NEWARK, NEW JERSEY - OCTOBER 17: Kaapo Kakko #24 of the New York Rangers skates against Jack Hughes #86 of the New Jersey Devils during the second period at the Prudential Center on October 17, 2019 in Newark, New Jersey. (Photo by Bruce Bennett/Getty Ima
Kuva © Getty Images

Prime Time: Nuoret NHL-huiput joutuvat mikroskoopin alle − "Paineiden kasaaminen on alkanut jo viisi vuotta ennen varaushetkeä"

Artikkeli
NHL:ään nousevat nuoret huippulupaukset ovat jo ennen ensimmäistä peliään olleet vuosia suurennuslasin alla. Viasatin ja Viaplayn NHL-studio käsitteli heihin heti uran alusta alkaen kohdistuvia odotuksia ja paineita.

Viaplayn ja Viasatin lauantain NHL-studio nappasi ennen Carolina Hurricanesin ja Chicago Blackhawksin välistä kamppailua käsittelyyn laajemmin nuoret pelaajat ja heihin kohdistuvat odotukset aivan NHL-uran alussa. Tavaksi on muodostunut, että joka vuosi ensimmäisillä vuoroilla varatuille pelaajille lyödään samantien erittäin kovat odotukset.

– Nykypäivänä se paineiden kasaaminen on alkanut jo viisi vuotta ennen varaushetkeä. Sieltä asti varsinkin Pohjois-Amerikassa aletaan seuraamaan, ketkä ovat seuraavat helmet. Kyllä nämä pelaajat tottuvat olemaan luupissa koko ajan, kommentoi Viasatin asiantuntija Esa Pirnes.

– Pelaajat, jotka kilpailevat ykkösvarauksesta, eivät tule yllätyksenä enää. He ovat olleet siinä mankelissa jo pitkään, lisäsi Viasatin toinen asiantuntija Sami Hoffrén.

Puheenaiheeksi nousi Auston Matthewsin ja Patrik Laineen välinen kilpailuasetelma, joka syntyi jo hyvissä ennen varaustilaisuutta ja jatkui voimakkaana erityisesti varausta seuranneella tulokaskaudella. 

– Se vastakkainasettelu oli helppo tehdä, koska he molemmat rupesivat tekemään kovaa tulosta heti alkukaudella ja sitä kautta he pysyivät otsikoissa. Olisi ollut jännä nähdä, että jos jompikumpi olisi aloittanut heikommin, niin sitä kautta se olisi varmasti ollut vähän erilaista, muisteli Matthewsin ja Laineen tulokaskausia Torontosta käsin seurannut Hoffrén.

– Kyllähän tuollaiset vastakkainasettelut luovat sitä tarinaa, millä myydään lajia ihan eri tavalla. 

Nuorten huippulupausten vaatimustason kovuus näkyy erityisesti niistä maali- ja pistemääristä, joita kyseisiltä pelaajilta odotetaan heti kättelyssä.

– Numeroistahan se lähtee. Esimerkiksi Kaapo Kakon kohdalla tämä on lähtenyt vähän lapasesta. Tulosta ei ole tullut niin paljon mitä odotettiin, mutta ei se peli ole näyttänyt niin heikolta. Numerotuloksella pelaaja saa sen rauhan, Hoffrén naulasi.

– Muistellaan vaikka Laineen kohdalla. Ei ollut läheskään pelaajana valmis, eikä ole edelleenkään valmis, mutta kun hän teki niin järkyttävän kovaa tulosta. Sillä pystyy ostamaan lisäaikaa ja lisähappea, joilla pysyy tulosketjuissa ja saa peliaikaa.

Esimerkiksi Kaapo Kakon kohdalla tämä on lähtenyt vähän lapasesta

Esille nousi myös, että tilanne ei kaikissa joukkueissa ole samanlainen ja odotusten realistisuus osittain riippuu myös siitä, missä kunnossa pelaajan varaava joukkue on.

Heikommissa joukkueissa odotukset tuloksen ja pelillisten otteiden suhteen ovat usein heti tapissa ja yleisesti varaustilaisuuden kärjessä varaavat joukkueet ovat sarjan heikoimmasta päästä. 

Tästä päinvastaisina esimerkkeinä mainittiin Andrei Svetšnikov ja Jesse Puljujärvi. Svetšnikov pääsi tulokaskaudellaan lentämään pitkiä jaksoja tutkan alla, sillä Hurricanes oli joukkueena jo menossa selvästi oikeaan suuntaan. Puljujärvi puolestaan joutui tuuliajoilla olleessa Edmonton Oilersissa liian aikaisin liian isoon rooliin. 

