Pitsiturnaus-ennakko: TPS matkaa Raumalle uudistunein kasvoin – Pelaavatko uudet ruotsalaistähdet jo perjantaina?

LIIGA / Artikkeli
551 liigaottelun Ilari Filppulan rystysyöttöjä on ikävöinyt moni sielu jo monta kuukautta
Aika Kaapo Kakon jälkeen on alkanut turkulaisseurassa. Viime kauden muut nimimiehet Oula Palveesta Henrik Haukelandiin ja Otto Niemiseen ovat myös siirtyneet Artukaisista toisiin maisemiin. On aika avata uusi hunajapurkki − TPS:n kausi 2019−2020 saa ensipuraisunsa Rauman legendaarisessa Pitsiturnauksessa.

Esimerkiksi Kaapo Kakon ja Oula Palveen jättämät aukot on miltei mahdotonta paikata. Puhutaan pelaajista, jotka pystyivät kääntämään omilla yksilösuorituksillaan kokonaisia otteluita omalle joukkueelleen. TPS:n pelaajatarkkailijat ovat tehneet kuitenkin jälleen mainiota työtä, ja Gatorade Centerin jäillä luistelee tällä kaudella moni uusi mielenkiintoinen tuttavuus.

Hyökkäykseen hankittu Topi Nättinen kärsi pahasta alavireisyydestä viime kaudella, mutteivät tilastot tosin kerro koko totuutta pelaajan otteista. Maisemavaihdos menestystä janoavaan turkulaisseuraan saattaa olla käänteentekevä vaihe nuoren jyväskyläläisen maailmanmestarin uralla. Nättinen oli parhaalla kaudellaan 2017–2018 paikoin täysin pitelemätön hyökkäyspäässä. Juonikas keskushyökkääjä esiintyi joukkueen ensimmäisissä jääharjoituksissa yhdessä Zach Budishin ja Allsvenskanista hankitun Anton Holmin ketjussa. Budish on Liigan ystäville tuttu jo monelta kaudelta, mutta Holm on varmasti suurelle yleisölle tuntematon.

TPS vahvistui kaikkiaan kolmella Allsvenskanin pelaajalla tälle kaudelle, kun Holm sekä puolustajat Henrik Larsson ja Filip Windlert liittyvät seuraan. Antero Niittymäen pelaajatarkkailuryhmällä on viime vuosina ollut hyvä vaisto etenkin Ruotsista hankittujen pelaajien suhteen. TPS:n viime vuosien kirkkain jalokivi oli nykyisin Sveitsissä pelaava Erik Thorell, jonka nimi kaikuu edelleen Gatorade Centerin käytäväpuheissa. Anton Holm on ollut jo vertauksissa itse Thorelliin, mutta nähtäväksi jää, miten kolmikko suoriutuu. Oletettavaa kuitenkin on, että uudet ruotsalaiset pelaavat TPS-paidassa jo perjantaina.

Seura kiinnitti Ruotsista myös tärkeän keskushyökkääjän, kun kokenut Petteri Wirtanen liittyy mustavalkopaitaan Djurgårdenista. Wirtasen laidoilla pelasivat harjoituksissa Markus Nurmi ja Simon Suoranta. Palloseura kiinnitti lisäksi Vaasan Sportin komeettapuolustaja Tony Sundin seuraavaksi kahdeksi vuodeksi, mutta puolustaja sai San Jose Sharksilta vuoden mittaisen NHL-tulokassopimuksen. On epätodennäköistä, että Sund nähtäisiin TPS-puolustuksessa jo tällä kaudella, vaikka paikka San Josen pelaavasta kokoonpanosta ei irtoaisikaan.

Turkulaisten joukkue on täynnä mielenkiintoisia nuoria pelaajia, jotka janoavat nälkäisinä peliminuutteja. Lauri Pajuniemi aloittaa jo kolmannen kautensa Liigassa. Juniorisarjoissa hyviä tehoja tehnyt Pajuniemi kaipaa edelleen pitkäaikaista mahdollisuutta omassa kiekollisessa roolissaan. Vastuuta on tullut vaihtelevasti oikealta puolelta laukovalle TPS-kasvatille. Pajuniemi ei ole pelaaja, joka ansaitsee alaketjuissa viiden−yhdeksän minuutin peliaikoja. Hän on kiekollinen ratkaisija, joka osaa laukoa suorasta luistelusta kiekon yläkulmaan. Jääharjoituksissa 19-vuotias lupaus istutettiin kapteeni Lauri Korpikosken ja Ilari Filppulan ketjuun. Luultavaa kuitenkin on, että kokenut kaksikko jää pois Pitsiturnauksesta. Tällöin vastuuta Pitsissä saavat Pajuniemen tapaan läpimurron ovia kolkutteleva Teemu Väyrynen ja nuori Olli Valtola. Nashville Predatorsin varaama Juuso Pärssinen ei pelaa turnauksessa, sillä hän toipuu olkapääleikkauksesta.

Kuva © Timo Savela

Erityismaininnan ansaitsee TUTO:sta takaisin kasvattajaseuraan palannut 23-vuotias Julius Pohjanoksa. Kaarinalainen on valmis tekemään isoja tekoja TPS:n maalissa tällä kaudella. Hän on poikkeuksellinen lupaus, jonka nimi on unohtunut monen listalta. Viime vuosien taso TUTO:n maalissa on ollut niin vakuuttavaa, että 1996 syntynyt maalivahti on valmis haastamaan jopa kokeneen Rasmus Tirrosen paikasta turkulaisten ykkösmaalivahtina. Pitsiturnauksessa Pohjanoksa saatetaan nähdä kaikkien TPS:n pelien maalinsuulla. Tirronen luultavimmin jää pois turnauksesta, kuten moni muukin kokenut pelaaja.

TPS astelee Äijänsuon jäälle 11:30 Kouvolan KooKoota vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle