Pohjois-Amerikan naisten jääkiekkoliiga PHF lisää kierroksia koneeseen – sarjan kehitykseen panostettu miljoonia

Muut Sarjat / Artikkeli
Madison Packer johtaa Metropolitan Rivetersin joukkoja jäällä.
Kuva © Sarah Stier
Naisten ammattilaiskiekko on ottanut Pohjois-Amerikassa lisää tuulta alleen, kun PHF-liigaan on panostettu entistä enemmän. Useampi eurooppalainen onkin suunnannut Atlantin taakse.

Premier Hockey Federation eli PHF on Yhdysvalloissa ja Kanadassa toimiva naisten jääkiekkoliiga. Se on toinen Pohjois-Amerikassa toimivista ammattilaissarjoista, joista PWHPA on tosin vain näytösotteluita tarjoava neljän joukkueen yhdistys.

PHF koostuu kaikkiaan seitsemästä joukkueesta – viimeisimpänä lisäyksenä kesällä mukaan liittyi Montréal Force toisena kanadalaisjoukkueena. Joukkueet pelaavat kukin 24 runkosarjaottelua. Runkosarjan neljä parasta etenevät finaaliturnaukseen.

Finaaliturnauksen voittaja pääsee nostamaan Isobel Cupia. Pokaali on nimetty Lady Isobel Gathorne-Hardyn mukaan, joka oli Stanley Cupille nimen antaneen Frederick Stanleyn tytär.

Kaudelle 2022–23 joukkueiden palkkakattoa nostettiin 750 000 dollariin eli se yli tuplattiin edellisestä kaudesta, jolloin se oli 300 000 dollaria. Liigan johto ilmoitti tammikuussa 25 miljoonan dollarin satsauksesta kolmen seuraavan kauden aikana. Näistä 7,5 miljoonaa menee palkkoihin ja muihin etuuksiin, kuten pelaajien terveydenhuoltoon tällä kaudella.

Joukkueella voi olla nimetyssä kokoonpanossa enintään 25 pelaajaa, ja palkkakatosta on käytettävä vähintään 75 prosenttia pelaajan vähimmäispalkan ollessa 13 500 dollaria. Pelaaja voi solmia enintään kahden vuoden sopimuksen kerrallaan.

Palkat vaihtelevat melkoisesti, mutta kymmenen pelaajaa on ilmoittanut palkkansa olevan vähintään 40 000 dollaria. Mikyla Grant-Mentis solmi peräti 80 000 dollarin arvoisen sopimuksen keväällä. Grant-Mentisin sopimuksen arvoa PHF ei kuitenkaan ole vahvistanut.

Liigalla on tavoite laajentua ja kehittää naisten ammattilaissarjaa tulevaisuudessa. Esimerkiksi yhteistyösopimukset keräilykortteja valmistavan Upper Deckin ja varustevalmistaja Warriorin kanssa antavat tukea näille pyrkimyksille.

Seuraavaksi tehdään pieni katsaus sarjan joukkueisiin.

Boston Pride

Pride on hallitseva mestari, kun se voitti Connecticut Whalen finaalissa viime keväänä. Eurooppalaisia joukkueessa pelaa kaksi, ruotsalainen maalivahti Lovisa Selander ja tšekkiläispuolustaja Aneta Tejralová.

Priden pelaajat eivät viime kaudella keikkuneet pistepörssin kärkipäässä. Joukkueen paras pistenikkari Taylor Wenczkowski löytyi vasta sijalta 15 ja seuraavana perässä olivat McKenna Brand ja Jillian Dempsey. Koko kolmikko jatkaa Pridessa kuluvalla kaudella.

Pride on voittanut kaksi edellistä mestaruutta, joten voittamisen kulttuuria löytyy.

Buffalo Beauts

Beautsista löytyy neljä eurooppalaista. Maalilla jatkaa edellisen kauden tapaan ruotsalainen Lovisa Berntsson, joka tosin pelasi vain kolme ottelua edellisellä kaudella. 

Beautsin hyökkäysosasto sai vahvistusta, viime talven pistepörssin kakkonen Grant-Mentis tuli vahvistamaan joukkuetta. Jenna Suokko oli viime kaudella pistepörssin 50:s, vaikka tuloksena oli vain seitsemän pistettä. Opintonsa päätökseen saanut Emma Nuutinen tuo ainakin taitoa Beautsin hyökkäykseen.

Beauts oli viime kaudella runkosarjan viimeinen ja hävisi puolivälieränsä. Joukkueella on toki menestystä aikaisemmilta kausilta: vuonna 2015 perustetun sarjan neljällä ensimmäisellä kaudella Beauts oli neljä kertaa finaalissa voittaen niistä yhden.

