Pohjoisen miehet tien päällä – tällaista on RoKin Mestis-arki

MESTIS / Artikkeli
Bussin penkit tulevat RoKin pelaajille kauden aikena todella tutuiksi.
RoKin vieraspelimatka käynnistyi Lappi-Areenalta tiistaina kello 7.30 ja päättyi samaan paikkaan lauantaina kello 9.15. Reissu sisälsi kolme vierasottelua Keuruulla, Espoossa ja Vantaalla ja tuomisina oli yksi kolmen pisteen voitto ja repullinen tärkeää kokemusta nurkan takana odottaviin kevään peleihin. Jatkoaika pääsi reissulle mukaan seuraamaan, millaista on pohjoisimman Mestis-seuran arki.

RoKi oli pelannut tiistaina Keuruulla, yöpynyt Tampereella ja ajanut seuraavana päivänä Vantaalle, jossa se piti majaansa pääkaupunkiseudun pelien ajan. Matkustuspäivä oli muuten ollut vapaa. Seuraavana aamuna myös toimittaja liittyi seuraamaan joukkueen matkaa, kun bussi suuntasi kello 10.15 hotellilta aamujäälle Tikkurilan jäähalliin.

Pukukopissa oli rento ja hyvä tunnelma kunkin pelaajan valmistautuessa tavallaan jääharjoitukseen, jäällä puolestaan vedettiin kovaa ja asenteella. Aamujään jälkeen RoKi suuntasi takaisin hotellille, pelaajat lounastivat ja pääsivät viettämään tovin omaa aikaa ennen pelipalaveria.

Kirjoittajan henkilökohtaisesti yllätti se, miten paljon ja hyvää työtä valmennus oli tehnyt pelipalaveria varten ja kuinka tarkasti ja yksityiskohtaisesti tietyt asiat oli pilkottu. Tämä todisti, kuinka myös Mestiksessä kaikessa pyritään löytämään pienikin etu suhteessa vastustajaan.

Palaverin jälkeen hypättiin bussiin, haettiin varusteet Tikkurilasta, ja matka kohti Espoon Metro Areenaa ja illan koitosta alkoi. Saavuimme Metro Areenalle kello 16.15 ja tavarat purettiin bussista pukuhuoneeseen.

Päävalmentaja Maso Lehtonen puhui joukkueelle, ja sitten jokainen alkoi valmistaa itseään otteluun. Samaan aikaan joukkueen huolto paiski omaa tärkeää työtään, jotta kaikki olisi pelaajille valmista illan koitokseen

Antti Erkinjuntti valmistautumassa otteluun.

Jäälämmittelyn jälkeen joukkue palasi vielä vielä toviksi pukukoppiin ennen h-hetkeä. Sitten koppi tyhjeni, kun illan päätähdet lähtivät jäälle itseensä uskoen ja valmiina antamaan kaikkensa.

Se, mitä tavallinen katsoja ei näe eikä välttämättä edes juuri ajattele on, mitä erätauoilla tapahtuu kopissa. Tunteet olivat ensimmäisellä erätauolla vahvasti pinnassa ja 2–0-tappioaseman myötä hyvin erilaiset, kuin millä otteluun lähdettiin. Ne olivat luonnollisesti suhteessa siihen, mitä tulostaulu näytti ja mitä jäällä oli tapahtunut.

Kokenut Antti Erkinjuntti oli yksi ensimmäisistä puheenvuoron ottaneista, ja sitä kautta aletiin purkaa tilannetta ja luomaan henkeä. Myös valmennus kävi kopissa, Lehtonen antoi palautteen pelaajilleen ja jatkoi, miten jatketaan ja sitten valmistauduttiin tulevaan erään. Vähintään 40 minuuttia oli vielä jäljellä, joten kaikki oli vielä mahdollista.

Päätössummerin soidessa tulostaulu näytti lukemia 5–0, mikä ei jättänyt minkäänlaista epäselvyyttä voittajasta. Päävalmentajan palaute, mitä ja miksi, oli rehellistä. Yksittäisiä syyllisiä ei haettu ja nostettu esiin, vaan yhdessä voitetaan ja hävitään, kuten joukkueurheilun arkeen kuuluu. RoKi lähti valmistautumaan seuraavan päivän peliin positiivisten asioiden kautta, silloin olisi taas uusi mahdollisuus.

Pelaajat palauttelivat kroppaansa ja tavarat pakattiin takaisin bussiin. Vielä ennen paluumatkaa Vantaalle ohjelmassa oli ruokailu. Varusteet vietiin Tikkurilan jäähallille ja sieltä joukkue palasi hotellille, jossa oltiin perillä ennen yhtätoista. Kaikkinensa pelipäivälle tuli yhteensä mittaa yli 12 tuntia.

Perjantaina käytännössä sama kaava toistui, tuolloin vastassa oli K-Vantaa Tikkurilassa, josta tuloksena oli tällä kertaa 4–2-voitto ja kolme pistettä.

Lehtosen mukaan yksittäisen ottelun lopputuloksella, sen paremmin 5–0-tappiolla kuin 4–2-voitollakaan, ei ison kuvan kannalta ole merkitystä.

– Ratkaisevaa on, mitä tehdään saadulla kokemuksella ja opilla. Miten ne hyödynnetään ja töitä tekemällä tullaan paremmiksi. Kyse on edelleen prosessista ja se on vielä kesken. Tavoite on tulla joka päivä paremmaksi ja olla parhaimmillaan, kun pelataan niitä isoimpia pelejä, RoKi-käskijä summaa.

Ottelun jälkeen kello 22.00 bussi lähti Vantaalta kohti pohjoista. Perillä Rovaniemellä Lappi-Areenalla RoKi oli lauantaiaamuna yhdeksän jälkeen. Edessä oli vielä tavaroiden purku bussista hallille, ennen kuin oli aika suunnata vihdoin kohti kotia.

Tällaista on Mestiksen pohjoisimman seuran arki.

» Lähetä palautetta toimitukselle