Sabres ja Lightning ottivat yhteen Tukholmassa.

Prime Time: NHL-sirkus otti Tukholman haltuunsa − “Ei tätä turhaan pelaajien kesken kutsuta tarunhohtoiseksi”

Artikkeli

Japani, Iso-Britannia, Tšekki, Ruotsi, Suomi ja Saksa − maat, joissa on pelattu NHL:n runkosarjaotteluita Yhdysvaltojen ja Kanadan ohella. Jo 22 vuotta sitten Japanin Tokiosta käynnistynyt NHL:n markkinointimatka Pohjois-Amerikan ulkopuolelle sai uusimman kappaleensa menneenä viikonloppuna Ruotsissa.

Täpötäysi Ericsson Globe näki viikonloppuna kaksi vauhdikasta ottelua, jotka molemmat päättyivät lopulta Lightningin voittoon. Ruotsalaispelaajia kaukalossa nähtiin yhteensä kahdeksan, kirkkaimpina tähtinä puolustajat Victor Hedman ja Rasmus Dahlin

"Pidempi, noin viikon reissu antaa pelaajille mahdollisuuden rentoutua hetken ja kasvaa joukkueena."

NHL panostaa Euroopassa pelattaviin runkosarjaotteluihin toden teolla ja yrittää luoda kaikin mahdollisin keinoin mahdollisimman autenttisen NHL-kokemuksen. Globenissa kuultiin muun muassa NHL-otteluista tuttu Yhdysvaltojen kansallislaulu, komealla tulkinnalla. 

Viasatin NHL-asiantuntija Ossi Väänänen oli tyytyväinen Globenin tunnelmaan ja kehui NHL:n omistautumista eurooppalaisille faneilleen. Samalla Väänänen korosti myös pitkän "vieraskiertueen" positiivisia puolia.

– Pidempi, noin viikon reissu antaa pelaajille mahdollisuuden rentoutua hetken ja kasvaa joukkueena. Uudet maisemat pakottavat joukkueen viettämään aikaa yhdessä illallisilla ja joukkueen palavereissa. Joukkuehenki tiivistyy, se on ihan selvä asia, kertoi Väänänen. 

"Tämä on mahdollisuutemme olla yhteydessä eurooppalaisiin faneihimme"

Viasatin lähetyksessä kuultiin myös NHL:n kansainvälisen strategian varapresidenttiä, Lynn Whitea. Haastattelussa kuultiin myös ilouutisia suomalaisille NHL-kannattajille.

– On hienoa olla taas täällä (Euroopassa). On hienoa, että ottelut ovat loppuunmyytyjä ja pystymme pitämään tämän kautta yhteyttä eurooppalaisiin faneihimme. Voin kertoa myös sen, että palaamme Helsinkiin ensi syksynä. Columbus Blue Jackets ja Colorado Avalanche pelaavat kaksi ottelua siellä, kertoo White. 

Ensimmäisen kerran NHL:ää pelattiin Helsingissä syksyllä 2009, kun yhteen ottivat Chicago Blackhawks ja Florida Panthers. Vuotta myöhemmin kaukalossa nähtiin Minnesota Wild ja Carolina Hurricanes. 2011 syksyllä kotimaisia kiekkofaneja huudatti Teemu Selänteen Anaheim Ducks ja Ville Leinon Buffalo Sabres.

Tämän jälkeen seuraavaa ottelua saatiin odotella seitsemän kautta, mutta odotus palkittiin hienolla tavalla. Patrik Laineen hattutemppu Florida Panthersia vastaan syksyllä 2018 oli ehdottomasti koko viikonlopun kohokohta.

Ensi syksynä NHL-jääkiekko palaa siis Helsinkiin, kun Mikko Rantasen johtama Colorado Avalanche ja Jarmo Kekäläisen kokoama Columbus Blue Jackets ottavat yhteen Helsingissä. Odotettavissa on täysi tupa ja kaksi laadukasta runkosarjaottelua. Whiten puheiden mukaan Helsingissä nähdään myös NHL:n tapahtumia kaukalon ulkopuolella. 

– Yritämme järjestää erilaisia tapahtumia faneillemme Euroopassa. Joukkueiden harjoitukset ovat avoimet yleisölle ja järjestämme myös mahdollisuuksia tutustua tarkemmin lajiin ja vaikkapa tuomaritoimintaan erilaisten aktiviteettien kautta, kertoo White. 

Kokemus on kotimaisille NHL-pelaajille varmasti ikimuistoinen. Columbus Blue Jacketsin suomalaispelaajat ehtivät jo kommentoida ajatuksiaan tulevasta The Athleticille. Helsingissäkin asunut maalivahti Joonas Korpisalo oli odotetusti innoissaan ensi syksyn otteluista. 

– Hieno uutinen. Joskun on tullut mietittyä, osuisiko omalle kohdalle tällainen mahdollisuus. Helsingissä pääsee pelaamaan tuttujen edessä, kommentoi Korpisalo. 

Blue Jacketsin GM Kekäläinen muistutti kuitenkin, mistä Euroopan matkassa on lopulta kyse. 

– Jaossa on neljä pistettä, jotka haluamme ottaa mukaamme, kertoi Kekäläinen. 

Pelaajat kiittelivät pitkästä palautumisajasta

Lightning ja Sabres pelasivat edellisen ottelunsa ennen Ruotsiin matkustamista viikko sitten. Joukkueiden pelaajat kommentoivat useampaan otteeseen sitä, että varsinkin ensimmäiset päivät Euroopassa olivat aikaeroväsymyksen takia varsin raskaita. Perjantaina kaukalossa nähtiin jo kuitenkin varsin energiset joukkueet, joten voidaan olettaa, että loppuviikosta pelaajat saivat lepoa jo totuttuun tapaan. 

Tampa Bay Lightningiin kesällä siirtynyt puolustaja Kevin Shattenkirk oli tyytyväinen joukkueen Ruotsin-matkaan.

– Meillä on ollut mukavaa pelaajien kesken. Ruotsalaispelaajat ovat näyttäneet meille muille vähän kaupungin nähtävyyksiä, ja meillä on ollut aikaa myös rentoutua hetken. Ensimmäiset pari päivää olivat vaikeita aikaeron takia, mutta sen jälkeen helpotti. Pitkä vieraskiertue, kuten tämä, antaa joukkueelle mahdollisuuden tiivistyä, kertoi Shattenkirk. 

New York Rangersista ulosostettu 30-vuotias Shattenkirk on noussut vaivihkaa Lightningin tehokkaimmaksi puolustajaksi. Viasatin NHL-asiantuntija Ville Nieminen kommentoi Shattenkirkin otteita ennen perjantain ottelua.

– Shattenkirkin puolustustaidot ovat aina olleet aika kyseenalaisia, mutta parhaimmillaan mies on erittäin tehokas hyökkäyspäässä. New Yorkissa asiat eivät lähteneet luistamaan, mutta Lightningissa startti on ollut ainakin tehokas, kommentoi Nieminen. 

Myös Buffalo Sabresin suomalaispuolustaja Rasmus Ristolainen kertoi Viasatin haastattelussa omista kokemuksistaan matkustelun jälkeen. 

– Alkuviikko oli kyllä raskas, ja olin itsekin aika väsynyt matkustamisesta. Jet lagin takia heräsin myös todella aikaisin aamulla. Viikon edetessä olo kuitenkin parani, kertoi Ristolainen. 

Kevin Shattenkirk juhli perjantain voittoa Andrei Vasilevskin kanssa.

Yhdysvaltojen kiitospäivänä marraskuun viimeisellä viikolla pudotuspelipaikalla oleva joukkue selviytyy noin 80 prosentin todennäköisyydellä kevään pudotuspeleihin. Launtai-illan ottelun jälkeen Buffalo Sabres on pudotuspeliviivan yläpuolella, Lightning ei. Nieminen korosti kuitenkin NHL-kauden pituutta, eikä listannut puhveleita niin sanotuksi varmaksi pudotuspelijoukkueeksi.  

– Sabres on yksi niistä joukkueista, joiden paikka ei ole saletissa – he kuuluvat siihen 20 prosentin porukkaan, summasi Nieminen. 

Seuraava Viasatin ja Viaplayn NHL-studio nähdään kahden viikon päästä, perjantaina 23.11. klo 19.30 alkaen, kun Philadelphia Flyers isännöi Calgary Flamesia. Studio-osuus alkaa 19.30, itse ottelu 20.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös