuotiaalta pelaajalta ei tarvitsisi vielä odottaakaan urotekoja.

Muina mahdollisina yllättäjinä Blackhawks-miehistössä voidaan pitää aiemmin mainitun Matthew Highmoren lisäksi Drake Caggiulaa, joka kärsi Oilers-sarjassa yhden ottelun pelikiellon. Caggiulan arvo mitataan muualla kuin tehopisteissä, mutta pelin rosoisimmilla osa-alueilla hänestä on joukkueelleen hyötyä. Puolustuksesta on syytä nostaa esille nuori ruotsalainen Adam Boqvist, joka on luisteluvoimaisuudellaan ja kiekollisilla avuillaan tulevaisuuden nimi.

Lopputulosarvio

Golden Knightsin kokonaisvaltaisuus, leveys ja tulivoima ovat aivan liian kova pala Blackhawksille, jolla on huomattavia aukkoja pelaamisessaan. Ritaripaidat marssivat jatkoon voitoin 4−1, mutta tyylipuhdas neljän suoran voiton suorituskaan ei ole kaukaa haettu.

Vedonlyöntimarkkinoilla Knights on suursuosikki ja sen arvellaan menevän parista jatkoon noin kolme kertaa neljästä.

» Lähetä palautetta toimitukselle