Jesse Puljujärveen kohdistettiin liian suuria odotuksia tämän NHL-uran alussa.
Kuva © Getty Images

Merkille pantavaa on, kuinka hyvin NHL:n varaustilaisuuden ensimmäisinä varatut pelaajat ovat suoriutuneet tulokaskausistaan viimeisen vuosikymmmenen aikana. Jokainen hyökkääjä on päässyt pääsääntöisesti tulosta tekeviin ketjuihin ja puolustajat Aaron Ekblad ja Rasmus Dahlin ovat saaneet melko paljon vastuuta niin tasaviisikoin kuin ylivoimalla.

Kaikki tilanteet huomioiden
Pelaaja Kausi TOI G/60 P/60 WAR (Wins Above Replacement)
Taylor Hall 2010–2011 1183,63 1,12 2,13 1
Ryan Nugent-Hopkins 2011–2012 1091,55 0,99 2,86 1,5
Nail Jakupov 2012–2013 698,97 1,46 2,66 0,1
Nathan MacKinnon 2013–2014 1422,22 1,01 2,66 2,9
Aaron Ekblad 2014–2015 1766,62 0,41 1,32 2,6
Connor McDavid 2015–2016 849,82 1,13 3,39 2,6
Auston Matthews 2016–2017 1445,75 1,66 2,86 2,1
Nico Hischier 2017–2018 1337,37 0,90 2,33 3,1
Rasmus Dahlin 2018–2019 1734,75 0,31 1,52 1,6

Vuosina 2010–2019 jokainen varaustilaisuuden ensimmäisenä varattu hyökkääjä on tehnyt tulokaskaudellaan yli 0,90 maalia 60 peliminuuttia kohden. Kovimman maalitahdin on saavuttanut Matthews, joka latoi tulokaskaudellaan peräti 40 kaappia ja 1,66 maalia 60 minuuttia kohden.

Tehopisteitä katsottaessa jokainen hyökkääjä on tehnyt yli kaksi tehopistettä 60 minuuttia kohden. Rikkonaisella tulokaskaudellaan Connor McDavid kirjautti kovimman tehopistelukeman peliaikaan suhteutettuna. Hän on myös viimeisen vuosikymmenen ainoa pelaaja, joka on tehnyt tulokaskaudellaan tehopisteitä yli piste per peli -tahdilla. 

WAR eli Wins Above Replacement -tilasto on yksi tapa tiivistää pelaajan joukkueelleen tuoma arvo yksittäiseen numeroon. WAR ottaa huomioon pelaajan otteet kaikissa pelitilanteissa ja molemmissa päissä. Tällä mittarilla joukon kärkeen nousee yllättäen Nico Hischier, joka toi tulokaskaudellaan New Jersey Devilsille lisäarvoa 3,1 voiton edestä. Jokainen listan pelaajista Nail Jakupovia lukuun ottamatta toi joukkueelleen tulokaskaudella lisäarvoa WAR-tilaston vähintään yhden voiton verran, jota voidaan pitää jo melko kohtuullisena lukemana. 

Tätä vasten peilattuna Jack Hughesiin ja Kaapo Kakkoon kohdistetut odotukset eivät välttämättä olekaan niin epärealistiset kun jotkut ehkä ajattelevat. Useissa tapauksissa entiset ykkösvaraukset ovat ottaneet askeleita taakse päin toisilla kausillaan ennen murtautumistaan huippupelaajiksi, mutta pärjänneet erityisesti tehopisteiden valossa mainiosti juuri tulokaskausillaan. 

Tähän vaikuttaa kuitenkin myös pelaajien roolitus. Hughes on ainakin alkukauden osalta laitettu Kakkoa parempiin asemiin menestyä. New York Rangers -päävalmentaja David Quinnin alaisuudessa suomalaislaiturin rooli ja peliaika ovat alkukaudesta vaihdelleet paljon pelistä toiseen, kun taas yhdysvaltalaissentterin kohdalla tilanne on ollut tasaisempi. 

Hughes pelasi kiikareilla melko pitkään, mutta viime peleissä ketsuppipullo on pikku hiljaa auennut ja kesän 2019 ykkösvaraus on päässyt myös tehopisteiden makuun. Yhdeksän ottelun jälkeen Hughesin peliaikaan suhteutetut maali- ja pistemäärät ovat yllä olevan listan pelaajien kanssa täysin vertailukelpoiset. Tästä näkökulmasta alkukauden kommentit väärässä sarjassa pelaavasta teinipojasta näyttävät hassuilta.

Seuraava Viaplayn ja Viasatin NHL-studio nähdään ensi lauantaina 2.11. kello 19.30 alkaen, kun Kakon New York Rangers kohtaa Mikael GranlundinPekka Rinteen ja Juuse Saroksen tähdittämän Nashville Predatorsin.

Viaplay ja Viasat näyttävät alkaneella NHL-kaudella enemmän studioita kuin koskaan aikaisemmin.

» Lähetä palautetta toimitukselle