Pudotuspeliennakko: Blue Jackets nauraa aliarvioijilleen ja ampuu kohti karhua − nalle väistää ja nauraa takaisin

NHL / Artikkeli
Sergei Bobrovski aikoo napata toisenkin sarjavoiton.
Kuva © Getty Images
Pudotuspelien ensimmäisen kierroksen suurimman yllätyksen järjestänyt Blue Jackets tähtää nyt kohti seuraavaa vastustajaa − vikkelää ja tarkkaa Bruinsia.

Lähtökohdat

Pudotuspelien ensimmäisen kierroksen suurimmasta − muttei varsinkaan nykykiekossa tavattomasta − yllätyksestä vastasi Columbus Blue Jackets, joka pisti suurimman mestarisuosikin Tampa Bay Lightningin laulukuoroon. Kovin yllätys oli tulos, täysi nöyryytys neljässä ottelussa.

Blue Jackets oli tehnyt kotiläksynsä hyvin. Se iski kiinni Lightningin verkkaiselta näyttäneeseen pelinavaukseen kovalla karvauksella, mutta myös tukki keskialueen salamapaitojen pyrkiessä nopeaan lähtöön. Joukkue siis reagoi ja luki peliä hyvin. Siihen päälle ylivoima tuotti osumia yli maalin per peli.

Blue Jacketsin kaksi ensimmäistä ketjua olivat liekeissä. Etenkin Matt Duchene pisti kaiken peliin seitsemällä tehopisteellä (4+3). Myös ykkösketjun Oliver Bjorkstrand oli erityisen lennokkaalla päällä.

Bruins onnistui laajemmalla rintamalla, mutta senkin kärkimiehistä ihailtavaa on ollut etenkin Brad Marchandin keskittyminen pelaamisen hölmöilyn sijaan. Tuloksena oli uran paras kausi tehopisteissä peräti 15 pisteen parannuksella edelliseen ennätykseen.

Bruins on kevään tulosten myötä noussut nyt vedonlyöjien ykkössuosikiksi mestaruuteen. Se luistelee ja pyörittää peliä neljällä ketjulla, nojaten kuitenkin omassa päässä tiiviiseen ja hanakkaan puolustamiseen.

Bruinsin ykkösketju juonii.
Kuva © Getty Images

Jos pelin kuvaa pitää ennustaa, on vaikea nähdä Bruinsia ajamassa Blue Jacketsin miinaan ainakaan liian rohkealla pelinavaamisella. Bruins pitää syötöt lyhempänä, mutta tarvittaessa kaivaa kovalla nopeudellaan kiekkoja myös päädystä.

Siinä testataan erityisesti Blue Jacketsin alempien ketjujen ja puolustajien kestävyyttä. Blue Jacketsin pitäisi pyrkiä pakottamaan kiekkoa Bruins-päätyyn, jolloin se saisi etua eteenpäin puolustamisestaan. Pelin rakentaminen Bruinsin vikkelän paineen alla ei ole sille ainakaan helppoa.

Kuinka Bruins-pakisto sitten kestää yksilöinä painetta? Bruinsin puolustus ei ole kärkinimiltään yhtä hehkutettu kuin Blue Jacketsin kärkipari Seth Jones - Zach Werenski, mutta siinä riittää enemmän kiekollista laatua.

Ratkaisijat

Molempien kahden ylemmän ketjun menestyksen ohalla on tarpeen tietysti tarkkailla maalivahteja. Siellä keskeisessä asemassa on se, jatkuuko Sergei Bobrovskin huima kevätvire.

Blue Jacketsille oli äärimmäisen tärkeää saada Bobrovskille voittoisa huippusarja alle. Ensimmäisessä pelissä kaikki näytti jälleen menevän kuten aiempina vuosina, mutta kolmen takaiskumaalin dramaattisen alun jälkeen Bobrovski päästi enää viisi maalia kymmenen erän aikana, niistä vain neljä tasakentällisin pelatessa. Luukut menivät kiinni.

Tuukka Rask ei saanut samanlaista suitsutusta osakseen Leafs-sarjasta, mutta todellisuudessa Raskin torjuntaprosentti 84,8 % oli vaarallisissa laukauksissa Bobrovskin vastaavaa (81,9 %) parempi. Otanta on erittäin pieni ja oli runkosarjassa isommassa otannassa selkeästi toisinpäin. Raskia peluutettiin runkosarjassa kevyemmin erinomaisesti pelanneen Jaroslav Halakin kanssa, joten Bruinsilla on lyödä maalille kova paikkaaja, jos suomalainen sattuu epäonnistumaan.

Yleisössä voi näkyä Sean Kuralyn vanhoja tuttuja.
Kuva © Getty Images

Yllättäjät

Molempien joukkueiden alemmilla ketjuilla oli omat vastoinkäymisensä ensimmäisellä kierroksella. Bruinsilla riittää yleisesti enemmän liikettä ja hässäkkää neljään ketjuun, kun taas Blue Jacketsin vastaavat ovat hieman raskastekoisempia. Se muodostanee Bruinsille pientä etua. Yhteensä 12 eri Bruins-pelaajaa onnistui maalinteossa Leafsia vastaan.

Bruinsille oli tärkeää saada kesken sarjan Sean Kuraly takaisin. Särmikäs sentteri on ollut kauden aikana hyvä aloittaja, ja kiekollisena selkeästi muita nelosketjulaisia vahvempi. Kuralyn ansiosta Bruinsin sentterinelikkö täydentyy mainiosti, ja ennenkaikkea nostaa vaikeuksissa olleen  nelosen tasoa paljon.

Erityisen meheväksi Kuralyn paluun tekee myös se, että hän pelaa käytännössä vanhan kotiyleisönsä edessä. Ohiosta kotoisin oleva pelaaja nähnee vieraskatsomossa siis myös tuttuja.

Blue Jacketsin selkeä yllättäjäpotentiaali löytyy todennäköisesti kakkosparissa Markus Nutivaaran minuutteja paikkaavasta Dean Kukanista. 25-vuotias sveitsiläinen on pärjännyt rajallisella vastuullaan asiallisesti sekä runkosarjassa että nyt pudotuspeleissä, mutta vasta nyt vauhti alkaa kiihtyä. Suomalaisen paluu Nikita Kutšerovin aiheuttaman tällin jäljiltä on vielä auki, joten Kukan jatkanee kakkosparissa David Savardin kanssa vajaan 18 minuutin peliaikoja (pelasi enemmän Nutivaaran loukkaannuttua).

Nutivaaran lisäksi sivussa ovat Ryan Murray ja Adam McQuaid, mutta kaksikon mahdolliselle paluulle on vaikea nähdä sarjaa kääntävää arvoa.

Lopputulosarvio

Blue Jacketsin upea suoritus ykköskierroksella kantaa aikansa myös toisella. Bruinsilla on allaan kova seitsemän ottelun sarja Leafsia vastaan, joka kyllä sekin luo lopulta voitoksi kääntyneenä valtavasti itseluottamusta.

On hyvin todennäköistä, että Bruinsia ei yllätetä samalla tavalla housut kintuista kuin runkosarjan ylivoimaista superjoukkuetta. Asennevaikeudet selätettiin ensimmäisellä kierroksella, mikäli sellaisia kenelläkään oli.

Luvassa on myös erityisen herkullisia vääntöjä puolin ja toisin. Jos Marchandille ei buuata ja huudeta solvauksia Columbuksen kotipeleissä, on jotain pielessä.

Lopputulosarvio: Bruins jatkaa sitkeän sarjan jälkeen konferenssifinaaliin voitoin 4−2.

» Lähetä palautetta toimitukselle