Connecticut Whale

Connecticut Whale oli runkosarjan ykkönen viime kaudella, finaalissa tuli kuitenkin tappio Pridelle. Whalen maalia vartioi Meeri Räisänen, joka kilpailee vastuusta nuoren yhdysvaltalaisen Abbie Ivesin kanssa.

Whalen puolustuksesta ei eurooppalaisväriä löydy. Puolustajista edellisellä kaudella tehokkain oli kanadalainen Allie Munroe. Joukkueen hyökkäyksestä löytyy pari mielenkiintoista nimeä. Viime kauden pisteykkönen Kennedy Marchment sai kaverikseen Ruotsin SDHL:ssä loistaneen tšekkitähti Kateřina Mrázován.

Toinen tšekkiläinen Lenka Serdar oli voittamassa MM-pronssia elokuussa. Eurooppalaisten edustuksen täydentää itävaltalainen Janine Weber, joka jatkaa seurassa edellisen kauden tapaan.

Marchmentin lisäksi Whalella oli kymmenen tehokkaimman pelaajan joukossa viime kaudella yhdysvaltalaiset Taylor Girad ja Amanda Convey, joten Whalen hyökkäysosasto kuuluu liigan vahvimpiin.

Metropolitan Riveters

Riveters on eurooppalaisin ja suomalaisin joukkue sarjassa. Valmennus on tukevasti eurooppalaisten käsissä – pääkäskijänä on Venla Hovi, joka on kehittynyt valmentajana nopeasti. Hänen aisaparinaan toimii tšekkiläinen Ivo Mocek.

Maalivahtiosasto koostuu juuri yliopistosta valmistuneesta Rachel McQuiggesta ja Brynäsistä saapuneesta Eveliina Mäkisestä.

Puolustuksessa on eurooppalaisväriä runsaasti. Ruotsalaisen Ebba Berglundin ja sveitsiläisen Sarah Forsterin lisäksi takalinjoilla luutivat Anna Kilponen ja Minttu Tuominen, jotka molemmat siirtyivät uusina seuraan.

Madison Packer on joukkueen kapteeni ja viime kauden pistepörssin viides. Hänen paras apunsa hyökkäyspäässä saattaa olla Kendall Cornine. Riveters on myös palkannut pari unkarilaista hyökkäykseen, jotka molemmat olivat piinaamassa Suomea loppukesän MM-kisoissa.

Naisleijonien legenda Minttu Tuominen pelaa nykyään PHF:ssä.

Minnesota Whitecaps

Whitecapsin kausi päättyi keväällä välierätappioon Whalea vastaan. Whitecapsin joukkue sisältää vain vähän eurooppalaisia pelaajia, vain kaksi.

Maalia vartioi Amanda Leveille. Puolustuksessa Sidney Morin saattaa olla eurooppalaisia naisten sarjoja seuraaville tuttu Ruotsin-vuosistaan HV71:ssä ja MoDossa.

Hyökkäyksen pörssinelonen Jonna Albers ja 20 parhaan joukkoon mahtunut Asleigh Brykaliuk saivat kaverikseen Ruotsissa mainioita otteita esittäneen tšekkiläisen Denisa Křížován.

Nuori ruotsalainen Ronja Mogren on toinen eurooppalainen Whitecapsin joukkueessa. Viime kaudella Linköpingissä tehoja mättänyt Sidney Brodt voi olla merkittävä lisäys Whitecapsin hyökkäykseen.

Montréal Force

Force on sarjan uusin tulokas. Joukkue koostuu yhtä unkarilaista ja yhtä yhdysvaltalaista lukuun ottamatta kanadalaisista pelaajista.

Joukkuetta luotsaa Peter Smith, joka on valmentanut pitkään yliopistossa vahvalla menestyksellä. Joukkue harjoittelee Scotty Bowman Space Verdun -auditoriossa. Kotiotteluviikonloput se kiertää Montréalin alueen eri halleissa.

Ann-Sophie Bettez toimii seuran ensimmäisenä kapteenina, ja Brooke Stacey saattaa olla Bettezin ohella joukkueen paras täsmäase.

Toronto Six

Toinen kanadalaisjoukkue tulee Torontosta. Sixin viime kevät päättyi välieriin. 

Maalivahtiosastolla Elaine Chulin aisapariksi saapui Carly Jackson Beautsista. Puolustajista Taylor Woods oli peräti pistepörssin 11:s viime kaudella. Puolustuksessa uutena aloittaa yliopistosta tullut tšekkiläinen Dominika Lásková.

Shian Darkangelo oli Sixin viime kauden tehokkain. Hän muodostaa yhdessä Emma Woodsin kanssa Sixin kärjen.

Hyökkäyksessä nähdään myös tšekkiläisosaamista, kun Tereza Vanišová liityi joukkueeseen Leksandista. Ruotsin liigaa seuranneet tunnistavat myös Michela Cavan nimen joukkueen kokoonpanosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle