Bell Centerissä on nähty viime vuosina myös maajoukkuekiekkoa.
Kuva © Getty Images

Prime Time: Oilersin koneisto on hyvin öljytty, Flamesilla ja Maple Leafsilla riittää korjattavaa

Artikkeli
Viasatin ja Viaplayn NHL-studio otti lauantaina syyniin liigan kanadalaisjoukkueiden menestyksen, tai paremminkin sen puutteen pitkällä aikavälillä. Edmonton Oilersin pirteät esitykset ovat yllättäneet, Calgary Flamesin ja Toronto Maple Leafsin otteet ovat olleet suuria pettymyksiä.

Viaplayn ja Viasatin lauantain NHL-studio otti ennen Philadelphia Flyersin ja Calgary Flamesin välistä kamppailua käsittelyyn NHL:n kanadalaisjoukkueet. Keskusteluun osallistuivat Viasatin NHL-asiantuntijat Esa Pirnes ja Ossi Väänänen.

Ensi keväänä tulee kuluneeksi 27 vuotta siitä, kun Montreal Canadiens nosti edellisenä kanadalaisjoukkueena Stanley Cup -pokaalia. 2010-luvulla kanadalaisjoukkueet ovat päässeet lähelle, mutta se kaikista kirkkain on jäänyt saavuttamatta kevät kevään jälkeen.

Nyt kun NHL-kautta on pelattu reilu neljännes, sarjataulukon yläosasta löytyy yllättäen joukkueita, joille ei luvattu suurta menestystä ennen kauden alkua. Taulukon häntäpäästä löytyvät muun muassa Calgary Flames ja Toronto Maple Leafs, joilta odotettiin vahvaa runkosarjaa.

Illan ottelussa vierasjoukkueena nähty Calgary Flames pääsi ensimmäisenä studiovieraitten hampaisiin.

— Flames on kyllä ollut suuri pettymys alkukaudesta. Joukkue teki viime kaudella paljon maaleja, nyt verkko ei ole heilunut enää samaan tahtiin, kertaa Pirnes. 

Flames oli viime kaudella tyrmäävän tehokas. Joukkue voitti voitti runkosarjassa 50 ottelua ja iski kolmanneksi eniten maaleja koko liigassa (289). Nyt kellossa on toinen ääni. Flames tuskailee maalinteon kanssa illasta toiseen ja omissa soi kovaan tahtiin.

Flames tarvitsee enemmän maaleja ja tehoja joukkueen kärkihyökkääjiltä. Viime kaudella 36 maalia iskenyt Johnny Gaudreau on iskenyt alkukaudesta vasta viisi maalia.

Illan ottelussa Flames oli ajoittain pahasti tuuliajolla, mutta nappasi lopulta pisteet voittomaalikisan jälkeen. 

Nuorten pelaajien keskittyminen voi herpaantua kovassa mediahuumassa

Pirnes ja Väänänen avasivat keskustelua myös siitä, miksi menestys on kiertänyt juuri kanadalaisjoukkueita jo lähes 30 vuoden ajan. Jääkiekko on tunnetusti erittäin suosittua Kanadassa ja maan kuusi joukkuetta keräävät huiman mediahuomion kotikaupungeissaan. Nuorista pelaajista tulee hetkessä supertähtiä ja keskittyminen voi helposti karata kaukalon ulkopuolisiin asioihin.

— Kanadan kaupungit ovat hienoja paikkoja pelata, kunhan peli kulkee. Pelaajista tulee kaupungeissa supertähtiä, joiden kanssa halutaan jutella ja ottaa kuvia. Jos peli ei kulje, niin melkein jo haastetaan tappeluun, kertoo Väänänen. Joskus pelaajien keskittyminen herpaantuu ja kaukalon ulkopuoliset asiat alkavat kiinnostamaan liikaa. Nautitaan omasta statuksesta ja helposti se huippu-urheilu katoaa tekemisestä. 

Kanadan kaupungit ovat hienoja paikkoja pelata, kunhan peli kulkee.

Väänänen nosti esille myös aiheen, joka on herättänyt jo aiemmin keskustelua NHL-ympyröissä. Pelaajat maksavat eri kaupungeissa veroja eri tavalla ja Kanadan puolella veroprosentit ovat keskiarvollisesti korkeampia kuin Yhdysvalloissa.

Väänänen muistutti Aleksander Radulovin tapauksesta, jossa venäläishyökkääjä sai saman arvoisen sopimuksen sekä Montreal Canadiensilta että Dallas Starsilta. Montrealin korkean verotuksen takia, Starsin tarjoama sopimus oli todellisuudessa paljon arvokkaampi pelaajalle.

Alkukaudesta pirtein kanadalaisjoukkue on ollut hiukan yllättäen Edmonton Oilers. NHL:n kuumin tutkapari Connor McDavid - Leon Draisaitl on tehnyt vastustajien puolustuksesta reikäjuustoa, eikä tahti näytä hidastuvan. Oilers löytyy sarjataulukosta sijalta viisi. 

Uusi valmentaja Dave Tippett on saanut Oilersin pelaamaan puolustusorientoituneempaa kiekkoa, eikä joukkue päästä maaleja omiin samaan tahtiin, kun viime kausina. Veteraanihyökkääjä James Neal on tuonut mukavaa leveyttä joukkueen hyökkäykseen 13 maalilla. Pirnes kehui Oilersin hyvää alkukautta, mutta ei luvannut menestystä kevään puolella.

— Mahdollisuudet menestykseen löytyvät, mutta en lupaile kannun nostoa keväällä. Kaikkia palaset ovat pikkuhiljaa loksahtaneet paikalleen. Kaksi supertähteä helpottaa tilannetta, mutta (Dave) Tippett on saanut hyvin ryhtiä myös puolustuspelaamiseen, kertoo Pirnes. 

Connor McDavid on ollut alkukaudella hyvässä vauhdissa.
Kuva © Getty Images

Montreal Canadiens, Winnipeg Jets ja Vancouver Canucks löytyvät sarjataulukosta sijoilta 11., 13. ja 15. Canadiens on joukkue, joka tekee ja päästää paljon maaleja illasta toiseen. Tästä saatiin jälleen hyvä esimerkki, kun joukkue hukkasi lauantain kierroksella 4—0 johdon New York Rangersia vastaan. Suomalaishyökkääjät Joel Armia, Jesperi Kotkaniemi ja Artturi Lehkonen ovat päässeet mukavaan vauhtiin syyskaudella.

Patrik Laineen Jets on noussut hiljalleen kohti läntisen konferenssin kärkeä. Edellisestä viidestä ottelusta Jetsillä on neljä voittoa. Elias Petterssonin johtama Vancouver Canucks on yllättänyt pirteillä esityksillään ja joukkue majaileekin divisioonansa kolmannella sijalla.

Canucksin pirteät esitykset ovat lämmittäneet erityisesti entistä Canucks-puolustajaa, Ossi Väänästä.

— Canucksin organisaatiossa on hyvä tekemisen meininki. Joukkueessa on paljon hyviä nuoria ja edessä on hyviä vuosia. Valmentaja Travis Green on saanut Canucksin pelaamaan omilla vahvuuksillaan, kertoo Väänänen. 

Ottawa Senatorsilta ei odotettu ennen kauden alkua käytännössä mitään. Uudelleenrakennusprojektiin lähtenyt joukkue on pelannut viime aikoina kuitenkin positiivisesti ja voittanut edellisestä kymmenestä ottelustaan peräti seitsemän.

Vaikka joukkueen materiaali ei olekaan vielä liigan kärkitasoa, on joukkueen taisteluhenki ihailtavaa illasta toiseen. Esa Pirneksen mukaan Senators teki oikean päätöksen kaupatessaan vanhempia pelaajia, uusiin nuoriin lupauksiin.

— Senatorsille ei ennen kautta luvattu kyllä kovin paljon pisteitä. Joukkue on parantanut heikohkon alun jälkeen ja on nyt voittanut seitsemän edellisestä kymmenestä pelistä. Senators sai pelaajakaupoissa hyviä nuoria pelaajia, jotka kehittyvät nyt NHL-kaukaloissa. 

Babcockin tarina tuli päätökseensä - ainakin Torontossa

Ehkä koko alkukauden suurimpana pettymyksenä voidaan pitää Toronto Maple Leafsia. Vain kymmenen voittoa syksyllä napannut Maple Leafs painoi paniikkinappulaa ja antoi kuluneella viikolla potkut valmentaja Mike Babcockille. Maple Leafs ei ole onnistunut hyvistä runkosarjoista huolimatta, keräämään menestystä pudotuspeleissä. Babcockin omatyylinen valmennusfilosofia ei onnistunut saamaan parasta irti Leafsin nuorista pelaajista.

Pirnes ja Väänänen olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että Babcock löytänee ennemmin tai myöhemmin uuden työpaikan NHL-penkin takaan. 

— Tällä hetkelläkin liigassa on monta joukkuetta, jotka ehkä kaipaisi sitä uutta tuulahdusta uuden valmentajan muodossa. Eiköhän Babcock aika nopeasti löydä uuden työpaikan NHL-joukkueesta, kertoi Väänänen. 

Canadiensin edellisen mestaruuden 30-vuotisjuhla lähestyy uhkaavasti. Aika näyttää, kuinka moni kanadalaisjoukkue selvittää tiensä ensi kevään pudotuspeleihin.

Seuraava Viasatin ja Viaplayn NHL-studio nähdään ensi lauantaina 30.11. klo 19.30 alkaen, kun Kaapo Kakon New York Rangers kohtaa Jack Hughesin New Jersey Devilsin, Newarkissa pelattavassa ottelussa. Studio-osuus alkaa 19.30, itse ottelu 20.00.

» Lähetä palautetta toimitukselle