Laineen Jets on päässyt hyvään vauhtiin.
Kuva © Gettyimages

Prime Time: Laineen johtama Jets kohtaa kotonaan ailahtelevan ankkaparven

Artikkeli
Anaheim Ducks ja Winnipeg Jets kohtaavat toisensa sunnuntaina parhaaseen katseluaikaan. Patrik Laineen Jets on noussut jo pudotuspelipaikalle, Ducksin kaudesta uhkaa tulla jälleen kerran suuri pettymys. Viasatin studiossa ottelun kulkua analysoivat entiset NHL-pelaajat Ville Nieminen ja Sean Bergenheim. Ottelun studioennakko alkaa 21.30, itse ottelu 22.00.

Sunnuntai-illan ottelu nähdään myös Nelosella ja on katsottavissa ilmaiseksi Ruutu-palvelussa.

Ottelussa nähdään vastakkain kaksi läntisen konferenssin joukkuetta, sarjataulukon molemmista päistä. Winnipeg Jets on saanut vaikeahkon alkukauden jälkeen paremmin juonesta kiinni ja joukkue on voittanut edellisestä kymmenestä ottelustaan seitsemän. Anaheim Ducksille marraskuu oli synkkääkin synkempi, kun joukkue hävisi peräti kymmenen ottelua.

Joukkueet ovat kohdanneet toistensa jo kahdesti tällä kaudella ja sunnuntain kamppailu on runkosarjan viimeinen keskinäinen välienselvittely. Ducks oli lokakuun lopussa pelatussa kotiottelussa parempi luvuin 7–4, mutta Jets haki revanssin marraskuun lopussa tylyllä 0–3-vierasvoitolla.

Laineen kokonaisvaltaisempi pelityyli on auttanut joukkuetta huomattavalla tavalla.

Nyt kamppailu siirtyy Kanadan maaperälle, mikä ei ole välttämättä paras asia kotijoukkueen menestyshaaveille. Jets on pelannut tällä kaudella 13 kotiottelua, joista vain seitsemän on päättynyt kotijoukkueen juhliin. Vieraskaukalossa peli on kulkenut sen sijaan varsin mainioisti. Viidestätoista vierasottelusta taskussa on peräti kymmenen voittoa. Jos vierasottelut kulkevat jatkossa yhtä hyvään malliin, Jets nousee kohinalla sarjataulukossa — joukkue pelaa joulukuussa yhdeksän vierasottelua. 

Vierasottelut ovat sopineet tällä kaudella myös suomalaishyökkääjä Patrik Laineelle. 28 pistettä kuluvalla kaudella nakutellut Laine on tehnyt peräti 18 pistettä vierasotteluissa ja vain kymmenen pistettä Bell MTS Placessa pelatuissa otteluissa. Laine johtaa joukkueen sisäistä pistepörssiä ennen Mark Scheifelea (27 pistettä) ja Kyle Connoria (25 pistettä).

Kahdella edellisellä kaudella yhteensä 35 ylivoimamaalia tehnyt Laine on osunut kuluvalla kaudella vain kahdesti ylivoimalla. Suomalaishyökkääjän tämänhetkinen maalimäärä lienee pieni pettymys, mutta Laineen kokonaisvaltaisempi pelityyli on auttanut joukkuetta huomattavalla tavalla. 

Jetsin esitykset olivat marraskuussa erittäin positiivisia ja joukkueen päävalmentaja Paul Maurice on saanut joukkueen hyvään lentoon. Jets on kärsinyt alkukaudesta muutamista avainpelaajien loukkaantumisista ja muun muassa luottopuolustaja Dustin Byfuglienin poissaolo näkyy siniviivalla. Josh Morrissey ja Rangersistä kesällä hankittu Neal Pionk ovat omilla hyvillä esityksillä johtaneet Jetsin puolustusta. 

Päävalmentaja Maurice on korostanut tämän kauden pelitavassa vahvuuksia, jotka eivät ole olleet tyypillisiä viime vuosien Jets-joukkueille. Vielä muutamia vuosia sitten Jetsin tunnusmerkkinä toimi korkealla karvaavat puolustajat, jotka aiheuttivat vastustajalle kiekonmenetyksiä sen omalla puolustusalueella. Nyt Jets-puolustajat karvaavat selkeästi varovaisemmin, eikä joukkue anna läheskään yhtä paljon ylivoimahyökkäyksiä kuin vuosi sitten. 

Mauricella on myös vahva idea siitä, miten Jets menestyy tällä kaudella. 

— Tiedätteko mitä? Me emme ole tällä kaudella analyytikoiden suosikkeja. Jotta voitamme otteluita, maalivahtimme on onnistuttava erittäin hyvin ja meidän on pystyttävä ylläpitämään hyvää pelitempoa, kertoo Maurice The Athletic -sivuston haastattelussa aiemmin syksyllä. 

Länsirannikolla ei kulje 

Vielä muutama vuosi sitten Los Angeles Kings ja Anaheim Ducks kuuluivat kausi kaudelta liigan mestarisuosikkeihin. Kaikki hyvä loppuu kuitenkin aikanaan ja nyt molemmat joukkueet pitävät majaa sarjataulukon häntäpäässä. 

Kaudella 2016−2017 Ducks eteni vielä Läntisen konferenssin finaaliin, mutta tuon tappion jälkeen kyyti on ollut kylmää. Vuotta myöhemmin joukkue selvitti vielä tiensä pudotuspeleihin, mutta paikallisvastustaja San Jose Sharks oli parempi tylyin 4—0-lukemin. Viime vuonna pudotuspelipaikka jäi haaveeksi ja joukkue keräsi runkosarjasta vain 80 pistettä. 

Ducksin uudelleenrakennusprojekti on mielenkiintoisessa vaiheessa. Organisaatiosta löytyy jo nuoria pelaajia, jotka pystyvät kantamaan vastuuta, mutta joukkueen runko koostuu edelleen vanhemmista pelaajista. Joukkueen sisäisen pistepörssin kärjestä löytyy jo 34-vuotias Ryan Getzlaf. Vaikka joukkueen kapteenin parhaat ottelut lienevät jo takana päin, Ducks-valmentaja Dallas Eakins korostaa Getzlafin merkitystä koko joukkueelle.

— Hän on toiminut tällä kaudella erityisesti johtajana. Hän on ottanut kantaa joukkueen heikkoihin esityksiin, mutta on seuraavissa peleissä omalla peliesityksellään nostanut koko joukkueen taistelutasoa. Hänen ja muiden kokeneiden pelaajien tehtävä on pitää taistelutahto kovana läpi kauden, kertoo Eakins The Athletic -sivustolle

Ducks-joukkueen keski-ikä on lähellä 29 vuotta, mutta kokoonpanosta löytyy myös nuorempia lupauksia. Troy Terryn ja Max Comtoisin kaltaiset nuoret ovat pelaajia, joiden varaan Ducks GM Bob Murray rakentaa joukkueen tulevaisuutta. 

Comtois muistetaan Suomessa erityisesti epäonnistuneesta rangaistuslaukauksestaan Suomea vastaan viime talven nuorten MM-kisojen puolivälieräottelussa. 

Vaikka joukkueen alkukausi onkin sujunut erittäin mollivoittoisesti, on joukkue tasaisessa konferenssissa vain kuuden pisteen päässä viimeisestä pudotuspelipaikasta. Vaikka piste-ero viimeiseen paikkaan ei kuulosta mahdottomalta, löytyy Ducksin ja villi kortti -paikan välistä peräti viisi muuta joukkuetta. 

Ducksin heikko ylivoima (11,3%) on ollut iso ongelma koko kauden ajan. Paperilla ensimmäisessä ylivoimakoostumuksessa riittää kiekonkäsittelytaitoa. Getzlafin ohella ykkösylivoimaa pelaavat Rickard Rakell, Adam Henrique, Jakob Silfverberg ja Cam Fowler. Kovasta taitotasosta huolimatta, Ducks-ylivoimat ovat kuluneet pitkälti kiekon siirtelyyn, eikä vaarallisia maalintekopaikkoja ole saatua riittävästi. 

Viaplay ja Viasat näyttävät ottelun tuttuun tyyliin ja pohjustaa ottelun kello 21.30 alkavalla studioilla. Poikkeuksellisesti sunnuntain ottelu nähdään myös Nelosella ja Ruutu-palvelussa. Ottelun suomalaispanoksesta vastaavat Jetsin Patrik Laine ja Joona Luoto

Viasatin seuraava studio nähdään jo heti ensi lauantaina, kun New York Islanders ja Buffalo Sabres ottavat yhteen. Studioennakko käynnistyy 19.30, itse ottelu 20.00. 

» Lähetä palautetta toimitukselle