COLUMBUS, OH - OCTOBER 16: Roope Hintz #24 of the Dallas Stars lines up for a face-off during the game against the Columbus Blue Jackets on October 16, 2019 at Nationwide Arena in Columbus, Ohio. Columbus defeated Dallas 3-2. (Photo by Kirk Irwin/Getty I
Kuva © Getty Images

Prime Time: Huiman alkukauden pelannut Roope Hintz on Dallas Starsin yksittäinen valopilkku – "Häntä voi nostaa taivaisiin tällä hetkellä"

Artikkeli
Viasatin ja Viaplayn NHL-studio otti sunnuntaina syyniin NHL:n kuumimmat ja kylmimmät joukkueet. Studion asiantuntijat eivät säästelleet ylisanoja Roope Hintzin kohdalla, joka on esiintynyt alkukaudella upeasti heikosti pelanneesta Dallas Starsista huolimatta.

Viaplayn ja Viasatin sunnuntain NHL-studio otti ennen Vancouver Canucksin ja New York Rangersin välistä kamppailua käsittelyyn NHL:n kuumimmat ja kylmimmät joukkueet. Kuumimmista joukkueista puhuttaessa huomio keskittyi Colorado Avalanchen ja Carolina Hurricanesin lisäksi Edmonton Oilersiin, joka on aloittanut kauden ottamalla seitsemän voittoa yhdeksästä ottelusta. 

– Tällä hetkellä joukkue uskoo omaan tekemiseensä. Uusi valmentaja Dave Tippett on tuonut sinne positiivista energiaa. James Neal on tullut sisään ja tehnyt yhdeksän maalia kahdeksaan otteluun, kommentoi Viasatin asiantuntija Esa Pirnes

– Koko ajan Edmontonissa on ollut pari ihan koko liigan kärkipelaajaa, mutta sen jälkeen iso tyhjyys. Nyt Neal on nostanut tasoaan, puolustus on paremmassa kunnossa, ylivoima on toiminut 41 prosentin tehokkuudella, Mikko Koskinen ja Mike Smith ovat pelanneet loistavasti. Elämä hymyilee tällä hetkellä Oilersille, Pirnes jatkoi.

Studion toinen asiantuntija Ossi Väänänen oli samoilla linjoilla ja uskoo seuran johtoportaassa tehdyillä muutoksilla olevan iso vaikutus Oilersin tämänhetkiseen tilanteeseen.

Ken Holland on tullut askiin ja sitä kautta muuttanut sitä kulttuuria hyvin lyhyessä ajassa. Nyt nähdään askissa joukkue, joka pelaa yhtenäisesti joukkueena ja välittää lopputuloksesta, Väänänen kommentoi. 

Kylmistä joukkueista puhuttaessa kiinnittyivät katseet Minnesota Wildin ohella Dallas Starsiin, joka on kaapinut kymmenestä ensimmäisestä ottelustaan ainoastaan viisi pistettä.

Hintz on ollut erinomainen ja häntä voi nostaa taivaisiin tällä hetkellä

– Tietenkin kausi on alussa, mutta odotusarvot ovat korkealla. Aleksandr Radulov, Jamie Benn, Tyler Seguin, Corey Perry, Joe Pavelski ovat tehneet saman verran maaleja kun Roope Hintz yksin. Hintz on ollut erinomainen ja häntä voi nostaa taivaisiin tällä hetkellä, mutta kokonaisuutena joukkue on ollut aivan tuuliajoilla, naulasi Pirnes. 

– Se on harmittavaa, koska parhaimmillaan joukkue on todella viihdyttävä seurata ja siellä pelaa aivan huippunimiä. Tuntuu, että laivaa yritetään kääntää hyökkäyksen kautta, mutta sen pitäisi mennä toisinpäin, Väänänen lisäsi. 

Mikko Koskinen on aloittanut kautensa vahvasti Oilersin tolppien välissä.
Kuva © Getty Images

Edmonton Oilersin nostaminen kuumien joukkueiden listalle on tulosten valossa täysin perusteltua, mutta kuinka paljon joukkueen pelaaminen on todellisuudessa eronnut viime kausista? Tasaviisikoin Oilers on ollut alkukaudesta ottavana osapuolena laukaisu- ja maalipaikkatilastoissa. Esimerkiksi viime viikon ottelussa Philadelphia Flyersia vastaan joukkue loi Natural Stat Trickin mukaan neljä erinomaista maalipaikkaa Flyersin vastaavan lukeman ollessa 16.

Joukkue on myös edelleen hyvin pitkälti kahden kärkipelaajansa - Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin - varassa. Esimerkiksi kapteeni McDavid on ollut mukana yli puolissa Oilersin tekemistä maaleista. Viime kausilta tuttu kaava on siis pitänyt paikkansa myös alkukaudella: Oilers on McDavidin ollessa jäällä liigan parhaita ja ilman häntä liigan huonoimpia joukkueita siitäkin huolimatta, että Oilersin alkukauden otteluohjelma on ollut liigan toiseksi helpoin

Iso syy alkukauden voittoihin löytyy tehokkuuden ohella maalivahtiosastolta. Koskinen ja Smith ovat molemmat pelanneet erinomaisesti, mutta vielä tässä vaiheessa voidaan hyvästä syystä olla skeptisiä siitä, jatkaako kaksikko loppukautta samalla tasolla. Laukaisuprosenttien tullessa ajan myötä alas Oilers tulee kuitenkin tarvitsemaan Koskiselta ja Smithilta huippuotteita myös jatkossa, mikäli joukkue meinaa taistella pudotuspelipaikasta. 

Dallas Starsin kohdalla studion antama kritiikki on paikallaan. Vaikka joukkue ei ole ollut aivan yhtä huono mitä kymmenen ensimmäisen ottelun pistesaldo antaisi odottaa, ovat esitykset kokonaisuutena olleet ennakko-odotuksiin nähden heikot. 

Suomalaissentteri Roope Hintz sai studion asiantuntijoilta ansaittua suitsutusta. Hintz oli jo viime kauden loppupuolella Starsin parhaimmistoa ja loisti myös pudotuspeleissä. Tästä johtuen odotukset Hintzin kohdalla olivat suhteellisen korkealla ennen kauden alkua, mutta hän on ensimmäisten kymmenen ottelun aikana ylittänyt ne jopa kirkkaasti.

Kuinka kauan kestää, ennen kun Hintz nappaa virallisesti Starsin ykkössentterin viitan itselleen

Erityisesti Hintzin kokonaisvaltainen pelaaminen on ollut merkillepantavaa. Suomalaissentteri on kohdannut tasaisesti vastustajan parhaita ketjuja ja pystynyt tästä huolimatta olemaan keskivertoa selvästi parempi omassa päässä.

Kun muu Starsin joukkue on tuskaillut hyökkäyspäässä maalipaikkojen luomisen suhteen, Hintz on loihtinut tilanteita tasaisesti niin itselleen kuin ketjukavereilleen. 

Lisäksi Hintz on väläytellyt alkukaudesta erittäin tarkkaa ja tehokasta rannelaukausta. Tästä johtuen voisi olettaa, että hän pystyisi myös jatkossa viimeistelemään keskivertoa hyökkääjää tehokkaammin. Kuinka kauan kestää, ennen kun Hintz nappaa virallisesti Starsin ykkössentterin viitan itselleen? Tällä hetkellä hän sitä jo kaukalon puolella on.

Seuraava Viasatin ja Viaplayn NHL-studio nähdään ensi lauantaina 26.10. klo 19.30 alkaen, kun Sebastian Ahon, Teuvo Teräväisen ja Erik Haulan Carolina Hurricanes kohtaa Chicago Blackhawksin.

 

» Lähetä palautetta toimitukselle