Arizona Coyotesin tulevaisuus on ollut useampaan kertaan hämärän peitossa.
Kuva © Getty Images

Prime Time: Kolmannes kaudesta takana, tarkkailussa onnistujat ja epäonnistujat − "Arizonassa pelataan muutakin kuin golfia"

Artikkeli
NHL-kausi on edennyt siihen pisteeseen, että kaikki liigan joukkueet ovat pelanneet ainakin 30 ottelua. Viasatin NHL-studio otti tarkempaan analyysiin alkukauden onnistujat ja epäonnistujat.

Viaplayn ja Viasatin lauantain NHL-studio otti ennen New York Islandersin ja Buffalo Sabresin välistä kamppailua käsittelyyn NHL:n alkukauden positiiviset ja negatiiviset yllätykset. Keskusteluun osallistuivat Viasatin NHL-asiantuntijat Esa Pirnes ja Ossi Väänänen.

NHL-kausi on edennyt siihen pisteeseen, että kaikki liigan joukkueet ovat pelanneet ainakin 30 ottelua. Pirnes ja Väänänen nostivat esille kolme joukkuetta, jotka ovat erityisesti yllättäneet hyvillä peliesityksillään. 

Huolimatta heikosta alkukaudesta Winnipeg Jets on noussut viime viikkojen aikana kohti liigan kärkeä − niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin. Paul Mauricen luotsaama Jets-ryhmä on onnistunut muokkaamaan pelityyliään aiempaa puolustusvoittoisemmaksi ja joukkue on selviytynyt hyvin muutaman runkopelaajan poissaoloista. Pirnekselle Jetsin hyvät esitykset ovat tulleet pienenä yllätyksenä.

− Olin ennen kautta sitä mieltä, että tie pudotuspeleihin tulee olemaan vaikea. Oletus oli se, että omissa soi. Joukkue menetti paljon tärkeitä puolustajia, mutta juuri tällä hetkellä joukkue pelaa hyvää lätkää. Joukkueen kapteeni Blake Wheeler teki kesällä paljon peiliin katsomista ja arvioi omia kykyjään toimia johtajana, kertoo Pirnes.  

Väänäsellä oli selvä mielipide siitä, miksi Jets on onnistunut hyvin kauden alussa. 

− Kun joukkueesta lähtee paljon johtavia pelaajia pois, muut pelaajat nostavat usein tasoaan. Joukkue on tällöin myös usein yhtenäisempi ryhmä, joka tekee vastuullisesti töitä. (Patrik) Laineen pelaamista on ollut hieno katsoa. Laine pelaa tällä kaudella paljon monipuolisempaa peliä edellisiin kausiin verrattuna, kertoo Väänänen. 

Jets oli ennen lauantain kierrosta Keskisen divisioonan kolmantena viisi pistettä Colorado Avalanchen takana.

Tocchetin Coyotes on yllättänyt kaikki 

Yksi koko alkukauden suurimmista yllättäjistä on ollut Arizona Coyotes. Oman divisioonansa kärkipaikkaa pitävä Coyotes on ollut alkukaudesta mainiossa vireessä ja valmentaja Rick Tocchet on kerännyt kehuja − syystäkin. Joukkueen paras pistemies, Clayton Keller, löytyy pistepörssin sijalta 85, joten voidaankin todeta, että joukkueen menestys perustuu tähtipelaajien onnistumisten sijasta hyvään joukkuepeliin.

− Arizonassa pelataan nyt muutakin kuin golfia. Joukkueen tulevaisuus on ollut useampaan otteeseen katkolla, mutta nyt näyttää ainakin pelillisesti tosi hyvältä. Tocchet on saanut kaikki neljää kenttää toimimaan. Pelityyli on hyvä ja joukkueesta löytyy myös taitoa. Minun mielestäni joukkueen pelaaminen muistuttaa jollain tapaa Hurricanesia, kommentoi Väänänen. 

Coyotesin menestys perustuu tähtipelaajien onnistumisten sijasta hyvään joukkuepeliin

Kolmanneksi onnistujaksi studio nosti Philadelphia Flyersin. Kesällä joukkueen valmentajaksi palkattu Alain Vigneault on saanut joukkueen mukavaan lentoon, ja Flyers pitää ennen lauantain kierrosta hallussaan Itäisen konferenssin viimeistä villi kortti -paikkaa. Flyers sai lauantaina surullisia uutisia, kun seura ilmoitti nuoren hyökkääjän Oskar Lindblomin syöpädiagnoosista. Ruotsalaishyökkääjää ei nähdä enää tällä kaudella tositoimissa. 

Pirnes ja Väänänen nostivat molemmat esille Flyersin maalivahdit. 

− Flyersilla on ollut paljon heikkoja otteluiden alkuja, mutta Hart on pitänyt joukkueen peleissä mukana tärkeillä torjunnoillaan, kertoo Väänänen. 

− Yleisilme on ollut tosi positiivinen. Vigneault tuli kesällä joukkueeseen ja toi mukanaan kovan vaatimustason, tempokiekon ja samalla myös uskottavuutta tekemiseen. Hart oli ennen kautta iso kysymysmerkki, mutta tähän mennessä näytöt ovat olleet erittäin hyviä. Uhrautuva joukkue, josta löytyy myös kärkiosaamista, analysoi Pirnes. 

Predatorsin välinpitämättömyys ei lupaa hyvää

Studio otti tarkempaan syyniin myös alkukauden pettymykset. Viime vuosien kestomenestyjä Nashville Predators löytyy tältä listalta. Predatorsin otteet ovat vaihdelleet laidasta laitaan, ja vaikka ilmassa on pieniä merkkejä paremmasta, ei joukkue ole kokonaisuutena vakuuttanut. Esa Pirneksen mukaan joukkueen asenne herättää isoja kysymyksiä.

− Predators on pelannut edellisinä kausina tosi kurinalaista ja puolustusvoittoista peliä. Nyt joukkue päästää luvattoman paljon maaleja, eivätkä puolustajat onnistu siivoamaan kakkoskiekkoja maalin edestä. Herää kysymys, pelaako joukkue enää valmentajalleen. Tähän mennessä Predators on pelannut tosi välinpitämätöntä peliä, kommentoi Pirnes. 

Väänänen oli yhtä mieltä Pirneksen näkemysten kanssa.

Ennakko-odotukset olivat Maple Leafsin kohdalla pudotuspeleissä menestymisessä, ei sinne pääsemisessä.

− Kokoonpano on vahva, joten heikot esitykset ovat kyllä olleet iso yllätys. Joukkueen kiekkohuolellisuus on ollut läpi kauden alhaisella tasolla. Onko sydän mukana pelissä, tiedusteli Väänänen. 

Pettymysten joukkoon studio laski myös Toronto Maple Leafsin. Vaikka Sheldon Keefe onkin saanut joukkueen pelaamaan hiukan paremmin, ei nykyinen pistetahti riitä pudotuspelipaikkaan. Ennakko-odotukset olivat Maple Leafsin kohdalla pudotuspeleissä menestymisessä, ei sinne pääsemisessä. Pirneksen mukaan Maple Leafsin puolustuspelissä on vielä tekemistä. 

− (Mike) Babcock oli menettänyt joukkueen luottamuksen, joten potkut olivat siinä mielessä odotetut. Peli on parantanut Keefen alaisuudessa, mutta pistetahdin pitää parantua huomattavasti. Joukkue luo paljon paikkoja, mutta viimeistely on tökkinyt. Kärkihyökkääjien sitoutuminen puolustuspelaamiseen voisi olla myös parempaa, kertoo Pirnes. 

Mike Babcock sai poistua Maple Leafsin penkin takaa.
Kuva © Getty Images

Väänänen painotti työmoraalin merkitystä Maple Leafsin kohdalla. 

− En ole varma, onko Keefen kaltainen aika paljon vapauksia antava valmentaja sittenkään oikea valinta tälle ryhmälle. Se on selvää, että joka ilta pitää olla valmis suorittamaan ja pelaamaan, tiivisti Väänänen.

Viimeisenä pettymysten joukkoon listattiin Tampa Bay Lightning. Viime kauden runkosarjan ylivoimainen voittaja on lähtenyt ontuen liikkeelle lähtötelineistä. Joukkueella on kova halu välttää viime vuoden pudotuspelivaiheen katastrofi, mutta sitä ennen joukkueen on selvitettävä tiensä kevään tansseihin. 

Lightning-pelaajien kommentit ennen kauden alkua särähtivät Väänäsen korvaan. 

− Pelaajien kommentit olivat heti kauden alussa pudotuspeleissä ja siinä, mitä joukkueen pitää silloin tehdä paremmin. Sinne pitää kuitenkin ensin päästä, ja Lightningilla on siinä vielä tekemistä. Pitää elää tässä hetkessä, kertoo Väänänen. 

Pirnes uskoo siihen, että Lightning nousee vielä pudotuspelijoukkueiden joukkoon ennen kevättä.

− Viime viikkoina on ollut merkkejä paremmasta Lightningista ja tulokset ovat olleet sen mukaisia. Ilmassa on kuitenkin paljon kysymysmerkkejä, riittääkö sitoutumisen taso menestykseen, pohti Pirnes. 

Seuraava NHL-studio nähdään jo ensi viikon sunnuntaina, kun New York Rangers kohtaa Anaheim Ducksin. Studio-osuus alkaa klo 19.00, itse ottelu klo 19.30. Kamppailu näkyy ilmaiseksi myös Nelosella ja Viaplay-palvelussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle