TAMPA, FLORIDA - OCTOBER 03: Andrei Vasilevskiy #88 of the Tampa Bay Lightning looks on during the home opener against the Florida Panthers at Amalie Arena on October 03, 2019 in Tampa, Florida. (Photo by Mike Ehrmann/Getty Images)
Kuva © Getty Images

Prime Time: Tukholman tuplaherkku on Tampan tilaisuus kurssin kääntämiseen

Artikkeli

NHL:n Global Series tarjoaa katsojille Euroopassa herkkua niin paikan päällä kuin tv-lähetysten ääressä, kun tällä puolen Atlanttia pelattavat NHL-ottelut luonnollisesti pelataan parhaaseen katsomisaikaan. Viaplay ja Viasat näyttävät molempien iltojen ottelut ja studiotiimi on myös paikan päällä tekemässä lähetystä.

Tukholmaan matkanneesta kaksikosta Tampa Bay Lightningin runkosarja 2018–2019 hipoi kaikilla mittareilla täydellisyyttä. Joukkue nappasi runkosarjassa eniten pisteitä keränneelle joukkueelle myönnettävän Presidents' Trophyn ensimmäistä kertaa seuran historiassa. Lightning keräsi yhteensä 82 ottelussa 128 pistettä runkosarjassa toiseksi tulleen Calgary Flamesin jäädessä 107 pisteeseen. Lightning myös sivusi Detroit Red Wingsin kaudella 1995–1996 asettamaa yhden kauden ennätystä voittamalla peräti 62 ottelua. 

Kaikkien aikojen kausi vaihtui kaikkien aikojen katastrofiksi heti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, kun runkosarjassa Lightningia 30 pistettä vähemmän kerännyt Columbus Blue Jackets pyyhki Presidents' Trophyn voittajalla lattiaa neljän pelin ajan. Kyseinen ottelusarja oli hyvä muistutus jääkiekon luonteesta lajina: parhaimmatkin joukkueet ovat aina voitettavissa.

− Viime runkosarja oli jättimenestys, ja se on nostanut odotukset korkealle ja saanut meidät keskittymään vääriin asioihin, Lightningin Jon Cooper kertoi torstain harjoitusten jälkeen.

Lightning ei lähtenyt sokkihoidon jälkeen panikoimaan ja tekemään dramaattisia muutoksia. Kesällä Lightning joutui palkkakaton sanelemana tekemään muutamia liikkeitä, mutta joukkueen ydin pysyi samana. Lightningin alkukausi on kuitenkin ollut kaukana ruusuilla tanssimisesta, sillä joukkue on kahminut ensimmäisistä 13 ottelusta vain kuusi voittoa ja 14 pistettä. Pitäisikö tästä huolestua?

Lightningin kokoonpanosta löytyy joukko koko NHL:n taitavimmista pelaajista, mikä näkyi erityisesti viime kaudella. Monissa otteluissa Lightning ei lopulta edes hallinnut kenttätapahtumia merkittävällä tavalla. Sen sijaan joukkue käytti paikkansa tehokkaasti ja nojasi siihen, että sillä oli lähes joka ottelussa enemmän yksilötaitoa ja ratkaisuvoimaa.

Tasaviisikoin via natural stat trick
Kausi CF% xGF% GF%
2018–2019 51,59 52,79 56,75
Sijoitus 9. 8. 1.
2019–2020 48,78 48,89 52,63
Sijoitus 22. 22. 11.

Lightning oli tasaviisikoin viime kaudella muihin joukkueihin verrattuna kymmenen kärjessä laukaisuyritysten ja maaliodottaman suhteen, mutta itse tehdyjen ja päästettyjen maalien saralla se oli omaa luokkaansa. Sama trendi on jatkunut myös tällä kaudella, sillä vaikka Lightning on hallinut alle puolia laukaisuyrityksistä sekä maaliodottamasta, se on silti tehnyt vastustajiaan enemmän maaleja juuri tasaviisikoin. 

ylivoimalla via Natural stat trick
Kausi xGF/60 GF/60
2018–2019 6,24 10,89
Sijoitus 21. 1.
2019–2020 4,12 8,65
Sijoitus 31. 9.

Lightningin kokoonpanon vahvuus on näkynyt viime ja tällä kaudella erityisesti ylivoimalla. Joukkue ei lauo tai luo maalipaikkoja kovalla tahdilla, vaan panostaa laatuun ja luottaa muun muassa Nikita Kutšerovin, Steven Stamkosin ja Victor Hedmanin yksilötaitoon. Itse asiassa Lightning on luonut tällä kaudella vähiten maaliodottamaa ylivoimalla peliaikaan suhteutettuna, mutta se on silti tehnyt maaleja yhdeksänneksi eniten. 

alivoimalla via Natural stat trick
Kausi xGA/60 GA/60
2018–2019 5,72 5,19
Sijoitus 4. 1.
2019–2020 6,04 9,97
Sijoitus 14. 27.

Syyt pisteiden valossa heikosti menneeseen alkukauteen alkavat löytymään alivoimalukemia katsottaessa. Lightningin alivoima oli viime kaudella yksi liigan parhaista kaikilla mittareilla tarkasteltuna. Se päästi peliaikaan suhteutettuna vähiten maaleja ja neljänneksi vähiten maaliodottamaa. Päästettyjen maalien osalta peliaikaan suhteutettu lukema on lähes tuplaantunut tämän kauden alussa. 

Ehkä yksittäinen suurin syy Lightningin heikkoon kauden aloitukseen löytyy tolppien välistä. Kesällä jättimäisen kahdeksan vuoden ja yhteensä 76 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen tehnyt hallitseva Vezina Trophy -voittaja Andrei Vasilevski on toistaiseksi pelannut rajusti alakanttiin. Myöskään neljä ottelua alkukaudella pelannut Curtis McElhinney ei ole vakuuttanut. 

Vezina Trophy -voittaja Andrei Vasilevski on toistaiseksi pelannut rajusti alakanttiin

Erityisesti maalivahtien kohdalla tulevaisuuden suoritustason ennustaminen on miltei mahdotonta ja tason vaihtelu kausien välillä on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Yhdeksän pelattua ottelua on Vasilevskin kohdalla kuitenkin vielä pieni otanta ja viimeistään viime kausi osoitti, että lahjakas venäläisvahti on parhaimmillaan pelipaikallaan maailman parhaita. Hänen on kuitenkin noustava takaisin lähemmäs omaa tasoaan, mikäli Lightning meinaa ottaa voittoja tiuhempaa tahtia tulevaisuudessa.

Samaa voidaan sanoa toki myös esimerkiksi Kutšerovista, jonka alkukausi on ollut vaisu venäläislaiturin omiin standardeihin nähden. Viime kauden 128 tehopisteen uusiminen ei ollut millään tapaa realistinen tavoite, mutta siitä huolimatta toistaiseksi nähdyt esitykset eivät ole vakuuttaneet. Kutšeroville on esimerkiksi tilastoitu jo 18 kiekonmenetystä – runsaasti enemmän kun yhdellekään toiselle Lightning-hyökkääjälle. 

Erinomainen mahdollisuus Lightningille kurssin kääntämiseen ovat tämän viikon perjantaina ja lauantaina pelattavat ottelut Buffalo Sabresia vastaan. Kohtaamiset ovat osa NHL:n Global Seriesia ja ne pelataan Tukholman Ericsson Globessa. Viaplay ja Viasat näyttävät ottelut tuttuun tyyliin ja pohjustaa molemmat ottelut kello 19.30 alkavilla studioilla. Suomalaispelaajista kaukalossa nähdään Sabres-puolustajat Rasmus Ristolainen ja Henri Jokiharju

» Lähetä palautetta toimitukselle