Väänänen on toiminut jo useamman kauden ajan Viasatin NHL-asiantuntijana.
Kuva © Joonas Kämäräinen

Prime Time: "Ossin olohuone" tarjoaa leppoista keskustelua NHL-huippujen kanssa

Artikkeli
Entisen NHL-puolustaja Ossi Väänäsen isännöimä “Ossin olohuone” -sarja tarjoaa katsojille mielenkiintoisia keskusteluja ja kommentteja NHL-tähdiltä. Seitsemän jaksoa käsittävä sarja on katsottavissa Viaplay-palvelussa.

Ossi Väänäselle kertyi uransa aikana yhteensä 499 NHL-ottelua neljän eri joukkueen paidassa. 39-vuotias Väänänen on toiminut uransa päättymisen jälkeen jo useamman vuoden Viasatin NHL-asiantuntijana. Nyt Väänänen on saanut oman ohjelmansa "Ossin Olohuone", jossa käydään rentoja keskusteluja NHL-tähtien kanssa. 

Minisarjan kaikki seitsemän jaksoa ovat katsottavissa nyt Viaplay-palvelussa. Arviota varten on katsottu sarjan kaikki jaksot.

Rentoja keskustelua tärkeistä aiheista 

Sarjan seitsemän jaksoa koostuvat pitkälti samoista aiheista pienellä vaihtelulla. Väänänen kyselee nykypelaajien mielipiteitä niin kaukalon koosta, pelin taktiikasta kuin sosiaalisen median käytöstäkin. Huomiota saavat myös pelaajien talousasiat ja pelipäivien rutiinit. 

Sarjassa kuullaan mielipiteitä neljältä ruotsalaispelaajalta, kahdelta suomalaispelaajalta ja yhdeltä sveitsiläispelaajalta. New York Rangers -hyökkääjä Mika Zibanejad toteaa sarjan toisessa jaksossa, että NHL-fanien kuva pelaajista tulee pitkälti ennen peliä käytävistä haastatteluista. Vaikka liiga ja seurat panostavatkin nykyään paljon sosiaaliseen mediaan, pelaajien persoonallisuus tahtonee silti jäädä pimentoon suurelta yleisöltä.

Vaikka sosiaalinen media onkin yhä suositumpaa pelaajien keskuudessa, löytyy liigasta myös pelaajia jotka eivät omista yhtään sosiaalisen median käyttäjätiliä. Yksi näistä pelaajista on Pittsburgh Penguinsin ruotsalaishyökkääjä Patric Hörnqvist

− Minulla ei ole ollenkaan sosiaalisen median tilejä. Tilanne sosiaalisen median käytön suhteen hyvä joukkueemme sisällä. Meidän täytyy tehdä työmme, pysyä keskittyneinä, kertoo Hörnqvist. 

"Kävin muuten aika useasti salaa puntilla, et vain ikinä huomannut sitä"

Suomalaispelaajista kameran eteen pääsevät Carolina Hurricanesin Teuvo Teräväinen ja Florida Panthersin Aleksander Barkov. Väänäsen piikittely Teräväisen voimaharjoittelusta kaksikon Jokerit-aikoina on sarjan parasta antia. 

− Harjoittelu ei ole käytännössä muuttunut, vaikka peli on nopeutunut huomattavasti. Jokeriajoista asti on ollut käynnissä projekti, jossa on ollut tarkoitus pikku hiljaa lisätä lihasmassaa. Kävin muuten aika useasti salaa puntilla, et vain ikinä huomannut sitä, vastasi Teräväinen. 

Taktiikka, tahto ja taito − missä järjestyksessä? 

Väänäsen mielenkiintoisin kysymys liittyy eurooppalaisen ja pohjoisamerikkalaisen kiekon taktisiin eroihin. Puolustajan mukaan varsinkin suomalainen jääkiekkokeskustelu pyörii pitkälti joukkueiden erilaisissa taktiikoissa. Väänäsen mukaan Pohjois-Amerikassa taktiikat jäävät taka-alalle ja pääosaan nousevat voimakas tahto- ja taitotaso.  

Kysymys herätti erilaisia mielipiteitä nykyisissä NHL-pelaajissa. Teräväisen mukaan Hurricanesissa edellä mainittujen ominaisuuksien marssijärjestys on selvä.

− Tahto ja taistelu on se ykkösjuttu. Pelisysteemiset tulee toisena ja ripaus taitoa siihen päälle. Meidän systeemi perustuu siihen, että kaikki tekee hitosti hommia. Liigassa on paljon vanhemman liiton koutseja, jotka valmentajat eri tyyleillä. (Rod) Brind'Amour on pelaajaläheisempi, mutta samalla kyllä uskottava hahmo, kertoo Teräväinen. 

Rangersin ruotsalaishyökkääjä Zibanejad näkee asian hiukan eri tavalla.

− Ensimmäisenä tulisi taktiikka, kaikkien pitää joukkueessa hyväksyä se. Sitten tahto ja kolmantena taito. Sillä pääsee jo aika pitkälle. Suomen viime keväinen MM-kulta oli erittäin hyvän taktisen systeemin ansiota. Olin melko mielissäni heidän mestaruudestaan − toki vasta sen jälkeen, kun Ruotsi oli jo pudonnut turnauksesta, kertoo Zibanejad. 

Väänänen nostaa esille myös käynnissä olevan muutoksen pelaajien voimaharjoittelussa. Suuret painot ovat taakse jäänyttä elämää ja yhä useampi pelaaja keskittyy entistä enemmän kehonhallintaan ja nopeusominaisuuksien kehittämiseen. Sveitsiläishyökkääjä Timo Meier kertoo panostavansa nopeuteen ja mailankäsittelyyn. 

− Vaikka olisikin iso pelaaja, on pystyttävä myös liikkumaan sujuvasti NHL:ssä. Haluan olla vahva, mutta samaan aikaan ketterä ja hyvä mailankäsittelijä. Täytyy treenata paljon, mutta samalla viisaasti. Terveenä pysyminen on erittäin tärkeää pitkän kauden aikana, San Jose Sharksissa pelaava Meier sanoo.

Sarjassa kuullaan myös ruotsalaishyökkääjä Gabriel Landeskogin mietteitä.
Kuva © Michael Martin

NHL ottaa talousasiat tosissaan, jos pelaajia on uskominen

Useiden NFL- ja NBA-pelaajien kohtalona on ollut viime vuosina vararikko hämmentävän pian ammattiuran päättymisen jälkeen. Väänäsen haastattelemien pelaajien mukaan NHL ottaa pelaajien talousasiat paremmin huomioon ja järjestää muun muassa kauden aikana luentoja asiasta. Suomalaishyökkääjä Aleksander Barkovin mukaan liiga auttaa pelaajia talousasioissa. 

"Jos haluaa, niin kyllä täällä Floridassa rahoistaan eroon pääsee"

− Meillä on kaksi, kolme luentoa vuodessa talousasioista. Liiga auttaa myös jonkun verran, avaa muun muassa mahdollisuuksia laittaa rahoja säästöön. Henkilökohtaisesti suosittelen kyllä nuoria pelaajia perehtymään asiaan. Jos haluaa, niin kyllä täällä Floridassa rahoistaan eroon pääsee, toteaa Barkov. 

Väänäsen rento asenne toimii paremmin kuin hyvin

Vaikka sarjassa käydään keskusteluja vakavistakin aiheista, on sarjan yleisilme mukavan rento. Kuten sarjan nimestäkin tulee ilmi, Väänäsen ja pelaajien väliset keskustelut ovat rennon letkeitä olohuoneen sohvalla käytäviä mielipiteiden vaihtoja − eivät jäykkiä, valmiiksi käsikirjoitettuja vastauksia. 

NHL-pelaajilta on haastava saada kovin asiapitoisia haastatteluja − tässä Väänäsen ohjelma onnistuu varsin mainiosti. Yleensä pelaajahaastattelut noudattavat samoja kaavoja: mitä odotat ottelulta, miten ottelu sujui ja niiden edelleen. Seurojen ja liigan tuottamat sosiaalisen median päivitykset ovat taas pitkälti huumoripohjalta tehtyjä hassuttelupätkiä. 

Sarjan jaksot ovat pituudeltaan reilun kymmenen minuutin mittaisia, joten valtavan syvällisiin keskusteluihin sarjassa ei päästä. Asiapitoinen NHL-keskustelu on kuitenkin positiivinen asia, vaikka näin aluksi pienissä annoksissa.  

Eurooppalaisia NHL-pelaajia on myös mukava kuunnella. Erityisesti ruotsalaispelaajien englannin kielen taito on lähes natiivin tasolla. NHL:ssä riittää eurooppalaispelaajia, joten toiselle tuotantokaudelle olisi varmasti sekä kysyntää että tarjontaa.

"Ossin olohuone" -sarjan kaikki seitsemän jaksoa ovat katsottavissa Viaplay-palvelussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle