Miro Heiskasen tarina nähdään sarjan kolmannessa jaksossa.
Kuva © Getty Images NHL

Prime Time: “The Beginning of the Journey” kurkistaa NHL:n suomalaistähtien tarinoiden alkuun

Artikkeli
“The Beginning of the Journey” -sarja ottaa selville, mistä neljän suomalaistähden ura sai alkunsa, ja tarjoaa mielenkiintoisia ajatuksia pelaajia lähellä olevilta ihmisiltä. Nelijaksoinen sarja on katsottavissa Viaplay-palvelussa.

Sebastian Aho, Mikko Rantanen, Miro Heiskanen ja Pekka Rinne ovat kaikille jääkiekkoa seuraaville suomalaisille tuttuja nimiä. "The Beginning of the Journey" -niminen minisarja pureutuu näiden pelaajien nuoruusvuosiin ja esittelee heidän urapolkunsa aina juniorivuosista NHL:n porteille asti. Sarjassa kuullaan myös mielenkiintoisia kommentteja niin kanssapelaajilta kuin valmentajiltakin. Minisarjan kaikki neljä jaksoa ovat katsottavissa nyt Viaplay-palvelussa.

Arviota varten on katsottu sarjan kaikki neljä jaksoa.

Sarja pohjautuu pitkälti mielenkiintoisiin haastatteluihin

Suomalainen jääkiekkokansa on kuullut Ahon, Rantasen, Heiskasen ja Rinteen puhuvan. Pelaajien omat kokemukset ja kommentit jäävät sarjassa taka-alalle, pitkälti sen takia, että muut sarjassa haastateltavat vaikuttajat ovat erittäin onnistuneita valintoja. Mukaan on saatu niin pelaajien vanhoja pelikavereita kuin valmentajiakin. Hienoa kontrastia tarjoavat juuri uransa loppupuolella olevien pelaajien ylistävät kommentit nuorista tähdistä. 

Sarjan ensimmäisessä jaksossa kuullaan Jesse Puljujärven suusta, kuinka kaksikko Aho-Puljujärvi vietti yläasteaikansa yhdessä harjoitellen ja "Salesta välipalaa välillä hakien". Vaikuttavia kommentteja saadaan myös Ahon A-juniorivuosien valmentajalta. Juuri tällaiset kommentit ovat koko sarjan suola.

− Sepestä on aina paistanut läpi palo kilpailua kohtaan. Hän oli A-junioreissa jo heti alusta asti joukkueen johtavia pelaajia, kertoo Ahoa A-juniorivuosina valmentanut Lauri Mikkola.

10 vuoden päästä Sepe on Carolinan kapteeni ja ainakin yksi Stanley Cup takataskussa - J. Puljujärvi

Sarjaan on saatu hyvää kuvamateriaalia niin suomesta kuin Pohjois-Amerikastakin. Hyvät urheiludokumentit osaavat käyttää peleistä saatuja hidastuksia ja parhaita paloja tarinankerronnassa. Sarja pysyy myös maltillisena eikä yritä ylidramatisoida tilanteita liikaa. Urheiluruutu-materiaalia on käytetty hyvin maltillisesti. 

Pekka Rinteen jaksossa nähdään hienoa kuvaa Nashvillen keskustasta ottelua edeltävänä iltapäivänä. 

− Sanon, että yksi NHL:n parhaimpia kotihalleja. Meillä on uskomattomat fanit. Halli on ihan keskustassa, ja se tarjoaa kyllä hyvän tunnelman. Pelaajana aistii hyvän tunnelman Broadwaylla − erityisesti viikonloppuna. Lätkä on kasvanut omien vuosien aikana, alamme pikku hiljaa haastamaan Titansia (NFL-joukkue), kertoo Rinne. 

Osa katsojista haluaisi varmasti sukeltaa vielä syvemmälle nuorten pelaajien kehityksen alkulähteille. Haastateltavia riittäisi aivan varmasti jokaisen neljän pelaajan kohdalla. Vajaat 20 minuuttia kestävä jakso on omasta mielestäni kuitenkin toimiva ratkaisu, eikä sarjan kerralla ahmiminenkaan ole täten mahdottomuus.

Sarjan päätösjaksossa kuullaan Pekka Rinteen mietteitä.
Kuva © Getty Images

Kunnianosoitus suomalaiselle kiekkokasvatukselle

Sarja on tietyllä tapaa myös kunnianosoitus suomalaiselle kiekkokasvatukselle. Pelaajat toistavat useaan kertaan, kuinka omassa yhteisössä on ollut helppo kehittyä pelaajana kohti NHL-unelmaa.

Kaikki sarjassa nähtävät pelaajat luottivat kotimaiseen kehityspolkuun, eivätkä lähteneet esimerkiksi Pohjois-Amerikan junioriliigoihin. Tämä vahvistaa edelleen sitä käsitystä, että kotimaasta voi vieläkin ponnistaa aivan jääkiekkomaailman huipulle.

Kiitosta saavat myös juniorivalmentajat, jotka ovat uhranneet omaa vapaa-aikaansa nuorten pelaajien kehitykseen myös perinteisen jääkiekkokauden ulkopuolella. 

− Aika monta kesälomaa on uhrattu nuorten kiekkokouluihin ja muihin leireihin, kertoo Mikko Rantasta nuorena valmentanut Pasi Siiki

Heiskasen kohdalla ääneen pääsevät myös meritoituneet suomalaisvalmentajat Antti Törmänen ja Ville Peltonen. Molemmat valmentajat työskentelivät Heiskasen kanssa HIFK:n juniorijoukkueissa ja lopulta liigajoukkueessa. Modernin puolustajan prototyyppi saa vuolaita kehuja Törmäseltä. 

− Miro on yksinkertaisesti parempi kuin moni muu pakki. Pelinluku on todella luonnollista, ja se on ihan maailmanluokan tasoa. Luisteluun on panostettu, ja ranneveto on todella hyvä, kertoo Törmänen. 

Peltosen mukaan Heiskanen on noussut välittömästi Starsin johtavaksi pelaajaksi. 

− Mirolle on annettu heti mahdollisuuksia, ja mies on käyttänyt ne hyväksi. Kaveri on aina valmis töihin ja on auttanut joukkuetta menestymään heti alusta asti, kertoo Peltonen. 

Ilman vahvaa nuorisotyötä suomalaisten NHL-pelaajien määrä ei olisi lähelläkään mitä se nykyään on. Vahvat esitykset nuorten MM-tasolla korostavat entisestään sen työn laatua, mitä juniorivalmentajat suomessa tekevät. Sarja antaa kiitosta niille tekijöille, jotka sen ansaitsevat. 

Sarjan toinen jakso kertoo Mikko Rantasen tarinan.
Kuva © Getty Images

Pelaajia riittää, jatkoa tulossa?

Kokonaisuudessa ""The Beginning of the Journey" on mielenkiintoinen ja mukava katselukokemus. Jaksot ovat sopivan mittaisia, ja ne on käsikirjoitettu mukavasti hyödyntäen laadukasta kuvamateriaalia.

Pelaajien omat kommentit ovat mukava lisä, mutta mielenkiintoisimmat mielipiteet ja kommentit kuullaan hyvin valituilta lähipiirin tekijöiltä. 

Sarja muistuttaa hyvin paljon jenkkikanava MSG Networksin sarjaa "Beginnings", joka kertoo tarinoita Rangers-, Islanders- ja Devils-pelaajien kiekkokasvatuksesta ja urien aluista. Tämä kannattaa ottaa kohteliaisuutena, sillä amerikkalaiset ovat tunnetusti urheiludokumenttien teossa aivan maailman eliittiä.

Sarjan ensimmäinen kausi sisältää neljä jaksoa, mutta suomalaisia NHL-pelaajiahan riittää useampaan kauteen. Voisi siis olettaa, että sarjasta nähdään jatkoa ensi kesänä uusien pelaajatarinoiden muodossa. 

"The Beginning of the Journey" -sarjan kaikki neljä jaksoa ovat katsottavissa Viaplay-palvelussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle