NEW YORK, NEW YORK - OCTOBER 03: Patrik Laine #29 of the Winnipeg Jets reacts during their game against the New York Rangers at Madison Square Garden on October 03, 2019 in New York City. (Photo by Emilee Chinn/Getty Images)
Kuva © Getty Images

Prime Time: Ville Nieminen: "Pate on näyttänyt omalla pelaamisellaan, että hän haluaa kuulua kärkipelaajiin"

Artikkeli
Viaplayn ja Viasatin NHL-studio otti kiinni Patrik Laineen alkukauteen. Suomalaishyökkääjä ei ole vielä päässyt mässäilemään maaleilla, mutta studion asiantuntijoiden mukaan kokonaisvaltaisessa pelaamisessa on nähty selkeä muutos oikeaan suuntaan.

Viaplayn ja Viasatin sunnuntai-iltaisessa NHL-studiossa pohjustettiin Winnipeg Jetsin ja Anaheim Ducksin välistä kohtaamista ottamalla käsittelyyn suomalaislaituri Patrik Laineen alkukauden otteet. Studiossa aihetta olivat käsittelemässä Viasatin NHL-asiantuntijat Esa Pirnes ja Ville Nieminen. Jets voitti itse ottelun lukemin 3–2 Laineen jäädessä ilman tehopisteitä.

Laine on saanut tällä kaudella kehuja erityisesti kokonaisvaltaisen pelaamisen johdosta. Niemisen mukaan 28 otteluun kahdeksan maalia ja yhteensä 28 tehopistettä tehneen Laineen tämän kauden teemana on ollut kasvaminen pojasta mieheksi. 

– On uusi diili, on vastuut, on ymmärrys joukkuepelaamisen arvoista. Hän haluaa olla sen luottamuksen arvoinen, Nieminen kommentoi.

– Hän on ymmärtänyt myös, että jos haluat olla huipputason tähti NHL:ssä, sinun täytyy pystyä tekemään muutakin kuin one-timereista maaleja. Valmentajan pitää pystyä luottamaan sinuun tasakentällisin, Pirnes lisäsi. 

Niemisen mukaan Laineen kahden suunnan pelaaminen ja vastuullisuus ovat ottaneet harppauksia eteenpäin.

– Pate on näyttänyt omalla pelaamisellaan ja panoksellaan, että hän haluaa kuulua joukkueen kärkipelaajiin. Hän pelaa tilanteet loppuun ja pelaa joka ilta parhaita vastaan. Se, että hän pelaa joka ilta parhaita vastaan on tietysti maaliodottamaa vähän vähentänyt. Hän on tällä kaudella ampunut paljon, mutta laukaisuprosentti on ollut 9,5, kun koko uralta se on 15, joten kyllä se sinne tulee menemään ennemmin tai myöhemmin, Nieminen analysoi.

Pate on näyttänyt omalla pelaamisellaan ja panoksellaan, että hän haluaa kuulua joukkueen kärkipelaajiin

– Jos taas ajattelee koko Jetsin joukkuetta, sieltä ovat Dustin Byfuglien, Jacob Trouba ja Tyler Myers kaikki lähteneet pois. Jos he haluavat selvitä tässä NHL-arjessa, heidän on tarvinnut puolustaa paremmin ja pelata paremmin yhteen. Heidän on tarvinnut pelata niin hyvin, että Connor Hellebuyck on liigan paras maalivahti ja niin he ovat tehneet, Nieminen naulasi.

Studiossa tuotiin esiin myös se, että Laine on ollut viime kausista poiketen jäällä myös otteluiden lopussa, kun vastustaja on hakenut tasoitusta tai kavennusta ilman maalivahtia. Myös karvauspelaamisessa ollaan studion mukaan nähty kehitystä. 

Pirnes toi myös esiin sen, että esimerkiksi viime kaudella Laine oli jäänyt liikaa puhtaaksi laukaisu-uhaksi pelatessaan Blake Wheelerin ja Mark Scheifelen kanssa samassa ketjussa. Nyt pelatessaan Scheifelen ja Kyle Connorin kanssa Laine on päässyt enemmän kiekolliseen rooliin. Nieminen puolestaan kehui Laineen pelisilmää ja korosti, että muutaman vuoden päästä hän voi olla merkittävä syöttöuhka myös ylivoimalla. 

Patrik Laine ja Kyle Connor ovat olleet kuluneella kaudella Jetsin tehokkaimpia pelaajia.
Kuva © Getty Images

Tällä hetkellä data tukee väitettä Laineen puolustuspelaamisen kehittymisestä, joskin muutos ei ole ollut aivan yhtä dramaattinen kun jotkut lausunnot antaisivat olettaa. Studiossa mainitun plus-miinus-tilaston sijaan katseet kannattaa suunnata numeroihin, jotka kuvaavat huomattavasti paremmin yksittäisen pelaajan suoriutumista puolustusalueella.

Patrik laine tasaviisikoin via natural stat trick
Kausi TOI/GP CA/60 xGA/60 GA/60
2018–2019 13:00 63,68 2,66 3,21
2019–2020 15:17 59,26 2,55 2,24

TOI=GP = keskimääräinen peliaika ottelua kohden, CA/60 = vastustajan laukaisuyritykset 60 minuuttia kohden, xGA/60 = vastustajan luoma maaliodottama 60 minuuttia kohden, GA/60 = vastustajan tekemät maalit 60 minuuttia kohden

Kuten studiossa kävi ilmi, Laine on saanut tällä kaudella tasaviisikoin selvästi enemmän vastuuta kun viime kaudella, mikä näkyy lisääntyneenä jääaikana. Laukaisuyritysten ja maaliodottaman estämistä kuvaavat lukemat ovat puolestaan parantuneet hieman, mitä voidaan pitää hyvänä saavutuksena ottaen huomioon kasvaneen roolin ja jääajan. Parempia puolustuspelillisiä lukemia on yleisesti helpompi kirjauttaa pienemmässä roolissa. 

Huomattavin ero tämän kauden ja viime kauden välillä on kuitenkin Jetsin päästämien maalien määrässä Laineen ollessa jäällä. Tähän merkittävin syy on maalivahti Hellebuyckin mammuttimainen tasonnosto viime kaudesta. Mikäli Vezina Trophy jaettaisiin tänään, olisi Hellebuyck kenties suurin suosikki palkinnon saajaksi.

Myös HockeyViz-sivuston visualisaatiot yksittäisen pelaajan vaikutuksesta tasaviisikoin tukevat väitettä, että Laine on parantanut otteitaan tasaviisikoin puolustuspelaamisen suhteen. Kyseisten visualisaatioiden mukaan Laineen vaikutus puolustusalueella oli kuitenkin viime kaudellakin vain vähän keskiarvoa heikompi. Ongelmana on enemmänkin ollut se, ettei Laine ole ollut tasaviisikoin hyökkäyspäässä kovin hyvä luomaan paikkoja parhailta sektoreilta. Kehitystä on myös tällä saralla tullut viime kauteen nähden, mutta parannettavaa on vielä runsaasti. 

Niemisen pointti Laineen laukaisuprosentista on osuva. Laine on erityisesti kahden ensimmäisen NHL-kautensa aikana osoittanut olevansa poikkeuksellisen hyvä laukoja, mikä on korkeiden maalimäärien lisäksi näkynyt korkeina laukaisuprosentteina. Laine onkin jokaisella kaudella tehnyt runsaasti enemmän maaleja verrattuna hänen luomaansa henkilökohtaiseen maaliodottamaan ja on hänen kohdallaan perusteltua olettaa, että hän pystyy tähän myös jatkossa.

Kolmen ensimmäisen kauden ajalta Laineen laukaisuprosentti on 16, mikä on samaan aikaan äärimmäisen korkea, mutta myös ymmärrettävä ottaen huomioon Laineen poikkeukselliset kyvyt. Tämän kauden osalta laukaisuprosentti on ollut 9,20 – Laineen standardeilla alhainen. Pidän Niemisen tavoin todennäköisenä sitä, että Laineen tehokkuus palaa pitkällä aikavälillä lähemmäs hänen kolmen ensimmäisen kauden tasoa.

Seuraava Viaplayn ja Viasatin NHL-studio nähdään lauantaina kello 19:30 alkaen New York Islandersin ja Buffalo Sabresin välisen ottelun yhteydessä. 

» Lähetä palautetta toimitukselle