Connor McDavid on NHL:n kirkkain tähtipelaaja.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

Prime Time: McDavid-Draisaitl on tällä hetkellä NHL:n kuumin tutkapari

Artikkeli
Viasatin ja Viaplayn NHL-studio otti lauantain syyniin NHL:n tämän hetken kuumimmat tutkaparit ja tehoketjut. Edmonton Oilersin Connor McDavid ja Leon Draisaitl ovat keränneet alkukaudesta yhteensä 49 tehopistettä ja kaksikko on aiheuttanut ongelmia vastustajien puolustajille illasta toiseen.

Viaplayn ja Viasatin lauantain NHL-studio otti ennen New York Rangersin ja Nashville Predatorsin välistä kamppailua käsittelyyn NHL:n kuumimmat tutkaparit ja tehoketjut. Keskusteluun osallistuivat IS:n jääkiekkoasiantuntija Sami Hoffren, Viasatin NHL-ääni Antti Mäkinen ja entinen NHL-puolustaja Kimmo Timonen.

Keskustelu lähti käyntiin liigan kuumimman tutkaparin arvioinnilla.

Viasatin NHL-ääni Antti Mäkinen nosti McDavidin jo koko maailman parhaaksi jääkiekkoilijaksi. 

— Olen juuri kääntänyt tuulitakkini toiseen suuntaan, tämän alkukauden perusteella #97 (McDavid) Edmontonista on maailman paras jääkiekkoilija. Hänen ja (Leon) Draisaitlin yhteistyö on taidetta, kertoo Mäkinen.

Studioon saatiin myös entisen NHL-puolustaja Kimmo Timosen kommentteja, suoraan Philadelphiasta. Timonen ei ollut vielä valmis nimeämään McDavidia maailman parhaaksi. 

— Siinä vaiheessa kun McDavid vie Edmonton Oilersin edes pudotuspeleihin, voin kutsua häntä maailman parhaaksi pelaajaksi - en ennen sitä, kertoi Timonen. 

Olen juuri kääntänyt tuulitakkini toiseen suuntaan - #97 (McDavid) Edmontonista on maailman paras jääkiekkoilija. - A. Mäkinen

Oilersin hyökkäyspeli on pohjautunut pitkälti tehokaksikon tekemiseen jäällä. Draisaitl on tehnyt lähes 60 prosenttia joukkueen maaleista, McDavid vajaat 55 prosenttia. Pitkälle kevääseen hamuava joukkue tarvii kuitenkin maaleja myös muilta kentiltä. Oilers-valmentaja Dave Tippettin haasteeksi jää muiden hyökkääjiensä herättäminen.

Washington Capitalsin Aleksander Ovetškin on jo vuosia niittänyt tuhoa yhdessä ruotsalaishyökkääjä Nicklas Bäckströmin kanssa. Tällä kaudella, hiukan yllättäen, venäläishyökkääjän kuumimpana tutkaparina onkin toiminut puolustaja John Carlson, joka on iskenyt 15 otteluun jo huimat 23 tehopistettä.

Ovetškinin maalivainu ei ole heikentynyt sitten viime kauden ja miehellä on kasassa jo 11 maalia. Tasaisella vauhdilla edessä olisi jälleen 60 maalin kausi. Jos Carlssonin vire säilyy hyvänä kauden lävitse, voi venäläishyökkääjä iskeä jälleen huiman maalimäärän. 

Vancouver Canucksin Elias Petterson ja Brock Boeser muodostavat yhdessä yhden liigan mielenkiintoisimmista, ja samalla nuorimmista, tutkapareista. Canucks on yllättänyt alkukaudesta pirteillä esityksillään ja tutkapari Petterson-Boeser on ollut hyvässä iskussa, keräten yhteensä 36 tehopistettä. Yhdessä ketjun kolmannen pelaajan, JT Millerin, kanssa, Canucksin ykköskenttä on ollut kiekon kanssa yksi NHL:n parhaista ketjuista. 

Philadelphia Flyersin tehoduo Sean Couturier ja Travis Konecny ei ole juhlinut vielä huimilla tehopisteillä, mutta paikkoja on riittänyt. Flyers-kaksikko on iskenyt syksyllä yhteensä 22 tehopistettä. Jos paikkoja syntyy yhtä tiuhaan tahtiin kauden läpi, molemmat miehet tekevät varmasti nousua pistepörssissä. 

Bostonin ykköskenttä vakuuttaa

Tutkaparien lisäksi studiossa keskusteltiin NHL:n tehokkaimmista hyökkäysvitjoista. Suurennuslasin alle otettiin sekä Colorado Avalanchen että Boston Bruinsin ensimmäiset hyökkäyskentät. Coloradon ykköskenttä; Gabriel Landeskog-Nathan MacKinnon-Mikko Rantanen, on ollut alkukaudesta tutun tehokas. Kolmikko on iskenyt yhteensä 37 tehopistettä.

IS:n entisellä NHL-kirjeenvaihtajalla Sami Hoffrenilla riitti ylistyssanoja Avalanchen tehokentästä. 

— Enemmän kuin osiensa summa. (Mikko) Rantanen pystyy olemaan koko kentän moottori, kun taas (Gabriel) Landeskog tuo kentän tekemiseen rouhevuutta. Tämä on todella fyysinen ketju. (Nathan) MacKinnonin luisteluvoima tuo kenttään vielä oman mausteensa, kuvailee Hoffren. 

Nyt Avalanchen on kuitenkin selvittävä hetki ilman Rantasta ja Landeskogia, jotka ovat sivussa loukkaantumisten vuoksi.

Boston Bruinsin ykkösketju; Brad Marchand-Patrice Bergeron-David Pastrnak, keräsi kehuja kaikilta studion asiantuntijoilta. Yhteensä jo 64 tehopistettä tällä kaudella nakuttanut trio on ehdottomasti yksi koko liigan näyttävimmistä, varsinkin hyökkäyspäässä. 

Kimmo Timonen jakoi omat muistonsa Bruinsin tehopelaajista. 

— Ei ollut kivaa puolustaa noita kavereita vastaan. Aika harvoin tuli ennen ottelua sellainen tunne, että tänään pitää olla erityisen tarkkana, mutta näiden kavereiden kanssa sellainen pelko kyllä tuli, kertoi Timonen. Kyllähän Bergeron on sellainen kaveri, että jos minä perustaisin nyt NHL-joukkueen - niin tämän miehen ympärille alkaisin kasata joukkuettani. 

Kuluneella viikolla Bruinsin tehokenttä vietti todellista tehoiltaa NY Rangersin vieraana. Bergeron iski hattutempun, Pastrnak kirjautti itselleen viisi syöttöpistettä ja Marchand kaksi maalia ja kolme syöttöä.

Timonen jakoi muistojaan myös parhaista tutkapareista, joita vastaan suomalaispuolustaja pääsi - tai joutui - aikanaan pelaamaan. Kunniamaininnan saivat Sedinin veljekset, kaksikko Ryan Getzlaf-Corey Perry ja jo legendaariseksi tutkapariksi NHL:n historiassa noussut Teemu Selänne-Paul Kariya pari.

Juuri tällä hetkellä Edmonton Oilersin peli kulkee ja kaksikko McDavid-Draisaitl keräilee pisteitä illasta toiseen. Pystyykö tämä kaksikko kuitenkaan viemään Oilersin pudotuspeleihin ja menestymään siellä? Onko "vanhoista tähdistä", kuten Chicago Blackhawksin Jonathan Toewsista ja Patrick Kanesta nousemaan vielä tutkaparikeskustelun kärkipaikoille? Tulevat kuukaudet näyttävät mitkä tehoparit jatkavat maaliverkkojen heiluttamista. 

Seuraava Viasatin ja Viaplayn NHL-studio nähdään ensi perjantaina 8.11. klo 20.30 alkaen, kun Rasmus Ristolaisen ja Henri Jokiharjun Buffalo Sabres kohtaa Tampa Bay Lightningin, Tukholmassa pelattavassa ottelussa. Studio-osuus alkaa 20.30, itse ottelu 21:00.

» Lähetä palautetta toimitukselle